Apple vs FBI: de strijd om telefoongegevens van een terrorist

0

De afgelopen dagen stond het tech-nieuws in het teken van de strijd tussen Apple en de FBI. De iPhones van de 28-jarige Farook en zijn vrouw Malik die achter de aanslag in San Bernardino zaten, moeten namelijk gekraakt worden. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Telefoons worden steeds meer een onlosmakelijk deel van ons leven. Het is een device met niet alleen informatie over jou, maar ook van anderen. Foto’s van een trouwerij, de gegevens van je creditcard en alle contactgegevens van je vrienden en familie staan onder andere in de iCloud. Niet vreemd dat de FBI daarom erg graag in de iPhone van de aanslagplegers wil kijken.

De sleutel der sleutels

Er is alleen één probleem: er moet door Apple een aangepaste versie van het besturingssysteem iOS gemaakt worden. Deze omzeilt de securitywall die op je iPhone zit. Op deze manier kan de FBI de telefoon via een achterdeurtje in komen. Geen probleem zou je denken, alleen zorgt deze aangepaste versie ervoor dat niet alleen de iPhone van verdachte personen kan worden gekraakt, de FBI kan met dit besturingssysteem ook in iedere andere iPhone komen.

Daarmee is het een systeem dat de sleutel vormt tot veel (gevoelige) informatie. In verkeerde handen kan geheime informatie van bijvoorbeeld president Hollande, fervent iPhone-gebruiker, op straat komen te liggen. Voor overheden is het daarom nu lastig om bij versleutelde informatie te komen. Het wordt steeds lastiger bewijs te verzamelen van bijvoorbeeld een zaak als die van de aanslag in San Bernardino.

Brute forcing

De eerste poging van de FBI om de encryptie van de versleutelde informatie te kraken, was door snel Appleachter elkaar zoveel mogelijk cijfers en letters in alle combinaties in te voeren, het zogenaamde “brute forcing”. Alleen kan dit maar tien keer, daarna wordt alle informatie op de telefoon gewist als de code nog niet is gekraakt. Daarom heeft de FBI via de Amerikaanse rechter aanspraak gemaakt op Apple voor het aangepaste besturingssysteem. De reactie van Apple hierop was een open brief gepubliceerd op de website van Apple door Tim Cook, CEO van Apple.

Opposing this order is not something we take lightly. We feel we must speak up in the face of what we see as an overreach by the U.S. government.’ Tim Cook

Media-aandacht

Dit trok vrijwel direct media-aandacht van over de hele wereld en leverde lovende reacties op van onder meer Edward Snowden en Sundar Pichai, CEO van Google. Daarnaast creëerde het een enorme buzz onder Apple-fans en tech-aanhangers en rees ook de vraag of deze open brief niet een tactische zet van Cook was. Apple heeft nu een voorsprong op andere tech-bedrijven zoals Google; mensen geloven weer in Apple’s integriteit en veiligheid. Waar consumenten vaak bewust of onbewust een kant kiezen, Android of iPhone, zullen ze nu eerder neigen naar de kant van Apple; Tim Cook heeft immers gezegd goed te zorgen voor jouw gegevens.

This is the most important tech case in a decade.’  – Edward Snowden

Happy Tweets

Een goed gelukte pr-actie?

We zullen waarschijnlijk nooit zeker weten of deze brief een goed georganiseerde pr-actie was, of misschien wel een knap staaltje crisiscommunicatie. Wat we wel weten, is dat het ervoor heeft gezorgd dat Apple voor veel mensen nu een positieve ‘top-of-mind’-positie heeft verkregen. En dat is toch eigenlijk wat je van een goede pr-actie kunt verwachten?

Dit bericht is geschreven door reporter Annet de Winter