BloggersBox: editie vrijdag

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]— BloggersBox: vandaag gelezen in Frankwatching's e-mailbox — Met wat vertraging toch alsnog de BloggersbBox van vrijdag 10 november 2006. Met aankondigingen van de Digitale Erfgoed conferentie 2006 (dit jaar in Rotterdam), een consortium Creatieve Industrie (binnen de nieuwe Subsidieregeling InnovatiePrestatieContracten), de eerste bank die haar geldautomaten in Google Maps heeft opgenomen (Postbank) en de opening van Luisterrijk (downloadshop voor luisterboeken).

Event: De Digitaal Erfgoedconferentie 2006 

[[image:den2006.jpg::right:0]]Digitaal Erfgoed Nederland organiseert voor de derde maal de conferentie over trends en technieken voor het cultureel erfgoed. DE Conferentie vindt plaats in de Doelen in Rotterdam op 12 en 13 december 2006. Centraal staat de digitale dienstverlening van erfgoedorganisaties. Het hedendaagse publiek wil interactie. Discussiëren, uitwisselen, spelen, kennis delen. Wat betekent dit voor de erfgoedinstellingen? Hoe kunnen ze samenwerken om het publiek te blijven bedienen? Wat doet web 2.0 voor erfgoedinstellingen? Hoe kunnen de instellingen hun digitale diensten voor de toekomst waarborgen?

DE conferentie is interessant voor professionals binnen het erfgoed met verantwoordelijkheden voor digitale dienstverlening, educatie en ICT-beleidsvorming. Het gaat hierbij om mensen die xich in de praktijk bezighouden met het aanbieden van digitale culturele informatie en bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor beheer, behoud, tentoonstellen of toegankelijkheid van kennis en informatie. DE conferentie heeft een erfgoedbreed karakter en is er voor musea, archieven, bibliotheken, monumentenzorg- en archeologische instellingen.

Meer informatie: Op de website van DEN vind je de beschrijving van de programmalijnen, de programma-indeling (pdf) en het inschrijfformulier.

Innovatie: IMMovator leidt consortium Creatieve Industrie

[[image:staatssecr.jpg::right:1]]Staatssecretaris van Gennip heeft in Hilversum op 9 november 2006 de Subsidieregeling InnovatiePrestatieContracten (IPC) gelanceerd. De IPC-regeling is bedoeld om ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf te stimuleren tot innovatie. Samenwerking en kennisoverdracht spelen hierbij een belangrijke rol. De ondernemers bepalen zelf welke innovaties zij willen realiseren, hoe en met wie, en ontvangen per bedrijf 49.500 Euro aan subsidie voor extern ingekochte kennis. Van Gennip ondertekende op 9 november de eerste twee IPC-contracten, met de Creatieve Industrie en met de Stichting Innovatieproject Nuenen.

Het iMMovator Cross Media Netwerk leidt de IPC voor de Creatieve Industrie, in samenwerking met 32 bedrijven uit de sector. De bedrijven zijn geselecteerd uit een groep van ruim 160 geïnteresseerden. Immovator werkt voor het project samen met de volgende bedrijven: 3D clip, Auxilium, BlueAd – Inspiro, Brevidius, Capi-Lux Vak, Challenge records, Chattv, De Twin Media group/Twin Design, Elburg Botanic Media, Essential Dance Music, Ex Machina, Eximion, IAAA, Instore Digital Printing, Fantasy Factory, Lunagames, MTRX / Media Crossing, Music & Words, Odmedia, Pedri, Pica Media Partners, Robbie Networks, Quantes Digitaal, Simenco, Streetcasting, Talmon Communicatie, TFC, Winkwaves, Wunderworks BV (en nog drie nog niet genoemde bedrijven).

Ton van Mil, Directeur Immovator, was zeer te spreken over de mogelijkheden tot samenwerking: "We zien binnen het Immovator netwerk dat enorm veel kleine bedrijven behoefte hebben aan vormen van samenwerking. Innovatie kan ook gestimuleerd worden door kennis tussen kleine partijen te delen, en deze regeling zal dit proces zeker versnellen." Staatssecretaris Van Gennip sprak haar grote waardering uit dat de regeling binnen de Creatieve Industrie zal worden toegepast. "De creatieve industrie is een sleutelgebied voor de Nederlandse economie, met dit project willen we een extra impuls geven aan de innovatie in de sector."

Maps: Postbank met geldautomaten in Google Maps 

De Postbank is de eerste bank in Nederland die Google Maps inzet om geldautomaten aan locaties te koppelen. Consumenten die op zoek zijn naar een geldautomaat in hun omgeving kunnen met behulp van satellietbeelden van Google Maps precies nagaan waar ze de dichtstbijzijnde geldautomaat van de Postbank kunnen vinden. Op Postbank.nl is een kaart beschikbaar met alle 2100 geldautomaten van de Postbank in Nederland inclusief de 650 automaten bij de Albert Heijn supermarkten.

[[image:postbankmaps.jpg::center:1]]

Google Maps is een service van Google die online overzichtskaarten en satellietkaarten combineert met informatie over bedrijfslocaties, de contactgegevens en routebeschrijvingen. De Postbank gebruikt Google Maps API om Google Maps in haar eigen omgeving aan te bieden. De Postbank voegt aan Google Maps een laag toe aan de bestaande kaart van Nederland, een zogenaamde ‘Mash Up’,  met daarin de locaties, inclusief adresgegevens, van haar geldautomaten.

Audio: Luisterrijk eerste downloadshop voor luisterboeken

[[image:luisterrijk_copy1.jpg::right:0]]Op 16 november 2006, tijdens de Nationale Uitgeefdag in Rotterdam, zal Luisterrijk haar virtuele deuren voor het eerst openstellen. Luisterrijk is de eerste onafhankelijke webwinkel voor luisterboeken waar consumenten luisterboeken van ee ngroot aantal Nederlandse uitgeverijen legaal via internet kunnen downloaden. Het nieuwe bedrijf heeft hiervoor contracten afgesloten met bestaande uitgevers van luisterboeken. Ook biedt Luisterrijk exclusieve content aan in de vorm van luisterboeken die nergens anders te koop zijn. De website biedt alle vormen van gesproken woord, variërend van literatuur tot hoorcolleges en van kinderboeken tot thrillers.

De luisterboeken bestaan uit een digitaal geluidsbestand die consumenten na elektronische betaling direct kunnen downloaden. Zij kunnen het boek vervolgens meteen beluisteren op hun pc of (draagbare) mp3-speler. Ook is het mogelijk het luisterboek op cd te branden voor gebruik in de auto, discman of gewoon in de audioset. Klanten hebben geen speciale software nodig en zowel pc, Mac als Linux- systemen worden ondersteund. De markt voor luisterboeken groeit. Het fenomeen staat de laatste tijd geregeld in de belangstelling van de media. Hoewel cijfers over de totale markt voor luisterboeken ontbreken, is het aanbod de afgelopen twee jaar in rap tempo gegroeid. Inmiddels zijn er ongeveer 500 luisterboeken en hoorcolleges verkrijgbaar op cd.