Word geen slaaf van je werk: 6 tips voor een gelukkig (werk)leven

0

Wat zijn we toch allemaal harde werkers hier in Nederland. Maar werken we wel met de juiste bedoelingen? Uit een onderzoek van Ruigrok NetPanel, onder 629 werkende Nederlanders, blijkt dat we vooral werken om te leven in plaats van andersom. Kom op mensen, werk kan zoveel meer zijn dan alleen brood op de plank krijgen. Word geen slaaf van je werk. Het is nog niet te laat!

Werken om te leven?

Het is een feit dat je het grootste deel van je leven bezig bent met werk. Waarom zou je er dan niet het beste van maken? Werken om te leven lijkt misschien logisch, maar het kan je zoveel meer bieden. Zelfontplooiing, plezier en vaak zelfs vriendschappen. Dit zijn allemaal basisbehoeften die elk mens nodig heeft, om gelukkig te kunnen zijn. In de behoeftepiramide van Maslow zie je hieronder dat voedsel, water en veiligheid op de eerste plek komen als basisbehoeften. Deze zijn dus het belangrijkst. Daarna komt vriendschap, aanzien en prestatie op de tweede plek en op de derde plek iets bereiken met je leven. Al deze behoeften zijn van belang om gelukkig te kunnen zijn. De laatste behoeften kun je allemaal vervullen door te werken. Ga dus niet werken om te leven, maar leven om te werken!
artikel maslow

Werkdruk

Één op vijf van alle werkenden geeft zijn of haar werkgeluk niet hoger dan een 6 of scoort zelfs een ernstige onvoldoende. Dat zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders, en dus 1,5 miljoen Nederlanders te veel. Daarnaast voelt één op de vijf Nederlanders elke dag teveel werkdruk. Zij lopen dus voortdurend rond met een enorm gewicht op hun schouders. Dat levert niet alleen een probleem op voor henzelf, maar ook voor de organisatie waar ze werken. Mensen die voortdurend onder druk staan, zijn minder creatief en minder productief.

6 tips voor een gelukkig (werk) leven

Wil je geen slaaf zijn van je werk? Het is nog niet te laat. Volg deze tips voor een gelukkig werkleven.

1. Interesse

Heb je een baan waar je interesses liggen? Nee? Ga er dan naar opzoek. Je kunt nooit echt uitblinken in werk wat je niet graag doet. En dus ook niet gelukkig worden. Waarschijnlijk denk je nu “Ja, makkelijker gezegd dan gedaan, even je baan opzeggen.” Ik zeg niet dat je nu per direct ontslag moet nemen, maar ga ondertussen op zoek naar een andere baan. Als je die baan vindt die jou gelukkig maakt, ga er dan voor.

2. Besef

Natuurlijk moet je wel werken om brood op de plank te krijgen, maar dat is niet het enige wat je uit je werk kunt halen. Besef dus goed dat werken ook leuk kan zijn en je gelukkig kan maken.

3. Work smarter, not harder

Hard werken is goed. Maar door af en toe wat minder te doen, houd je meer tijd over om te ontspannen. Creativiteit en Ideeën ontstaan vaker als je hoofd leeg is en je lekker ontspannen bent.

4. Ga de sleur tegen

Werksleur is killing voor een gelukkig leven. Doe nieuwe dingen en gooi je routine eens om. Zo voorkom je dat je werk een sleur wordt.

5. Positieve instelling

Door negatief te denken, raak je onbewust in een negatieve denkspiraal. Wees bewust van je denkpatronen en ontneem jezelf de kans om negatief te denken. Probeer dus positief te denken.

6. Leef in het nu

Een paar jaar geleden piekerde ik ook altijd erg veel over de toekomst. Je wilt niet zijn waar je nu bent en je bent aan het vermijden wat er is. Door dit te veranderen ben ik veel gelukkiger geworden. Leef dus in het hier en nu. Wat wil je nu?

Ben je bereid om deze tips op te volgen voor een slaafvrij werkleven? Of vind je het wel prima zo? De keus is aan jou.

Wil je toch op zoek naar een andere baan? Neem dan eens een kijkje op het jobboard van Frankwatching.