Amazon pioniert weer

0

[[image:pauldeleeuw.jpg::right:1]]Als bol.com morgen Paul de Leeuw inlijft, moeten we niet raar opkijken. De schreeuw van de Leeuw heeft Hilversum of Luxemburg helemaal niet nodig om aan zijn kijkcijfers en salaris te komen. Terwijl hij straks lekker binnenloopt en zijn showtjes draait, kunt u ondertussen eenvoudig advertenties zappen en boeken bestellen. Via bol.com natuurlijk.

[[image:biil-maher.jpg::left:1]]Amazon heeft net iets soortgelijks gedaan. Het bedrijf kocht de populaire TV-entertainer Bill Maher. Maher is bekend van zijn show 'Real Time' op HBO en zou een nieuw programma gaan doen voor ABC. Maar nu kun je op Amazon zijn show zien, wanneer je maar wilt.  

"You stay right there at the computer" roept Maher als de pc de streaming video weer even zijn geheugen oplaadt. Amazon Fishbowl heet het programma, en verschijnt sinds 1 juni wekelijks. [[image:amazon-fishbowl.jpg::right:0]]Kijk er nou zelf eens naar, klik hier, en ervaar dat er geen verschil is tussen Amazon Fishbowl en een Jerry Springer show. Maar verschillen zijn er natuurlijk wel. Want de gasten die komen hebben allemaal iets te maken met boeken, films of muziek. En uiteraard kun je meteen hun creaties bestellen via Amazon. Het andere verschil is, dat deze show puur via internet wordt uitgezonden, en dat een man met het kaliber van Maher zich daarvoor leent. 

Het spel, het geld en de knikkers: daar gaat het om in medialand. Sinds 2002 koopt Amazon geen reclametijd meer in op de traditionele media. En met Fishbowl en straks nog andere programma's is daar natuurlijk ook geen enkele reden toe. Aandacht genoeg. Amazon pioniert weer. De toekomst van entertainment en media wordt sterk medebepaald door bedrijven als Amazon. Is dit dan het einde van Hilversum? Wie zal het zeggen. Maar zelden vernietigen de nieuwe media de oude. Hoogstens verandert het oude van karakter, door de komst van het nieuwe. ‘Hilversum 3 bestond nog niet, maar ieder had zijn eigen stem’ zong Herman van Veen ooit. Hilversum 3 bestaat inmiddels wel, maar de eigen stem via internet wordt wel alsmaar luider. 

[[image:shopabctvcom_copy1.jpg::right:0]]De oude media zitten ook niet stil. ABC stimuleert koppelverkoop van zijn shows via internet op shop abc tv. Seen on Jimmy Kimmel Live! Linkt door naar platen, boeken en T-shirts. Alleen de show zelf is er niet te zien, en dat is toch raar, want dat is toch core business van ABC. 

Slippery settings

De zet van Amazon is het zoveelste bewijs dat media convergeren. In Amerika noemen ze dat de ‘blurring’ van media en Amazon Fishbowl is daar een ‘slippery setting’. Onder het mom van entertainment of educatie glijden consumenten makkelijk af naar het aanschaffen van producten.  

[[image:amazonconnect-logo.jpg::right:0]]Een andere slippery setting van Amazon heet AmazonConnect: het verbinden van de blogs van schrijvers die hun boeken via Amazon verkopen. Het zijn er al zo’n 7.000 en wordt een nieuw verkooptrucje van Amazon. Lees gezellig wat op de blog van je favoriete schrijver en bestel zijn boek bij Amazon.

Het mediaplaatje verandert. Er ontstaan steeds meer verrassende nieuwe samenwerkingsverbanden.[[image:media_map_2005_06.jpg::center:0]]In het The future of media report 2006 (pdf) worden nieuwe vormen van samenwerking als een spinnenweb afgebeeld. Yahoo, Microsoft en Disney willen maar één ding: zoveel mogelijk consumenten in hun web vangen. Maar om dat te bereiken weten ze dat ze beter de krachten kunnen bundelen.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.