Review: Palm Treo 680 smartphone

0

Palm Treo 680Naar aanleiding van haar gratis TomTom zomeractie heeft Palm voor Frankwatching twee Treo 680’s beschikbaar gesteld. Een ervan kun je winnen met onze lezersactie, de andere heb ik de afgelopen week gebruikt tot de knoppen ervanaf vielen. Natuurlijk vooral om de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat te testen…

Eerste indruk: mooi rood is niet lelijk
De Palm Treo 680 is een smartphone met veel toeters en bellen, inclusief dus de bijgeleverde GPS en TomTom 6 navigatie. Simpel gezegd: de Treo is een mooi ding. Zowel de vrouwen als mannen in mijn omgeving vinden de kleur en vorm van het apparaat mooi, dus dat is niet helemaal een subjectieve observatie. Treo 680 roodDe verpakking is zeer compleet, met adapters voor alle werelddelen en wat boekjes met uitleg en CD’s met programma’s en drivers. Overigens blijkt een en ander nog niet echt klaar voor Windows Vista. Het is aan te raden van alles wat je installeert de meest recente versie van Palm’s support website te halen. Er is ook een speciale pagina met ondersteuning voor Vista. Na veel zoek en leeswerk kom je er daar achter dat Vista ondersteuning zich beperkt tot uitleg, patches en een beta versie van synchronisatie software die letterlijk een week geleden uitkwam. Niet echt perfect dus, en helaas al nadat ik de Palm had gekregen.

Wat heeft ‘ie wel en niet?
Even snel de belangrijkste features en specificaties op een rij:

  • Besturing: Palm OS 5.4.9
  • Scherm: TFT-aanraakscherm van 320 x 320 pixels, 65.000 kleuren.
  • Mobiel dataverkeer: GPRS, EDGE en Bluetooth 1.2.
  • Multimedia: 1 megapixel camera voor foto en video
  • Bediening: Toetsenbord, aanraakscherm en stylus
  • Batterij: Verwisselbare Li-Ion accu, 300 uur stand-by, 4 uur spreektijd
  • Afmetingen: 113 x 59 x 21 mm (LxBxH), 157 gram

Maar minstens zo interessant: wat heeft ‘ie dus niet?

  • WiFi en UMTS/ HSDPA ondersteuning voor echt snel mobiel internet
  • Bluetooth 2.0 voor nog meer snelheid
  • Geïntegreerde GPS ontvanger.
  • Hoge resolutie camera, de meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig 2 of zelfs 3 tot 5 megapixel camera’s.

Hij is dus redelijk compleet, maar heeft niet alle top technologie aan boord. Wat mij betreft niet geschikt voor de nerd die alles op zijn snelst wil, meer geschikt voor de zakelijke smartphone gebruiker die niet de hoogste eisen stelt.

Bij Palm vind je de complete specificaties.

Data overzetten en synchronisatie
Treo Hotsync beta voor Windows VistaNa het opstarten word je door een aantal schermen met introductie geleid, om de bediening te leren. Dit is netjes en gebruiksvriendelijk uitgevoerd, ik voel me al snel thuis op mijn Treo’tje, ondanks het feit dat ik het besturingssysteem niet ken.

De eerste stap voor mij is om de contacten van mijn oude telefoon (een Sony Ericsson W800i) te importeren. Dat gaat via het verzenden met Bluetooth vlekkeloos. Volgende stap is het synchroniseren van de Treo met mijn Outlook 2007. Dat wil ik via Bluetooth doen, maar hoe dat precies moet is moeilijk te achterhalen. Tijdens de installatie van het programma HotSync, dat op CD wordt bijgeleverd, wordt gezegd dat je de USB kabel moet aansluiten. Vervolgens is in de help bestanden en bijgeleverde poster niets te vinden hierover, en foutmeldingen helpen ook niet.

Palm OS DesktopHet up- en downloaden van bestanden doe je trouwens met Palm OS Desktop (zie screenshot), dat een beetje 1990’s aandoet maar op zich prima werkt. Het synchroniseren via USB gaat in mijn geval ook niet goed doordat Outlook 2007 en/of Windows Vista niet worden ondersteund. Er is voor Outlook 2007 wel een update beschikbaar. Die helpt echter niet, wellicht omdat ik Windows Vista heb. Palm heeft online helaas geen Nederlandse ondersteuning, als je daar via de site heengaat word je vanzelf naar de Engelse site geleid. Uiteindelijk vind ik wel een Nederlandse helpdesk, waar ik vooral word doorverwezen naar de sites die ik al heb bezocht.
Na het resetten (batterij erin en eruit) van de telefoon krijg ik het synchroniseren uiteindelijk toch aan de praat, via USB. De Bluetooth synchronisatie heb ik opgegeven, na er een uur of 4 mee bezig te zijn geweest.

