Facebook voor bedrijven: een fanpagina in 10 stappen

Facebook voor bedrijvenFacebook groeit ook in Nederland razendsnel en daarmee wordt dit online sociale netwerk ook voor Nederlandse bedrijven steeds interessanter en relevanter. Mond-tot-mond-reclame is een krachtig middel om klanten te bereiken, en op een platform als Facebook kunnen berichten zich razendsnel verspreiden. Met onderstaand stappenplan maak je eenvoudig een ‘fanpagina’, een zakelijke Facebookpagina.

Facebookterminologie

Vooraf eerst wat uitleg over de Facebook terminologie:

 • Persoonlijk profiel: het profiel dat je als persoon op Facebook aanmaakt
 • ‘Fanpagina’, ‘publieke pagina’, of ‘officiële pagina’: de pagina die je als bedrijf, organisatie, merk of bekend persoon op Facebook aanmaakt
 • Vriend‘: de persoonlijke profielen waar je vanuit je eigen persoonlijke profiel mee verbonden bent
 • Fan‘: de persoonlijke profielen die hebben aangegeven jouw fanpagina leuk te vinden.

1. Maak een persoonlijk profiel aan

Om een fanpagina te maken, heb je een persoonlijk profiel nodig. Een Facebookprofiel kun je eenvoudig aanmaken op www.facebook.com. Een persoonlijk profiel maak je aan onder je eigen naam.

Facebook voor beginners: nieuw profielPrivacyinstellingen persoonlijk profiel

Er zijn mensen die ervoor kiezen om zo’n persoonlijk profiel te maken met een verzonnen naam. Hoewel het technisch mogelijk is, is het tegen de Facebookregels. Een sociaal netwerk is gebouwd op vertrouwen, dus iedereen is gebaat bij transparantie. Indien je verder niets wilt doen met je persoonlijke profiel, kun je je instellingen zo inrichten dat je vrijwel onvindbaar bent (> account > privacyinstellingen > algemene persoonlijke gegevens > instellingen bekijken).

De gegevens van beheerders van een fanpagina zijn overigens niet zichtbaar voor bezoekers of fans van die pagina. Wat je op die pagina schrijft, doe je uit naam van de pagina en niet vanuit je persoonlijk profiel. Bezoekers kunnen niet zien wie de beheerders van een fanpagina zijn.

Het komt voor dat ondernemers (per ongeluk) een persoonlijk profiel gebruiken onder de naam van een bedrijf. Over de redenen om als bedrijf niet voor een persoonlijk profiel te kiezen, maar voor een fanpagina (een officiële zakelijke pagina) onderaan dit artikel meer.

2. Maak een fanpagina aan

Facebookpagina makenHet aanmaken van een fanpagina kun je doen via deze link: aanmaken fanpagina. Je kunt deze vinden via de Facebook helppagina’s. Ook linksonder op iedere willekeurige fanpagina vind je een link ‘Een Pagina maken voor mijn bedrijf’.

Officiële vertegenwoordiger

Het is niet toegestaan om een fanpagina aan te maken namens een bedrijf, merk of bekend persoon als je niet de officiële vertegenwoordiger bent. Je kunt in dat geval wel een groepspagina aanmaken. Als iemand jouw merk of bedrijfsnaam onterecht gebruikt voor een persoonlijk profiel of fanpagina, kun je Facebook verzoeken hier wat aan te doen via deze link: inbreuk van een gebruikersnaam.

3 Kies het soort fanpagina dat je wilt aanmaken

fanpagina Facebook makenJe kunt kiezen uit verschillende soorten fanpagina’s. Het verschil tussen de pagina’s uit zich met name in de informatie die onder de ‘Info’-tab kan worden ingevuld. Sommige informatie is daar al door Facebook ‘voorgedrukt’.

 • Lokaal bedrijf: onder de ‘info’-tab kun je informatie invullen over openingstijden, of je credit cards accepteert etc. Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat iedereen die een bedrijf heeft waarvoor de openingstijden belangrijk zijn, voor ‘lokaal bedrijf’ zou kunnen kiezen: retail, horeca, etc. Voor bedrijven met meerdere vestigingen (en verschillende openingstijden) is de volgende categorie geschikter.
 • Merk, product of organisatie: onder de ‘info’-tab komt informatie te staan over het jaar van oprichting, de bedrijfsmissie, producten etc.
 • Artiest, band of bekend persoon: deze pagina is bedoeld voor beroemdheden.

Communitypagina’s

Behalve fanpagina’s (“Officiële pagina’s”) zijn er nog communitypagina’s en groepspagina’s. Een communitypagina is, zoals de naam al zegt, niet van jou, maar van de groep gebruikers. Boven een bepaald aantal leden komt het beheer bij de leden te liggen. Uiteindelijk zul je daar dus weinig controle over hebben.

Verschil groepspagina’s en fanpagina’s

Een belangrijk verschil tussen groepspagina’s en fanpagina’s is dat de updates van groepspagina’s niet automatisch verschijnen in het nieuwsoverzicht van leden. Op een groepspagina schrijft een beheerder uit eigen naam. Voor bezoekers is zichtbaar wie de beheerders zijn. Bovendien kunnen groepen ook opgericht worden door mensen die niet verbonden zijn aan het bedrijf. De groep ‘I love Frankwatching’ zou dus volledig buiten Frankwatching om kunnen worden opgericht. :-)

Facebook zoekfunctie4. Kies de juiste categorie

Vervolgens kies je de juiste categorie, afhankelijk van je keuze onder stap 3. Is dit belangrijk? Niet echt, maar dergelijke categorieën helpen je uiteindelijk om beter gevonden te worden door je doelgroep. Zie facebook.com/search (alleen te zien als je ingelogd bent): hier kunnen mensen zoeken op categorie. Zie het screenshot hiernaast.

Update 22/02/2011: het is nu mogelijk om de categorie van je pagina aan te passen. Die doe je via de link bovenaan je pagina, ‘edit profile’. Je kunt nu de hoofd- en subcategorie aanpassen.

5. Kies de naam van je pagina

Een van de belangrijkste stappen in het maken van een nieuwe fanpagina is het kiezen van de juiste naam.

Enerzijds omdat de naam aan je doelgroep aangeeft waar je pagina over gaat en je ‘fans’ in staat telt om je gemakkelijk terug te vinden binnen Facebook. Maar anderzijds omdat je de naam van je pagina, eenmaal gekozen, niet meer kunt veranderen. Wat je nog wel kunt aanpassen, is de Facebook URL (de URL die direct naar je fanpagina leidt, bijvoorbeeld www.facebook.com/frankwatching), daarover meer onder stap 10.

Het kan zijn dat Facebook het oneens is met je paginanaam – je krijgt dan een melding. Je vindt hier de richtlijnen voor gebruikersnamen. Wat in ieder geval niet mogelijk is, is het gebruik van algemene woorden als ‘pizza’ of ‘advies’. Facebook raadt je aan om je eigen (merk-)naam te gebruiken, en dit is ook het meest logisch als je op Facebook gevonden wilt worden door je doelgroep.

Let op: zodra je klikt op ‘pagina aanmaken’ wordt je pagina aangemaakt! Je hebt helaas niet de mogelijkheid om verschillende opties voor paginanamen te vergelijken en te zien wat er nog beschikbaar is. Je kunt natuurlijk wel even zoeken via de zoekfunctie bovenin je scherm of via www.facebook.com/search (alleen te gebruiken als je ingelogd bent op Facebook).

6. Voeg andere beheerders toe

Een probleem dat zich nog wel eens voordoet, is dat de fanpagina van een bedrijf door een enkele persoon is aangemaakt (bijvoorbeeld een uitzendkracht of stagiaire) die vervolgens het bedrijf verlaat. De enige die kan zorgen dat je medebeheerder wordt van een fanpagina, is de huidige beheerder. En die is niet altijd meer bereikbaar (of bereid).

Zorg daarom dat op dit moment in het proces minimaal 1 collega medebeheerder wordt gemaakt. De enige voorwaarde om iemand beheerder te maken, is dat diegene een Facebookaccount heeft, en dat je het aan dat account gekoppelde e-mailadres kent.

Een beheerder toevoegen aan je fanpagina

 • Ga naar “Pagina bewerken” (rechts op je pagina, bovenaan, onder de blauwe balk, zie afbeelding).
 • In de linkerkolom vind je “Beheerders beheren”.
 • Je hebt nu de de keuze om vrienden te selecteren (contacten van je persoonlijke Facebookaccount) of om beheerders toe te voegen via e-mail.

Je fanpagina vinden

Je bereikt je pagina overigens vanuit ieder willekeurig Facebookscherm door de naam van de fanpagina in te typen in het zoekscherm dat je bovenaan de pagina vindt als je bent ingelogd.

7. Voeg een afbeelding toe

Als Facebook je paginanaam accepteert, wordt je pagina direct aangemaakt.
Het eerste dat Facebook je vraagt, is om een afbeelding toe te voegen. Omdat de afbeelding ook als avatar/profielafbeelding voor berichten komt te staan, is het handig om te kiezen voor een afbeelding die ook in klein formaat nog herkenbaar is. Als je een foto van een persoon gebruikt, zorg dan voor een close-up.

Profielafbeelding: afmetingen

Het maximale formaat van de profielafbeelding is 200 bij 600 pixels – je kunt er dus voor kiezen om een soort banner te maken, in plaats van een vierkante afbeelding. Mooie voorbeelden vind je hier:
Coca Cola: www.facebook.com/cocacola
Roger Federer: www.facebook.com/Federer
Phil Collins: www.facebook.com/philcollinspage

 

Update maart 2012: de nieuwe timeline for pages vraagt om andere formaten afbeeldigen, o.a. voor de timeline cover photo (de grote foto bovenaan). Meer info over die afmetingen vind je hier.

8. Maak een korte profieltekst

Frankwatching op facebook
De korte profieltekst onder je profielafbeelding (zie hiernaast het voorbeeld van de profieltekst van de Frankwatchingpagina) geeft bezoekers snel informatie over je pagina en/of je bedrijf. Het is een tekst die mensen zien, ook als ze niet op bepaalde tabs bovenaan je pagina klikken. Je kunt er dus voor kiezen om hier zaken extra onder de aandacht te brengen.

Je kunt deze tekst zo vaak wijzigen als je wilt en zo op actuele ontwikkelingen binnen je bedrijf inspelen.

Verkorte URL’s

Heb je een nieuwsbrief, een speciale aanbieding of een nieuw product? Verwijs er hier naar met een verkorte URL. Je kunt ook overwegen om mensen via een verkorte URL te verwijzen naar een speciale landingspagina op je website of blog voor meer informatie. De links die je in de profieltekst opneemt, zijn wel te klikken, maar zien er niet uit als links totdat je er met je muis overheen gaat.
(Het potloodje dat je ziet in het screenshot is alleen zichtbaar voor de beheerder van de pagina en geeft aan dat je de tekst kunt wijzigen).

Facebook info tab9. Vul de informatie onder de ‘Info’ tab in

De ‘Info’ tab heeft een vast stramien dat afhangt van de paginacategorie die je gekozen hebt (zie stap 4).

Gelukkig heb je onder ‘Gedetailleerde info’ wat meer mogelijkheden om in te vullen wat jij relevant vindt voor je bezoekers. Onder ‘Website” kun je meerdere links kwijt, onder elkaar. En onder ‘Algemene informatie’ kun je een stuk tekst kwijt naar keuze. Dit kan een lange tekst zijn, maar realiseer je dat Facebook de tekst na ongeveer 10 regels zal afbreken met een ‘lees meer’ link.

NB: Je kunt links niet weergeven als andere tekst. Bezoekers zien dus de hele link in plaats van een ‘mooie’ link. Je kunt helaas ook geen omschrijving toevoegen, of “http://” weglaten.

10. Claim je eigen Facebook-URL

Zodra je 25 fans hebt, kun je je eigen Facebook-URL claimen (zoals www.facebook.com/frankwatching). Dit is handig voor verwijzingen naar je fanpagina in offline communicatie. Het claimen van je eigen URL doe je hier: Facebook vanity URL aanvragen. Je kunt op deze pagina de URL voor je persoonlijke profiel claimen, of een “gebruikersnaam instellen voor je pagina’s”.

Let op: Ook hier geldt dat je de gekozen naam later niet meer kunt wijzigen. Ook niet als er spelfouten in staan! Wel kun je, voordat je definitief kiest, verschillende namen invoeren om te zien of ze vrij zijn.

Let op: de eerste optie die je ziet om een naam vast te leggen, is voor je persoonlijke profiel (want ook daarvoor kun je een URL instellen)! Om de naam van je pagina vast te leggen, moet je iets verder naar beneden op het scherm, naar het drop-down-menu voor ‘pagina’s’.

Update 22/02/2011: Je paginanaam (het gedeelte na facebook.com/…) moet uit minstens 6 tekens bestaan!

Next steps: vul je Facebookpagina

Om je pagina interessant te maken kun je allerlei content toe gaan voegen. Hieronder wat mogelijkheden:

 • Zorg voor een aantal interessante nieuwsberichten, eventueel met foto’s of links.
 • ‘Like’ een aantal interessante pagina’s – deze zijn vervolgens te zien in de linkerbalk onder het kopje ‘Favoriete pagina’s’.
 • Koppel je blog aan je Facebookpagina: iedere blogupdate wordt dan automatisch als update aan je Facebookpagina toegevoegd (en wordt zo zichtbaar in de nieuwsberichten van je fans). Dit kan bijvoorbeeld via de applicaties ‘Networkedblogs” of “RSS Graffiti”. Je vindt die via de zoekbalk bovenaan je pagina.
 • Zorg voor foto’s: van medewerkers, producten, evenementen e.d.
 • Voeg applicaties toe aan je pagina, bijvoorbeeld foto’s, videos, notities, YouTube, een app voor je e-mailnieuwsbrief. Deze apps zijn zichtbaar in de linkerkolom van je pagina.
 • Je vindt de verschillende applicaties als volgt: > Pagina bewerken (onder de pagina-afbeelding) > Onderaan: ‘Meer toepassingen: meer zoeken’.
 • Om zelf invulling te geven aan een app, inclusief de titel, kun je de applicatie ‘Static FBML” gebruiken. Hiermee kun je met behulp van HTML een tab maken die er uit ziet zoals je wilt.
  Update 22/02/2011: Deze applicatie gaat verdwijnen en wordt vervangen door iFrames. Zie facebook/help voor meer info.
 • Je kunt zelf bepalen op welke ‘tab’ bezoekers landen als ze naar je fanpagina gaan. Dit doe je door te gaan naar: > pagina bewerken > toestemmingen beheren > standaard weergegeven tab. Kies via het drop down menu de tab waarop je nieuwe bezoekers wilt laten landen (zie screenshot). Je kunt bijvoorbeeld de FBML-applicatie gebruiken om een eigen welkomstpagina te ontwerpen en die als landingspagina te gebruiken. Standaard landen bezoekers op de ‘Prikbord’ tab.
  NB: De meeste bedrijven kiezen ervoor om dit zo te laten, mogelijk omdat dit ook hetgeen is waar bezoekers het meest in zijn geïnteresseerd?

Voorbeelden van landingspagina’s: Vitaminwater, Hubspot en Target.
In het (Engelstalige) artikel 8 Powerful Ways to Use Facebook Landing Tabs vind je verschillende manieren om een landingstab te gebruiken.

Update 22/02/2011: Met de komst van iFrames in plaats van FBML verandert er het een en ander voor wat betreft landingstabs. Check websites als www.socialmediaexaminer.com of www.marismith.com voor het laatste nieuws.

Waarom een fanpagina en geen persoonlijk profiel?

Sommige bedrijven gebruiken een persoonlijke profiel in plaats van een fanpagina. Ze doen dit ofwel onder hun eigen naam (ZZP’ers, bijvoorbeeld) of ze gebruiken hun bedrijfsnaam als accountnaam voor hun persoonlijke profiel. Dit is om meerdere redenen niet aan te raden:

 • Je krijgt, wanneer je vanuit je persoonlijk profiel iemand aan je netwerk toevoegt (‘vriend’) toegang tot het persoonlijke profiel van die persoon. I.v.m. de privacy van je (potentiële) klanten mogelijk niet handig. Het zou voor sommige mensen zelfs reden kunnen zijn om geen ‘vriend’ (‘fan’) te worden.
 • Een persoonlijk profiel heeft een maximum van 5.000 vrienden, daarna wordt de pagina alsnog automatisch omgezet in een fanpagina.
 • Je kunt voor een persoonlijk profiel geen Facebookadvertenties aanmaken.
 • Je kunt voor een persoonlijk profiel geen statistieken inzien van bezoekers, groei in aantal fans etc.
 • De informatie in persoonlijke profielen is niet zichtbaar in zoekmachines. Dat wil zeggen dat alle content die je via je persoonlijke profiel deelt, niet helpt bij je vindbaarheid in Google. De inhoud van fanpagina’s wordt wel door zoekmachines geïndexeerd.
 • Omdat het tegen de regels van Facebook is om als bedrijf of merk een persoonlijk profiel aan te maken, kan Facebook in zo’n geval het hele profiel (inclusief die 4.999 ‘vrienden’ die je dan misschien al hebt) verwijderen.

Omzetten persoonlijk profiel in fanpagina

Het is niet mogelijk om een persoonlijk profiel om te zetten in een fanpagina. Je kunt wel je ‘vrienden’ uitnodigen om fan te worden van je nieuwe pagina. Onder de profielafbeelding van je fanpagina vind je de mogelijkheid “Voorstellen aan vrienden“. Je kunt vervolgens selecteren aan wie van je ‘vrienden’ je een bericht wilt sturen met het voorstel om de pagina ‘leuk te vinden’.

Tenslotte

Succes op Facebook valt en staat met interactie, acties en reacties. Zorg voor interessante content, leuke updates, stel vragen en vooral: reageer als mensen op jouw fanpagina reageren. En vergeet niet om een ‘like’-box op je website te zetten, omdat dit de grootste ‘driver’ is van nieuwe fans. En, als je toch op Facebook zit, nodigen we je natuurlijk van harte uit om de Frankwatching Facebookpagina ‘leuk te vinden’. Als je hieronder op de ‘Vind ik leuk’ button klikt dan ben je voortaan een van onze fans op Facebook!

