Gespot

YEL: Beoordeel TV-programma’s en interacteer met kijkers én de makers

0

YEL logoYEL maakt tv-kijken sociaal en interactief. Ralph Edelstein, verantwoordelijk voor de marketing rondom YEL, vertelt.

Wat is YEL?

YEL staat voor Your Emotions Live en is een ‘Social TV’ app. Zoals het woord al aangeeft, maakt YEL tv-kijken weer sociaal. Jij zit dus op de bank tv te kijken en via je tweede scherm interacteer je met vrienden en bekenden rond over dat programma. Je kunt je mening geven, zeuren, reacties delen en vragen, voorspellingen, etc. beantwoorden. Je emoties live delen dus. Eigenlijk alsof je met zijn allen op dezelfde bank naar dezelfde TV zit te kijken. YEL is een webbased app, je hoeft dus niks te downloaden.”

Waarom dit initiatief?

“Heel veel mensen zitten met Facebook of Twitter open TV te kijken en via die platforms commentaar te geven. Maar als jij zelf niet naar dat programma kijkt, ervaar je tweets of posts over dat programma al snel als spam of timeline-vervuiling. YEL lost dat probleem op: je interacteert alleen met mensen die ook naar dat programma kijken. Daarnaast ontbrak het tv-makers eigenlijk altijd aan echte mogelijkheden om live te interacteren met hun kijkers. Via YEL kunnen zij live vragen, polls, quizzen, voorspellingen en nog veel meer voorleggen aan de kijkers en daar á la minute reactie op krijgen.”

Hoe werkt YEL?

“Je logt in met Facebook Connect en nodigt vrienden uit om YEL ook te gebruiken. Vervolgens vind je de actuele tv-gids, met alle programma’s die op dat moment op tv zijn. Je ziet wie van jouw vrienden waarnaar kijken en hoe ze het programma waarderen. Je geeft aan waar jij naar gaat kijken en kunt vervolgens via thumbs up en thumbs down je mening continu geven. Dus niet eenmalig, maar zo vaak als je wil. Je kunt chatten met andere kijkers over het programma en vanuit de makers kun je dus vragen, voorspellingen, etc. krijgen waaraan je kunt meedoen.”

Wat zijn de facts?

“We zijn afgelopen maandag 13 augustus live gegaan als centraal ratingmechanisme van TV Lab, van de publieke omroep. Na wat hick-ups in het begin is het platform stabiel en hebben we gedurende de hele week enkele duizenden gebruikers geregistreerd.”

Wie is er betrokken bij YEL?

“Bedenker en founder van YEL is internetveteraan Vincent van Witteloostuyn. Hij werkt samen met gaming-ondernemers Marijn Harinck en Camiel Kraan van United Games en reclame-/marketingman Ralph Edelstein.”