Data analytics

Privacy op je website: de voor- en nadelen van server-side tagging

0

Je hebt vast wel eens gehoord van cookies (nee, niet die om op te eten 😉), die kleine stukjes code die websites gebruiken om informatie over jou te verzamelen. Wist je dat er verschillende soorten methodes zijn om deze cookies/websitegegevens bij te houden, te meten en te beheren? Eén daarvan is server-side tagging, en voor marketeers wordt het steeds belangrijker om te begrijpen wat dit precies doet en wat het inhoudt.

Wat houdt server-side tagging in?

Server-side tagging vindt plaats wanneer de code voor het verzamelen van gegevens en het uitvoeren van tracking-tags op de server van de website gebeurt, in plaats van op de browser van de gebruiker.

Oké, laten we beginnen bij het begin. Stel je voor dat je op het internet aan het surfen bent, op zoek naar de perfecte sneaker voor de zomer.

Je klikt vervolgens op een paar websites, bekijkt verschillende sneakers, maar je kunt nog niet beslissen welke je wilt hebben (de keuze is natuurlijk enorm!). Ondertussen merk je dat de advertenties die je een dag later ziet, allemaal over zomersneakers gaan.

Hoe kan dit?

Dit komt door het verzamelen van alle informatie over jouw surfgedrag en interesses en het verwerken op de server van de website die je bezoekt, in plaats van op jouw eigen apparaat. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt om de gebruikerservaring te verbeteren.

Bijvoorbeeld: het tonen van aanbevelingen voor eventuele andere sneakers die je misschien leuk vindt, of het aanpassen van de prijs op basis van jouw surfgedrag. Elke keer blijf je dus iets zien wat te maken heeft met sneakers die interessant kunnen zijn voor jou!

Een kwestie van datastroom

Server-side tagging is een alternatief voor client side tagging. Bij server-side tagging loopt de datastroom anders. Hierbij laden de tracking-scripts vanaf het eigen domein en wordt de data eerst naar de eigen server gestuurd. Dit creëert uiteindelijk een tussenlaag, waarbij men controle heeft over welke data wordt gedeeld.

Naast dit voordeel zijn er nog andere voordelen die ik hieronder verder toelicht.

Voordelen

Server-side tagging beschermt jouw privacy

Websites kunnen jouw surfgedrag volgen en hun advertenties afstemmen op jouw interesses (de ideale sneaker voor in de zomer, bijvoorbeeld), zonder dat ze jouw persoonlijke gegevens naar derden hoeven te sturen. Dit betekent minder kans op dataverlies, of ongewenste advertenties die jou achtervolgen op het internet.

Server-side tagging kan de prestaties van de website verbeteren

Omdat de meeste gegevensverwerking op de server plaatsvindt, hoeft jouw browser minder werk te doen. Dit kan resulteren in snellere laadtijden en een soepelere surfervaring voor jou als gebruiker.

Beveiliging tegen adblockers is verbeterd

Dit komt omdat server-side tagging de trackingcode op de server uitvoert in plaats van op de browser van de gebruiker. Hierdoor zijn de tags minder vatbaar voor detectie en blokkering door de adblockers.

De gegevens zijn nauwkeuriger

Aangezien de tags worden uitgevoerd op de server voordat de pagina wordt weergegeven, kan dit leiden tot meer nauwkeurige gegevensverzameling. De tags worden namelijk minder blootgesteld aan factoren als adblockers en browserinstellingen die het bijhouden kunnen beïnvloeden.

Nadelen

Server-side tagging is aan een opmars bezig binnen de tracking van gebruikers. Helaas komen er ook een aantal nadelen bij kijken die op dit moment van toepassing zijn:

Beperkte functionaliteit

Sommige functies en integraties die beschikbaar zijn voor andere tagging methodes, zoals het bijhouden van gebruikersinteractie op de pagina, kunnen moeilijker te implementeren zijn met server-side tagging.

Afhankelijkheid van de server

Als de server waarop de tags worden uitgevoerd niet goed functioneert of traag is, kan dit de prestaties van de tracking beïnvloeden en tot vertragingen leiden bij het verzamelen van gegevens;

Complexiteit van implementatie

Het opzetten van server-side tagging vereist vaak meer technische expertise en configuratie dan traditionele tagging methodes.

Naast de bovenstaande nadelen zijn vertraagde laadtijden en potentiële impact op SEO ook nog nadelen die je kunt meenemen. Server-side tagging kan de laadtijden van een website vertragen. Dat komt omdat het extra verzoeken aan de server toevoegt voor het verwerken van tags en gegevens.

Verder kan het implementeren van server-side tagging invloed hebben op de zichtbaarheid van trackingcodes voor zoekmachines. Dit kan gevolgen hebben voor SEO.

Belang voor marketingspecialisten

Voor marketeers wordt het begrijpen van server-side tagging steeds belangrijker vanwege groeiende focus op gegevens-privacy.

Hetzelfde geldt voor de noodzaak om gegevensnauwkeurigheid te waarborgen in een steeds complexer digitaal landschap.

Met toenemende regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), is het belangrijk voor marketeers om te weten hoe gegevens worden verzameld, verwerkt en gebruikt worden op diverse websites.

Het begrijpen van server-side tagging stelt marketeers in staat om effectieve strategieën voor gegevensverzameling en analyse te ontwikkelen die in lijn zijn met regelgeving en best practices. Dat is essentieel in een tijd waarin gegevens-privacy een topprioriteit is voor consumenten en beleidsmakers.

Gegevensbescherming, man houdt gegevenstekens tussen twee handen

Server-side tagging is veilig!

Moet je dus wel of niet aan server-side tagging beginnen? De code voor gegevensverzameling en tracking gebeurt op de server van de website, niet op de browser van de gebruiker.

Server-side tagging is dus extra veilig. Hierdoor wordt de blootstelling aan externe bedreigingen zoals kwaadaardige scripts geminimaliseerd.

Bovendien hebben website-eigenaren meer controle over de toegang tot en verwerking van gegevens. Daardoor verbetert de privacy en beveiliging van gebruikers.

Verder wordt niet alle data doorgestuurd naar een derde partij, zoals Facebook of Bing.

Is het geschikt voor jou?

Server-side tagging is met name geschikt voor websites die behoefte hebben aan verbeterde prestaties, privacybescherming en gegevensnauwkeurigheid. Het kan voordelig zijn voor websites met een groot verkeersvolume, of die gevoelig zijn voor adblockers.

Bedrijven die streven naar een betere controle over hun gegevensverzameling en een vermindering van de afhankelijkheid van de browseromgeving, zullen profiteren van server-side tagging.

Voor kleine websites met beperkt verkeer en minder complexe trackingbehoeften, kan client-side tagging echter voldoende zijn.

Relevantie voor verschillende bedrijven

Hoewel server-side tagging voordelen biedt, is het niet per se geschikt voor iedere organisatie. Het is vooral waardevol voor grotere bedrijven met complexe trackingbehoeften, die afhankelijk zijn van nauwkeurige gegevensverzameling voor advertentie-optimalisatie.

Kleinere bedrijven met minder geavanceerde trackingbehoeften kunnen er echter nog steeds van profiteren als ze streven naar verbeterde prestaties en gegevensbeveiliging.

In het algemeen kan server-side tagging een waardevolle aanvulling zijn op het trackingarsenaal van een website. Vooral voor diegenen die streven naar verbeterde prestaties en privacybescherming.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en zorgvuldig te overwegen of server-side tagging geschikt is voor de specifieke behoeften en doelstellingen van jouw website.