Update januari 2011: de wijze waarop je fanpagina’s beheert is eind 2010 veranderd. Om die reden zijn er in dit artikel enkele aanpassingen gedaan zodat de uitleg overeenkomt met de huidge werkwijze van Facebook. Met dank aan degenen die hier in de commentaren op wezen!

Update februari 2011: de lay-out van fanppagina’s is sterk veranderd en wordt vanaf maart 2011 voor iedere bestaande pagina verplicht omgezet van het oude naar het nieuw profiel. Dit artikel is zoveel mogelijk aangepast aan de nieuwe fanpagina’s.

..

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Je ziet dat bedrijven en instellingen dit nogal eens fout doen

  Op Facebook zit wel een groot nadeel van de ‘likes’. Elke nieuwsposting verschijnt op je wall en dat vervuilt gigantisch. Je blijft natuurlijk wel op de hoogte maar FB is voor mij contact met vrienden en niet met bedrijven. Ik verberg de meldingen ook meteen. Het zou mooi zijn als FB de optie geeft om bepaalde meldingen naar een andere TAB te verhuizen.

  p.s. en je hebt er een fan bij.

 2. Dit is echt handig om als huiswerk aan onze klanten te kunnen geven… Thanks!

 3. Lekker praktische tips en uitleg zeg!

  Een andere tip is om een welkomstpagina te maken. Deze welkomstpagina wordt alleen aan bezoekers die het bedrijf nog niet ‘liken’ getoond. Voorbeeld hiervan is te zien op http://www.facebook.com/klusopedia

 4. Leuk om dit praktische artikel te lezen over Facebook!

  Vorige week ben ik zelf van start gegaan met de pagina voor mijn bedrijf. Hierbij heb ik wel het een en ander moeten uitzoeken omdat het niet altijd even duidelijk was… Je artikel komt dus eigenlijk een week te laat 😉

  Gelukkig toch nog een paar goede tips gelezen dus ik ga gauw 25 vrienden vinden voor die Facebook URL!

 5. Ik verbaas mij dat dit nog niet echt standaard is in Nederland. Net als RutgerT ben ik wel van mening dat een custom landingpage een must is. Dit is een onderdeel waarmee je je kunt onderscheiden en een persoonlijk bericht kan achterlaten voor jouw bezoekers. Het prikbord is wat dat betreft té algemeen en voor elke facebook page gelijk (qua opbouw).

  Laat ik dan ook maar aan schamteloze zelfbevlekking doen en http://www.facebook.com/opdrachten onder de aandacht brengen. :)

 6. Dennis Schouten |

  Bedankt Elja
  Enorm handig artikel, wisten niet hoe de url aan te passen.. Nu wel!
  Thnx

 7. Hoi Maurice, eens – bedrijven moeten heel goed nadenken over wat ze op hun Facebookpagina zetten. Het moet leuk/interessant/nuttig zijn, anders heeft niemand zin om fan te blijven. Je kunt overigens heel eenvoudig de stroom van berichten van een persoon (‘vriend’) of bedrijf uit je nieuwsberichten verwijderen door op het kruisje rechts naast het bericht te klikken. Je kunt dan kiezen of je de berichten van die vriend/fanpagina wilt verbergen, als spam wilt markeren of alleen het specifieke bericht wilt verwijderen.
  Enne…leuk, een nieuwe fan!!

 8. @Coen: thanks!
  @Rutger: het valt me op dat veel (grote) Amerikaanse bedrijven bewust geen welkomstpagina maken. Mogelijk omdat ze denken dat mensen graag het prikbord zien? Ik moet toegeven dat ik vaak het meest geïnteresseerd ben in het prikbord. Geeft meteen een idee van het soort updates, en of er interactie is met de fans.
  @Marloes: sorry!! 😉
  @Elmar: heb vermoeden dat het over een jaar heel anders zal zijn. Nu nog moeilijk om goede Nederlandse fanpagina’s te vinden idd. Vind jullie welkomstboodschap idd leuk en persoonlijk. En die URL!! Dacht dat ‘algemene woorden’ niet mogelijk waren! Heel cool…
  @Dennis: moet zelf ook altijd weer opnieuw zoeken hoe je sommige dingen doet, blijft toch tikje ingewikkeld.

 9. Elja, ik ben al jaren FW ‘fan’ maar ik blijf FW in mijn RSS lezer volgen (Google Reader). Het kruisje op FB kende ik al en op FB staat FW ondertussen tussen het lijstje Farmville en Milionaire City enz. …. ook geblokkeerd ;). Ik zou het fijn vinden als FB de optie Move to TAB zou toevoegen.

  @RutgerT van klusopdeia … Over de Landingspagina op FB dat die anders is voor mensen die nog niet op ‘Like’ hebben geklikt OK. Maar haal dan AUB dat gratis pagemodo gedoe weg want dat ziet er niet uit.

 10. @Elja klopt helemaal. Ik denk dat er ook een scheiding is tussen de echte ‘brands’. Mensen kennen ze al, vinden ze al gaaf en zijn vooral geinteresseerd in de dialoog/nieuwtjes. Bij kleinere sites/initiatieven (zoals mijn bescheiden site) moeten mensen toch eerst even het bedrijf leren kennen. Daar is een welkomstpagina denk ik erg handig voor.

  @Maurice haha tja pagemodo weghalen kan uiteraard alleen tegen betaling dus voor nu houden we hem zo. Wil later nog eens zelf een welkomstpagina in html maken maar dit was een snelle en gratis tussenoplossing voor ons.

 11. Het is erg jammer dat je vanuit de facebook-fanpagina geen ‘private’ messages kunt sturen. Hierdoor ben je genoodzaakt om dat vanuit een persoonlijke pagina te doen. Waardoor je weer met ‘privacy’ gevoelige zaken te maken krijgt.

  Heeft facebook hier al een oplossing voor? Frankwatching wellicht?

 12. Mooie samenvatting voor de beginner op facebook, heel nuttig.

 13. @Frits – helemaal eens, maar ik ben inmiddels zeker dat hier geen oplossing voor is. Iedereen die beheerder is, kan alleen uit naam van de pagina berichten publiceren namens die pagina. Dit hangt (denk ik) samen met de Facebookregel dat fanpaginabeheerders anoniem blijven. Ik heb enige tijd mijn pagina beheerd vanuit een tweede persoonlijk profiel maar het apart moeten inloggen werd me toch te lastig.

  @Age Dank! Even jullie pagina bekeken 😉

 14. In de toepassing “Static FBML’ moet je HTML-code gebruiken en dat is voor veel mensen een drempel.

  Ik heb een aanvulling geschreven op mijn blog, over hoe je zonder HTML-kennis toch een bedrijfspagina kunt maken:
  http://www.nieuweklantenviajewebsite.nl/geen-htmlkennis-nodig-voor-facebook-bedrijfspagina/
  Met behulp van WordPress is dat klusje gemakkelijk te doen.

 15. @Frits, dat vind ik ook 1 van de grootste sta-in de wegs. Persoonlijke berichten sturen zou gewoon moeten kunnen, maar helaas heeft Facebook hier zelf nog niet over nagedacht.
  Gisteren hebben we voor Microkrediet voor Moeders een pagina op Causes (aparte non profit site van Facebook) geplaatst, hier kan je direct met je members communiceren. Naar de hele groep of 1 op 1
  http://www.causes.com/causes/527729
  Een betere manier om een pagina in leven te houden naar mijn idee, een stuk persoonlijker en ook kunnen members andere personen hier weer bij betrekken, dat werkt super.

 16. Ik vond het een zeer goed artikel en heb aan de hand van dit stappenplan een fanpagina voor de Openbare Bibliotheek Enschede gemaakt.

  Wilde graag een echte url voor die pagina, maar nu blijkt dat ik zelf de url …./biebenschede heb gekregen en niet de fanpagina van de bibliotheek :-).

  Is er misschien toch nog een mogelijkheid om een echte url voor de fanpagina van de bibliotheek te krijgen? En zo ja: hoe???

  Alvast dank!

 17. Hallo Jouke – voor zover ik weet kun je dit zelf (helaas!!) niet meer wijzigen. Het enige dat je kunt doen is Facebook benaderen – wellicht het formulier voor onrechtmatige namen (zie de link in het artikel)? Ik weet alleen niet wat er gebeurt – of dat consequenties heeft voor je eigen account. Er is ook een fanpagina ‘Facebook Nederland’, wellicht kun je daar een bericht achterlaten?
  Ik zou die twee dingen even proberen, maar ik geef het eerlijk gezegd niet zo heel veel kans. Anders toch maar een nieuwe naam verzinnen en claimen…?
  Ik zal in het artikel een aanpassing maken en mensen er op wijzen dat ze goed op moeten letten dat ze voor hun pagina en niet hun profiel de URL aanmaken.

 18. Hallo Elja,

  Dank voor je snelle reactie!!
  Weinig kans is nog niet “geen kans” , dus ik ga het proberen.
  Dank!

  groeten, Jouke

 19. Even een vraagje. Als ik als prive persoon ergens op een Facebook bookmark button klik, bij een interessant artikel, zoals bijvoorbeeld bij dit artikel op het Facebook logootje (F), dan komt in mij Facebook profiel een link te staan naar dat artikel.

  Kan dit nu ook met een fanpagina? Kan ik dus externe content direct toevoegen aan mijn bedrijfspagina via deze buttons? Of kan dat alleen bij je persoonlijke pagina?

 20. @Arthur, volgens mij kan dit inderdaad niet. Als je iets wilt toevoegen aan je pagina, moet je via ‘attach link’ de URL toevoegen (of die in de tekst van de post typen, dan komt de link er ook als attachment bij te staan).

  Het is inderdaad even opletten soms. Sommigen dingen kun je alleen vanuit je persoonlijke profiel doen. Zo kun je, dacht ik, bijvoorbeeld ook geen berichten sturen vanuit je pagina – alleen vanuit je persoonlijke profiel. Dus nog een reden om je echte naam voor je persoonlijke profiel te gebruiken. 😉

 21. @ Elja,

  Dank je. Ik was er al bang voor. Ik wilde namelijk eenvoudig de items die op de veiling nieuw aangeboden worden op deze manier doorplaatsen op Facebook. Maar dat gaat dus wat meer inspanning kosten helaas.

  Nog een vraagje. Als iemand nu op de “vind ik leuk” knop klikt op mijn site, dan wordt er directe link naar kunstveiling.nl toegevoegd aan hun facebook profiel. In dit artikel wordt echter aangeraden om dat aan te passen, zodat de fanpagina deze “vind ik leuk”-stem krijgt en deze pagina dus veel “fans”krijgt. Wat is nu wijsheid? Wat zijn de bijkomende voordelen om je fanpagina te promoten op je eigen site ipv mensen directe links naar jouw eigen domein te laten plaatsen? Wordt je met meer fans bijvoorbeeld beter gevonden op de inhoud van jouw fanpagina binnen facebook? Alvast dank!

 22. Sorry. Maar laatste vraag is reeds opgelost. Ik was even in verwarring, maar zie nu het verschil tussen de “like button”(voor specifieke content) en de “like box” (voor het promoten van je fanpage)…

 23. Je zet me wel aan het denken met je eerste vraag – waarom zijn fans belangrijk, en wat is wijsheid als ecommercebedrijf (ik definieer dit even als een bedrijf waarvan de inkomsten direct uit de website voortvloeien)? Waarom zou je verkeer wegsturen van je eigen website?

  In de VS gaan sommige bedrijven inmiddels over op Facebook in plaats van hun website (!!!), zie bijvoorbeeld http://www.vitaminwater.com. Niet een stap die mogelijk is voor ecommerce. Maar ook webwinkel http://www.zappos.com doet veel op Facebook – hoewel de verkoop zich daar beperkt tot gift cards, zie ik. Ik vond facebook.com/modcloth altijd een goed voorbeeld van hoe je als ecommercebedrijf Facebook in kunt zetten, maar op het moment zie ik niet veel interessants meer op hun ‘prikbord’.

  De reden om op Facebook aanwezig te zijn is, denk ik, een kwestie van ‘U vraagt, wij draaien’. Als er een grote of belangrijke doelgroep op Facebook te vinden is, proberen bedrijven die groep klanten tegemoet te komen op de manier die bij die klanten en het door hen gekozen medium past: in dit geval met informele, interactieve en leuke content. Het interactieve karakter van Facebook, en de behoefte van veel Facebookers om te communiceren en te laten weten wat ze ergens van vinden, maakt het tot een mooi platform om in gesprek te gaan met je klant. Versterken van je merk, dus.

  Daarnaast schuilt er een gigantische kracht in mond-tot-mond-reclame, en Facebook is bij uitstek een medium dat zich hiertoe leent. Interessante nieuwtjes delen met je vrienden en familie was nog nooit zo makkelijk! Ik kan me voorstellen dat juist die functie voor jullie interessant is?

 24. De tips in dit artikel zijn zeker ook nuttig!
  Wij hadden een tweede fanpagina op Facebook die wij zelf niet in beheer hadden. Dankzij de tip van Elja voor het invullen van het formulier over ‘inbreuk op gebruikersnaam’ is deze pagina inmiddels verwijderd. Nu komen Facebook-gebruikers tenminste direct op de juiste fanpagina over ons bedrijf terecht. En dat is natuurlijk ook de bedoeling :)

 25. @Rowena: Super dat het gelukt is!!

 26. Nog een klein vraagje. Als ik kijk in diverse lijsten op facebook, bijvoorbeeld de lijst met vrienden, dan zie ik achter sommige namen een extra tekst staan. Ik heb mij suf gezocht, maar kan niet vinden welk veld je moet vullen om zo’n tekst aan je naam toe te voegen..

  Weet iemand waar je die tekst kunt aanmaken? (Helaas hebben mijn vrienden niet zo’n tekst, anders had ik hen natuurlijk gevraagd).
  Alvast dank!

 27. @Arthur: het was me nog nooit opgevallen, maar ik heb een vriend gevonden die inderdaad zo’n tekstje achter zijn naam heeft. Ik heb hem een bericht gestuurd, je hoort van me als ik er achter ben. Bij hem is het de naam van zijn bedrijf – zou dat het zijn denk je? Je huidige werkgever?

 28. @Elja: Nee dat is het niet. Althans,ik zie ook hele andere teksten. Maar daar is het natuurlijk wel heel goed voor te gebruiken. (of bv. om een event te promoten).
  Ik ben benieuwd!

 29. @Arthur, het blijkt te gaan om de ‘netwerken’ waar je lid van bent – dat zijn groepen waar je op basis van je werkgever, woonplaats of opleiding deel van uitmaakt. Je kunt ze toevoegen via je account, accountinstellingen, tweede tabje: netwerken. Ik heb hier een instructie gevonden: http://www.ehow.com/how_2031194_join-work-network.html. Weer iets ontdekt (ik leer iedere dag weer nieuwe dingen over Facebook)! Succes!

 30. Ik had de Vriendenzoeker van Facebook gebruikt om snel contacten uit mijn Adresboek toe te kunnen voegen aan mijn Facebook-account.
  De mensen die geen account hebben kregen een mail waarin foto’s en namen van mensen staan die zij zouden kunnen kennen, niet iedereen vond dat prettig, men kreeg een gevoel: “hoe weet Facebook dat ik die mensen ken??”

  Ik vond deze uitleg op http://www.facebook.com/help/?page=984&hloc=nl_NL
  “Als Facebook uitnodigingen of herinneringsberichten verstuurt, hoe weten jullie dan wie de vrienden van de ontvanger van het bericht zijn?
  Als je e-mails van Facebook ontvangt, komt dit omdat je vrienden of andere mensen die je kent je via de Vriendenzoeker een uitnodiging hebben verstuurd om je op Facebook aan te melden. Deze functie stelt mensen in staat om hun adresboek te importeren zodat ze hun vrienden op Facebook makkelijker kunnen vinden en mensen uit kunnen nodigen die nog niet op Facebook zitten. Onze uitnodigingen bevatten naast de naam van de verzender ook namen van andere mensen die jouw e-mailadres op Facebook hebben geïmporteerd. Hiermee kun je zien welke van je vrienden Facebook al gebruiken zodat je alvast contact met hen kunt leggen als je ook besluit om lid te worden van Facebook.
  Als je lid wilt worden, kun je op de link in de uitnodiging klikken om een account aan te maken en nieuws met je vrienden uit te wisselen.
  Als je geen lid wilt worden van Facebook of andere meldingen van Facebook wilt ontvangen, kun je dat aangeven via de link onderaan het e-mailbericht.”

  Facebook gebruikt privé-informatie om het aantal accounts op te schroeven en dat vind ik eigenlijk niet erg netjes.
  Ik vind eigenlijk dat Facebook zou moeten waarschuwen alvorens je deze Vriendenzoeker gebruikt.
  Het staat dus wel ergens in ‘de kleine lettertjes’ maar je wordt er niet op gewezen bij het gebruik van deze optie.

 31. Hoi Riet, dat gaat ook best ver vind ik. Het is 1 ding om je eigen contacten te wijzen op Facebook, maar om hen te laten weten welke mensen jij nog meer tot je contacten rekent is een veel verdergaande stap. En inderdaad is de kans groot dat zij die ook kennen, natuurlijk. Als ze het concept Facebook dan niet kennen, lijkt het alsof Facebook hun contacten op de een of andere manier benaderd heeft. Fijn dat je de uitleg hier even plaatst.

 32. Ik heb een pagina voor de BvB gemaakt. Nu zou ik graag meer Fans op deze pagina willen.. Kan ik dit ook anders doen behalve via mijn eigen vrienden?? En als je voor een bedrijf een FB maakt kun je dan beter een officiële pagina maken of een gewone profiel? Ik vind het erg vervelend dat alles wat ik voor de BvB doe ook in mijn eigen FB komt.. Kan dit anders??

