Communicatie

Vergroot het bereik van je jaarverslag met deze 5 tips

0

Het is elk jaar weer een enorme klus: het jaarverslag. Content verzamelen, redigeren, samenstellen, controleren, feedback verwerken… Je bent er zo een aantal weken zoet mee. En als het jaarverslag af is, vraag je je af: voor wie heb ik nu al dit werk gedaan? Wie leest het? Je doelgroepen willen je jaarverslag heus wel lezen, zolang je het maar leuk en makkelijk leesbaar maakt. Met deze 5 tips vergroot jij het bereik van je jaarverslag.

1. Publiceer je jaarverslag online

Het online jaarverslag wordt gelukkig steeds populairder. Zo’n jaarverslag is makkelijk te benaderen en zo vergroot je al snel het bereik. Een online verslag geeft je meer mogelijkheden om de content op een aantrekkelijke manier aan te bieden. Ook handig: met een online verslag meet je ook direct de bezoekersstatistieken. Met die data kun je je jaarverslagen de komende jaren verbeteren.

Startpagina online jaarverslag Tony Chocolonely.

Tony Chocolonely publiceert het jaarverslag als website, maar je kunt ook de pdf-versie downloaden.

2. Zorg voor een mooie opmaak

Wetenschappelijke studies tonen aan dat mooi opgemaakte teksten beter gelezen en onthouden worden. Gebruik deze kennis bij de keuze van je kleuren, lettertype en -grootte. En zorg voor een duidelijke koppenstructuur. Vergeet ook niet om veel afbeeldingen te gebruiken die je verhaal ondersteunen.

Jaarverslag van Zeeman.

In het jaarverslag van Zeeman staan veel afbeeldingen die de tekst ondersteunen.

3. Vertel de verhalen achter de cijfers

Mensen houden van verhalen. Daarom is storytelling in marketing ook zo populair. Pas dit ook eens toe in je online jaarverslag. Hebben alle medewerkers van een afdeling een nieuwe cursus gevolgd? Vertel het verhaal van een medewerker die daardoor betere service kan leveren of meer plezier heeft in het werk. Is er een nieuwe behandelmethode geïntroduceerd? Maak dan een verhaal over een cliënt of een behandelaar die hiermee heeft gewerkt.

Jaarverslag van BBC.

Door middel van diverse case studies vertelt BBC het verhaal achter de cijfers.

4. Zet ambassadeurs in

Over verhalen gesproken: je kunt ze zelf vertellen, maar je kunt ze ook laten vertellen. Bijvoorbeeld door je medewerkers, cliënten, huurders, klanten, verzin het maar. Als zij in het jaarverslag staan met een mooi verhaal, delen ze dit met hun eigen familie en vrienden. Zo creëer je ambassadeurs die op hun beurt het bereik vergroten.

Jaarverslag van NEMO Science Museum.

NEMO Science Museum laat medewerkers en andere stakeholders zelf hun verhaal vertellen in het jaarverslag.

5. Maak je content interactief

Met interactieve elementen geef je de bezoeker iets te doen. Gebruik interactieve infographics die met een mouse-over of klik meer informatie laten zien. Laat bezoekers spelen met de cijfers in grafieken. Voeg video’s en animaties toe. Of maak een tijdlijn met de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Website van Mailchimp.

In het jaarverslag van Mailchimp maak je letterlijk een reis door het jaar heen

Met deze tips maak je van je jaarverslag een document dat prettig is om te lezen. En zo vergroot je je bereik. Bovendien wordt het maakproces op deze manier veel leuker! Vergeet ook niet dat je de content kunt hergebruiken. Met onderdelen zoals interviews en interactieve elementen maak je eenvoudig posts voor social media. Hiermee breng je je jaarverslag ook verderop in het jaar nog regelmatig onder de aandacht.