Gespot

FontApp: Zoek lettertypes op basis van uiterlijke kenmerken

0

FontApp is een online applicatie waarmee je een lettertype zoekt aan de hand van uiterlijke kenmerken van het lettertype. De naam van het lettertype is het eindpunt van de zoektocht en niet – zoals bij een alfabetische lijst – het beginpunt. Jeroen Breen, grafisch ontwerper en initiatiefnemer van FontApp, vertelt.

Wat is het?

“FontApp is een online tool waarmee ontwerpers makkelijker en doelgerichter een lettertype kunnen kiezen voor hun ontwerp. Zoek je een dikke, ronde, schreefloze letter? Of wil je juist een schreefletter met lange stokken? FontApp geeft je de beste match. Het werkt snel, vloeiend en sensitief.”

Waarom dit initiatief?

“Als ontwerper word je bij het kiezen van een lettertype, in een programma als bijvoorbeeld Illustrator, altijd geconfronteerd met een – bij ontwerpers meestal ellenlange – op alfabet gesorteerde lijst. De lettertypes staan dan in een totaal irrelevante volgorde. Schreven en schreeflozen en dikke en dunne letters staan kriskras door elkaar. Hierdoor is het moeilijk om in de zoektocht een passend lettertype bij je ontwerp, het overzicht te houden. Ook is het lastig om de ene keuze met de andere te vergelijken. FontApp biedt de uitkomst.”

Hoe werkt het?

“Als gebruiker kun je aan de hand van categorieën en het instellen van enkele parameters heel doelgericht zoeken naar een passend lettertype voor je ontwerp. Het zoeken gaat aan de hand van het verschuiven van slides, zodat het resultaat van de zoektocht meteen wordt getoond. Zodoende kom je door het maken van kleine wijzigingen, al snel tot een passend lettertype. De naam van het lettertype is het eindpunt van de zoektocht en niet – zoals bij een alfabetische lijst – het beginpunt. Daarnaast zijn er enkele basic ontwerpmogelijkheden, zodat de keuzes aan de hand van een mini-ontwerp in een context beoordeeld kunnen worden.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“FontApp is een gratis applicatie, bedoeld voor grafisch ontwerpers, UEX designers en ontwerpers in opleiding, maar ook voor ‘leken’ die hun rapport of verslag net iets meer gewicht willen geven met een mooi lettertype. Door de laagdrempeligheid hopen we dat alle studenten Grafisch Ontwerp gebruik van FontApp zullen gaan maken, maar ook voor professionals is het natuurlijk een zeer interessante tool.

FontApp bevat een database van meer dan 1000 fonts en dit aantal groeit nog altijd. FontApp maakt uitsluitend gebruik van gratis, op het internet beschikbare lettertypes en wil hiermee tevens de aandacht vestigen op de kwaliteit van dergelijke lettertypes.”

Wie is er bij betrokken?

“FontApp is een initiatief van innovatief webdesignbureau Innouveau.”

Bron:   FontApp