 33. Hallo Barbet, even je pagina bekeken, leuk! En de URL ook al geclaimd, zie ik. Je krijgt alle updates denk ik omdat je fan bent van de pagina, klopt dat? Je zou je eigen pagina kunnen ‘unliken’. Aan de andere kant geeft het je wel een idee van wat andere ‘fans’ zien.
  Wat betreft het zorgen voor meer fans, dat is wel de hamvraag, he? Volgens mij komt het neer op een paar verschillende dingen:
  1. Zorgen dat je overal je Facebook-URL vermeldt (ook in print-uitingen), ‘like’-knoppen overal op de website, vermelding in je emailhandtekening (en die van al je collega’s!).
  2. Campagnes. Bij campagnes kun je denken aan speciale acties voor Facebookfans die je in je nieuwsbrief, op Twitter, etc. communiceert. Speciale content en aanbiedingen, prijsvragen. Of het integreren van Facebook in andere marketingcampagnes.
  3. Interactiviteit. Reageer op commentaren op je Facebookpagina. Als mensen zien dat je daadwerkelijk in gesprek gaat met je ‘fans’, krijgt de pagina meer waarde. Interactieve pagina’s zijn veel populairder dan pagina’s waarop eenzijdig gecommuniceerd wordt! Een informele toon helpt daar overigens ook bij.
  4. Geduld… Ik heb zelf het idee dat het ook een kwestie van geduld is, blijven investeren, blijven updaten, blijven reageren. Hoe eerder je begint, hoe eerder je succes hebt.

 34. Geduld is een schone zaak hé.. Dank je wel voor je snelle reactie terug!!!!!

 35. Dag Elja,
  Dank voor je uitgebreide artikel. Ik klikte op jouw vanity-URL link en toen maakte Facebook in een keer een vanity link aan. Met de boodschap: uw gebruikersnaam is aangemaakt. Nu is de vanity link dus gekoppeld aan mijn profiel terwijl ik hem wilde koppelen aan mijn Fan page (Amsterdam Ad Blog). Volgens mij kan ik dat niet meer veranderen, toch? Vervelende was dat ik op jouw link klikte en zonder dat er iets gevraagd werd, was de vanity-URL aangemaakt. Kan ik mijn fanpage bij onder een ander profiel onderbrengen, dán mijn profiel deleten en daarna opnieuw specifiek voor mijn fan page dezelfde vanity-URL aanmaken? Dat is het enige dat ik nu kan bedenken. Ik hoor het graag!

 36. Hallo Wouter, wat vervelend dat het niet goed gegaan is. Omdat er eerder problemen waren (de pagina om je URL vast te leggen is niet zo duidelijk) had ik nog wat extra tips onder de verwijzing naar de URL gezet in de hoop dit soort problemen te voorkomen.

  Ik heb contact gehad met wat mensen die mogelijk een oplossing weten, ik zal die hier plaatsen zodra ik meer weet.

 37. Je kan deze URL wijzigen door je Username te veranderen bij my account, hierna kan je deze alsnog voor je Page gebruiken.
  Dit is bij ons gelukt op http://www.facebook.com/perfecthousing.

  Pas op! Wijzigen kan maar 1 keer!

 38. Kun je ook je profiel deleten, zodat de vanity URL weer vrij valt?

 39. Never mind. Het is gelukt!

 40. Louis De Geest |

  Maar stel, je maakt een facebookfanpagina, dan kan je bijvoorbeeld geen mensen toevoegen via hun emailadres (wat wel kan bij een profiel). Is dat geen vrij groot nadeel? Als bedrijf is het toch een stuk handiger om klanten zelf te kunnen toevoegen zodra je hun emailadres hebt?

 41. Hoi Louis, absoluut een nadeel. Iemand merkte laatst al op op de Dutch Facebook groep (op Facebook dus) dat Facebook gewoon niet ontworpen is voor bedrijven. Je zit wat dat betreft in een spagaat: als je mensen wilt uitnodigen, moet je dat via een persoonlijk profiel doen. Aan de andere kant, door de link naar je facebookpagina in je emailnieuwsbrief en andere communicatie te gebruiken, wijs je mensen ook op je pagina.

 42. Louis De Geest |

  Bedankt voor de info! Ik vond er nergens informatie over.

 43. Is het mogelijk om een twitteraccount aan een bedrijfspagina te koppelen, zodat mijn tweets automatisch op fb geplaatst worden (en vice versa). Voor zover ik heb kunnen zien kun je Twitter alleen aan een persoonlijk profiel koppelen of niet?

 44. Ik heb een aparte bedrijspagina aangemaakt, maar zie achter de naam niet de like-box staan (bovenaan). Kan ik die zelf toevoegen of is het afhankelijk van de gekozen bedrijsvorm (in mijn geval: website).
  Zie http://www.facebook.com/pages/SpiritueelWijzernl/173869795963800

 45. Hoi Gerard, ik zie hem wel hoor. Waarschijnlijk komt hij bij jou niet in beeld omdat het je eigen pagina is.

 46. Ik wil graag voor het bedrijf waar ik werk een facebook “fan page” aanmaken. Kan iemand mij vertellen of hieraan kosten zijn verbonden?

 47. An, het gebruik van Facebook is gratis, ook voor bedrijven. Het enige dat geld kost is adverteren binnen Facebook (vgl. Google Ads). Succes!

 48. @ Elja: Bedankt voor je snelle reactie.
  Als ik alles goed begrijp moet je dus eerst een persoonlijke profiel aanmaken en vanuit daar kun je een fanpage aanmaken. Is het dan niet verstandig om de persoonlijke pagina uit vanuit het bedrijf te doen en daar vrienden toe te voegen en die weer verwijzen naar de fanpage?? Ik las dat je als bedrijf officieel geen persoonlijke pagina mag gebruiken. Zijn ze hier erg streng in?

 49. Nog een vraagje aan Elja:
  Hoe krijg ik de facebook like knop op de website en in emailhandteking?

 50. An, ik zou voor je emailhandtekening gewoon een link gebruiken (heb je al de URL geclaimd? Dat is het makkelijkst verwijzen). Voor de website heb je heel veel standaard plugins die je kunt installeren, of je nu blogger, wordpress of iets anders gebruikt. Gewoon nieuwe plugin zoeken, zoekterm Facebook. Nog leuker is het om Facebook Connect te installeren omdat bezoekers dan ook gezichten zien van hun eigen vrienden (als ze ingelogd zijn) en andere fans. Dat is iets ingewikkelder, zie voor uitleg de informatie binnen Facebook (zoeken op Facebook Connect).

 51. @ Elja, het facbookconnect is het logo van facebook of niet? die wil ik dan namelijk op de site en onder de emailhandteking plaatsen, zodat mensen gelijk naar onze fan page wordt gelinkt. Zou je misschien ook nog antwoord kunnen geven op mijn vorige vraag? Super thanx alvast!!

 52. An, Facebook Connect is uitgebreider dan een logo, zie mijn website http://www.eljadaae.nl voor een voorbeeld. Je ziet op de website een box met daarin foto’s van mensen die mijn pagina op Facebook leuk vinden. En als je ingelogd bent, zie je zelfs wie van jouw ‘vrienden’ mijn fanpagina leuk vindt. Hiervoor is een applicatie nodig, iets ingewikkelder dan een logo. Zoals gezegd, zie voor meer info Facebook zelf.
  Wat betreft je vorige vraag, Facebook is nog niet zo streng in het gebruik van die persoonlijke profielen voor zover ik weet. Maar wat niet is kan komen. Niemand ziet jouw persoonlijke profiel verder op je fanpagina, dus je loopt geen risico qua privacy. En je kunt collega’s vragen ook een profiel aan te maken en die vervolgens als beheerder aanstellen.

 53. Ok, thanx voor de info. En als ik nou alleen een logo wil op de website als link?

 54. Beste Elja,

  Mooi helder artikel, maar toch nog een vraag. Wat kun je doen als je van je bedrijfspagina niet meer weet aan welk e-mailadres het gekoppeld is?

 55. Hoi Anne, ik heb nog nooit een soortgelijke vraag gekregen. Bedrijfspagina’s zijn meestal gewoon gekoppeld aan je persoonlijke account. Indien je het niet meer weet, zou ik het proberen via een vraag (Facebook Help), maar ik vrees dat het lastig op te lossen is. Je kunt ook proberen of iemand in de Dutch Facebook Group het weet, of op de facebookpagina ‘Facebook Nederland’. Succes! En als je een goede oplossing weet, wil je die op deze plek dan nog even toevoegen?

 56. Ik ben bezig met een Facebook fansite van ons bedrijf. Echter hebben we 3 verschillende merken (soort van Unilver met verschillende merken).

  Wat is handiger: 1 fanpage waar deze 3 merken + bedrijfsnaam bij elkaar staan of 4 aparte fanpages maken (onder 1 pers. profiel)en dan iedereen 4 keer uitnodigen om lid te worden? Iemand suggesties?

 57. Het is allemaal een beetje afhankelijk van hoe sterk je merken zijn denk ik.

  Adidas heeft bijv. verschillende FB-pagina’s voor Adidas Originals, Football, Running, Golf, etc.. Bij Nike is dat niet anders.

  Maar als je merken niet zo groot en sterk zijn zou ik voor 1 pagina gaan. Al was het alleen al om het voor jezelf nog overzichtelijk en werkbaar te houden.

 58. Kim ik ben het eens met mm* – het hangt van je merken af. Merken zijn emotie, dus vaak zullen bedrijven per merk een facebookpagina hebben. Tenslotte verschilt de doelgroep en de boodschap van merk tot merk.

  Je ziet vaak dat vanuit het bedrijf meer bedrijfsnieuws wordt gegeven, achter de schermen, nieuwtjes die met de organisatie te maken hebben. Hoewel dat voor zakelenpartners en leveranciers interessant kan zijn, is het dat voor consumenten meestal niet (het is weer anders als je het over B2B hebt).

  Terwijl een merkpagina is vaak meer gericht op de producten die onder het merk hangen en de emotie rondom het merk.

  Of dat werkbaar is voor jullie, is natuurlijk weer een andere vraag! Misschien beginnen met het sterkste merk met de makkelijkst te specificeren doelgroep?

 59. Goedemorgen,

  Ik ben een eerstejaars student en ik studeer op het mbo marketing & communicatie. Sinds een week loop ik stage bij een service-en onderhoudsmonteurs bedrijf. Bij elke stage horen stageopdrachten. Eén van mijn stageopdracht is, dat ik ga analyseren of het zinvol voor een service is om zich te positioneren op facebook.

  Om al een degelijk oordeel te geven is het allemaal nog te pril ontwikkeld. Momenteel ben ik alleen maar bezig met deskresearch.

  Dus mijn vraag is: ‘Is het voor een service-enonderhoudsmonteurs bedrijf verstandig om zich op facebook te positioneren?’. Alvast bedankt!

 60. dit info heeft me echt geholpen, bedankt… ik heb een fanpagina aangemaakt, echter een ding waar ik nog steeds niet uit ben gekomen.. de reacties die worden geplaatst op foto’s video’s etc… krijg ik geen e-mail van ook geen melding… ook niet als mensen iets leuk vinden… best vervelend, want paar dagen nadat ik de pagina heb aangemaakt, ging ik de foto’s controleren en toen zag ik dat er reacties geplaatst waren… kunt u mij daarbij helpen?

 61. Ays, voor zover ik weet is het niet mogelijk om meldingen te krijgen van wat er op je fanpagina gebeurt…. Ontzettend lastig dus. Het gekke is dat je bij groepen wel meldingen krijgt.
  Wat ik heb gedaan is een account bij http://www.postling.com genomen en mijn Facebookpagina toegevoegd. Postling houdt dan voor je bij wat er gebeurt op je Facebookpagina (of Twitter, andere sociale netwerken, wat je maar wilt). Je kunt de emailnotificaties zo instellen dat je direct een emailmelding krijgt als er iets gebeurt op je pagina, en je kunt een overzicht per dag krijgen. Misschien is dat iets?

 62. Hallo,

  Nuttige info, maar heb toch nog een vraag/probleem. Ik heb een persoonlijke FB pagina en een Fanpage voor ons bedrijf. Op Twitter heb ik een persoonlijk account en een apart account voor ons bedrijf.

  Als ik nu de Fanpage wil koppelen aan mijn bedrijfs-Twitter dan loop ik vast. Ik moet “allow or deny access” aangeven, maar hoevaak ik ook op “allow” druk, ik kom niet verder. Ik kom dan in een “redirect” scherm die weer op de “allow/deny” pagina uitkomt. Of ik krijg een “Twitter is over capacity” pagina.

  Wanneer ik met mijn persoonlijke account de koppeling maakt, lukt het wel in 1 keer. Maar dan komen mijn privé tweets op de Fanpage, toch? En dat is nou net niet de bedoeling.

  Weet iemand de oplossing? Alvast bedankt!

 63. Beste Elja,
  Bedankt voor de ontzettend duidelijke uitleg. Ik heb er echt wat aan gehad!
  Heb een vraagje, nu wil ik op mijn persoonlijk profiel bij werkgever mijn bedrijf zetten. Mijn bedrijf komt niet voor in de lijst. Dus ik vul toch de naam in en dan maakt hij een button aan, maar die koppelt niet naar mijn fanpage maar naar een lege fanpage met dezelfde naam. Hoe kan ik mijn fanpage aan de lijst van bedrijven toevoegen.
  Weet je hier een oplossing voor?
  Groet,
  Evelien

 64. Hoi Evelien, fijn om te horen! :-)
  Ik zit even mee te kijken vanuit mijn eigen profiel. Volgens mij kan het niet, althans niet op de gewone manier.
  Ik vond dit artikel op internet: http://www.wchingya.com/2010/10/official-facebook-page-employer-link.html waarin een manier beschreven wordt om het alsnog voor elkaar te krijgen. Ziet er ingewikkeld uit maar als je een beetje technisch (HTML?) bent lukt het misschien?
  Wat je nog zou kunnen gebeuren is om onder ‘heeft gewerkt met’ je pagina toe te voegen, te beginnen met een @-teken? Of de URL onder ‘omschrijving’.
  Ik denk dat ik ga kijken of ik niet zo’n ‘community page’ kan aanmaken voor mijn bedrijf – hoewel daar wel wat risico’s aan verbonden zijn (weinig controle).

 65. Hoi Vaness, fijn om te horen!
  Wat betreft je Twitter-vraag: welke app (toepassing) gebruik je om Twitter te koppelen aan je pagina? Ik gebruik de ‘Twitter for pages’ app van Involver.
  Kan het zijn dat je al een keer toestemming hebt gegeven (of juist niet)? Misschien even kijken op de Twitteraccount > settings > connections? En evt. de toestemming intrekken en opnieuw proberen?

 66. Bedankt voor je reactie. Die URL had ik inderdaad ook al geprobeerd en @-teken ervoor werkt niet..helaas.
  URL onder omschrijving lukt wel, maar vind het dan zo raar staan dat je op beiden kan klikken en de bij de URL kom je uiteraard wel op de site maar het eerdere probleem blijft ontstaan.
  Op een of andere manier moet je toch op die werkgeverslijst komen?

  Ga ook met HTML aan de slag!
  Laat het je weten als het lukt!
  Groet,
  Evelien

 67. Beste Elja,

  Ik zou graag een fanpagina maken voor ons kantoor hier,maar ik wil mijn pers profiel hier volledig buitenlaten,kunnen fans zien wie de beheerder is?Kunnen ze iets zien van mijn pers profiel?
  En kan ik met mijn fanpagina mensen uitnodigen om fan te worden,of kan dit enkel vanuit een pers profiel?
  Zoals je wel begrijpt wil ik deze zaken volledig afgescheiden houden!
  Groeten

 68. Hoi Stijn,

  In principe kan niemand op je pagina het persoonlijk profiel van de beheerder zien. Ze weten niet wie er achter de pagina zit, althans, welk persoonlijk profiel.

  Je kunt inderdaad alleen uitnodigen vanuit je persoonlijke profiel. Hoewel dit voor veel startende pagina’s niet echt een probleem is volgens mij. Je wilt toch zo snel mogelijk 25 fans hebben om de URL te kunnen claimen. En meestal is het dan het handigst om de mensen uit je persoonlijke adresboek een uitnodiging te sturen.

  Wat je natuurlijk wel gewoon kunt doen, is je zakelijke relaties een email/nieuwsbrief sturen om ze te wijzen op je pagina. Dat hoeft niet via Facebook, toch? Vooral als je de URL hebt ingesteld (en misschien een landingstab op je pagina) is het makkelijk verwijzen.

  Het is overigens tegen het beleid van Facebook om ‘nep’-persoonlijke profielen te gebruiken, in principe zouden ze je profiel kunnen verwijderen. Weet niet of dat ook echt gebeurt!

 69. Jammer dat ik al deze info niet eerder heb gezien ! Ik heb na het aanmaken van mijn persoonlijke pagina een community-pagina aangemaakt, maar begrijp nu dat ik dat beter niet had kunnen doen ? Zit er natuurlijk niet op te wachten dat iemand het beheer overneemt ! De vraag is nu, kan ik die nog omzetten naar een fanpagina ? En dan vraag 2: ik heb nu een verkorte url voor mijn pagina gekregen omdat ik meer dan 25 likes heb, maar de url leidt naar mijn persoonlijke pagina en niet naar mijn community-pagina. Kan ik die nog omleiden naar mijn community- en straks hopelijk – fanpagina ? Vast bedankt voor alle hulp !

 70. Handige info! Alleen ik zit met 1 probleem.
  Ik heb een pagina aangemaakt voor het bedrijf waar ik de komende 6 maanden werkzaam ben. Deze fanpagina heb ik via mijn eigen facebook pagina aangemaakt. Dit is natuurlijk niet echt handig als ik over 6 maanden het stokje van Social Media over draag aan de marketingafdeling. Mijn vraag: kan ik de fanpagina overdragen aan een andere ‘beheerder’? En zo ja, hoe?

 71. Hoi Albertine, over het algemeen raden experts aan om als merkeigenaar een fanpagina te maken en niet een community page inderdaad. Andere functionaliteiten, en de community pages zijn bedoeld als een soort Wiki die door de ‘community’ rondom bijvoorbeeld een merk gevuld kunnen worden.
  Je kunt de categorie van je pagina niet aanpassen (zie http://www.facebook.com/#!/help/?faq=15192). Je zou in dit (redelijk) vroege stadium nog kunnen overwegen om opnieuw te beginnen, je fans hebben daar vast begrip voor. Je kunt de content gewoon overzetten en daarna je fans uitnodigen om lid te worden van de nieuwe pagina. Ik weet niet of je de URL al hebt, maar zo niet kun je voor de nieuwe pagina gewoon de URL claimen.

