Online marketing

Online marketeers opgelet! Deze 7 nieuwe Google Search features wil je niet missen

0

Eind september vond het jaarlijkse Search On van Google plaats. Tijdens dit evenement is weer bekendgemaakt welke nieuwe features eraan komen in Google Search. En dat zijn er nogal wat, want Google zit niet bepaald stil. In dit artikel blik ik daarom terug op Search On 2022 en deel ik de meest interessante nieuwe features. Dus online marketeers, opgelet, mogelijk vraagt dit weer om een update van je strategie!

We zien al langere tijd dat de algoritmes van Google steeds slimmer worden. Machine learning wordt volop gebruikt om relevantere zoekopdrachten te leveren. De zoekresultatenpagina van Google bestaat allang niet meer uit alleen maar tekst resultaten. We zien afbeeldingen, Google Maps, vragen die rechtstreeks worden beantwoord en meer. Prabhakar Raghavan, Senior Vice President van Google, vertelt waarom de resultaten niet alleen meer uit tekst en woorden bestaan: “The way people seek information isn’t confined to a text box. Nowadays Google is going far beyond the search box to create search experiences that work more like our human minds.” Google wil uiteindelijk zijn gebruikers op elk moment van de dag, in elke situatie, kunnen helpen. In de komende maanden komen ze daarom met deze nieuwe features op de proppen.

1. Focus op sustainability en milieubewuste keuzes

In de komende maanden zal Google gebruikers bewuster maken van de keuzes die zij maken en het effect daarvan op het milieu.

 • Tijdens de zoektocht naar een nieuwe auto, zal Google je helpen met zoeken naar een milieuvriendelijke en efficiënt rijdende auto. Het zoekplatform zal zelfs de kosten voor benzine voor je uitrekenen per model en type auto zodat jij een goede en slimme keuze kunt maken, en ook nog eens geld kunt besparen!
 • Als je een route plant via Google Maps zal er nu ook een optie komen om de meest milieuvriendelijke route te nemen.
 • Tijdens het shoppen zal Google aangeven welke producten tweedehands zijn.

 

 

2. Informatie toegankelijker maken via search

Google streeft ernaar om iedereen te voorzien van informatie op elk moment.

Stel je hebt een complexe vraag en wil graag weten wat anderen zouden doen in jouw situatie. Je zoekt dan gauw een online discussie of een forum op. Zo zie je snel verschillende meningen en kun je een keuze maken of een probleem oplossen. Google gaat daarom een nieuwe feature tonen in deze zoekresultaten genaamd “Discussions and forums.” Hierin zal content van populaire forums en online discussies snel en op een toegankelijke manier gedeeld worden in de zoekresultaten.

Discussies en forums google nieuwe feature

Daarnaast streeft Google om taalgrenzen te doorbreken. In begin 2023 zal Google de mogelijkheid geven om lokale nieuws te vertalen in het Engels zodat de hele wereld mee kan lezen. Stel er gebeurt wat in Mexico, dan zal het Spaanse artikel van de lokale nieuwszender worden vertaald zodat je direct mee kunt lezen wat er gebeurt. De vertaling zal mogelijk zijn van Frans, Duits en Spaans naar Engels op mobiel en desktop.

3. Makkelijke shop ervaring via Google

We weten allemaal dat online shoppen super populair is geworden de laatste jaren. Als je zoekt naar hoge hakken op Google, zie je ook direct een groot aantal producten van veel verschillende merken en websites naar voren komen. Google wil het de gebruiker nog makkelijker maken om te shoppen door de volgende nieuwe features:

 • Als je zoekt met het woord “shop” + wat je wilt kopen, dan zal Google gelijk een soort shopping ervaring weergeven. Je ziet dan een assortiment van veel verschillende producten en winkels waar je het product kunt kopen.
 • In deze shopping ervaring zal ook een “shop the look”-feature getoond worden. Daarmee kun je je outfit compleet maken door te kijken welke andere items er goed bij passen.

Google nieuwe features

 • Bovenaan de shop zoekopdracht zullen de trending producten getoond worden. Ga makkelijk mee in de nieuwste trends.
 • Afbeeldingen van producten zullen 3D worden in plaats van een statisch 2D plaatje. Je zult een 360, dynamisch beeld zien van het product.
 • Stel je wil een nieuwe fiets kopen, maar je weet niet waar je allemaal op moet letten, dan heeft Google een oplossing bedacht: de buying guide. Deze helpt je stapsgewijs op weg om de juiste keuze te maken door vragen te stellen en jou van zuivere informatie en advies te voorzien. Deze informatie komt van verschillende websites af.

