Content

Zó kom je aan tafel bij Humberto en Sophie & Jeroen

0

Het is de grote vraag van veel van onze opdrachtgevers: ‘Hoe kom ik aan tafel bij Sophie & Jeroen, Beau of Jinek?’ Hoe bijzonder het verhaal, initiatief of de organisatie ook is, talkshows focussen zich voornamelijk op actualiteiten. Ze filteren pitches op nieuwswaarde en op wat er bij het programma past. Daarom kijken wij samen met de klant naar hoe we de kans op een plekje aan tafel kunnen vergroten. Deze kennis delen we natuurlijk graag!

Allereerst is het de moeite waard om eens te kijken naar de huidige talkshows en hun kijkcijfers. In de tijd dat De Wereld Draait Door nog dagelijks op tv was, was het klinkklaar welke talkshow de hoogste prioriteit had. De talkshows die op dit moment de hoogste kijkcijfers scoren zijn Sophie & Jeroen, Beau, Renze en Tijd voor Max.

Waar talkshows eerder miljoenen kijkers hadden, loopt dit toch de laatste tijd aardig terug. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het alsnog garant staat voor een flinke dosis aandacht, dus… wanneer maak je kans op die felbegeerde plek?

1. Je bent de eerste in Nederland (en iedereen wil het hebben)

Talkshow Sophie & Jeroen heeft veel aandacht voor politiek, cultuur en entertainment. Een voorbeeld van een passend onderwerp is de opening van een tentoonstelling, zoals onlangs de grote tentoonstelling van Frans Hals in het Rijksmuseum.

Er wordt ook over actuele onderzoeksresultaten gepraat met experts, bijvoorbeeld naar aanleiding van het nieuws dat 14% van de jonge meiden geen anticonceptiepil meer slikt.

 2. Je zet een maatschappelijke issue op de kaart

Onlangs schoof MBO-docent Maaike Scholtes aan bij Beau, om te praten over hoe beladen onderwerpen besproken kunnen worden in het klaslokaal.

Demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf schoof aan om zijn zorgen hierover te uiten. Dat resulteerde in een boeiend gesprek waar veel kijkers zich in herkend zullen hebben, want hoe praat je met tieners over de oorlog in Gaza en de verkiezingsuitslag?

3. Je hebt een bekende ambassadeur

Abdelhamid Idrissi heeft de eerste gratis supermarkt in Nederland geopend. Hier deelt hij boodschappen uit aan kwetsbare gezinnen. De redactie van Humberto nodigde hem samen met wethouder Marjolein Moorman uit voor een gesprek over dit initiatief.

Moorman is wethouder Armoede bij de gemeente Amsterdam en kon vanuit haar rol dus nog meer vertellen over het onderwerp. Deze combinatie zorgde voor een mooi, inhoudelijk gesprek over gezinnen die meer steun nodig hebben en wat we collectief voor hen kunnen betekenen.

4. Je persoonlijke verhaal raakt mensen

Onlangs schoof Jason Bhugwandass aan bij Sophie & Jeroen (en alle andere grote media). Jason kwam op zijn zestiende in een gesloten jeugdinstelling terecht. Nu, enkele jaren later, presenteert hij een door hemzelf opgesteld onderzoek over de stand van zaken in de gesloten jeugdzorg.

Het feit dat deze jonge (en mede daardoor mediagenieke) jongen zelf ervaringsdeskundige is en een vuist maakt tegen het huidige wanbeleid, spreekt de redactie van een talkshow zeker aan.

5. Je draagt bij aan een actuele discussie

De laatste tijd wordt er veel geschreven over de dalende vaccinatiegraad bij kinderen in Nederland. Zo zijn er zelfs 4 kindjes overleden aan kinkhoest, een aantal dat sinds de vaccinatie beschikbaar is niet meer is voorgekomen.

Bij talkshow Renze schoof daarom viroloog Marc van Ranst aan om zijn zorgen te uiten. Hij liet hier een filmpje zien van een baby met kinkhoest om ouders voor de ernst van de situatie te waarschuwen. Op deze manier wilde hij op een duidelijke manier de boodschap overbrengen: laat je kinderen vaccineren.

Dus nu aan tafel?

Helaas bieden deze tips geen garantie om op tv te komen. Maar als je meedenkt met de redactie over insteken, dan heb je in ieder geval meer kans om uitgenodigd te worden. Mocht het dit seizoen niet lukken, bedenk dat er waarschijnlijk genoeg andere media zijn die heel goed aansluiten bij jouw onderwerpen en doelgroep.