 72. Hallo Erwin,
  Haha – veel voorkomend probleem volgens mijn, pagina’s die door tijdelijke werknemers zijn gemaakt en niet zijn overgedragen. Goed dat je daar nu al over nadenkt! Ik zou beginnen om een of twee beheerders uit het bedrijf toe te voegen (> bewerk pagina > beheerders beheren).

  Ik dacht dat ik gelezen had dat je tegenwoordig jezelf als eerste beheerder gewoon kunt verwijderen – er waren veel vragen over omdat dit een probleem is bij de overdracht van bedrijven waarbij ook de eigendom van de fanpagina moet worden overgeheveld. Maar ik zou even wachten tot het einde van die 6 maanden om het uit te proberen 😉

 73. Hallo Elja,
  Bedankt voor je reaktie. Ik weet alleen niet of ik er blij mee ben….zucht. Maar goed, dat is niet jouw probleem.
  De url hab ik geloof ik nog niet geclaimd, ik dacht eerst van wel,maar nu denk ik van niet eerlijk gezegd, verkort houdt toch in dat alleen de naamvan je pagina zichtbaar is zonder cijfers erachter ? Ik weet niet waar of hoe ik dat moet doen ? Het kan best zijn dat ik daar per ongeluk op terecht ben gekomen. (haha is er niet een cursus voor dummies ?). Maar nu kan ik het niet meer vinden.
  Zit ik nog wel met overzetten: je bedoelt: kopiëren? Dan krijgen alle berichten dezelfde datum mee, en commentaren of “likes” kun je niet overzetten. Of is er een foefje om dit in 1x goed te doen ?
  Bedankt vast voor je reaktie.

 74. Even een vraagje: ik heb sinds kort een facebook fanpage gemaakt voor ons bedrijf. Inmiddels 20 fans. Maar als ik een bericht achterlaat op de fanpage (gewoon bovenin via de statusupdate) dan verschijnt het bericht wel in mijn eigen profiel, maar niet in dat van de fans. En dat willen we nu juist graag. Wie kan helpen?

 75. Hallo,
  ik beheer de fanpage van een vereniging van campingeigenaren. Nu zou ik graag de posts, die verschillende leden op hun eigen fanpagina’s zetten, willen posten op die van de vereniging. Tot voor kort ging dat met “delen” en dan @[naam van de fanpage van de vereniging]. Maar sinds een paar dagen werkt dat niet meer.
  Enig idee war dat aan ligt en of er misschien een ander handig truucje voor is.
  bedankt
  Linda

 76. Beste Maartje, kan het zijn dat je per ongeluk de verkeerde instellingen gebruikt bij het updaten? Als je in het vakje gaat staan waar je de update typt zie je eronder een slotje en ‘instellingen’. Ik had ‘Instellingen’ lang verkeerd staan – de juiste instelling is ‘pagina en anderen’, en die van het slotje ‘iedereen’.

  Ik zag op Facebook dat heel veel mensen dit probleem hebben, zie http://apps.facebook.com/topic.php?uid=23798139265&topic=15996. Ik weet niet of het helpt als je meer dan 25 fans hebt, het lijkt soms alsof dat een soort drempel is voor sommige functionaliteiten. Je zou nog even kunnen vragen of iemand in de groep ‘Dutch Facebook’ enig idee heeft.

 77. Linda, ik ken alleen de mogelijkheid van taggen (dus zorgen dat de leden in hun status update jouw pagina noemen met een ‘@’ ervoor). Daar is deze week een goed artikel over verschenen van Facebookexpert Mari Smith, zie http://www.marismith.com/facebook-tagging-etiquette-guide-for-personal-business-use/, zij legt ook alle technische ins en outs van tagging out. Hoop dat het helpt!

 78. Elja, bedankt voor je hulp! Ik ga ermee aan de gang

 79. Ik heb een pagina aangemaakt voor ons bedrijf, maar mensen kunnen alleen “Vind ik leuk” klikken, maar NIET “fan worden”. Het gevolg is dat onze pagina-updates NIET op onze klanten hun homepage komen! Wat kunnen we hieraan doen?

 80. Sheeboo, ik heb je vraag even uitgezet in de Facebook Groep ‘Dutch Facebook. In die groep zitten een heleboel Nederlandse Facebook-experts, misschien heeft een van hen een idee. Als er iets uitkomt, zal ik het hier laten weten. Zie verder ook mijn antwoord op de vraag van Maartje hierboven, die zit met hetzelfde probleem.

 81. Beste Elja,

  Ik probeer de prikbord instellingen te vinden via die manier die hierboven is aangegeven, maar deze kan ik niet vinden. Kan dit door de layout update van een maand geleden verander zijn?

  Ik volg dit: > pagina bewerken > prikbordinstellingen > bewerken > standaardtabblad waarop alle andere personen terecht komen (zie screenshot).

  Ik zie nergens maar dan ook nergens prikbord instellingen staan…

  Dit is het enige wat ik kan vinden wat met prikbord te maken heeft: bewerk pagina> toestemming beheren> Weergaven tabblad Prikbord: en Spam filter voor prikbord.

  Ik zoek al een tijdje hierna en ik wil er graag achter komen waarom ik geen prikbordinstellingen zie staan!

  Alvast bedankt!

 82. Cool artikel! Wat ik enigszins gek vind, is dat je wanneer je een officiële pagina hebt, dat je dan vervolgens niet als dat bedrijf kunt reageren op berichtjes (bijvoorbeeld)? Dat doe je dan namelijk als de persoon als wie je geregistreerd staat. Voordeel is natuurlijk dat het ‘persoonlijker’ is op deze manier, maar feit is dat lang niet iedereen mijn naam kent, velen die de berichtjes lezen weten dan weer wel wie we zijn als ze onze bedrijfsnaam zien. Gek?

 83. Ik vraag me af hoe ik beter ge’liked’ kan worden? Wij hebben een facebook fanpagina maar worden niet echt goed gevonden. Heeft iemand van jullie misschien tips zodat meer mensen ons vinden en Liken.

 84. Hoi Bas, excuses voor de late reactie. Ik moest ook even zoeken (en ik zal het artikel nog aanpassen!). Je kunt de standaardtab waarop bezoekers ‘landen’ zo aanpassen:
  > Pagina bewerken
  > Toestemmingen beheren
  > Standaard weergegeven tab
  Hieronder zie je een drop down menu, de tab die je hier aangeeft wordt de standaardtab voor nieuwe bezoekers. Het staat er niet expliciet, maar het is wel zo. Mensen die jouw pagina ‘liken’ komen altijd op de Prikbord-tab uit. Hoop dat je hier iets mee kunt!

 85. Hallo Remko, dank, coole reactie! :-)

  Gek inderdaad, dat jij niet als bedrijf kunt posten. Bij mijn pagina’s is het zo dat ik juist niet meer als PERSOON kan reageren, vanuit mijn persoonlijke profiel. Als je beheerder bent van een pagina, is het niet meer mogelijk om vanuit je persoonlijke profiel te reageren. Kan het zijn dat jij je officiële pagina vanuit een ander persoonlijk profiel hebt gemaakt dan het profiel dat je doorgaans gebruikt? Of dat je niet als beheerder bent aangewezen? Iets anders kan ik niet verzinnen.

  PS Er is zijn apps die je precies laat doen wat jij zegt, vanuit je persoonlijke profiel berichten plaatsen op je zakelijke pagina, zie hier: http://www.marismith.com/how-can-i-comment-on-facebook-fan-page-as-myself/

 86. Beste … (Nederland Vacaturebank), meer fans krijgen vereist continue aandacht en het liefst ook echte campagnes. Het is belangrijk om overal waar je maar kunt je Facebookadres te vermelden, offline en online. Op je website (bijvoorbeeld een uitgebreide plugin van Facebook waarmee de bezoeker ook andere fans kan zien), like buttons, in je email nieuwsbrief, op je visitekaartjes, etc. etc. Campagnes kunnen helpen: communicatie op Facebook zelf maar ook daarbuiten om mensen aan te sporen je Facebookpagina te bezoeken. En natuurlijk zorgen dat je pagina zelf genoeg geupdate wordt met voor je doelgroep relevante content, en dat je altijd reageert op comments. Hoewel er pagina’s zijn die direct honderden fans hebben, is het meestal een kwestie van tijd is mijn ervaring, en blijven besteden van aandacht aan je pagina.

 87. Als reactie op

  Elja Daae van eljadaae.nl op 27 januari 2011 om 19:14 uur

  “Standaard weergegeven tab
  Hieronder zie je een drop down menu, de tab die je hier aangeeft wordt de standaardtab voor nieuwe bezoekers.”

  Bedankt voor het uitzoeken, maar ik kom er nog steeds niet uit haha ik zie geen standaard weergegeven tab en ook geen drop down menu en ja ik weet wel wat dat is;) Heb ik perongeluk iets ingesteld of aangeklikt waardoor ik dit niet kan zien of instellen?

  Alvast bedankt.

 88. Bas, we hebben net de screenshot in het artikel aangepast, zie de laatste afbeelding in het artikel. Kom je er zo uit?

 89. Beste Elja,
  bedankt voor de tip over het “taggen”, dat was precies wat ik bedoelde, alleen werkte het een paar dagen niet, nu weer wel gelukkig.
  Ik heb nog een vraag : verschillende van onze camping-leden hebben een profielpagina aangemaakt met de naam van hun camping (bv Camping xxx uit yyy). Nu lees ik in je tips, dat je dat beter niet kunt doen, omdat facebook dan je profiel zomaar kan be-eindigen en verwijderen.
  Zou ik hun kunnen aanraden hun naam alsnog te veranderen in een echte naam (bv. Pietje van Dam) en dan onder “alternatieve naam” de naam van de Camping te zetten ?

 90. Hoi Linda,
  Bedoel je dat mensen een persoonlijk profiel gebruiken voor hun camping, i.p.v. een fanpagina? Absoluut niet handig, wat mij betreft! Ook niet richting je ‘vrienden’. Je krijgt inzage in hun persoonlijke profiel en dat lijkt me uit privacy-overwegingen en de zakelijke relatie die je met je campinggasten toch hebt, geen goede zaak. Bovendien mis je ook kansen, waaronder adverteren op Facebook. Waarschijnlijk is Facebook voor velen van hen nog in een vroeg stadium en kunnen ze dus nog makkelijk hun ‘vrienden’ benaderen om ze te vragen in plaats daarvan ‘fans’ te worden.
  Ik zou ze aanraden om een fanpagina te starten onder de naam van hun camping, hun profielnaam te veranderen in hun echte naam en die als beheerder van de fanpagina te gebruiken.

 91. Hoi,
  ja inderdaad zijn sommige zo gestart, ik probeer ze te overtuigen dat ze het verkeerd doen. Een andere goede reden is dat een fanpagina wel door zoekmachines geindexeerd wordt en profielpagina’s niet, dus je hebt er qua bekendheid ook niet veel aan een profielpagina te gebruiken.
  Affijn, bedankt voor al je tips !
  groeten uit Luxemburg
  Linda

 92. Hallo,
  ik heb heb een pagina aangemaakt en deze werd door 1 iemand beheerd.
  deze is er nu niet meer,kan ik op een of andere manier toch bij de instellingen komen om zelf beheerder te worden?
  ik zie alleen de pagina en niet hoe ik een beheerder toe kan voegen??
  of moet ik weer opnieuw een pagina aanmaken

 93. Hallo Tonia, helaas is dit niet mogelijk. Je kunt niet buiten de beheerder om nieuwe beheerders aanstellen. Het beste is om de huidige beheerder te vragen om jou als beheerder aan te stellen. De enige andere optie is volgens mij om de pagina opnieuw te beginnen…

 94. Hallo Elja,

  Heel verfrissend deze duidelijke uitleg. Eén ding is me echter niet duidelijk. Ik heb een persoonlijke pagina, maar ook een fanpagina. Die wil ik voor mijn werk als grafisch ontwerper gebruiken.
  De persoonlijke URL wil ik hier uiteraard ook voor aanvragen. Daarvoor heb je wel 25 fans nodig.
  Ik neem aan dat deze fans ook fan moeten zijn van je fan-pagina en het niet geld wanneer je 25 fans op je persoonlijke pagina hebt. Heb ik dat goed?

 95. Hoi Patrick, klopt helemaal: je hebt 25 ‘fans’ (mensen die de ‘vind ik leuk’-/’like’-knop hebben gebruikt) nodig om je eigen URL te claimen voor een fanpagina. Dat is niet hetzelfde als de contacten uit je persoonlijke profiel (de mensen met wie je via je persoonlijke profiel verbonden bent heten in Facebookjargon ‘vrienden’). Je kunt je ‘vrienden’ natuurlijk wel uitnodigen om ‘fan’ te worden van je pagina zodat je aan die 25 komt… :-) Succes!

 96. Voor de wisseling in beheer kon ik gewoon bestaande vrienden uit mijn persoonlijke netwerk uitnodigen om mijn pagina te “Liken”, dat gign erg eenvoudig. Waar zit die functie nu, is deze er nog en zo niet, hoe kan ik dat nu oplossen? Erg veel fans krijg je namelijk niet door zomaar aanwezig te zijn 😉 Het balletje moet even aan het rollen gaan!
  Heb je daar een tip voor?

 97. Hallo Martijn, als ik naar mijn fanpagina ga, zie ik links onder het logo/fotootje de optie ‘voorstellen aan vrienden’. Dit is de derde optie onder ‘Pagina bewerken’. Vervolgens kom je in een scherm waar je kunt selecteren welke vrienden je wilt uitnodigen voor je pagina. Ik weet overigens niet zeker of dit in de nieuwe Facebookopmaak hetzelfde is (die heb ik zelf nog niet ingesteld).

 98. Martijn, ik zit nu even te kijken hoe dit werkt vanuit de nieuwe fanpagina’s (er is net een upgrade geweest). De optie zit nu rechts op de pagina, onder beheerders, voorstellen aan vrienden.

 99. Goedenavond, ik heb gisteren een fanpagina aangemaakt voor mijn website. en ik wilde inderdaad mijn contacten van mijn prive facebook pagina uitnodigen voor de fanpagina. alleen lijkt het alsof de uitnodiging niet wordt verstuurd. Mijn vrienden hebben namelijk niets binnen gekregen. weet iemand misschien hoe dit komt?

 100. Maartje, Facebook is momenteel bezig met een massale upgrade van fanpagina’s. Heel veel veranderingen in lay-out, mogelijkheden, etc. Ik vermoed dat jij direct op de ‘nieuwe’ pagina bent overgegaan. En daar zitten, schijnt, nog heel veel ‘bugs’ in. Dus de kans is groot dat het over een tijdje (paar dagen?) wel lukt. Kijk anders even op de facebookgroep ‘Dutch Facebook’, daar lees je altijd wel de laatste stand van zaken.

 101. Hoi Elja,
  hartstikke bedankt voor je snelle reactie. ik hou het in de gaten.

  Groetjes, Maartje

 102. Hi Elja,

  Klein vraagje. Hoe verwijder ik een aangemaakte pagina?
  Op de reguliere manier krijg ik het bericht : Oops, Je mag ***** niet verwijderen.
  (**** daar staat naam van het bedrijf)

 103. Hi Elja,

  Klein vraagje. Hoe verwijder ik een aangemaakte pagina?
  Op de reguliere manier krijg ik het bericht : Oops, Je mag ***** niet verwijderen.
  (**** daar staat naam van het bedrijf)

  Bron: Facebook voor bedrijven: een fanpagina in 10 stappen

 104. Wij zijn bezig om ons bedrijf via social media naar buiten te brengen. Kunnen we het beste een bedrijfsprofiel aanmaken of een fanpagina? alvast bedankt

 105. Beste Bjorn, wat bedoel je met een bedrijfsprofiel? Ik raad je ten zeerste af om een persoonlijk profiel te gebruiken voor je bedrijf (als je dat bedoelt), dit is niet handig om allerlei redenen (zie artikel hierboven) maar ook niet toegestaan volgens de Facebookvoorwaarden. Dus altijd een fanpagina kiezen zou ik zeggen! PS Frankwatching geeft binnenkort een training Facebook voor bedrijven, in april, zie boven in het menu ‘Opleidingen’.

 106. Beste Elja, we hebben nu een bedrijfsprofiel aangemaakt. Alle gegevens zjin ingevuld maar als ik dan op pagina bekijken klik kom ik op het aan de slag scherm uit. Ik wil eigenlijk een mooi welksscherm hebben waarin ik ook wat mooie plaatjes en informatie kan geven en niet dat mensen gelijk op het prikbord komen helaas kan ik dit nergesn vinden, is deze mogelijkheid er wel? Ik heb het trouwens wel bij andere gezien

 107. bedrijfprofiel bedoel ik fanpagina en dan gekozen voor merk/product/organisatie en toen voor bedrijf. Als je op Facebook zoekt naar HartDirect komt er te staan HartDirect en eronder staat in het klein Bedrijf dat bedoelde ik eigenlijk met bedrijfsprofiel.

 108. Hallo Elja,

  Ik zit weer met een klein probleempje, waar jij wellicht een antwoord op hebt.

  Ik heb dus een fanpagina (kunstveiling) en ben daar beheerder van. Als ik echter FB gebruik dat gebruik ik dat onder mij eigen naam. Als ik berichten post op kunstveiling, dan doe ik dat echter als Kunstveiling (is zo geregeld in de algemene instellingen van de fanpage) Hier staat dat ik op dat moment FB gebruik als Arthur (prive dus) en dat kan overschakelen op Kunstveiling, door te klikken op Account. Ik zie daar alleen geen Kunstveiling staan. Hoe dat ik dat dus?

  Reden dat dat belangrijk is, is omdat ik via bv. RSS Grafiti een RSS stream wil toevoegen aan mijn Fanpage en dus niet aan mijn persoonlijke pagina. Hoe log ik in als Kunstveiling ipv privepersoon?

 109. Er staat dus dit in de instellingen:

  +++

  Plaatsingsvoorkeuren: Altijd reacties en berichten plaatsen namens Kunstveiling, ook als je Facebook als Arthur Brouwers gebruikt.

