Een content-team samenstellen? Dat doe je zo! [stappenplan]

0

Wil je een content-team samenstellen, maar krijg je het al benauwd bij de gedachte hoe je dat gaat aanpakken? Dan ben je op de goede plek. Hier een simpel 5-stappenplan van Contently: hoe stel je een goed team samen en hoe zorg je voor een goede workflow?

Stap 1: Cast je collega’s

Allereerst ga je na of er al medewerkers binnen de organisatie zijn, die geschikt zijn om deel te nemen aan je content-team. Medewerkers zijn vaak van onschatbare waarde om waardevolle content en verhalen aan te leveren. Ze beseffen dat alleen vaak zelf niet. Je gaat je collega’s dan als het ware casten, voor een rol binnen je team. Ze fungeren in je team als beschermers van het merk, distribueren en meten de inhoud en optimaliseren de redactionele strategie.

Stap 2: Cast freelancers

Nu heb je die waardevolle verhalen van je collega’s binnen, maar hoe krijg je ze nou ook goed over de bühne? Daar ga je freelancers voor casten. Zij voegen weer kennis en expertise over content development en storytelling toe aan de mix. Deze contentschrijvers hebben weer een frisse blik op de organisatie en kunnen daardoor verse ideeën aanleveren om de waarde van je content een boost te geven.

Medewerkers zijn vaak van onschatbare waarde om waardevolle content en verhalen aan te leveren. Ze beseffen dat alleen vaak zelf niet.

Stap 3: Benoem een leider

Het is van belang dat er één in-house medewerker is die het hele team gaat begeleiden. Je kunt hier natuurlijk niet zomaar iemand voor kiezen. De ideale situatie zou zijn dat de leider een persoon is met een schat aan redactionele ervaring, zodat hij of zij in staat is om de rest van het team vooruit te helpen. Heb je zo iemand niet in huis? Dan zul je de overweging moeten maken om zo iemand aan te nemen.

Stap 4: Begin kruipend, start met lopen en eindig rennend

Wees niet te ambitieus en begin klein. Ik heb er zelf ook een handje van vol om alles meteen perfect te willen doen. Maar bij het starten van een content-team ligt het succes ‘m juist in het klein beginnen en langzaamaan te groeien. Je moet er eerst achter komen wat wel en niet werkt, voordat je aan een grote operatie begint.

Hoe zorg je voor een goede workflow?

Nu heb je het hele team samengesteld en wil je graag beginnen. Maar ho! Wacht nog even. Weet iedereen wel wat zijn of haar taak is? Wiens taak is het om ideeën voor verhalen te bedenken? Wie vertaalt die ideeën in opdrachten? Wie bewerkt de verhalen? En wie klikt er op het knopje ‘publiceren’? Al deze vragen moeten van tevoren duidelijk zijn.

Stap 5: Structuur aanbrengen

Maak een overzichtelijk schema met alle taken en rollen en wie hiervoor verantwoordelijk. Zo is in één oogopslag voor iedereen duidelijk wat zijn of haar taak is.

conttentteam

Bron: Contently.com

En is je benauwdheid omgezet naar enthousiasme? Of heb je er nog steeds last van? Stel gerust een vraag of lees het volledige artikel van Joe Lazauskas op Contently.

Dit bericht is geschreven door reporter Kirsten Hendriks.