Discussies en forums google nieuwe feature

4. Zoeken buiten de (standaard) zoekbalk

Zoek buiten de standaard zoekbalk. Je kunt tegenwoordig via Google Lens ook zoeken door een foto of screenshot te maken. Met multisearch kun je afbeeldingen en woorden combineren om op wat je precies zoekt uit te komen. Stel je wil een nieuwe tas kopen en je ziet ergens een leuk patroontje. Maak een foto van het patroontje. Start een nieuwe zoekopdracht met deze afbeelding en tik het woord “tas” in. Google zal zoekresultaten laten zien voor een tas met dat patroontje. Super handig!

5. Meer ervaringen in Maps

Google Maps wordt de laatste jaren flink gebruikt. Nu komen er nog een paar leuke features bij waardoor je (waarschijnlijk) nog vaker Google Maps zult raadplegen als je ergens bent of naartoe wilt gaan.

 • De Neighborhood Vibe feature zal je alle informatie geven over het gebied voordat je erheen gaat – populaire restaurantjes, handige tips, foto’s en meer informatie uit Google-community. De tip zullen waarschijnlijk veelal worden gebaseerd op reviews die uit Google Maps. Ga je op vakantie naar een nieuwe stad of dorpje? Check dan even de neighborhood.
  Meer weten over hoe je als ondernemer online reviews voor je kunt laten werken? Lees hier een aantal tips.

Discussies en forums google nieuwe feature

 • Er komen 250 fotorealistische uitzichten van belangrijke kenmerken over de hele wereld beschikbaar. Wil je de Tokyo Tower zien? Geen probleem, ervaar het alsof je in een helikopter voorbijvliegt!
 • Live view zorgt ervoor dat je de weg nooit kwijtraakt terwijl je aan het lopen bent. Open Google Maps, open je camera, en Google laat je zien waar je bent en waar je naartoe loopt. Een soort virtual reality-ervaring, maar dan echt!

Discussies en forums google nieuwe feature

6. About this result

Google is zich er ook van bewust dat privacy van groot belang is onder gebruikers. Daarom zal Google ook wat transparanter zijn met de nieuwe feature “About this result.” Als je ergens naar zoekt en er wordt bijvoorbeeld een advertentie vertoond, zal Google je straks kunnen vertellen waarom dit resultaat aan jou vertoond is. Zo kunnen gebruikers beter begrijpen hoe Google search bepaalde zoekresultaten aan hen koppelt.

7. Verder personaliseren

Naast relevante informatie bieden, streeft Google ook om een gepersonaliseerde ervaring te leveren. Dit geldt voor shopping en voor kookinspiratie. Er zullen gepersonaliseerde shopping-resultaten worden vertoond waarbij je bijvoorbeeld jouw favoriete merken als eerste ziet als je iets nieuws wil kopen. Als je op zoek bent naar kookinspiratie, zal Google ook nieuwe recepten voorstellen die je kunt uitproberen gebaseerd op je smaak en interesses.

Ben jij klaar voor alle nieuwe features?

Als we dit allemaal zo horen, lijkt Google een nóg grotere rol te gaan spelen in ons dagelijkse leven. We kunnen al veel informatie vinden op Google, maar zo te horen wordt dat alleen maar meer, en op een gebruikersvriendelijk. Voor online marketeers betekent dat het ook invloed zal hebben op je voorgestelde marketingstrategie.

Ik geef alvast een paar tips:

 • Zorg dat jouw bedrijf of locatie vindbaar is via Google Maps en dat er genoeg over wordt gezegd middels de reviews.
 • Content op je website blijft super belangrijk. Geef veel informatie en advies, daarmee kan Google ook vaker informatie van jouw website afhalen en ernaar verwijzen.
 • Zorg dat jouw product feed compleet is en mee kan gaan in de nieuwe shopping features. Stel genoeg 2D afbeeldingen beschikbaar van jouw product – des de meer de kans dat Google er een 3D image van kan maken.
 • Werk niet alleen met tekst maar ook met afbeeldingen. En vergeet die afbeeldingen niet te labelen met alt-tekst velden. Google kan deze informatie gebruiken bij functies zoals multisearch.

Heb je nog meer tips? Ik hoor ze graag via de comments!