Gespot

Gerichte berichten-app: Snelle communicatie tussen scholen & ouders

0

Communicatie met ouders is voor alle scholen een aandachtspunt. Bijna wekelijks is er iets te melden of staan er activiteiten op de kalender: een uitnodiging voor een ouderavond, de verjaardag van een juf of een reminder voor de spreekavond. De Gerichte berichten-app helpt hierbij. Joris den Ouden, directeur van Gerichte berichten, vertelt.

Wat is het?

“De app Gerichte berichten zorgt voor makkelijke, snelle en vooral veilige communicatie tussen ouders en school. Met deze app hebben ouders alle onmisbare informatie en communicatie over ouderavonden, vakantiedata en contactgegevens onder één knop op hun smartphone.”

Waarom dit initiatief?

“De grote vraag van scholen is altijd: hoe krijg je ouders snel en effectief geïnformeerd? Via de schoolwebsite, een mailtje, sociale media of door een briefje mee geven? Gezien het feit dat vrijwel alle ouders de beschikking hebben over een smartphone, is het handig om ook dat te gebruiken als communicatiekanaal. Via een app hebben ze zo altijd en overal het laatste nieuws bij de hand.”

Hoe werkt het?

“Wanneer de app in gebruik wordt genomen, kunnen leerkrachten nieuws, berichten en activiteiten toevoegen via het cms. Leerkrachten vinden uitleg over het cms in de verschillende video’s die ze kunnen vinden op de website van Gerichte berichten. Ouders maken alleen gebruik van de app via hun smartphone. Hier kunnen zij algemene schoolinformatie terugvinden, berichten lezen, nieuwsitems bekijken en kalenders inzien. Ook kunnen zij zich koppelen aan hun eigen kind en deze vanuit de app rechtstreeks ziekmelden. Leerkrachten kunnen via de app ook gemaild worden door ouders. Deze mails ontvangen zij op hun gewone schoolmailadres. Leerkrachten hoeven de app dus zelf niet te gebruiken. Zij maken alleen gebruik van het cms.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Veel ouders zijn in het bezit van een smartphone. Per school registreert gemiddeld meer dan 60% van de ouders zich binnen drie weken. Ouders van bijna 15.000 leerlingen maken gebruik van de app. Scholen betalen €1,25 per leerling per jaar en eenmalig €181,50 voor installatie en configuratie.”

Wie is er bij betrokken?

“Het idee van een communicatie-app tussen ouders en basisscholen kwam van Wim Meuter van basisschool De Hobbitstee uit Eindhoven en Jan Heesakkers van basisschool De Hasselbraam uit Eindhoven. Bij de vereniging van één van de kinderen werd een app gebruikt om bepaalde zaken zoals speelschema’s en dergelijke te delen. Dit wilde men ook voor de school. Samen met mij hebben de betrokken partijen de app ontwikkeld.”