  Opmerking: je gebruikt Facebook momenteel als Arthur Brouwers. Klik op ‘Account’ boven aan een pagina om Facebook als Kunstveiling te gebruiken.

  ++++

  Als ik echter op Account klik zie ik maar 1 account, en dat is de prive account….

 110. @bjorn: Ik heb het net even geprobeerd, ik kom gewoon op je fanpagina uit op het prikbord. Misschien heeft het iets met jouw instellingen als beheerder te maken, want bij mij gaat het gewoon goed. Waar je even op moet letten is dat dit de huidige/oude opmaak is, per 10 mrt gaat iedere pagina over op de nieuwe opmaak. Je kunt dat net zo goed nu al doen denk ik, via deze link: https://www.facebook.com/pages/status/. Let wel op: het maken van die landingspagina’s die jij noemt kan op dit moment via de FBML applicatie. Die werkt met FBML. Maar zodra de nieuwe upgrades definitief zijn, werkt dit alleen nog met iframes. Het is dus handig om de FBML applicatie als nog te installeren. Als je even googled op ‘welkomstpagina met FBML’ o.i.d. vind je veel tips!

 111. Arthur, in de nieuwe facebookopmaak schijnt het makkelijker te zijn om als profiel vs als pagina te posten, misschien daar even naar overschakelen en opnieuw proberen? Je kunt de nieuwe opmaak instellen via deze link: https://www.facebook.com/pages/status/. Er zijn wel een aantal veranderingen, o.a. dat op nieuwe pagina’ fbml niet meer kan worden geïnstalleerd dus dat zou ik nog snel even doen voordat je upgrade.
  Ik had zelf ook problemen met RSS Graffiti van de week. Je kunt het wel aan je pagina’s toevoegen, maar bij mij kostte het wel wat tijd en opnieuw proberen. Ik zie mijn pagina’s nu gewoon links staan als ik naar de app ga op Facebook.
  Overigens heeft die instelling die jij noemt (post als profiel of als pagina) volgens mij geen invloed op de mogelijkheid om applicaties aan je profiel of aan je pagina toe te voegen!

 112. Ik probeer een facebook-account voor ons bedrijf aan te maken. Maar een mailadres met info@ wordt niet geaccepteerd. Ik kan mijn persoonlijke emailadres invullen, maar dat ziet er eerlijk gezegd niet erg profi uit voor een bedrijfs-account. Heeft iemand een oplossing?

 113. Hallo,
  Een zeer uitgebreide en duidelijke uitleg!
  Juist vroeg ik mij nog af of de mensen die fan zijn
  de naam en profiel van de beheerder kunnen zien? En
  is dit steeds gratis?
  Mvg, Lien

 114. Hoi Lien, fans kunnen niets zien van de beheerder (soms best lastig voor fans!). Ze weten dus niet wie er achter de pagina zit. Overigens is het best een goed idee om die informatie ergens te publiceren (dat doen we bij Frankwatching op de pagina ‘over’), en ook initialen te gebruiken achter updates (ik gebruik bijvoorbeeld ^ED).

  En het is helemaal gratis inderdaad. Het enige waar je voor betaalt zijn sommige extra applicaties, en adverteren op Facebook.

 115. Hoi Helma, heb je al een persoonlijke account aangemaakt? Dat kan inderdaad (denk ik) alleen op een persoonlijk adres – omdat je ook alleen als persoon een persoonlijke account (profiel) aan kunt maken. Je emailadres is overigens helemaal niet te zien voor fans dus wat dat betreft maakt het niet uit.
  Ik zou eerst een persoonlijk profiel aanmaken (evt zo instellen dat het niet gevonden kan worden, als je het niet gaat gebruiken verder), en dan de fanpagina.

 116. Zou je, na al deze handige tips misschien ook weten hoe je twitter aan de bedrijfspagina koppelt. Twitter icoon komt wel op mijn persoonlijke pagina te staan maar niet op de pagina waar ik beheerder van ben. En nou juit die moet gekoppeld worden met de bedrijfstwitter en niet mijn account. Ik heb geen persoonlijke twitter dus dat zou het niet in de weg moeten staan. Op dit moment publiceerd hij alleen de facebook feeds op twitter maar andersom zou ook wel fijn zijn.

  groet M.Visser

 117. @M. Visser.
  Ik maak voor onze fanpagina gebruik van Involver toepassingen.
  Voorbeeld; http://www.facebook.com/?ref=logo#!/BeursvanBerlage?sk=app_53267368995

  Onze facebookfans kunnen via facebook ook ons gaan volgen op twitter.. Dat vind ik wel fijn..

  Succes..

 118. @Barbet
  Ziet er inderdaat goed uit! en is eigenlijk precies wat ik ook wil alleen krijg ik die twitterbird niet aan de linkerkant van de pagina. weet je zo de link waar ik het in kan stellen?

 119. Fijn dat het al opgelost is! M. Visser, ben je al over naar de nieuwe pagina-opmaak? Misschien ligt het daar aan (dan komt alles links te staan)?

 120. Beste,

  Kan iemand mij misschien iets uitleggen over het verschil tussen een Bedrijfsprofiel (geen lokaal bedrijf) en een communitypagina? Mijn bedrijf NJR is een koepelorganisatie van jongerenorganisaties en bij ons zijn een hoop jongeren aangesloten. In principe zijn we dus wel een soort community, maar wel gewoon een echt bedrijf ook. Nou heeft facebook van onze facebookpagina een communitypagina gemaakt (ik weet niet wat wij eerst waren). Ik lees dat als je duizenden fans hebt Facebook de pagina overneemt, maar ik denk niet dat wij daaraan gaan komen de komende jaren (het zijn er nu 175), dus daarvoor ben ik niet zo bang. Maar weten jullie wat verder nog het verschil is tussen een community en bedrijfsprofiel? En welke zou ik het beste kunnen nemen?

  Wat ik graag wil is dat mensen zich zonder tussenkomst van mij fan kunnen worden en dingen op het prikbord kunnen zetten. Verder moeten mijn updates ook in de timeline zegmaar van mijn fans komen. Dat is nu in ieder geval wel het geval.

  Alvast bedankt voor jullie hulp.
  MvG, Iris

 121. Hi,

  Ik heb alles zo’n beetje doorgelezen, maar krijg niet de indruk dat er nu echt een duidelijk antwoord op de vraag wordt gegeven hoe Twitter is te koppelen aan een Bedrijfspagina (die ik via mijn persoonlijke account beheer).

  Vera

 122. Hallo allemaal,

  Ik probeer steeds een pagina te maken voor mijn bedrijf alleen het wil niet lukken, krijg steeds (Vul een geldig e-mailadres in)
  kan iemand wellicht helpen
  Alvast bedankt

 123. Hoi Hamid, ik denk dat je een algemeen emailadres gebruikt, dus info@, marketing@, sales@ of iets dergelijks. Klopt dat? Facebook staat dat niet toe omdat ze altijd uitgaan van personen. Als je een regulier emailadres gebruikt (hamed@…) zou het goed moeten gaan. En ik zou zorgen dat je met hetzelfde adres eerst een persoonlijk profiel aanmaakt. Je kunt de privacyinstellingen zo instellen dat je vrijwel onvindbaar bent en verder niets met die account hoeft te doen. Zie ook vragen hierover in de eerdere comments hierboven.

 124. Hoi Vera, jammer dat je geen antwoord vindt op je vraag over Twitter. Ik heb even gekeken welke app ikzelf gebruik, en dat is de app ‘twitter for pages’van Involver zoals iemand hierboven ook beschreef. Zie http://www.facebook.com/TwitterApp. De tweets worden dan een aparte ‘tab’. Als je wilt dat je tweets direct naar het prikbord van je fanpagina gaan, kan dat volgens mij met de ‘gewone’ twitterapp en volgens mij ook via een twitter client als hootsuite.com.

 125. Iris, sorry voor de late reactie. Het verschil tussen een gewone fanpagina en een community page is volgens mij dat het beheer wanneer je x duizend fans hebt, verschuift naar de fans. Zij nemen dan als het ware de pagina over, het wordt dan een soort wiki. Ik weet niet waarom Facebook telkens bedrijfspagina’s omzet in community pages. Ik zal het eens vragen in de Dutch Facebook Group – als ik antwoord krijg, post ik dat hier!
  Ik dacht overigens dat het worden van fan en het zien van updates voor community pages hetzelfde werkt als voor gewone fanpagina’s.

 126. Hoi Elja,
  Bedankt voor je antwoord. Ben benieuwd of de Dutch Facebook Group nog meer inzichten oplevert!
  Groetjes

 127. weet iemand hoe het kan dat mijn facebook pagina die net is aangemaakt in het duits verschijnt?

 128. Goede uitleg!

  Wij hebben een creatieve manier gekozen mensen de “Like”-button te laten aanklikken. Zie onderstaande link.

  Ben benieuwd naar jullie reacties!

  Stephan

  http://www.facebook.com/pages/Alphen-Aan-Den-Rijn-Netherlands/Stephan-M/190065407700744?sk=app_190322544333196

 129. Hé Elja, Je vervult hier echt een helpdesk functie he?
  Weet jij wat precies het verschil is tussen een groepspagina en een community pagina? Je noemt ze beide in je artikel, maar je legt het niet helemaal uit. Wat zijn de verschillen, en heb je van beide een goed voorbeeld?
  En weet jij of je ergens op de Facebook site een overzicht kunt vinden van (voorbeelden van) Pages, Groups en Communities?

 130. Hoi Elja, erg leuk verhaal en zeer praktische tips!

  Op dit moment ben ik bezig met wat nieuws voor ons bedrijfje en ik kom er niet uit. Hopelijk kun jij met je ervaring mij helpen. Ik wil op internet een live-stream zetten met de prikbord berichten van onze Facebook-pagina en de berichten die fans erop hebben gezet. Een stream met alleen onze eigen berichten lukt wel maar nu nog de berichten van de fans. Dan kunnen ze een berichtje plaatsen en dat direct op de site terugzien. Heb jij een idee hoe dit mogelijk is of zijn er meer ervaringsdeskundigen aanwezig? Alvast bedankt!

 131. Heel goede informatie voor het opstarten van een FB voor Hollands Goed.
  We zijn een productontwerp label dat ook eigen producten verkoop.
  Dank voor de goede info. Ik ben het er zeker mee eens dat het mooi zou zijn als je ook mensen persoonlijk zou kunnen benaderen en niet alleen als groep.

  Grt Martijn

 132. @Irene, volgens mij is het verschil tussen een groepspagina en een communitypagina o.a. het beheer. Bij een groep heb je een beperkt aantal beheerders, terwijl bij een community pagina het beheer als het ware wordt overgenomen door de community. Het wordt dan een soort wiki. Ik denk dat er ook verschillen zijn in wat wel of niet in de stream van leden/fans terecht komt.

 133. @Mark – grappige vraag. Ik zit me nu opeens af te vragen of ik dat ooit eerder gezien heb, een soort berichtenwidget a la twitter. Volgens mij niet! Ik denk dus dat het niet zo makkelijk is om voor elkaar te krijgen. Het zou kunnen dat zoiets mogelijk is met een op maat gemaakte app? Hoewel je misschien ook met privacy issues te maken krijgt (berichten van fans zijn bedoeld voor Facebook en niet daarbuiten, zou de overweging kunnen zijn)? Ik stel dit soort vragen altijd in de Dutch Facebookgroep, misschien ook idee voor jou?

 134. @Martijn: Dank, fijn dat je er iets aan hebt. Ik zit even te zoeken naar je opmerking over groep vs persoonlijk benaderen (waarschijnlijk een reactie op een van de vele discussies in de comments?). Laat maar weten als je nog vragen hebt!

 135. Stefan Kuiper |

  Wij zijn een fanpagina aan het inrichten voor een tv-programma. Nu wil ik de 2 presentatoren van het programma op de pagina laten posten. Moeten zij dit doen vanuit hun persoonlijke profiel/pagina?
  Of kan voor hun binnen de fanpage een nieuw profiel worden aangemaakt?

 136. Hoi Stefan, een nieuw profiel binnen de fanpagina is niet mogelijk.

  Het hangt er een beetje van af wat de presentatoren voor ogen staat: dit is natuurlijk een mooi moment om een fanpagina in te richten voor zichzelf en door als die pagina te posten, heel veel nieuwe fans te krijgen! Ze kunnen anders gewoon vanuit hun persoonlijke profiel posten. Dit zal er wel toe leiden dat ze veel verzoeken zullen krijgen om ‘vrienden’ te worden, denk ik. Niet dat ze die hoeven te accepteren. Maar als je als bekendheid Facebook gaat gebruiken, lijkt me een fanpagina handiger eigenlijk.

  Toevallig zag ik vorige week een soort ‘chat’ op de wall/prikbord van een fanpagina waarbij een expert vragen beantwoordde. Hij deed dit vanuit zijn fanpagina (dit kan als je, wanneer je een pagina hebt, kiest voor ‘Facebook gebruiken als xxx pagina’. Het leverde hem waanzinnig veel nieuwe fans op! Mooie truc!

 137. Stefan Kuiper |

  @elja Daae,

  Hartelijk dank voor de bruikbare info!
  We gaan ermee aan de slag.

 138. Hoi Elja,
  ik heb enige tidj geleden al een keer om advies gevraagd betreffende mijn fanpagina van mijn eigen website. ik kan op het moment echter nog steeds mijn eigen contacten uitnodigen voor mijn fanpagina. Zit hier nog steeds iets fout? kan ik de mensen ook een link sturen via de email met een link naar mijjn fanpagina? Ik hoor het graag van je.

  Groetjes, maartje

 139. Hoi Maartje, ik zit even te zoeken naar wat je bedoelt? Je kunt inderdaad altijd alleen je eigen ‘vrienden’ (dus vanuit je persoonlijke profiel) uitnodigen voor je Facebookpagina. Maar uiteraard is er niets mis met een email waarin je een link gebruikt. Dit is nog makkelijker wanneer je je eigen URL hebt ingesteld (dat kan als je 25 fans hebt), staat wat professioneler.
  Nog makkelijker is het om je contacts te uploaden via Facebook en vanuit Fb een uitnodiging te sturen: ga naar > pagina bewerken > marketing > vertel het je fans > bestand met contactpersonen uploaden.
  Ik heb dit zelf nog nooit gedaan, dus ik weet niet precies hoe de boodschap er uit ziet. Handig om even te testen met alleen jezelf in een bestand, denk ik :-)
  Succes!

 140. Hoi Elja, bedankt weer voor de tip. het probleem is juist dat de emails niet verstuurd worden met de uitnodiging. niet na mijn emailcontacten en niet naar mijn contacten van facebook. de melding wordt wel gegeven dat het verstuurd wordt maar dit gebeurt dus niet. Ik ben hier al 2 maanden mee aan het klooien en kom dus geen steek verder helaas.
  Heb je meerdere van deze klachten gehoord?

  Groetjes, maartje

 141. Véronique |

  Beste Elja, ik heb hier weeral veel bijgeleerd vandaag. We hebben net onze bedrijfspagina “Vooruitzicht, bedenker van Buitengewone Buurten” aangemaakt. Bij wijze van test heb ik al een ‘suggestie’ doorgetsuurd naar enkele vrienden, maar nu blijkt dat ze daar geen duidelijke melding van krijgen. Af en toe zien ze ergens rechts in beeld een kleine ‘reclame’ staan, wat zeker niet opvallend genoeg is. Is er een alternatief ? Een andere manier van uitnodigen tot… ?

  Groetjes,

  Véronique

 142. Dank je voor het duidelijke verhaal.

  Weet iemand hoe ik mijn Flickr pagina aan mijn facebook fanpage kan koppelen. Op dit moment koppelt Flickr hem alleen aan mijn prive pagina

 143. Hoe kan ik Facebook bedrijfspagina koppelen aan mijn Flickr pagina

 144. Hoi Richard, ik zag dat Involver een app heeft (http://www.involver.com/applications/). Weet niet of die betaald is of niet. Over het algemeen heeft Involver goede apps dacht ik, timmeren flink aan de weg. Succes!

 145. Ha Elja,
  Ik heb je FB in 10 stappen artikel met plezier gelezen.
  Een suggestie, je kunt een persoonlijke pagina naar een fanpage converteren. Ik heb daar een engels en NL artikeltje op ons blog over geschreven. Feel free om daar aan te refereren…

  http://blog.socialpeople.nl/post/3627103930/help-ik-heb-5-000-vrienden-op-facebook-hoe-kan-ik

  Groeten, Árpád

 146. Goed artikel Árpád, dank! Inderdaad een veel voorkomende vraag, ik wist zelf eigenlijk niet zeker of dit kon 😉

 147. @Veronique, beetje late reactie, sorry daarvoor. Ik heb net even zitten zoeken naar een handigere manier om vrienden uit te nodigen om je pagina te ‘liken’. Het handigst is misschien nog om gewoon een email te sturen vanuit je gewone emailadres (ook persoonlijker) met een link? Of een update te posten op je persoonlijke profiel met een link naar je pagina? Je kunt ook mensen persoonlijk benaderen via Facebook Messages. Is wel bewerkelijk, maar ook kansrijker misschien vanwege mogelijkheid om persoonlijke boodschap toe te voegen.

 148. Beste Elja,
  Voor Toonbeeld (toonbeeldterneuzen) heb ik een fan page aangemaakt, met verschillende beheerders.
  De “like” optie werkt prima. Is het nu ook mogelijk om vrienden te worden van deze fanpage, zonder dat dit bij één van de beheerders op het privé account terecht komt?

 149. Marc, mensen die fan worden van je page hebben niets te maken met de prive accounts van de beheerders. (de term ‘vrienden’ bewaart Facebook overigens voor de mensen die aan je prive account gekoppeld worden). Je kunt sinds kort de beheerders, met hun persoonlijke profiel, wel zichtbaar maken op je fanpagina, maar dit hoeft natuurlijk niet. De twee zijn dus helemaal los, in feite. Hoop dat dit je vraag beantwoordt!

