Gespot

PressDoc: Persbericht wordt social media release

0

Persberichten 2.0 voor een effectiever bereik. Een gesprek met Stefan Borsje van PressDoc.

Wat doet de site?

“PressDoc is een online platform voor “persberichten 2.0” (ook wel “social media releases”). Waar traditionele persberichtendiensten er voor zorgen dat je persbericht bij een paar honderd vaak anonieme ontvangers terecht komt (waarvan je nog maar af moet wachten of ze je nieuws überhaupt wel interessant vinden), is PressDoc gericht op personen en organisaties die zelf al een lijst van contacten hebben, maar deze niet willen vermoeien met een lange standaardtekst in een Word-document. In plaats daarvan verstuur je een linkje naar een mooi opgemaakte pagina met afbeeldingen en video’s, waar statistieken van bijgehouden worden en die makkelijk te delen is voor en door geïnteresseerden.”

Waarom deze site?

“Allereerst willen we het voor journalisten en bloggers makkelijker maken om alle relevante informatie rondom een persbericht handig op één plek te kunnen vinden. Daarnaast willen we personen en organisaties een eenvoudige en goedkope manier bieden om persberichten te publiceren die maximaal gebruik maken van de mogelijkheden die het web en social media bieden.”

Hoe werkt de site?

“Je maakt een account aan op PressDoc.com en vervolgens kun je meteen aan de slag. Eenmaal ingelogd kun je een PressRoom aanmaken voor ieder bedrijf of merk waar je persberichten voor wilt publiceren. Vervolgens werkt het aanmaken van de persberichten bijna hetzelfde als blogposts in bekende blogsoftware: je vult alle gegevens in, uploadt attachments zoals afbeeldingen en video’s en vervolgens publiceer je je bericht. Uiteraard kun je je bericht achteraf altijd nog aanpassen, iets wat met de meeste standaard persberichtdiensten niet mogelijk is.

PressDoc helpt je vervolgens op weg met het distribueren van je persbericht, door middel van e-mail- en tweet-templates die je direct naar je contacten kunt versturen, PressRoom- en categorie-specifieke RSS-feeds, e-mail alerts en verzending naar de bekende zoekmachines (waaronder Google News, je bericht wordt dus bijna direct geïndexeerd).”

 

Wat zijn de facts?

“Sinds eind april is de site live en we zijn al door een flink aantal leuke klanten gevonden, zoals Selexyz, Heinz, 9292, G-Star en Deloitte. Het aantal bezoekers op de persberichten verschilt natuurlijk enorm per bericht, maar persberichten die enkele honderden bezoekers (met een gemiddelde bezoekduur van meer dan 2 minuten) weten te interesseren zijn geen uitzondering.”

Wie maakt de site?

“PressDoc wordt ontwikkeld door mijzelf (Stefan Borsje, development) en Marc Köhlbrugge (design). Daarnaast hebben we op gebied van PR, marketing en conceptontwikkeling veel hulp van het team van The Next Web (bestaande uit Boris Veldhuijzen van Zanten, Patrick de Laive en Arjen Schat).”