Online marketing

Web 1.0 stagneert, Web 2.0 explodeert

0

[[image:web20.jpg::right:1]]We hadden al een tijdje zo’n vermoeden, maar The Washington Post onderbouwt het nu ook met harde cijfers. De groei van het oude internet en dan met name de populairste internetsites (Web 1.0) stagneert en sites die focussen op social networking, blogging en lokale informatie (Web 2.0) schieten als een vuurpijl omhoog. De kluis is eindelijk gekraakt en de schat ligt nu echt voor het grijpen.

Internet komt zijn aloude belofte na dat het een medium is waar communicatie en participatie centraal staat. Mensen kunnen er doen en laten wat ze willen en hun stem wordt er gehoord. Uit een nieuw onderzoek van ComScore Media Metrix blijkt nu voor het eerst het gigantische succes van de nieuwe generatie internetsites.

[[image:top5.jpg::right:1]]Om te beginnen is het goed om vast te stellen dat de grootste internetmerken nog steeds het grootste publiek trekken. De Top 5 wordt gevormd door Yahoo!GoogleMSNAOL en eBay. Het volledige overzicht van de Top 50 Web Domains is te vinden bij The Washington Post.

[[image:changetop5.jpg::right:1]]Kijken we meer gericht naar de verschuivingen bovenin, dan zien we dat Yahoo! (+ 5%) nog steeds bovenaan de lijst pronkt, maar Google hard dichterbij komt (+ 21%). Interessant is dat Google’s Gmail- en mapping-services hieraan ook een substantiële bijdrage leveren. Door deze groei worden MSN (+ 1%) en AOL (0%) worden door de beide koplopers steeds verder op achterstand gezet. Opvallend is verder hoe eBay (- 3%), Microsoft.com (-10%) en Passport.com (- 18%, eveneens Microsoft) in het afgelopen jaar zelfs voor het eerst een terugval laten zien. Eigenlijk laat van de grote traditionele sites dus alleen Google op dit moment nog spectaculaire groeicijfers zien. Maar ja, in hoeverre is 21% spectaculair te noemen als er ook groeicijfers van honderden procenten in die Top 50 voorkomen?

[[image:528.jpg::center:1]]

[[image:changetop50.jpg::right:1]]De snelst groeiende site in deze Top 50 is Blogger.com, waar mensen een eigen weblog kunnen maken. Blogger.com, na een overname in 2003 nu een Google-dochter, staat op een 27e plaats in de ranking en liet een groei van maar liefst + 528% zien. Spectaculair omdat het aantal internetgebruikers in de VS in het afgelopen jaar slechts met 4% groeide. Blogger.com laat hiermee overduidelijk zien dat (het bezoeken van) veelal persoonlijke blogs hiermee echt mainstream aan het worden is. Een jaar geleden waren er 2,5 miljoen mensen die de site bezochten om artikelen te publiceren of te lezen, afgelopen maand waren dat er maar lieft 15,6 miljoen.

[[image:users.jpg::right:1]]Maar misschien nog wel spectaculairder is wat MySpace.com laat zien, een community waar mensen virtueel pronken met persoonlijke pagina’s en bijvoorbeeld hun muzikale smaak met elkaar delen. Deze site (groei + 318%) bezet inmiddels al de tiende plaats. Afgelopen maand trok MySpace.com 37 miljoen unieke bezoekers, 28 miljoen meer dan een jaar geleden. Maar als je kijkt naar het aantal pageviews en de tijd die elke bezoeker op de site doorbrengt, bezetten ze inmiddels al de tweede plaats, vlak achter Yahoo!. Zoals bekend werd MySpace.com afgelopen zomer voor $ 580 miljoen gekocht door Rupert Murdoch’s News Corporation.

Wikipedia, de grote open online encyclopedie waar iedereen aan kan meeschrijven en velen dat ook echt doen, groeit bijna net zo hard (+ 275%) en is derde in de ranking van grootste groeiers. In de Top 50 staat de Wikipedia inmiddels op een 19e plaats, al vlak achter CNN.com. Dat betekent dat ondanks terugkerende discussies over misbruik en (tijdelijk) verkeerde teksten, de encyclopedie inmiddels onverslaanbaar is geworden en niet alleen concurrenten achter zich laat maar ook groter is geworden dan vrijwel alle nieuwssites. Mede dankzij de vele publiciteit en de hoge posities in Google, is Wikipedia voor miljoenen mensen inmiddels een erg handige informatiebron.

Op de vierde positie vinden we  een site die al langer bestaat, Citysearch, een netwerk van sites dat zich richt op lokaal entertainment, winkelen en handelen. Citysearch is in feite een soort stedengids met informatie over hotels, restaurants, adressen, agenda’s, weer, reviews, tips etc (zie bijvoorbeeld Atlanta) die zichzelf in de afgelopen periode gerevitaliseerd heeft (men draait op lokale advertenties en nu voor het eerst ook met winst). Sites als Citysearch, WhitePages.com (5e groeier, + 60%) en Verizon’s Superpages.com (+ 24%) kwamen eveneens de Top 50 binnen en tonen aan dat internetgebruikers een enorme behoefte hebben aan het vinden van lokale informatie. Dat biedt ook perspectief voor Nederlandse initiatieven die zich hierop (gaan) richten en geeft gelijk een gevoel over op welke manier ze zich zouden moeten doorontwikkelen. Opvallend overigens dat Craigslist.org niet in deze Top 50 staat, dit netwerk is ook erg populair en veelbesproken.

Deze sites komen allemaal ‘vanuit het niets’ en het is geen wonder dat ze dan ook zulke groeipercentages laten zien. Maar het blijft indrukwekkend en bij elkaar opgeteld geven ze samen een enorme verschuiving te zien van traditionele websites naar communities (social networking, blogging) en lokale informatie. Daarmee is de vulkaan Web 2.0 tot uitbarsting gekomen en ik denk dat er nog veel grotere verschuivingen in het verschiet liggen.

Sites als Blogger.com, MySpace.com en Wikipedia tonen ook aan hoe The Long Tail echt grip krijgt op de mediaconsumptie. Deze Web 2.0 sites trekken het model van de mainstream media onderuit en laten zien hoe relatief kleine groepen bezoekers op allerlei kleine persoonlijke sites en pagina’s (‘narrowcasting’), samen groter worden dan traditionele sites (‘broadcasting’). Verder is er een sterk groeiende behoefte aan wat ik ‘dichtbij-content’ noem: het gaat daarbij om informatie en interactie over persoonlijke onderwerpen (interesses), lokale onderwerpen (in de buurt) en reputatie onderwerpen (vergelijkingssites). 

Web 2.0 schreeuwt om Marketing 2.0, maar ik vrees dat veel marketeers nog niet verder zijn gekomen dan discussies over welk deel van het offline marketingbudget naar online moet gaan. Social commerce of consumer generated marketing lijkt nog een brug te ver.

Bij het schrijven van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van het bericht op Washingtonpost.com. Er is ook een MSN Video over dit onderwerp te bekijken. 

Tags: [[tt:web 2.0]], [[tt:blogs]], [[tt:communities]]