 150. Beste Elja en andere lezers,
  Wij willen een mozaiek foto maken met alle profielfoto’s van onze fans. Nou zijn er tal van programma’s te vinden maar nergens kom ik een programma tegen dat het mogelijk maakt om al je fans in te laden. Kennen jullie toevallig een site/applicatie? Mocht niemand dat kennen, weten jullie of er een pagina is waarbij je alle fans in 1 overzicht (met foto’s) kan zien. Ik kan er maar maximaal 500 tegelijkertijd in beeld krijgen. Ik ben benieuwd!

 151. Goedenavond,
  ik heb een vraag over “inchecken” via b.v. de I-Phone.
  Wij hebben voor onze camping een fanpage, maar daarnaast is een pagina ontstaan waar de mensen die “inchecken” terechtkomen. Nu wil ik eigenlijk liever dat ze op onze echte fanpage “inchecken” en dat die andere pagina verdwijnt. Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen ?
  Ons fanpage is http://www.facebook.com/kengert
  de “incheckpagina” is http://www.facebook.com/pages/Camping-Auf-Kengert-Medernach-Luxemburg/121073277968253
  Bedankt voor elke tip en groeten uit Luxemburg.
  Linda

 152. Handige tips!
  Echter is het ook mogelijk om mensen uit te nodigen door middel van een berichtje?

  Groetjes,
  Anne

 153. Hallo,

  Heeft een van jullie waar de instellingen zitten voor een ‘Fan Page’ voor tegengaan dat fans de algemene contactinformatie kunnen bewerken? Nu is het mogelijk dat fans bv. het telefoonnumer bewerken.

  Mvg,

  Mark Geerts (@Mark_Geerts)

 154. Hoi Linda, dit is een issue waar ik al een jaar mee bezig ben voor een klant. Jij hebt het over de ‘Places Page’, waar mensen kunnen inchecken (vgl. foursquare). Je schijnt de twee te kunnen mergen, maar ik weet helaas niet hoe. Ik kwam wel een heleboel klachten tegen over mensen die de twee geintegreerd hebben (zie http://www.facebook.com/topic.php?uid=111947432192046&topic=102) dus ik weet niet of het – mits het lukt – een goed idee is. Zoek op google eens op ‘merging your Fan Page with your Places page”, dan kom je het een en ander tegen.
  Als iemand hier het antwoord op weet, houd ik me aanbevolen!

 155. Hoi Mark, ik heb nog nooit gehoord dat fans de contactinformatie kunnen bewerken? Ik vraag me af wat je hebt staan onder > pagina bewerken > beheerders beheren? Ik heb nog even gekeken hoe het zit bij community pages (soms wordt een fanpagina omgezet in een community page zonder dat je het wil) maar ook daar kan het volgens mij niet. Kortom, raadsel? Heb je een screenshot (@elja1op1)?

 156. Hoi Anne, de uitnodigingsprocedure is een beetje beperkt: rechtsboven op je pagina > voorstellen aan vrienden. Ze krijgen dit dan alleen te zien als aanbeveling in de vorm van een soort banner in de rechterbalk op hun pagina.

  Handiger is het om gewoon een email te sturen vanuit je eigen adressenbestand (als het gaat om zakelijke relaties, natuurlijk op basis van een opt-in bestand :-)) en een link naar je pagina toe te voegen. Of vanuit je persoonlijke profiel met losse berichten (niet erg handig maar wel persoonlijk).

 157. Beste Elja,
  Dank je wel voor je artikel! Als Fanpage beheerder kan ik dus niet liken op pagina’s van andere Facebookers. Ze zijn immers niet mijn vrienden. Wat gebeurt er als ik like met het beheerdersprofiel ? Ik wil namelijk geen vrienden, alleen maar fans op de fanpage, maar wil wel reageren op news items van mijn fans. Heb je een tip? Dank je wel voor je antwoord alvast, edith

 158. Hoi Edith, je kunt als pagina andere pagina’s ‘liken’. Je moet dan eerst kiezen voor de optie die je rechtsboven ziet (onder ‘beheerders’): facebook gebruiken als xxx pagina.

  Volgens mij zijn dit je opties (nadat je hebt gekozen voor: gebruik Facebook als ..xxx pagina):
  – je kunt de inhoud van andere fanpagina’s delen (via de ‘share’ knop onder updates)
  – je kunt pagina’s ‘leuk vinden’, ze komen dan in de lijst van favorieten van je pagina te staan
  – als je een pagina ‘leuk hebt gevonden’ vanuit je pagina, kun je die pagina ook ‘taggen’ – d.w.z. dat je ze noemt in een update met een @ ervoor. Dit betekent overigens dat jouw update op hun wall zichtbaar wordt. Je moet hier dus voorzichtig mee omgaan (als je dit doet bij hele grote pagina’s is het al snel spam).

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt? Wat volgens mij niet kan, is als pagina reageren op iemands persoonlijke profiel. Wel kun je natuurlijk als pagina reageren op updates van fans op je eigen ‘wall’.

 159. BEste Elja,

  Ik probeer de Like Box van mijn facebook pagina op mijn website te plaatsen, dit lukt ook, maar de stream die ik krijg is niet degene die ik wil. Ik krijg namelijk alleen de ‘check-ins’ te zien ipv de laatste posts van mijn prikbord. Heb je enig idee hoe ik dit kan aanpassen?

  groet Michiel

 160. Hoi Michiel, het klinkt alsof je de like box gekoppeld hebt aan je ‘place’ page i.p.v. je gewone fanpagina. Zou dat kunnen? Of heb je alleen een place page (waarop mensen kunnen inchecken a la foursquare)? Welke plugin gebruik je voor de like box?

 161. Beste Elja.

  Ik heb een vraag mbt volgende bovenstaande punt:
  ‘Like’ een aantal interessante pagina’s – deze zijn vervolgens te zien in de linkerbalk onder het kopje ‘Favoriete pagina’s’.
  Bij mij zijn ze links niet te zien, wel het aantal. Onder kopje ‘Get Started’ heb ik al ‘Add Like box’ aangeklikt, maar er gebeurt niets. Kun je me alsjeblieft helpen?
  Groet,
  Francisca

 162. Hoi Francisca, sorry voor late reactie. Misschien heeft het er mee te maken dat je, op het moment dat je de pagina’s ‘leuk vond’, jezelf niet als pagina had aangemeld? Ik zou eerst kiezen voor ‘Facebook gebruiken als [paginanaam], rechtsboven zie je die optie. En dan vervolgens de pagina’s ‘liken’ die je zichtbaar wilt hebben onder favorieten. Misschien helpt dat?

 163. Is het ook mogelijk om een fanpagina te koppelen aan een Twitter-account? Of werkt dat alleen met een persoonlijk profiel?

  1. Hoi Siem, absoluut. Toevallig heeft Kees Romkes (die daar verstand van heeft) vandaag net een uitleg gegeven op zijn blog. Zie http://www.keesromkes.nl/tools/how-to-twitter-koppelen-aan-facebook-page-en-andersom/. Hij gebruikt hiervoor een nieuwe dienst, http://www.ifttt.com. Succes! Elja

 164. @Siem dat kan! Facebook Twitter app kun je ook koppelen aan je Facebookpagina.

 165. Dag Saskia en Elja en en Siem,
  wij richten nogal wat kanalen in en hangen die vaak aan elkaar, maar ik beveel de meeste van onze klanten aan om Facebook en Twitter niet automatisch van elkaar te laten posten.
  De redenen hiervoor:
  1. Het zijn twee verschillende kanalen met een verschillende aanpak
  2. Wat je op Facebook met een foto, aanvullende tekst etc. uitgebreid kan “aankeilen” moet op Twitter in een pakkende zin/headline van max 110-120 characters (de rest is vaak URL)
  3. Twitter hashtags op je FB page worden door FB fans vaak niet begrepen of als irritant gezien, terwijl ze op Twitter erg nuttig kunnen zijn
  4. @ en DM ’s idem dito
  5. Je “heartbeat” (gemiddelde update frequentie) op Twitter verschilt hoogstwaarschijnlijk van die op Facebook. Daar dan berichten doorheen zetten kan een rommelige indruk maken.

  Het is natuurlijk wel aanlokkelijk om het automatisch te doen. Ik zou dat echter meer tussen FB/LinkedIn doen dan FB/Twitter.

  Wellicht dat dit helpt…

  Hoi, Arpad

 166. Arpad, wat ben ik blij met je reactie! Nadat ik Siem geantwoord had realiseerde ik me dat ik niet echt iets gezegd had over het idee om je tweets en facebook te koppelen. Net als jij is het niet iets waar ik een voorstander van ben, en om de zelfde redenen. Superinput!! Dank!!

 167. Bedankt voor jullie reacties. Ik zal de mogelijkheden nauwkeurig overwegen. 😉

 168. Beste,

  Ik heb mijn persoonlijke profiel gemigreerd naar een bedrijfsprofiel, alleen als ik nu inlog zie ik bij jouw pagina’s 2x dezelfde pagina en moet ik kiezen welke ik gebruik. Hoe kan dat en hoe moet ik 1 van de 2 verwijderen, kan iemand mij dat vertellen?

  Graag hulp hiermee,

  Gr. Cor

 169. Nu heb ik naast mijn eigen, persoonlijke Facebookprofiel ook een bedrijvenpagina aangemaakt voor mijn werkgever. Collega’s willen nu de naam van de werkgever opnieuw invoeren in hun persoonlijk profiel bij werk en opleiding. Wanneer zij de bedrijfsnaam intypen, wordt bij de één wel onze bedrijfsnaam automatisch gegenereerd en bij de ander niet. Bij degenen waar dit niet lukt, wordt dus geen link aangemaakt naar de bedrijvenpagina, maar naar een lege facebook bedrijvenpagina (die dus eigenlijk niet bestaat).
  Weet iemand waar dit aan kan liggen en hoe ik dit kan oplossen? De privacyinstelling zoals minimumleeftijd en landcode zijn beiden niet ingevuld. Alvast bedankt!

 170. Kan iemand mij het volgende wellicht vertellen. In het begin was het nodig dat wanneer je een fan-pagina wilde maken op Facebook, je dat moest doen vanuit een ‘regulier’ profiel.

  Nu vraag ik me af of het mogelijk is om dit regulier profiel te verwijderen, of verwijder je dan ook in 1 keer de fan-pagina die je hebt aangemaakt ? Dit in verband met het feit dat mensen soms de verkeerde keuze maken bij welke pagina ze nu daadwerkelijk moeten zijn.

  Heeft iemand hier meer informatie over?

  Met vriendelijke groet,

  Glenn

 171. Ik heb zojuist een Fanpage aangemaakt (omgezet van een regulier profiel). Al langer heb ik al mijn foto’s op Flickr staan. Nu weet ik dat het mogelijk is om deze accounts aan elkaar te koppelen zodat je voortaan alle foto’s die je op Flickr zet, automatisch ook op Facebook te zien krijgt. Maar hoe zit dit met de foto’s die al op Flickr staan? Is er een handigheidje om deze foto’s in 1 keer om te zetten naar de Fanpage?

  Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

  Andrea

 172. Hallo,

  Ik heb een fanpagina aangemaakt, maar als ik mijn contacten uitnodig om fan te worden krijgen ze daar nergens melding van…
  Hoe komt dat?

  groetjes
  kaat

 173. @Kaat – op welke manier heb je de contacten uitgenodigd? Via welke optie? Via de optie ‘vrienden uitnodigen’, in het blok met opties rechts op je pagina? Er worden op Facebook heel veel wijzigingen doorgevoerd (aan de lopende band eigenlijk) dus het kan zijn dat je even een ‘bug’ bent tegengekomen. Misschien nog eens proberen?

  @andrea Er is een flickr ‘toepassing’ (app) die je volgens mij aan je pagina kunt toevoegen. Als je bovenin de search box intypt ‘flickr’ krijg je een lijst, waaronder een met ‘toepasing’. Op de pagina van die toepassing kun je kiezen voor ‘toevoegen aan pagina’. Ik heb het zelf niet geprobeerd dus misschien even googlen als je er niet uitkomt? Of misschien staat er wel uitleg ergens op flickr.com?

  @facebooker – dit is een bekend probleem. Erno Hannink heeft hier over geschreven op zijn blog, zie http://www.ernohannink.nl/16-tips-perfect-vernieuwd-persoonlijk-facebook-profiel/, onder stap 11. Let op, het kan zijn dat mensen zelf de bedrijfsnaam hebben ingevuld en op die manier een ‘community page’ hebben gegenereerd. Die pagina kunnen diegenen zelf ook weer weghalen om vervolgens (zie uitleg Erno) de juiste paginatitel in te vullen.

  @glenn Je moet inderdaad een regulier profiel hebben om een fanpagina aan te maken, althans, wel als je beschikking wilt hebben over alle features die een fanpagina biedt. Ik zou je aanraden om dat reguliere profiel niet weg te halen. Ik zou wel 1) zorgen dat er meerdere beheerders worden toegevoegd aan de fanpagina en 2) indien een persoonlijk profiel bezwaarlijk is, alle privacyinstellingen zo instellen dat je profiel vrijwel onvindbaar is. Zo heb je geen ‘last’ van je persoonlike profiel.

  @Cor – helaas heb ik daar geen ervaring mee! Ik zou de vraag even googlen (misschien in het Engels)?

 174. Bedankt: erg handig deze tips. Was al een tijdje bezig met een persoonlijk profiel voor mijn bedrijf maar deze werd steeds geweigerd. Dit verklaard 😉

 175. Wij willen dat alleen fans een bericht of foto op ons prikbord kan zetten. Weet iemand of er een instelling bestaat of gaat dit vanzelf.

  Ben je dus nog geen fan, dan wil ik dat je eerst like klikt voordat je een foto mag plaatsen.

 176. @Ad Hoop dat het alsnog gelukt is?
  @Mark Volgens mij kan dit niet. Je kunt de mogelijkheid voor ‘gebruikers’ om op je prikbord te plaatsen of aan, of uit zetten. Je kunt wel kiezen of je videos, taggen etc. ook toestaat. Het druist eerlijk gezegd ook een beetje in tegen het idee van fanpagina’s – mensen moeten kunnen communiceren met je bedrijf, toch? Fan of niet.
  Als je dit niet wilt, zou je kunnen overwegen om in plaats van een fanpagina een besloten groep te maken. Maar nogmaals, als het gaat om een bedrijf zou ik deze optie niet aanraden.

 177. @Elja Dank voor je snelle reactie, ik heb het inderdaad nog niet kunnen vinden. Onze bedoeling was eigenlijk dat we klanten, die ons product gekocht hebben, een foto van het product willen laten insturen via FB of Twitter zodat we a) de leukste foto kunnen belonen b) extra content krijgen c) via FB en Twitter meer naamsbekendheid krijgen

  Misschien werpt het verplicht liken wel een onwenselijke drempel op.

 178. Ik kan niet meer inloggen op mijn eigen fanpage de mogelijkheid om in te loggen of de pagina te bewerken zie ik ineens niet meer staan. Wat kan ik daar aan doen?

 179. Ik twijfel nog steeds of ik het FB profiel van ons jongerencentrum om zal zetten naar een pagina. Dan kunnen we niet meer onze ‘friends’ uitnodigen voor onze evenementen, of kan dat wel met een pagina? Ook hebben we maandelijks meer dan 100 jongeren waarvan we geen email maar wel namen hebben. Veel werk, maar zo kunnen we ze meestal opzoeken en uitnodigen om ‘friend’ te worden. Dat kan dan ook niet meer toch? Maar ik zie ook wel heel veel voordelen voor de pagina tov profiel. Arrgggh ik weet het nog niet goed! Advies?

 180. Is het mogelijk om evenementen “over te nemen” (zoals op Hyves) wanneer iemand een evenement heeft aangemaakt dat in jouw locatie wordt gegeven!?

  Ik zie nu evenementen van ons die door derden zijn aangemaakt maar die hebben hier al enkele 100-den aanwezigen op. kan ik die overnemen, en dat deze dan ook op de locatie pagina in de evenementenlijst zichtbaar wordt…

  Want STEL: piet maak evenement aan.. hij krijgt binnen een maand.. 500 aanwezigen en zegt twee dagen voor het event: Dit feest is afgelast. Dit is naar buitenlandse bezoekers toe erg onduidelijk en kan ons zeker geld kosten…

  Iemand hier een antwoord?

 181. Hallo,

  Op mijn fanpagina heb ik in de linker kolom, onder … mensen vinden dit leuk, nu ook staan … mensen praten hierover.

  Deze link is niet clickable, en ik kan hier ook weinig over terugvinden. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe facebook ‘telt’ hoeveel mensen er over mijn bedrijf praten, maar natuurlijk ook wíe!

  Kun je meer informatie geven over deze nieuw feature?

 182. @Jorien Het ligt inderdaad een beetje lastig met dat uitnodigen. Het vervelende is dat het gewoon de regels zijn en het lijkt mij altijd handig om je er gewoon aan te houden – vooral omdat je niet weet hoe die in de toekomst worden gehandhaafd. Je kunt natuurlijk op je profiel veel en vaak aangeven dat je naar de fanpagina bent ‘verhuisd’ en het lijkt me dat de meesten zullen overstappen? Denk je niet?

  @Corne Ik ken Hyves niet (sorry :-)). Ik denk niet dat je evenementen kunt overnemen. Je zou kunnen kijken of je iets met plaatspagina’s kunt doen, maar ik denk dat je dan zelf het evenement moet aanmaken en dat lijkt me niet handig (onduidelijk naar bezoekers). Wat je natuurlijk wel kunt doen is zelf in de gaten houden wat er gebeurt met een evenement, en dat naar je eigen fans communiceren? Is dat wat?

  @annemiek: Hoi, die nieuwe feature is voor velen een raadsel. En uiteraard is ook niet 100% duidelijk hoe die tot stand komt. Er zijn wel wat slimmerikken die het hebben proberen uit te vogelen, zie hier:
  “It’s a raw number – not a percentage – that adds up various engagement types that a page post generates for a brand. The stat will include number of likes, number of Facebook user comments involving the brand, RVSPs, “@mentions” of a brand, Facebook Places check-ins, and photo-tags.” (artikel: http://www.clickz.com/clickz/news/2113704/facebook-bolsters-page-insights-unveils-unit).

  Ik sla interessante artikelen die ik tegenkom altijd online op, als je een beetje browst komt je denk ik hier nog wel het een en ander tegen: http://www.diigo.com/user/ekdaae/Facebook.

