Gespot

NetComber: Ontdek verborgen websiteverbindingen

0

NetComber is een nieuwe online dienst die het internet scant met behulp van een complex algoritme om zo eigendomsnetwerken te berekenen. De service kan daardoor verborgen websiteverbindingen tonen. Andre Weyher, initiatiefnemer van NetComber en oud Google-medewerker, vertelt.

Wat is het?

"NetComber is een service die laat zien welke websites eigendom zijn van dezelfde persoon. Het systeem gebruikt hiervoor over 3000 factoren zoals account IDs, hosting informatie en zelfs codeerstijl om de kans op eigendom te berekenen. Hierdoor kunnen webmasters hun eigendom niet verbergen. Dit heeft waarde voor iedereen die in de SEO of online marketingsector werkt. Zoekmachines gebruiken dit soort informatie in hun gevecht tegen webspam."

Waarom dit initiatief?

"Dit soort informatie was tot voor kort enkel intern beschikbaar voor medewerkers van grote zoekmachines. Met NetComber heeft iedereen toegang tot deze kennis."

Hoe werkt het?

"De indexering werkt in principe op dezelfde manier als bij de zoekgiganten, het verschil ligt in wat NetComber met de gegevens doet. Op het moment dat het systeem een site heeft gecrawled neemt het algoritme meer dan 3000 factoren in de berekening op om correlerende eigendommen te tonen. In het verleden was Whois-informatie een van de weinige bronnen om achter eigendom te komen. Whois is echter maar 1 van de 3000 factoren die door NetComber wordt gebruikt. Eigendom verbergen door Whois te anonimiseren wordt door NetComber doorzien, omdat er nog veel andere kenmerken zijn die eigendomsclusters tonen zoals hostinggegevens, account IDs en zelfs codeerstijl van de developer. Iedere keer als een gebruiker een URL invoert, berekent NetComber op basis van deze factoren andere sites die eigendom zijn van dezelfde persoon, bedrijf of developer."

Wat zijn de belangrijkste facts?

"Het systeem heeft een kleine 200 miljoen websites geïndexeerd, hieronder ook een grote hoeveelheid Nederlandse sites. Op dit moment telt het systeem wereldwijd iets minder dan 5000 gebruikers, velen hiervan uit de internet industrie in de VS, Rusland en de grootste markten in Europa. De gebruikers geven tot nu toe vooral aan dat de service zeer veel tijd bespaart."

Wie is er bij betrokken?

"Ik, Andre Weyher, ben oprichter van NetComber. Ik ben oud medewerker van het team dat binnen Google verantwoordelijk was voor de kwaliteit van de zoekresultaten van de zoekgigant. Het managementteam van NetComber bestaat uit een kleine groep web miners en developers uit Australië."

Bron:   NetComber