De synchronisatie gaat daarna vrij goed, eigenlijk zelfs te goed. Direct wordt namelijk alles uit Outlook naar de telefoon gekopieerd, en andersom. Je kunt niet instellen welke onderdelen je wil synchroniseren, en met welke synchronisatie regels. Dat heeft tot gevolg dat ik, zonder dat ik het doorhad, mijn hele adresboek structuur om zeep heb geholpen, en er tientallen dubbele contacten in mijn telefoon en Outlook staan. Dat wordt een hoop ongewenst opruimen dus, bepaald niet gebruiksvriendelijk van de Treo en HotSync!

De net uitgekomen beta versie die wel officieel ondersteuning biedt voor Windows Vista doet het gelukkig wel een stuk beter.

De basis: bellen, contacten en SMS
Screenshot van phone applicatieHet bladeren door contacten gaat erg lekker. Ook het bellen en gebruik van handsfree werkt prima en hierbij gebruik ik vooral het aanraakscherm. Dit voelt allemaal best wel iPhone: je hebt de stylus en het toetsenbord niet nodig, zolang je vingers niet te dik zijn 🙂 Palm is daarbij erg sterk in het aanbieden van functies wanneer je ze nodig hebt, met grote snel te kiezen iconen.

Contact toevoegenOok de SMS applicatie is slim uitgevoerd. Binnenkomende berichten staan direct op je scherm, zodat je niet overbodig hoeft te klikken, en de Treo maakt zelf leesbare conversaties als je meerdere SMSjes met iemand uitwisselt.

Multimedia: camera en video
De camera is geen hoogvlieger, qua kwaliteit en snelheid. Hij is vooral bedoeld om lage kwaliteit snapshots te maken, bijvoorbeeld voor je contacten.

Ik heb een paar foto’s gemaakt om de kwaliteit van het beeld en geluid een beetje te kunnen inschatten:

Buiten, veel licht
Buiten, veel licht

Binnen, weinig licht
Binnen, weinig licht

’s Avonds schemer
’s Avonds schemer

Ik heb ook nog even een videootje (van mijn kantoor :)) gemaakt:

De camera reageert verder vrij traag bij het opstarten en maken van een nieuwe foto. Tussen het maken van twee foto’s moet je zo’n 3 tot 5 seconden wachten, dat veroorzaakt best irritatie. Wel is netjes in te stellen hoe het programma werkt. Of je bijvoorbeeld na het maken van een foto/video direct wilt bepalen of je hem bewaart of verwijdert, of gewoon meteen terug naar de camera om een nieuwe foto te maken.

GPS navigatie met TomTom 6
Treo met houderBij het uitpakken kreeg ik al een kleine verrassing: de GPS is niet geïntegreerd in het toestel, maar wordt als los ontvangertje erbij geleverd. Je moet hem dus altijd bij je dragen als je van de GPS functies gebruik wilt maken. Op zich geen ramp, het ding weegt niks, maar tegenwoordig zijn er veel telefoons die GPS geintegreerd hebben. Verder is ook deze hardware erg compleet geleverd, inclusief bevestiging voor de voorruit en twee laders waarmee je tegelijk je GPS ontvanger en de Treo van stroom kunt voorzien.

De GPS communiceert via Bluetooth met de Treo en dat gaat verder probleemloos. Hij vindt erg snel de satellieten en in combinatie met de bijgeleverde TomTom 6 was navigatie nauwkeurig en snel. Een groot probleem vormt echter de integratie met de telefoon. Als je tijdelijk uit TomTom gaat, kun je niet meer terug! Als je dus tijdens het navigeren gebeld wordt, en je neemt op, dan moet je weer opnieuw de route instellen.

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit zo onhandig is uitgevoerd, maar ik heb helaas geen oplossing gevonden. Ik hoor het graag als iemand hier betere ervaring mee heeft, dan zal ik het proberen en dit stuk updaten.

Ook lukte het mij niet om mijn ingestelde routes op te slaan, waarschijnlijk omdat de SD kaart waar TomTom op staat al vol is. Dit maakte de navigatie experience bepaald niet vlekkeloos, en zelfs gevaarlijk in de auto omdat je probeert je route niet kwijt te raken.

Conclusie: goed, maar goed genoeg?
Al met al ben ik tevreden met de Treo 680. Voor mijzelf als zakelijk gebruiker biedt ie alles wat ik nodig heb, al is de synchronisatie niet robuust genoeg uitgevoerd voor Windows Vista en Bluetooth. Voor mij als privé gebruiker mis ik de snelle internet mogelijkheden en met name de kwaliteit van de camera.

Palm OS is zeker een degelijk besturingssysteem, en in ieder geval stabieler en sneller dan wat ik gewend ben van Windows Mobile. Het ziet er wat gedateerd uit, maar alles werkt en is slim opgezet. De gebrekkige ondersteuning van Windows Vista en Outlook 2007 zijn wel een probleem dat opgelost moet worden door Palm.

Ik denk dat met name de beginnende zakelijke gebruiker in de Treo een prima smartphone heeft. De meer eisende multimedia- en internetgebruiker zal de Palm Treo 680 toch te licht bevinden in het hedendaagse mobiele geweld.

Mocht je een gedetailleerde review met meer screenshots willen zien, kijk dan even bij Palmclub.