Gespot

Webvink: Test de usability van je site

0

Webvink is de eerste Nederlandse website voor online usability testing. Met Webvink voer je een gebruikerstest uit voor een fractie van de prijs van een klassieke test. Pieter van Bokhoven, Co-founder van Webvink, vertelt.

Wat is het?

“Webvink is een website waar ontwikkelaars, ontwerpers, marketeers en beheerders van websites een usability test voor hun website uit kunnen laten voeren. Webvink laat de usability test geautomatiseerd uitvoeren door testers thuis. De testers maken met behulp van een online screen recorder een opname van hun scherm en geven gesproken commentaar terwijl ze een website testen. De opdrachtgevers ontvangen de video’s met gesproken commentaar en een helder rapport. Hieruit kunnen ze opmaken waar gebruikers vastlopen op hun website en wat niet goed wordt begrepen. Op basis hiervan kunnen zij hun website aanpassen.”

Waarom dit initiatief?

“Deze online vorm van usability testing is enorm succesvol in onder andere de Verenigde Staten. In Nederland was dit echter niet beschikbaar. Vandaar dat we het tijd vonden om dit ook in het Nederlands te introduceren.”

Hoe werkt het?

“Op de website vullen de opdrachtgevers zelf in welke opdrachten de testers uit moeten voeren. Hierdoor kunnen specifieke use cases en functies getest worden. Ook geven ze aan door hoeveel testers getest moet worden. Ze betalen 15 euro per tester. Vervolgens worden de opdrachten naar testers in heel Nederland verstuurd. Zij gaan aan de slag en maken video’s van hun scherm en geven gesproken commentaar terwijl ze de website testen.

Vervolgens geven ze nog schriftelijk antwoord op een drietal vragen over de website. Als alle tests binnen zijn, ontvangen de opdrachtgevers de testvideo’s en een helder rapport. Hieruit kunnen ze opmaken waar gebruikers vastlopen en wat niet goed wordt begrepen. Op basis hiervan kunnen zij hun website aanpassen. Optioneel kunnen de opdrachtgevers de video’s door experts van Webvink laten analyseren. Dit kost 15 euro per video.”

Wat zijn de belangrijkste facts?

“Uit onderzoek van Nielsen Norman Group is gebleken dat redesign op basis van een usability test tot een gemiddelde toename van 85% van de online bedrijfsresultaten leidt. Maar een klassieke usability test in een testlab kost voor 5 à 10 testers minimaal 5000 euro. Via ons is zo’n usability test nu tijdelijk voor 15 euro per tester uit te voeren (normaal is dat 30 euro). Daarmee heeft deze manier van testen een enorm potentieel. Dit blijkt ook uit het enorme succes van deze online vorm van testen in de Verenigde Staten.”

Wie is er bij betrokken?

“Wij zijn een startup uit Amsterdam. Samen met Jorma de Ronde, Jelmer van der Ploeg en Jochem Cornelis heb ik Webvink opgezet. Samen hebben wij jarenlange ervaring met softwareontwikkeling en onderzoek.”

Bron:   Webvink