Gespot

Kadaster Toolbox: Bouw apps met open data van het Kadaster

0

De Kadaster Toolbox is een platform waarop appontwikkelaars toegang krijgen tot de open data van het Kadaster. Met deze data kunnen appontwikkelaars eenvoudig applicaties ontwikkelen. Dimitri van Hees, open data-expert bij Freshheads, vertelt.

Wat is het?

“De Kadaster Toolbox is een online platform waarop appontwikkelaars op een eenvoudige manier toegang krijgen tot de open data van het Kadaster. Appontwikkelaars kunnen met de data uit de Kadaster Toolbox apps ontwikkelen.”

Waarom dit initiatief?

“Het doel van de Toolbox is het gebruik van de open data van het Kadaster door appontwikkelaars stimuleren. We hebben zelf al ontdekt welke voordelen er met deze open data te behalen zijn en hopen dat de Kadaster Toolbox meer ontwikkelaars zal aansporen om hier nieuwe en innovatieve applicaties mee te bouwen.”

Hoe werkt het?

“De Toolbox bevat datasets, webservices, codevoorbeelden en voorbeeldtoepassingen. Met de Kadaster Toolbox kunnen ontwikkelaars apps ontwikkelen op basis van de open data van het Kadaster. Dit gebeurt op dit moment in een pilot van een half jaar. Tijdens de pilot kunnen ontwikkelaars gebruik maken van de gegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) en koopsominformatie. Na de pilot van zes maanden gaan de vier partijen samen kijken hoe er een vervolg aan de Toolbox kan worden gegeven.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Een voorbeeld van een toepassing die is gebouwd aan de hand van open data van het Kadaster is www.postcodeapi.nu. Deze postcode webservice is gekoppeld met BAG-gegevens (Basisregistratie Adressen en Gebouwen). De Postcode API biedt een oplossing waarmee iedereen razendsnel adres- en geolocatiegegevens kan ophalen. Als gebruikers een postcode en huisnummer invoeren, genereert Postcode API automatisch de juiste adresgegevens en geolocatie. De koppeling met BAG zorgt ervoor dat de gegevens altijd up-to-date en betrouwbaar zijn. De Postcode API heeft nu meer dan 1100 gebruikers en dit aantal groeit iedere dag.

We hopen dat de Toolbox meer ontwikkelaars zal aansporen om hier nieuwe en innovatieve applicaties mee te bouwen. De Kadaster Toolbox is een pilot van een half jaar. Na dit half jaar ontvangt iedereen die een API key heeft aangevraagd een evaluatieformulier. Aan de hand daarvan wordt er gekeken naar wat de wensen zijn van de gebruikers. Op basis van de evaluatie wordt er bepaald of de Toolbox een definitief vervolg krijgt.”

Wie is er bij betrokken?

“De Kadaster Toolbox is door het Kadaster in samenwerking met Freshheads, 2CoolMonkeys en Capgemini ontwikkeld.”