Innovatie

Dit kun je als marketeer met Custom GPT’s

0

Sinds kort zijn de Custom GPT’s van ChatGPT beschikbaar voor iedereen. Oorspronkelijk was het bouwen en gebruiken van deze maatwerk-chatbots alleen beschikbaar voor betalende klanten van ChatGPT, maar dat geldt inmiddels alleen nog voor het bouwen. Iedereen mag nu in de GPT Store. Ik geef hieronder wat voorbeelden uit mijn workshops, maar eerst leg ik uit wat een Custom GPT is.

Wat is een Custom GPT?

Een aangepaste GPT (Generative Pre-training Transformer) is een AI-model dat is afgeleid van een bestaand GPT-model, zoals ChatGPT, maar dat is afgestemd op een specifieke taak of domein.

Deze definitie is geschreven door Google Gemini. Ik heb de vreemde gewoonte om vragen over chatbot A altijd te stellen aan chatbot B. Ik heb weleens het idee dat ze (uit bescheidenheid?) over zichzelf niet altijd neutraal praten.

Met alleen een uitleg kunnen mensen vaak niet echt uit de voeten, dus ik gebruik graag voorbeelden om het uit te leggen. Een recent voorbeeld: Google heeft onlangs een belangrijk document gelekt (of nou ja, vermoedelijk een boze medewerker). In het document, een groot Excel-bestand, staan 14.014 criteria die Google -vermoedelijk- gebruikt bij het beoordelen van webpagina’s. Door SEO-deskundigen (zoals Mike King) zijn er uitgebreide analyses gedaan en flinke blogs over geschreven.

Toen ik al die experts zag ploeteren, dacht ik: ‘kan er niet iemand een chatbotje maken die voor jou het leeswerk doet, omdat deze het gelekte bestand kent?’ Ik besloot om het zelf maar te doen: ik uploadde het gelekte bestand in een Custom GPT en voegde er wat aanvullende kennis aan toe. Toen ik het vervolgens op LinkedIn deelde ging het best viraal, zowel bij marketeers (waardevol voor de website) als AI-nerds (leuke toepassing van een Custom GPT).

Custom GPT API documents leak

Custom GPT’s voor marketeers

Wat zijn mogelijke toepassingen van Custom GPT’s voor marketeers? Google Gemini kwam met dit lijstje:

  1. Contentcreatie (marketingteksten, eventueel gepersonaliseerd en/of gelokaliseerd)
  2. Geautomatiseerde werkprocessen (zoals snellere workflows, efficiency, klantenservice met AI)
  3. Datagestuurde inzichten (analyses, optimalisaties en voorspellingen op basis van cijfers)
  4. Markt- en trendanalyses (kwalitatief)

We staan nog maar aan het begin van de toepassingen, maar ook hier zal het ‘horseless carriage syndrome‘ wel gaan gelden. Dit syndroom is vernoemd naar de eerste auto’s, die veel leken op karren zonder paard. Dat waren niet de optimaalste ontwerpen, het was gewoon een gebrek aan fantasie.

Toen ze Alexander Graham Bell vroegen wat je allemaal met een telefoon kon doen, kon hij alleen maar bedenken: “ehm … je kunt bellen of het telegram is aangekomen”. Hij maakte geen grap, pas later gingen mensen ‘out-of-the-box‘ denken over de toepassingen van de telefoon.

Out-of-the-box GPT’s

Een eerste ‘out-of-the-box’ toepassing van Custom GPT’s voor marketeers vind ik persona’s. Ik heb persona’s ontwikkeld voor klanten voor zowel marketingtoepassingen (buyer persona’s) als voor recruitmenttoepassingen (candidate persona’s). Het bijzondere is dat je ze niet alleen kunt gebruiken voor reguliere taken als het schrijven van marketingcontent of vacatures, maar dat je op de afdeling opeens een ‘gemiddelde klant of functionaris’ hebt zitten die je vragen kunt stellen over je nieuwe ideeën.

Toen ik laatst voor een candidate persona GPT van een klant vroeg of hij een Porsche van de zaak leuk zou vinden, gaf hij als antwoord: “Ik zelf wel, maar in het beleidsplan van deze werkgever staat dat ze hun wagenpark gaan vergroenen.” Je krijgt méér antwoord van die bots dan waar je om vroeg.

Het maken van een Custom GPT is relatief makkelijk, ik benut de tijd in mijn workshops bewust vooral om mensen te inspireren met voorbeelden uit de GPT Store en Custom GPT’s die ik zelf heb gebouwd. In het laatste geval kan ik dan ook laten zien hoe mijn GPT’s er aan de achterkant uit zien.

Zoals die voor mijn nieuwe auto. Toen ik deze kocht (tweedehands hoor) kreeg ik er een dik instructieboek bij dat ik meteen weggooide. Online zocht ik naar de pdf-versie van het boek, die ik als basis voor een Custom GPT gebruikte. Omdat het instructieboek over alle modellen van die auto uit 2020 ging, heb ik de kenmerken van mijn afwijkende model (de Tekna) met de hand nog toegevoegd.

Nu hoef ik foutmeldingen of vragen (hoe koppel ik mijn iPhone aan Carplay?) niet meer op te zoeken, ik kan ze gewoon voorleggen. Dat scheelt een hoop tijd.