Gespot

Wake: Deel en bespreek je ontwerpen met je team

0

Wake is een tool die ontwerpers de mogelijkheid geeft gemakkelijk werk te delen met en feedback te verzamelen van collega’s. Chris Kalani, ontwerper van Wake, vertelt.

Wat is het?

“Wake is een applicatie voor web, Mac en iOS die het voor ontwerpers makkelijk maakt om werk te delen met je collega’s en feedback te verzamelen. Het is de snelste manier om ideeën over te brengen van je designtools naar je team.

Waar ontwerpers vaak perfectionistisch en beschermend zijn over hun werk, omdat ze bang zijn om het in een vroeg stadium te delen, wil Wake die gewoonte doorbreken. Door als ontwerper je werk eerder te delen en om feedback te vragen aan je team, maak je uiteindelijk beter werk.

Je kunt je werk gemakkelijk uploaden met behulp van de Mac-app en je team kan in de browser of via de iOS-app reageren. De integratie met Slack en de desktopnotificaties van Wake zorgen ervoor dat je snel op de hoogte bent van nieuw werk of nieuwe reacties.

Via de iPhone-app is het mogelijk om foto’s te uploaden van schetsen op bijvoorbeeld papier en whiteboards, of van inspiratie die je onderweg tegen komt.”

Waarom dit initiatief?

“Ontwerpers krijgen steeds meer invloed in de tech-industrie. Ze spelen een grotere rol in steeds grotere bedrijven. Ontwerpers zijn belangrijk omdat zij abstracte ideeën weten te vertalen naar iets tastbaars. Zij maken het makkelijker om ideeën te pitchen aan de rest van een organisatie. Ze kunnen grote invloed uitoefenen op de zakelijke en financiële doelen van een organisatie omdat ze de technologie en doelgroep waarvoor ze ontwerpen begrijpen.

Maar, een goed eindproduct is niet alles. Het denkproces van een ontwerper is belangrijk, maar vaak onzichtbaar omdat men bang is het werk te tonen in een vroeg stadium. Wake gelooft dat méér transparantie gedurende het ontwerpproces ervoor zorgt dat teams betere producten kunnen creëren. Door een open ontwerpproces kunnen ontwerpers van elkaar leren en hun ideeën verfijnen terwijl ontwikkelaars en projectleiders op de hoogte blijven.”

Hoe werkt het?

“Je meldt je aan voor Wake via een uitnodiging voor een team, of door zelf een team aan te maken. Vervolgens download je de Mac-app en stel je de favoriete sneltoetsen in waarmee je screenshots wilt uploaden. Als je Sketch gebruikt, kun je de plug-in installeren, waarmee het nog makkelijker wordt om werk te plaatsen.

Vervolgens ga je aan het werk en upload je gedurende het ontwerpproces screenshots naar Wake. In Wake kun je je werk taggen, bijvoorbeeld met #projectnaam, zodat je teamgenoten het werk in een handig overzicht terug kunnen vinden. Zij kunnen het werk in de browser of in de iOS-app van commentaar voorzien, zodat jij kunt blijven itereren.”

Accepteer cookies

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Er zijn meer dan 250 teams actief. Daaronder bevinden zich een aantal invloedrijke teams als Medium, Airbnb, Artsy, GoPro, Netflix, Nike, Twitter, Yahoo! en Keezy. Op 18 augustus is Wake uit de bèta-fase gekomen. Wake kost 12 dollar per persoon, per maand, en de eerste 30 dagen zijn gratis.”

Wie is er bij betrokken?

“Ik heb Wake opgericht met Johan Bakken en Tobias Bæck. Zij zijn de eigenaars van Noors ontwerpbureau Bakken & Bæck. De tool is ontstaan in samenwerking met het ontwerpbureau en inmiddels is Wake uitgegroeid tot een startup met werkruimte in San Francisco.”