 183. Ik heb eigenljk dezelfde vraag als glenn op 19/8.Daarbij wil ik vragen als ik dat profiel nu wel verwijder kan ik de pagina dan niet koppelen aan mijn eigen persoonlijke profiel?

 184. Isabelle, als je maar 1 profiel gekoppeld hebt aan je fanpagina (dus 1 beheerder) denk ik niet dat je fanpagina in de lucht blijft. Maar het is sowieso handiger om meerdere beheerders te hebben. Als je het vervelend vindt om een persoonlijk profiel te hebben, kun je de privacyinstellingen zo instellen dat je vrijwel onvindbaar bent op Facebook. Dan hoef je er verder niets mee te doen.

  Ik zou inderdaad dus jezelf eerst admin maken voor die pagina. Dat kan via een emailadres, of door eerst ‘vrienden’ te worden met je persoonlijke profiel (ik ga er even van uit dat je een soort bedrijfsprofiel hebt aangemaakt op een ‘persoonlijk’ profiel). Je kunt dan uit je ‘vriendenlijst’ kiezen wie je beheerder wilt maken. Maar nogmaals, EERST jezelf vanuit je persoonlijke profiel beheerder maken, en dan pas dat oude profiel verwijderen!

  Of nog beter, geen risico nemen, oude profiel op non-actief zetten door een bericht te posten dat dit profiel niet meer actief is (misschien ook in de ‘info’ zetten?), en dan alle privacyinstellingen zo instellen dat je onvindbaar bent. Is dat een idee?

 185. Wij zouden ook starten met een bedrijfspagina omdat we onze website te statisch vinden.

  Wij zijn een gemeentelijke hulpverleningsorganisatie en we onze werking bekend willen maken voor onze inwoners van onze gemeente.

  Het is de bedoeling op het prikbord heel wat informatie te geven wat nu leeft in onze organisatie. Bvb vergeet niet uw premie X voor 20 november te komen aan vragen op onze sociale dienst. Op 5 december as is er een lezing over dementie , of volg de werkzaamheden van onze nieuw doorgangshuis, …

  Aangezien er ook cliënten of inwoners fan kunnen worden willen we ten alle tijde vermijden dat er kritiek wordt gegeven op bepaalde artikels. Want de fanpagina zou al heel snel een openbaar forum kunnen worden waar er negatief kan worden gedaan worden over onze hulpverlening bvb dit ten aanzien van bepaalde groepen zoals vreemdelingen, of ten aanzien van bepaalde hulpverleners, of zelfs naar de politiek visies, enz

  Dus mijn vraag ? Bestaat er de mogelijkheid om de fanpagina enkel door de fans te laten volgen zonder dat er reacties op de artikels geplaatst worden ??? Als we hieromtrent zekerheid hebben kunnen we onmiddellijk starten met onze fanpagina !

  Hartelijk dank!

 186. Hallo,

  Hoe kun op je eigen bedrijfs facebook pagina laten zien wie de werknemers zijn?

  groeten

 187. Je werknemers kan je zoals dit weergeven:

  http://www.facebook.com/Official.Stephan.M?sk=app_145826928836369

  Mocht je hulp nodig hebben met designen en bouwen, dan hoor ik het graag.

  Vriendelijke groeten,

  Bianca

 188. Hoe kan je spel of iets dergelijks plaatsen op een fanpage?

 189. @Jasper: je kunt ze ook allemaal Admin maken en ze vervolgens weergeven in de linkerkolom van je bedrijfspagina.

 190. @jasper Ha Jasper, je kan de medewerkers ook van een PicBadge voorzien, zodat hun profielfoto jouw bedrijfslogo (of andersom) draagt. http://www.picbadges.com/ We deden dit voor een aantal medewerkers van de Wereldomroep. http://www.facebook.com/lovematters.india
  Daar leefde ook de vraag hoe je als prive persoon werkend voor een organisatie namens die organisatie post.
  Daar kan ik een heel blog over schrijven,dus zal dat binnenkort eens doen (#Eljabeloofd).
  hoi, Arpad

 191. Hoi Anne, hebben jullie wel eens een blog overwogen (gezien je opmerking over een statische website)? Daar kun je allerlei verschillende mensen uit de organisatie aan het woord laten. Niet om je van je idee van een fanpagina op Facebook af te helpen, maar misschien is een blog ook wel iets voor jullie.

  Helaas geldt voor Facebook dat je de mogelijkheid om te reageren niet uit kunt zetten. Iets dat ook bij een blog overigens niet aan te raden is, al heb je daar wel die optie.

  Het idee van Facebook is niet zozeer dat je informatie zendt, maar juist dat je interactie krijgt. Vandaar dat een pagina op die manier is ingericht. De organisaties die een fanpagina op Facebook beginnen, zijn juist op zoek naar die interactie. Hoe meer reacties, hoe beter het is. En vaak blijkt dat een sterke, open reactie op kritiek de organisatie juist enorm goed uit de verf doet komen, gek genoeg. Maar ik kan me voorstellen dat dit intern erg lastig te organiseren zou zijn. Dus misschien is een pagina op Facebook dan niet helemaal de beste weg?

  Je kunt overigens reacties wel aanmerken als spam en ze verwijderen, net als op een blog zou kunnen.

 192. Hoi Jasper, Bianca, Bram en Arpad: zie de opmerking van Arpad (en ja! een blog hierover zou leuk zijn Arpad!).

  Maar misschien bedoelde Jasper ook dat je gewoon de beheerders zichtbaar maakt zoals we op Frankwatching doen (www.facebook.com/frankwatching) – volgens mij ook waar Bram het over heeft? Dat doe je zo: > pagina bewerken > uitgelicht > uitgelichte pagina-eigenaren bewerken.

 193. Hoi Frank, een spel plaatsen op Facebook zal via een app moeten gebeuren. Het hangt er van af wat je precies wilt, maar ik kan me voorstellen dat je iets op maat laat maken in het kader van een campagne? Ik zou daar een gespecialiseerd bureau voor inschakelen, liefst met verstand van zowel de techniek als van marketing/communicatie! Je kunt me altijd even mailen voor namen, elja@frankwatching.com.

 194. hoi

  super bedankt voor alle info. heb veel uit het stappenplan en de vragen en reactie kunnen halen. het hele facebook (voor een bedrijf) is me een stuk duidelijker.
  fijn dat deze eigenlijk simpele en duidelijke info zo beschikbaar wordt gemaakt. ga zo door.

  groetjes babke@indekeet

 195. Dank Babke! Het is leuk om te zien hoe je met zijn allen op een blog een heel naslagwerk kunt creëren, gewoon door op elkaar te reageren! The power of blogging :-)

 196. ik kom op verschillende FB-pagina’s voor restaurants de optie: “geef je mening” of “schrijf een recensie” tegen.
  Waar vind je die functie, hoe implementeer je dat?

  De FB-pagina is ingesteld als lokaal bedrijf.
  /rekruut

 197. Hoi Kahn, dit heeft te maken met een ‘place page’, de pagina die ontstaat als mensen bij je ‘inchecken’. Je kunt deze integreren met je gewone pagina. Ik vond dit artikel daarover: http://www.smemarketing.com/blogs/shovan/how-to-add-facebook-places-to-fan-page.

 198. Hoi,

  Ik heb al een tijdje een Facebook pagina voor mijn bedrijf maar ik vroeg me af hoe ik eigenlijk berichten kan plaatsen op het prikbord van de pagina, in naam van mijn bedrijf in plaats van in naam van mijzelf (privé-account).

 199. Hallo,

  hoe kun je je berichten op Facebook koppelen aan Twitter?

  andersom is het mij wel gelukt, Twitter –> Facebook..

  groeten

 200. Ik heb een bedrijfspagina aangemaakt op Facebook en het is me zelfs gelukt om een welkomstab aan te maken mbv static html (in de navigatie links staat de tab ‘welcome’ onderaan). Uiteraard wil ik deze pagina als landingspagina hebben, maar wat ik ook probeer… het lukt me niet! Weet iemand waar dit aan kan liggen? Bedankt alvast!

 201. @Jasper Ik vond deze pagina voor posten van Facebook naar Twitter, heb het nog niet uitgeprobeerd https://www.facebook.com/twitter. Laat even weten of het werkt!

 202. Hallo,

  ja het werkt.

  dankje

 203. Mooie duidelijke stappen!
  heb je inmiddels ook een ‘ tip ‘ voor chat mogelijkheden op een fanpage?
  Ook krijg ik geen like button, heb je een tip?
  http://www.facebook.com/AutiMaatschap

 204. website naam verkeerd in de vorige!

 205. Hoi Ilonka, wat bedoel je met die like button? Op je fanpagina? Ik zie hem gewoon? Als je eenmaal geliked hebt, is de button voor jou niet meer zichtbaar, bedoel je dat?
  Chat….. Nog nooit gezien eigenlijk op fanpagina’s. Het prikbord is eigenlijk 1 grote chat, misschien daarom?

 206. Hallo,

  Ik heb voor een klant van mij laatst een pagina op Facebook aangemaakt,
  Dit was mijn eerste pagina, en om een of andere reden ben ik mijn beheerdersschap kwijtgeraakt.
  Het is nu dus een onbeheerde pagina en er gebeurd niets.

  Ik heb al diverse keren geprobeerd de pagina te rapporteren, maar dat lukt niet, want in de FB hulpdesk komt dit verhaal niet voor.

  Ik heb nu een nieuwe pagina aangemaakt voor mijn klant, maar er komt een hoop verwarring bij klanten doordat er nu dus twee ‘dezelfde’ pagina’s zijn.

  Heeft iemand een idee hoe ik deze pagina, of weer kan beheren, of kan deleten?

  Alvast bedankt!

  m.v.g.
  Maxime

 207. Hoi Maxime, had je ook nog iemand anders beheerder gemaakt? Het zou kunnen zijn dat diegene je per ongeluk verwijderd heeft. Wat ook wel eens gebeurt is dat mensen een fanpagina aanmaken vanuit een ander persoonlijk profiel (dus dat ze een profiel aanmaken speciaal voor de fanpagina). Je kunt dan alleen vanuit dat profiel inloggen.

  Als dit niet het geval is, vrees ik dat het heel lastig gaat worden. Je zult dan echt moeten proberen via de helpdesk de pagina te laten verwijderen. Op deze pagina van Mari Smith staat een lijst met formulieren e.d. om contact op te nemen met Facebook (hoewel er geen garantie is dat je een reactie krijgt): http://www.marismith.com/how-contact-facebook-directory-of-forms/. Succes!

 208. Graag had ik even aan al die specialisten hier gevraagd of er een mogelijkheid was om je vrienden een tweede maal uit te nodigen voor je fanpagina.
  Het is namelijk zo dat eenmaal je ze hebt aangevinkt, ze in het grijs gaan staan en je er niet meer kan op klikken.
  Nu weet ik dat de suggesties van fanpagina’s maar heel discreet verschijnen op de profielen en velen ze niet eens opmerken….
  is er een andere manier om ze nog es aan te porren eventueel ?
  Alvast bedankt

 209. Wie kan mij antwoord geven op de volgende vraag?
  Ik heb een zakelijke facebook en wil graag personen die ons like een prive bericht sturen. Hoe kan ik dit doen? En kun je ook naar al je likers in één keer een prive bericht sturen? Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven. Alvast bedankt!!

 210. Hallo,

  Sinds kort heb ik voor de mediatheek van Hogeschool Leiden, waar ik werk, een facebookpagina aangemaakt. Ondanks dat ik privé veel gebruik maak van facebook loop ik toch tegen een aantal zaken aan.

  Ik heb mij gewoon via het registreer scherm aangemeld (met naam en werkmailadres) en vervolgens direct een bedrijfspagina aangemaakt.
  Wat mij bevreemd is dat ik, eenmaal ingelogd, alleen met de bedrijfpagina van onze mediatheek ‘aan de slag’ kan. Er is geen persoonlijk profiel te vinden van waaruit deze pagina opgezet zou zijn. Verder heb ik ook geen zoekveld in de blauwe balk bovenaan en geen donkerblauwe icoontjes van personen, berichten en notificaties zoals wel in de afbeelding bij punt 3 van je beschrijving. Het zoekveld krijg ik wel als ik naar ‘pagina bewerken’ ga.
  Helemaal rechts bovenin heb ik ‘alleen’ de opties ‘Instellingen’ en ‘Afmelden’ en bijvoorbeeld geen optie ‘Account’ of ‘Profiel’. Ik kan dus ook geen beheerders toevoegen omdat er geen lijst is met contacten vanuit een persoonlijk profiel. De enige beheerder die wordt weergegeven is het mailadres waarop ik ons heb geregistreerd (mijn werkmail).

  Heeft iemand een verklaring voor deze situatie? En wellicht een idee hoe ik alsnog een persoonlijk profiel aan onze pagina kan koppelen? Is het überhaupt mogelijk om zonder persoonlijk account een bedrijfspagina aan te maken?

  Alvast bedankt!

 211. Hoi Andrika, wat er denk ik gebeurd is, is dat je een pagina hebt aangemaakt zonder persoonlijk profiel. Je bent direct op facebook.com begonnen, toch, zonder eerst in te loggen op je persoonlijke profiel? Dat is dus wel mogelijk, maar in de praktijk niet handig. Je kunt beter vanuit je persoonlijke profiel zo’n pagina aanmaken. Facebook gaat er van uit dat privepersonen die pagina’s aanmaken en beheren. Je hoeft niet bang te zijn dat je daar last van hebt, je kunt zorgen dat je als beheerder onzichtbaar bent verder. Help dit?

 212. Helaas heb ik jullie artikel te laat gelezen. Onbekend als ik was met Facebook heb ik eerst succesvol een fanpagina gemaakt. Nu lees ik dat ik eerst een persoonlijk profiel moet aanmaken. Als ik dat wil doen krijg ik de mededeling dat mijn account al bestaat. Hoe kan ik alsnog een persoonlijk profiel maken? En hoe koppel ik dan de fanpagina aan dit profiel?

 213. Heel handig artikel.
  Ook de tip dat het belangrijk is andere beheerders toe te voegen aan de fanpagina.
  Helaas is dat bij de non-profit organisatie waar ik net in het bestuur ben gekomen niet gedaan. En de persoon die de pagina heeft aangemaakt en beheerd, zegt dat ze haar account heeft verwijderd en werkt niet erg mee.
  We hebben dus nu geen toegang om onze eigen facebook pagina te beheren. Wat kunnen we daar nu nog aan doen?
  Alvast bedankt,

  sylvia

 214. @Sylvia: wordt volgens mij heel lastig. Zie een paar comments terug voor een link naar een artikel van Mari Smith waar allerlei helpdeskformulieren van Facebook te vinden zijn. Hebben jullie al de URL voor jullie organisatie geclaimd (facebook.com/organisatie)? Zitten er al veel fans op de pagina? Zo niet, zou ik overwegen om een nieuwe te beginnen. Ik weet niet precies wat er gebeurt als je je account hebt verwijderd en er is geen andere beheerder voor je pagina. :-(
  @Jan heb je geprobeerd om met een ander emailadres een pagina aan te maken? Wat ik zou proberen is eerst fan worden van je eigen pagina, en dan kijken of je als beheerder (dus door in te loggen zoals je eerder deed voordat je dat profiel aanmaakte) je persoonlijke profiel kunt toevoegen aan de pagina als beheerder?
  Ik vond dit artikel, ik weet niet zeker of het helemaal klopt maar misschien staan er wat tips in over het beheren van een fanpagina zonder facebookprofiel (Engels): http://www.howtousefacebookforbusiness.com/2010/08/create-facebook-fan-page-without-personal-account/

 215. Hallo Elja,
  bedankt. Het lijkt alsof de url al geclaimd is, althans ik krijg het antwoord “not available” als ik probeer hem te claimen.
  We hebben nu 134 fans, dus het zou jammer zijn een nieuwe pagina te beginnen. Maar helaas lijkt er geen andere oplossing. Or is er een mogelijk om te zien of de pagina vanuit een persoonlijk profiel is aangemaakt?
  met vr. groet,

  sylvia

 216. Hallo,
  vraag werknemers fanbookpage.
  Hoe zorg ik er voor dat nkiet iedereen bij ons kan aangeven dat die bij ons werkt
  Wat bij sommige gevallen ook het geval is..
  Met vriendelijke groet Cat.

 217. @Anne: je kunt fans (mensen die je pagina geliked hebben) geen berichten sturen. Dat kan alleen vanuit je persoonlijke profiel – mits zij dat toestaan in hun eigen instellingen.
  @Cat: volgens mij kun je niet voorkomen dat mensen je als werkgever noemen in hun persoonlijke profiel. Ik denk dat je dat dus alleen kunt regelen door ze persoonlijk te benaderen. En mogelijk ook regels aan te geven aan huidige werknemers?
  @Syvlia: ik denk niet dat je kunt zien hoe de pagina is aangemaakt. Je zou het formulier kunnen proberen om ‘copyright infringement’ aan te geven maar de kans dat je respons krijgt is niet zo groot. Volgens mij is de snelste en beste optie toch om de oud-medewerker te vragen om met haar oude emailadres haar account nieuw leven in te blazen. Of een infringment-formulier invullen en toch een nieuwe pagina beginnen.
  @Coco: volgens mij kan dit niet via dezelfde weg. Wat je natuurlijk wel altijd kunt doen is een ze een ‘echte email sturen, of ze via Facebook een priveberichtje sturen. En een oproep op je wall.

 218. Hallo,

  hoe kun je een vindt ik leuk verzoek versturen naar al je klanten?

  Groeten

 219. Hoi Elja,
  Dank voor je reactie. Wat je zegt klopt. Vanuit het ‘niets’ heb ik een bedrijfspagina aangemaakt voor onze mediatheek. Je tip in een later bericht aan Jan heb ik opgevolgd. Vanuit mijn persoonlijke profiel heb ik de mediatheekpagina ‘geliked’ en vanuit de mediatheekpagina mijzelf als beheerder toegevoegd. Nu is de pagina dus gekoppeld aan mijn persoonlijke profiel en heb ik uitgebreidere opties voor de pagina. Helemaal goed!
  Groet Andrika

 220. @Elja
  Bedankt voor je reactie. Helaas heb ik nog steeds een probleem. Ik heb een persoonlijk profiel aangemaakt met een ander e-mailadres. Vervolgens heb ik mijn fanpagina geliked. Daarna mezelf als beheerder toegevoegd en tot slot bij beide hetzelfde primaire e-mailadres opgegeven (het adres waarmee ik de fanpagina gemaakt had).

