De inhaalslag van het online jaarverslag

0

De meeste beursgenoteerde bedrijven hebben hun jaarverslag over 2007 alweer lang en breed gepubliceerd. Voor Jungle Rating een moment om nog even terug te blikken op het afgelopen online jaarverslagseizoen. Ook dit jaar zijn er weer meer bedrijven die naast een printversie en een PDF-document de stap naar een online (html) jaarverslag hebben gemaakt. Eindelijk dringt het besef door dat de mogelijkheden van internet het uitgangspunt moeten zijn bij het maken van een online jaarverslag en niet print.

Een korte geschiedenis van het online jaarverslag

Sinds mensenheugenis brengen bedrijven een jaarverslag uit, als financieel verantwoordingsdocument van het afgelopen boekjaar. Tot de komst van de computer was dit een geprint boekwerk, waarvan menig financieel geïnteresseerde boekenkasten vol heeft staan.

Van print naar PDF

Met de komst van het internet begonnen bedrijven hun jaarverslag ook als PDF document online te zetten. Voordeel van PDF is dat bedrijven hun geprinte jaarverslag één-op-één online kunnen plaatsen. Lezers, onder wie analisten, pers en beleggers, kunnen het document makkelijk downloaden en printen. Het grote nadeel van PDF is echter dat het lastig van een scherm te lezen is en relatief weinig mogelijkheden biedt voor navigatie en zoeken.

Van PDF naar dynamisch jaarverslag

Al snel kwam de oplossing: ‘een dynamisch’ of ook wel ‘image-based’ jaarverslag. Idee is dat alle pagina’s van het jaarverslag worden ingescand en in een navigatiemenu geplaatst. Hierdoor is het iets makkelijker om achter het beeldscherm door het document te bladeren dan bij een PDF. Het grote nadeel is echter dat je als bedrijf – en gebruiker – nog steeds gebonden bent aan de opmaak en structuur van je gedrukte versie. Vorm en inhoud liggen dus bij zowel een PDF als een dynamisch jaarverslag vast met de gedrukte versie van het jaarverslag. Bovendien zal de bezoeker veel moeten scrollen, of vergroten en verkleinen, doordat de afmeting van een pagina niet overeenkomt met een gemiddeld beeldscherm.

Bekijk hier een voorbeeld van het dynamisch jaarverslag van Kimberly & Clark:

HTML jaarverslag: het jaarverslag als website

Sinds een jaar of vijf publiceren steeds meer bedrijven hun jaarverslag als aparte website; het HTML jaarverslag. Grote voordeel van een HTML jaarverslag is dat het gedrukte jaarverslag niet meer leidend hoeft te zijn voor de online versie. Dat betekent dus dat bedrijven, op basis van de geaccordeerde informatie, een losstaande website kunnen ontwikkelen met alle mogelijkheden en functionaliteiten die het web te bieden heeft voor financieel geïnteresseerden.

Hieronder een aantal voorbeelden van de online jaarverslagen van Danske Bank, Deutsche Post en KPN.

Danske Bank

Dankse Bank laat direct zien dat de opzet van een online jaarverslag niet bepaald hoeft te worden door de gedrukte versie van het jaarverslag.

  • Zodra de bezoeker de website van het jaarverslag 2007 (de ‘group accounts’) opent, verschijnt het gezicht van Tonny Thierry Andersen, de senior executive vice president van de bank. Hij praat de bezoeker in een fraai geanimeerde presentatie in 5 minuten door de prestaties van Danske Bank in 2007.
  • Daarnaast biedt Danske Bank in het jaarverslag ook de webcasts van de analistenpresentatie en de persconferentie.
  • Ook biedt Danske Bank duidelijk leesbare tabellen en de mogelijkheid om de tabelgegevens in grafiekvorm te bekijken of ze te downloaden als Excel bestand.
  • Het zou ons niet verbazen als het Dankse Bank filmpje ook op het Danske Bank intranet zou staan. Juist ook voor medewerkers kan dit een goede blik geven op de prestaties van de onderneming waar zij voor werken.

Deutsche Post

Deutsche Post - jaarverslag kerncijfersDeutsche Post biedt in haar meest recente online jaarverslag een zeer nuttige en vernieuwende service: een ‘key figures comparison tool’

  • Bezoekers kunnen met een groot aantal financiële gegevens van 2000 tot 2007 zelf analyses maken.
  • Ook kunnen bezoekers kiezen hoe zij de gegevens willen zien: in tabel, staafdiagram of lijndiagram
  • Daarnaast kunnen bezoekers de geselecteerde gegevens exporteren naar Excel, als plaatje (jpg) of printen

KPN

KPN - financieel jaarverslag

  • KPN gebruikt tabs om te switchen tussen 3 documenten: het jaaroverzicht, de jaarrekeningen en het duurzaamheidsverslag.
  • KPN heeft ook een video waarin CEO Ad Scheepbouwer de bezoeker bijpraat over de stand van zaken.
  • Leuke extra in het KPN jaarverslag is de jaarkalender met een aantal mijlpalen in het afgelopen jaar.

Concluderend kunnen we stellen dat bedrijven als Dankse Bank, Deutsche Post en KPN effectief en slim gebruik maken van het internet voor financiële verslaglegging. Het uitgangspunt blijft uiteraard de feitelijke en geaccordeerde informatie. De verschijningsvorm van het online jaarverslag wordt echter niet meer bepaald door print, maar door de mogelijkheden van het medium internet zelf. Een goede en noodzakelijke ontwikkeling.

Bijkomend voordeel is dat het jaarverslag (of in elk geval onderdelen ervan) op deze manier begrijpelijker en relevanter wordt voor niet-financiële doelgroepen, zoals medewerkers of werkzoekenden. Het internet heeft veel te bieden, ook voor financiële verslaglegging.