SEO

Dit is de CTR van topposities in Google [nieuw onderzoek]

0

Heeft het eigenlijk nog wel zin om veel tijd en aandacht in SEO (zoekmachineoptimalisatie) te steken? Zo heb je de ontwikkelingen rond AI overviews in zoekmachines, core updates en advertenties die niet meer altijd bovenaan getoond worden. Hoeveel klikken levert een nummer-1-positie je eigenlijk nog op? Door ons onderzoek kunnen we antwoord geven op de bovenstaande vragen.

Aan de hand van 97.914 zoekwoorden uit 48 verschillende Google Search Console-accounts hebben we gekeken wat de CTR (clickthrough rate) per positie op de eerste pagina van Google is. Naar aanleiding van deze data geven we je tips hoe je deze data kunt gebruiken voor SEO. De CTR per positie wisselt per account, daarom geven we je aan het eind van dit artikel een handleiding hoe jij dezelfde analyse voor jouw accounts kunt uitvoeren.

Hoe is het onderzoek opgebouwd?

Vorig jaar hebben we hetzelfde onderzoek gedaan met 29 accounts. Net als vorig jaar hebben we dit jaar het onderzoek uitgevoerd via de Google Search Console API:

 • De gegevens zijn afkomstig van het eerste kwartaal van 2024
 • Statistieken zijn uitgesplitst per zoekwoord én apparaat
 • Zoekwoorden met minder dan 50 vertoningen en/of minder dan 5 klikken hebben we buiten beschouwing gelaten
 • Accounts met te weinig data zijn er handmatig uitgefilterd, dit resulteerde in 48 accounts met genoeg data
 • Uit 48 accounts zijn er in totaal 97.914 zoekwoorden meegenomen in dit onderzoek
  • 31.097 zoekwoorden vanuit desktop
  • 66.817 zoekwoorden vanuit mobiel

Grote uitdaging

Eerlijk is eerlijk, een uitspraak doen over de CTR per positie kan niet zonder enkele nuances. De CTR is afhankelijk van best wel wat factoren, waarvan advertenties misschien wel de grootste factor zijn.

Om meegenomen te kunnen worden in het onderzoek moet een account vrij veel data bevatten. We splitsen zoekwoorden namelijk uit op basis van het apparaat. De looptijd is daarom ook een kwartaal om genoeg data te kunnen verzamelen. We hebben er niet voor gekozen om een grotere looptijd te nemen aangezien de kans op veranderingen hier te groot is.

Vanwege al deze factoren moet dit onderzoek gezien worden ter indicatie, ondanks het feit dat we ook per branche de curve hebben uitgesplitst. De gemiddelde CTR per website en zoekwoord blijven van vele factoren afhankelijk.

Wat valt er direct op?

 • In vergelijking met 2023 daalde de gemiddelde CTR op desktop met 2,86% en op mobiel met 3,21%
 • Een nummer-1-positie geeft op desktop een hogere CTR dan op mobiel
 • Mobiel heeft een hogere CTR op positie 2 en 3
 • Vanaf positie 4 is het verschil tussen desktop en mobiel klein

De cijfers per device

In onderstaande grafiek is de gemiddelde CTR per apparaat te zien. Opvallend hier is dat op desktop de CTR op positie één hoger ligt, positie 2, 3 en 4 mobiel de winnaar is en daarna desktop overal voor een hogere CTR zorgt.

CTR curve van nummer 1 tot en met nummer 10 op laptop en mobiel vergeleken.

Vorig jaar deden we hetzelfde onderzoek. Links zie je 2023, rechts 2024. Hier is het opvallend om te zien dat de gemiddelde CTR op positie 1 en 2 gedaald zijn maar op overige posities de gemiddelde CTR vrijwel gelijk is gebleven.

Vergelijking van CTR curve van search in 2023 en 2024.

De CTR van desktop

Op desktop is de gemiddelde CTR op positie één 25,98%. Hier valt op dat het verschil met de nummer 2 positie fors is, namelijk 12,76%. Hoe lager de positie, hoe kleiner het verschil.

De CTR van mobiel

Op mobiel is de gemiddelde CTR op positie één 24,05%, dat is 1,93% lager dan op desktop. Wat hier opvalt is dat de nummer 2 en 3 posities op mobiel wel een hogere CTR hebben.

De CTR curve van mobiel.

Zijn er verschillen tussen branches?

In ons onderzoek hebben we onderscheid gemaakt in leadgeneratie, e-commerce, travel en nieuwswebsites.

