Gespot

Openthings: Open source-platform voor het delen & leren van elkaars projecten

0

Openthings is een open design-platform waar het draait om het leren van elkaars projecten. Je kunt er van andermans projecten leren, of een idee samen verder uitwerken en ontwikkelen. Martin Risseeuw, mede-oprichter van Openthings, vertelt. 

Wat is het?

“Openthings is een open source platform waar je ontwerpen, concepten, en kennis deelt, zodat iedereen van elkaar kan leren. Het speelt in op de trend dat de toegang tot een product belangrijker is dan het eigenaarschap. Gebruikers kunnen ideeën, concepten en projecten plaatsen. Dit kan van alles zijn: van ‘Hoe maak je een voor weinig kosten een beenprothese’ tot een schets voor een nieuwe salontafel. Van de gedeelde kennis van de digitale fabricaties kunnen andere gebruikers leren, zodat zij in de toekomst misschien wel hun eigen ideeën kunnen verwezenlijken.

De projecten zijn als levende organismes die zich constant ontwikkelen. Doordat mensen ook aan elkaars projecten kunnen werken, worden het een soort van Wikipedia-artikelen voor open design.”

Waarom dit initiatief?

“Als programmeurs zijn wij erg bekend met het samen ontwikkelen van software met het open source-principe. Binnen het open source-principe komt het delen van software, kennis, en scripts veel voor. Wij vonden dat er binnen de groeiende DIY/ ‘makers movement’ ruimte nodig was voor een platform dat het delen van open design toegankelijk maakt. Er was nog niet één duidelijke plaats waar mensen hun werk kunnen documenteren en kennis kunnen delen.”

Hoe werkt het?

“De mensen die op het platform komen kunnen meerdere dingen doen: een idee, concept of project plaatsen,zoeken naar kennis binnen projecten, of het delen van kennis aan de hand van bestaande projecten. Na het maken van een account kun je een projectidee of bestaand project uploaden en het met de community samen verder ontwikkelen.

Er staan projecten op van het maken van een bassguitar tot het maken van een design-object om je spullen in op te bergen. Binnen deze projecten zit er veel kennis van hoe je producten maakt met digitale fabricatie. Door deze projecten kun je dus erg veel leren, bijvoorbeeld over het uitsnijden van hout met een laser.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Openthings is een maand online in Alpha-fase. Sindsdien zijn er 60 designers en 24 projecten aangemeld. De website heeft afgelopen maand 1500 bezoekers mogen ontvangen. Vanaf nu zal er meer gefocust worden op het bouwen van een community en het creëren van naamsbekendheid.”

Wie is er bij betrokken?

“Het Openthings-project wordt binnen de open design community door een aantal grote partijen ondersteund, zoals: Waag Society, Royal Academy of Art, en de Fab Academy: een opleiding digitale fabricatie (door Neil Gershenfeld van MIT’s centre for bits and atoms).”