Gespot

Superglue: Bouw, beheer & host je website met een server in eigen huis

0

Superglue is een opensource-tool waarmee je websites kunt bouwen en hosten vanaf een mini-server in je eigen huis. Het maakt je onafhankelijk van commerciële internetdiensten als Google, Facebook of Twitter. Je blijft de eigenaar van je eigen data! Mike van Gaasbeek, zakelijk directeur van WORM, vertelt.

Wat is het?

“Superglue is een oplossing waarmee je zonder enige kennis van software en code zelf prachtige websites kunnen bouwen en ook nog eens thuis kunt hosten. De software is zogenaamde WYSIWYG-software: What You See Is What You Get. Zoals ik al zei maakt Superglue je volledig onafhankelijk van commerciële internetdiensten zoals Google, Facebook of Twitter. Je blijft dus de eigenaar van je eigen data. Je hoeft ook niet over technische kennis te beschikken om je website te bouwen of om een mini-server (van 7x8x2 centimeter) te hosten. Ook word je niet langer gevangen door templates en sjablonen. Vrijheid van expressie!”

Waarom dit initiatief?

“In de laatste twee decennia is het web steeds meer gemonopoliseerd en gecontroleerd door een handvol grote internetmultinationals. Zij dicteren de manieren en vormen waarop je publiceert en ze verbergen wat er met je persoonlijke gegevens achter de schermen gebeurt. Door mensen een werkend alternatief voor deze diensten te geven, willen we de vrijheid en privacy van het internet bevorderen.”

Hoe werkt het?

“Het werkt als een browser add-on die eenvoudig te installeren is. Het tovert je browser om tot een tool waarmee je websites kunt bouwen. Met twee muiskliks verander je een WiFi-router (die je thuis in een stopcontact stopt) in een webserver, die duizenden bezoekers tegelijk aan kan. Deze routers zijn ongeveer 7 bij 8 bij 2 centimeter en al te verkrijgen voor ongeveer 25 euro.

Met de tool werk je dus in een browser. Je creëert daarin je website door zelf de vlakken voor tekst, plaatjes en video te plaatsen, op de plekken waar jij ze wilt hebben. Vervolgens kun je lettertypes aanpassen, kleuren wijzigen, schuiven en slepen, randen en schaduw maken, totdat je een perfecte site hebt. Als je op ‘save’ klikt, wordt jouw website naar je persoonlijke mini-server in je eigen huiskamer geladen. Iedereen kan dan je website gaan bekijken.”

https://vimeo.com/106532802

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Superglue is vandaag gelanceerd. Feiten over gebruikers en websites hebben we dus helaas nog niet. Maar de voorloper van Superglue, Hotglue, heeft meer dan 6500 gebruikers.”

Wie is er bij betrokken?

“Het initiatief wordt ontwikkeld door een developmentteam onder leiding van de mediakunstenaar Danja Vasiliev, die ook aan de wieg stond van de Web 2.0 Suicide Machine. Ook won hij de Golden Nica tijdens het Ars Electronica-festival voor zijn project Newstweek. In het developmentteam zitten Joscha Jaeger, Michael Zeder, Erwin Kho, Abigail Smith en Teresa Dillon.”