Gespot

Wieziet: Hoe gaat het met oma?

0

Blijf online op de hoogte van de ontwikkelingen van een (ziek) familielid. Een gesprek met Willem van Veelen over Wieziet.

Wat doet de site?

“Wieziet heeft als doel om met een groep(je) betrokkenen eenvoudig te kunnen communiceren over bijvoorbeeld een vader of moeder die in een verzorgingshuis verblijft, een kind in het ziekenhuis, of wellicht een hulpbehoevende vriend of buurman. Wieziet stelt je in staat om een (bezoek)log en agenda bij te houden met betrekking tot het hulpbehoevende familielid of vriend(in), en ervaringen met elkaar te delen.”

Waarom deze site?

“De aanleiding om dit concept te ontwikkelen, was onze eigen moeder (en oma) die hulpbehoevend was. Er was binnen de familie behoefte om continu op de hoogte te blijven van haar situatie. Omdat we een vrij grote familie hebben, is dat over de telefoon al lastig, en je verdrinkt op een gegeven moment in al het heen-en-weer gemail. Dat moest makkelijker kunnen en daarom hebben we een heel simpel (afgesloten) weblog-systeempje gebouwd, voor eigen gebruik.

Vrijwel iedereen die we hierover vertelden was erg enthousiast en na enig onderzoek te hebben gedaan, bleek een dergelijk concept in de vorm die wij hebben neergezet nog niet te bestaan. Vanwege het nut dat het simpele systeem voor onszelf had, de goede reacties van alle betrokkenen en buitenstaanders, en het feit dat zoiets gewoon nog niet bestond, hebben we besloten Wieziet te ontwikkelen. Het uitgangspunt hierbij is altijd geweest: zo simpel mogelijk, weinig toeters en bellen en gewoon pure functionaliteit.”

Hoe werkt de site?

“De kracht van de website zit ‘m in de eenvoudigheid. Je kunt er twee dingen doen: Een stukje schrijven over (je ervaring met) de persoon in kwestie, en een bezoekregeling / agenda bijhouden. Niets meer, niets minder. Even delen hoe het ging toen je op bezoek was die middag, afspreken wie er bij is als de dokter morgen langskomt, bepaalde wetenswaardigheden melden, of inplannen wie er volgende week op bezoek gaan. Eigenlijk is het gewoon een digitale versie van het bezoekschriftje dat nog veel ouderen of zieken op het nachtkastje hebben liggen, uitgebreid met een agenda-mogelijkheid. Alle berichten en afspraken zijn vanzelfsprekend alleen leesbaar voor de mensen die voor het account zijn uitgenodigd. Registreren is eenvoudig: Geef een naam van het ‘log’ op: bijvoorbeeld moederjansen. Vervolgens -na activatie- zijn vrienden, familie of bekenden uit tenodigen om op het log te komen lezen of schrijven en afspraken te maken in de agenda.”

[vimeo]https://vimeo.com/8899246[/vimeo]

Wat zijn de facts?

“We hebben na het ontwerp en de ontwikkeling van de site vrij weinig budget om Wieziet goed in de markt te zetten, dus we hebben door middel van free publicity geprobeerd aandacht te vragen voor deze website. Dat is aardig gelukt, zelfs Radio 1 heeft er een vrij uitgebreid item aan gewijd (na te luisteren op onze site en ook andere media hebben het opgepikt.

In totaal zijn er in de eerste vier maanden bijna 150 accounts geregistreerd, met in totaal meer dan 600 gebruikers. Deze gebruikers zijn momenteel verantwoordelijk voor 2500 berichten en bijna 3000 afspraken. Wieziet is de eerste 2 maanden gratis; die periode is meer dan voldoende om de site goed uit te proberen en het nut ervan te ondervinden. Daarna vragen we een kleine bijdrage voor het blijvende gebruik van Wieziet: € 5 voor 4 weken, € 27.50 voor een half jaar, of € 50 voor een jaar. Dit bedrag is per aangemaakt logboek, ongeacht de hoeveelheid gebruikers die er toegang toe hebben.”

Wie maakt de site?

“Het idee voor Wieziet is vanuit de familie ontstaan en vervolgens heeft René Vreugdenhil het voortouw genomen om dit commercieel te maken. Jelle-Jan van Veelen is verantwoordelijk voor de technische realisatie en programmeerwerk en ik heb het functioneel- en grafisch ontwerp verzorgd. René is partner bij het Willemstadse reclamebureau Helder, Jelle-Jan is senior webdeveloper bij het Rotterdamse Zicht en ik ben Art director bij Bedrijfssimulaties in Den Haag.”