Gespot

Beakon: Real-time en locatie gebaseerde relevantie

0

Bezoekers van onder andere evenementen, netwerkborrels en congressen, krijgen via de app Beakon informatie over andere bezoekers en over het event, op basis van hun real-time locatie. Martijn Houtman, ontwikkelaar van Beakon, vertelt.

 

 

Wat is het?

“Beakon verbindt telefoons met elkaar, zodat gebruikers kunnen zien welke andere gebruikers zich in de buurt bevinden. De app maakt hiervoor gebruik van bluetooth-technieken. Op deze manier kunnen gebruikers informatie over andere gebruikers vinden én hebben ze de mogelijkheid om deze personen via LinkedIn aan hun netwerk toe te voegen. Visitekaartjes worden hiermee overbodig!

Tevens bieden iBeacons extra relevante informatie van plekken op een evenement, zoals booth stands van bedrijven. In plaats van op zoek te gaan naar informatie, presenteert de app de info aan jou op basis van jouw afstand tot het event.”

Waarom dit initiatief?

“De aanleiding van het opzetten van dit project ontstond na het bezoek van een evenement. Bij thuiskomst hadden we een groot aantal visitekaartjes verzameld, maar de aanleiding van het gesprek met de personen was niet altijd meer even duidelijk en achteraf waren we alsnog bezig met het zoeken van deze personen via LinkedIn om met ze te connecten.

Daarnaast viel het ons op dat de informatie-voorzieningen tijdens een evenement chaotisch kunnen zijn. Waar waren we eigenlijk? En welke personen wilden we nu ook weer spreken? Dit alles moest wat ons betreft makkelijker kunnen.”

Hoe werkt het?

“De gebruiker kan inloggen via LinkedIn en laat zijn of haar telefoon hierdoor LinkedIn gegevens uitsturen via bluetooth. Gebruikers die hun telefoon ook zo ingesteld hebben, kunnen dit oppakken en door afstandsbepaling zien welke mensen er in de directe omgeving aanwezig zijn.

Verder geeft de app aan waar je je op een bepaald moment bevindt aan de hand van locatiebepaling via iBeacons. Dit is op dit moment in lijstvorm, maar kan makkelijk uitgebreid worden naar kaartvorm. Ook kan de app notificaties geven op basis van specifieke iBeacons om zo gebruikersinteractie te triggeren.

Om de app meer op evenementen toe te spitsen, zijn we bezig met toevoegingen zoals een agenda, notities en plattegronden.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“We hebben op dit moment twee trials gedaan met de app, om te kijken hoe het ontvangen wordt. Tijdens het Appril-festival hebben we de eerste trial gedaan. Dit festival trekt voornamelijk nieuwsgierige mensen aan, die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingen rondom apps en mobile, dus de perfecte doelgroep om de app te testen en te peilen wat de mensen ervan vinden. Tijdens dit festival zagen we dat gebruikers er veel plezier in hadden, deze app te gebruiken. Ook hadden ze veel interesse voor met name het onderling connecten.

De tweede trial was tijdens OpenCo Amsterdam, te A-Lab. Hier hebben we vooraf een praatje gehouden om inhoudelijk op het project in te gaan en daarna konden mensen de app zelf uitproberen. Ook dit was een succes en versterkte ons gevoel, dat er interesse voor de app is.

De app is voor de directe gebruikers gratis en naar onze mening zou dit ook zo moeten blijven. Zodra de app ingezet kan worden bij evenementen, kan de organisatie van het evenement tegen vergoeding zelf content via een systeem invoeren.”

Wie is er bij betrokken?

“Beakon is een initiatief van Unc Inc en het concept, ontwerp en ontwikkeling is volledig in eigen handen.”