Aangezien de meeste bezoeken via mobiel komen, hebben we gekeken naar de verschillen in CTR op positie 1 van deze branches.

BrancheCTR #1
Nieuws33,21%
Lead25,08%
E-commerce29,67%
Travel20,01%

Wat direct opvalt is dat nieuwswebsites een veel hogere CTR hebben op de nummer-1-positie in vergelijking met andere branches. Het verschil met travel-websites is fors, deze CTR is 13,20% lager.

Waar komen deze verschillen vandaan?

Direct bewijzen is natuurlijk lastig, het is sterk afhankelijk van de bedrijven die in onze database van Google Search Console zitten. Is er veel of weinig concurrentie? Hoe ziet de SERP (zoekresultatenpagina) eruit? En dat, hoe de SERP eruitziet, kan wel eens de verklaring zijn voor de verschillen.

Als je in Google zoekt op een nieuwsgebeurtenis, dan ziet de SERP er helemaal niet zo rijk uit als wanneer je zoekt op een commercieel product. Als er minder te kiezen is, is het logisch dat er meer gekozen wordt van hetzelfde. In dit geval organische zoekresultaten.

Verschillen binnen de branche

Maar zelfs binnen de branche kunnen de verschillen heel erg groot zijn. Zeker binnen de e-commercebranche. In ons onderzoek zien we de laagste CTR op een nummer-1-positie 15,22% en de hoogste CTR op een nummer-1-positie 50,16%.

Wat hier opvalt is dat het account met de laagste CTR een veel breder aanbod aan producten heeft. Het account met de hoogste CTR heeft juist een heel erg niche aanbod. Meer focus, minder concurrentie en een minder rijke SERP zorgt hier voor een hogere CTR.

Benut kansen in jouw situatie

Het optimaliseren van je pagina met als doel om een beter antwoord te geven op de vraag van de gebruiker levert bij een hogere positie meer klikken (en daarmee mogelijk meer conversies) op. Wat als je Google Search Console opent en je ziet dat je op een belangrijke zoekterm voor jou op positie 8 staat?

Op basis van bovenstaande data kun je uitrekenen dat 10.000 zoekopdrachten op desktop je 296 klikken opleveren. Is je doelstelling een 5e positie? Dan kun je uiteindelijk een prognose maken dat met dezelfde 10.000 zoekopdrachten op desktop je 652 klikken kunt verwachten. Dat is een procentuele groei van 120,27%.

In onderstaande tabel kun je berekenen welke procentuele groei tegenover een positiewijziging staat.

PositieDesktopMobiel
10 > 956,19%9,61%
9 > 839,60%42,63%
8 > 7-16,31%-5,87%
7 > 622,88%19,29%
6 > 528,97%51,24%
5 > 428,70%28,13%
4 > 338,50%37,74%
3 > 238,00%6,62%
2 > 167,32%139,34%
Gemiddeld33,76%36,52%

Bereken de exacte CTR per positie voor jouw accounts

Dit hele artikel is gebaseerd op verzamelde data van 48 accounts. Zoals vaker benoemd in het artikel kan dit afwijken van jouw situatie. Wil je een prognose maken op basis van jouw data? Dan kan dat door onderstaande stappen te volgen:

 1. Exporteer alle data met de Google Search Console API. Dit kan bijvoorbeeld met een Python-script.
  • Stel de kolommen zoekwoord, apparaat, klikken, vertoningen, CTR en positie in bij het exporteren.
 2. Open de verzamelde data in Excel, voeg een extra kolom toe en gebruik de AFRONDEN-functie in Excel om de gemiddelde positie af te ronden.
 3. Gebruik de GEMIDDELDEN.ALS functie om de gemiddelde CTR van een positie te berekenen.
  • In ons onderzoek zijn de volgende voorwaarden gebruikt: positie 1, meer dan 50 vertoningen, meer dan 5 klikken en mobiel apparaat.

Wat heeft de impact van AI Overviews op de CTR?

De nummer-1-positie zorgt op dit moment bij 100 zoekopdrachten voor 26 bezoekers op desktop en 24 bezoekers op mobiel. Dit loont zich, dit zijn namelijk bezoekers die mogelijk zoeken naar jouw producten of diensten en mogelijk converteren.

Met de recente ontwikkelingen van AI overviews is het interessant om in de gaten te houden wat er gaat gebeuren met de gemiddelde CTR op organische resultaten. Blijft dit stabiel of is de impact groter dan wij op dit moment denken? In de toekomst zullen we dit onderzoek weer opnieuw doen en de resultaten delen.