  Als ik nu inlog met dit e-mailadres, kom ik altijd terecht op: http://www.facebook.com/advertising. De enige twee mogelijkheden zijn naar instellingen gaan en afmelden. Wat ik ook doe (afmelden en weer aanmelden, e.d.), ik kom niet bij mijn persoonlijk profiel of de fanpagina.

 221. Hallo,

  Wij hebben momenteel meerdere webwinkels en hebben daarom ook voor iedere webwinkel een fanpagina aangemaakt in facebook.
  Wij hebben inmiddels al meer dan 50 volgers en hebben voor onze 1e webwinkel de fanpagina-URL geclaimed. Theoretisch gezien zou je dus 2 fanpagina’s kunnen claimen.

  Nu wiilen wij dat ook doen voor de andere fanpagina’s, maar dat lukt helaas (nog) niet. Is dit wel mogelijk? Of kun je maar 1 fanpagina-URL claimen?

 222. @Jasper: tenzij al je klanten je vrienden zijn op Facebook 😉 zal dat gewoon moeten via een email (nieuwsbrief?) denk ik. Het is wel mogelijk om met behulp van een Facebook API’s ervoor te zorgen dat je klanten met een klik op de knop direct je pagina ‘liken’, dus in plaats van eerst een link te volgen en dan op ‘like’ te moeten klikken. Maar die laatste mogelijkheid is natuurlijk ook vrij simpel. Het is wel handig om dan alvast de URL te claimen, staat wat netter.
  @Andrika: fijn! Dan weten we ook weer dat dat een oplossing voor dat probleem :-). Helaas lijkt het er op dat dat voor @Jan zelf niet werkt. Jan, ik weet nu ook even niet meer hoe of wat. Het lijkt erop dat het fout ging toen je hetzelfde emailadres voor een persoonlijk profiel ging gebruiken? Ik ga je vraag even in de groep gooien bij een groep Facebookexperts die ik ken en kom er op terug.

 223. Hallo,

  nee dat bedoelde ik eigenlijk niet..

  ik heb voor ons bedrijf 2 facebook pagina’s gemaakt, 1 normale en 1 bedrijfsprofiel. ik heb 102 vrienden. ik wil graag al die 102 vrienden een ‘vindt mij leuk’ berichtje sturen.

  ik kreeg ook zo’n mailtje van een bedrijf zie hieronder :

  Georgette van Delden heeft je uitgenodigd om haar nieuwe pagina “Caravancentrum De Heuvelrug” leuk te vinden. 15:31.

  wie kan mij hiermee helpen?

 224. Hoi Jasper, had ik niet begrepen 😉 Als je je vrienden wilt uitnodigen voor je fanpagina, doe je dat als volgt:
  > ga naar je pagina > rechtsboven, onder ‘Gebruik Facebook als [naam pagina] staat een rij opties > de vierde is ‘nodig je vrienden uit’ > standaard staat het veld op de vrienden met wie je recent contact hebt gehad > dropdownmenu > je kunt hier selecteren op regio, groep, lijst, etc. > de uitnodiging komt in de lijst met notificaties van je vrienden (het wereldbolletje bovenin links).

  Als je vrienden hun instellingen zo hebben ingesteld dat ze emails krijgen als er nieuwe activiteiten zijn, krijgen ze hier een email van. Dit kun je (voor je eigen profiel) instellen onder rechtsboven > account settings > notifications > pages (edit).

 225. Hoi Elja,
  Wat fijn dat je zoveel weet over Facebook, ik zit nl. met een probleempje:
  Is het mogelijk om de foto’s die mensen op mijn fanpagina uploaden direct in een album te plaatsen, of een album aan te maken waarin mensen de foto kunnen plaatsen? Nu komen de foto’s op het prikbord niet in een album te staan nl…
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Groetjes Vera

 226. Hoi Vera, wat een goede vraag… ik heb het meteen even getest. Volgens mij kan het niet. Je kunt fans geen toegang geven tot mappen of hen zelf mappen laten aanmaken. Foto’s van fans op je prikbord komen niet in een map maar in een soort algemene verzameling ‘Photos and videos of [pagina]’.

  Wat je wel kunt doen misschien is de afbeeldingen downloaden en zelf in een map zetten? Als je op de foto klikt krijg je een optie ‘download’ (het kan zijn dat die optie er niet is als mensen die optie via hun eigen privacyinstellingen hebben beperkt?). En je dan vervolgens die mensen even taggen in de omschrijving of in een comment er onder.

  Nogal wat werk…. maar misschien ook weer een kans om even extra aandacht te besteden aan de input van je fans? En ze credit te gunnen? Plus: op die manier komt de foto denk ik ook in de stroom van al je fans (wat niet het geval is als ze alleen op jouw wall posten).

  Die foto’s zijn vrij lastig te managen vind ik. Het zou overigens kunnen dat hier een app voor is?? Of – je zou hier misschien een app voor kunnen laten maken!

 227. Hallo,

  Ook ik wil een facebook pagina aanmaken, zoda ik berichten vanuit mijn blog op facebook kan plaatsen. Ik ben geen bedrijf, maar heb een blog, waarin ik ook weleens reclame maak voor bepaalde producten. Het kiezen van een naam voor een eventuele facebook pagina,roept bij mij nogal wat vraagtekens op. Het mag niet te algemeen? Wanneer is iets algemeen? Daarnaast zou ik graag willen weten of ik voor mijn blogposten een bedrijfs facebook pagina moet aanmaken, een fanpagina of een persoonlijke pagina?
  En zodra ik dat heb gedaan, welke stappen moet ik daarna dan ondernemen?

  Misschien vraag ik veel, maar de berichten hier gaan voornamelijk over bedrijven. Toch denk ik, dat er vele bloggers zijn die ook graag willen weten hoe ze zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van facebook zonder het risico te lopen hun facebook pagina kwijt te raken en zo veel mogelijk volgers te verzamelen.

  Alvast bedankt voor je reactie!

 228. Hoi Toska, je zou voor meer over profielen even kunnen kijken bij de andere artikelen op Frankwatching over Facebook, zie hier: http://www.frankwatching.com/tags/facebook/. Net vandaag nog tips over den nieuwe timeline 😉

  Wat je vraag betreft, het klinkt alsof je toch een soort ‘zakelijke’ doelstellingen hebt met facebook. Als je ‘zoveel mogelijk volgers wilt verzamelen’ zou ik toch gewoon een pagina starten. Bij de categorie voor je nieuwe pagina kun je onder ‘brands/products’ kiezen voor ‘website’, bijvoorbeeld. Een persoonlijk profiel is wat mij betreft meer een ‘persoonlijk’ iets waar je bijvoorbeeld geen mensen toelaat die je niet kent. Hoewel dat voor iedereen anders is natuurlijk!

  Algemeen: ‘bloemen’, ‘blog’, etc. Ik heb zelf die fout gemaakt en zit er nu een beetje aan vast met het risico dat de URL op een dag niet meer bereikbaar is. Die algemene URLs houdt Facebook liever zelf, logischerwijs. Hangt dus af van de titel van je blog. Als je eigen naam of merk er in voor komt, is het geen probleem. Of je kunt er iets achter plakken (je naam?).

 229. Hallo Elja,

  Dank voor je hulp om het beheer van onze fanpage weer op orde te krijgen. Inmiddels ben ik beheerder. Zojuist heb ik een foto-album aangemaakt en foto’s (*.jpg) geupload. Van een aantal foto’s wordt alleen de onderkant getoond of een deel waardoor mensen er onthoofd opstaan. Als je op de foto dubbelklikt wordt wel de gehele foto getoond, maar in de overzichtspagina van het album dus niet. Weet jij wat ik hieraan kan doen?

  alvast bedankt,

  sylvia

 230. Hallo,

  Op welke manier kun je toestemming krijgen om een Word, Excel, Etc. bestand up te loaden op je Facebook pagina?

  Groeten

 231. ik loop tegen iets vreemds aan.
  ik heb mijn bedrijfspagina verwijderd en opnieuw aangemaakt, echter wanneer ik in mijn profiel mijn bedrijf wil selecteren als werkgever/baan dan wordt het bedrijf gevonden, maar ik krijg het niet geselecteerd meer ?

 232. Hoi Sylvia, ik vind die foto’s zelf lastig. Het lastig om alles zo te krijgen als je het wilt, ook qua zichtbare thumbnails etc., juiste mappen op juiste plek, etc. etc. Ik heb zitten zoeken maar ik kan ook geen opties vinden om dit te wijzigen. :-(

  Jasper, ik denk dat dit alleen via apps kan. Check Mari Smith’s blog en facebookpagina, ze heeft een lijst staan met apps (in de sidebar van haar fanpagina), misschien staat daar iets bij? Volgens mij kun je niet zo maar documenten uploaden naar je prikbord in ieder geval.

  Marc, hmmmm. Interessant. Zo blijven er maar gekke dingen verschijnen, he? Je zou er een artikel over kunnen schrijven! Ik lees altijd de tip van Erno Hannink, zie de link eerder in de comments waar hij uitlegt hoe je een bedrijf kunt toevoegen. Heeft de nieuwe pagina een andere naam dan de oude? Want je moet volgens mij (volgens Erno dus eigenlijk) heel precies dezelfde naam invoeren bij de werkgever als de naam van je pagina. Dus bij mij is dat heel letterlijk “Elja Daae hands-on Marketingadvies”, anders werkt het niet.

 233. Ha allemaal, vanuit het verre Canada:
  Marc, het kan zijn dat het even duurt voordat FB die wijzing heeft doorgevoerd. Wereledwijd worden de servers volgens mij niet permanent gesynchroniseerd. Probeer het morgen nog eens. Daarnaast is de search engine van FB niet geweldig goed en worden veel zaken niet/slecht gevonden.

  Hoi, Arpad

 234. @Jasper : je zou de teksten als pdf’s kunnen uploaden naar http://www.issuu.com, daar wordt het een flipfolder en je kan op de FB pagina een link naar je flipfolder maken.

 235. ik heb mijn persoonlijk account omgezet in een zakelijke pagina. Vrienden zijn automatisch fan geworden, maar ik heb geen contact meer met hen, want ik mis oa de nieuws overzichten en activiteiten waarop ik kon reageren. Ik heb geen toegang tot mijn persoonlijke account meer. Tijdens het omzetten kon ik mijn zakelijke pagina geen andere naam geven omdat ik meer dan 600 vrienden had, anders was mijn persoonlijke account beheerder geweest. Volgens mij is de enige oplossing een nieuwe persoonlijke account maken (mijn persoonlijke naam is mijn bedrijfsnaam) en deze op een bepaalde manier koppelen aan de zakelijke pagina, maar de nieuwe persoonlijke account wordt niet geaccepteerd als beheerder?? Omdat het dezelfde naam is? wat te doen?

 236. Hoi Sofie, wat ontzettend irritant :-( Zou het kunnen liggen aan je emailadres? Dus misschien een persoonlijk profiel aanmaken met dezelfde naam maar met een ander emailadres? Er zijn volgens mij heel veel persoonlijke profielen met dezelfde naam, maar omdat ze allemaal verschillende emailadressen hebben gekoppeld is het mogelijk.
  Als dat niet lukt, zou ik proberen om de naam van je persoonlijke profiel te veranderen door bijvoorbeeld het initiaal van je tweede voornaam (als je die hebt) te gebruiken. Dus in mijn geval ‘Elja K. Daae’.
  Ik zat me ook af te vragen of je kunt proberen om 1 van je vrienden beheerder te maken gewoon om te testen maar ik weet niet zeker wat daarvan het effect is en of je diegene dan weer makkelijk kunt verwijderen. Heb je wel die optie, als je naar ‘toevoegen beheerders’ gaat?

 237. Ik heb inmiddels een persoonlijk profiel en een fanpage gemaakt. Wat me nog niet duidelijk is: als ik in het persoonlijk profiel beperkingen aanbreng wat informatie (privacy) betreft, geldt dat dan automatisch ook voor de fanpagina of staat dit er los van?

 238. Ik heb een probleem met facebook als ik een bericht wil plaatsen onder Wat bent u aan het doen. FB publiceert het bericht niet, maar geeft de melding: er is een fout opgetreden, we doen er alles aan om dat zo spoedig mogelijk te herstellen. Maar dat heb ik nu al twee weken, iemand een oplossing voor de hand?

 239. Hoi Bakko, Volgens mij heb je het over je persoonlijke profiel? Of niet? Ik ken deze fout niet. Ik kan me voorstellen dat er iets mis is met de beheerdersrechten maar heb verder geen idee?

 240. Hallo,

  Ik heb een fanpage gemaakt zoals hier in detail is uitgelegd. Super handig. Danku!

  Nu heb ik wel een vraagje. Ik zou maandelijks een prijs willen weggeven aan mijn fans maar ik weet niet hoe ik kan zien wie mijn fans zijn. Kan je daar een overzicht van terugvinden? Ik kan enkel zien hoeveel fans ik heb.

  Ik zou in mijn nieuwsbrieven een link willen zetten waar men kan klikken en onmiddelijk fan is. Die code toevoegeven de van de devellopers tool van facebook is me te ingewikkeld. Kan je niet gewoon een url toevoegen?

  Alvast bedankt voor jullie hulp!

  Yannick

 241. Hallo,

  Voor een non-profit organisatie hebben we fanpages aangemaakt en dat loopt goed.

  Echter vinden we nergens terug hoe we vanop een smartphone met de fanpages status kunnen updaten, reacties geven etc.
  Op desktop/laptop kan je “als pagina” gebruiken maar op smartphone lukt dit niet met de Facebook apps en evenmin via internet.

  Groeten,
  Peter.

 242. Hoi Yannick, dank! :-)
  Het weggeven van prijzen is aan (vrij strenge) regels gebonden. Misschien ivm de privacy van fans? Of gewoon omdat Facebook dat kan eisen? 😉 Je moet hiervoor een app gebruiken, zoals de guidlines hier: https://www.facebook.com/promotions_guidelines.php. Als je op google zoekt op iets als ‘contests facebook’ vind je allerlei info.
  Ik zit zelf even te zoeken naar die fans. Ik dacht eigenlijk dat je dat kon zien (vroeger wel?). Maar inderdaad, je ziet alleen welke vrienden er fan zijn. Misschien qua privacy ook wel zo netjes?
  Over direct linken, ik weet het niet zeker, maar volgens mij kan het alleen via plugins (zie hier: https://developers.facebook.com/docs/plugins/). Ik zal het eens voor je navragen hier en daar.

 243. Hoi Peter, ik heb de facebook app voor mijn iphone, en die biedt gewoon de mogelijkheid om mijn fanpagina’s te updaten. Ze staan gewoon in het overzichtje, en als ik klik op de pagina krijg ik de mogelijkheid om een bericht te schrijven (als pagina). Heb ik verder niets voor ingesteld. Welke app hebben jullie geprobeerd? In de iphone app klik je op het icoontje linksboven (met horizontale streepjes), je krijgt dan eerst Nieuwsoverzicht etc. t/m ‘Vrienden’. Daaronder begint ‘Pagina’s’, en daar zie ik dan mijn pagina’s. Als ik daarop klik kan ik gewoon updaten.
  Mijn standaardinstelling voor al mijn pagina’s is overigens ‘Use Facebook as Elja’, niet ‘als pagina’.

 244. Hey Elja,

  Bedankt voor de snelle reactie.
  App voor Android. Versie 1.8.1 van Facebook.

  De stappen die je omschrijft, werken hier ook. Als ik echter op één van de pagina’s kom, dan is er geen button voor status update.
  Ik kan enkel reageren op bestaande posts.

  Groeten,
  Peter.

 245. Ik zit al weken te klungelen met mijn pagina en ben nu eindelijk op deze pagina uitgekomen ;-).

  Er zijn 2 dingen die mij gewoon niet lukken.
  1. Welkomstpagina maken – heb echt geen idee hoe dat moet
  2. Facebook herkent mijn plaats niet (heb een bedrijf) terwijl het adres écht goed is.

  Kan iemand me tips geven? Alvast bedankt!

  Gr.
  Hilde

 246. Ah! Het is toch mogelijk om al je fans te zien. Met dank aan Yannick voor de tip! Zo kun je zien wie je fans zijn: kies voor ‘gebruik facebook als [naam pagina. Deze optie vind je rechts onder de profielplaatjes van de admins.
  Linksbovenaan, naast ‘Facebook’ staat een icoontje. Als je daarop klikt krijg je de meest recent likes/Vind ik leuks met de optie om alle likes weer te geven.

 247. Hoi Hilde!
  1. Je kunt zelf een landingspagina/welkomstpagina maken, zij bijv. hier voor uitleg: http://blog.hubspot.com/blog/tabid/6307/bid/9883/How-to-Set-up-a-Facebook-Custom-iFrame-Landing-Page-Application.aspx Of gewoon met een app is misschien het handigst voor het maken van een welkomstpagina? Voor een lijst van apps zie Mari Smith’s pagina hierover: https://www.facebook.com/marismith?sk=app_190322544333196
  2. Bedoel je je Facebook place page?

 248. Peter, helaas – heb geen Android dus ook geen idee hoe dat zit. Misschien dat ze het hier weten: https://www.facebook.com/android?

 249. Bedankt Elja!

 250. Beste lezer(s),

  Ik zit met het probleem dat ik niet apart in kan loggen op onze bedrijfspagina van Facebook. Wij zijn nog niet in het bezit van 25 fans, maar hebben wel reeds onze naam kunnen claimen.

  Hoe kunnen wij dit oplossen.

  Alvast bedankt voor het meedenken.

 251. Bedankt Elja, ik heb nu een pagina kunnen maken (2 zelfs, haha).

  Wat betreft punt 2 over de plaats. Als ik op m’n plaatsnaam klik dan komt er een rijtje bedrijven in die plaats, maar daar sta ik niet tussen.

  (Zonder reclame te maken) is dit mijn pagina https://www.facebook.com/DeDierenvriendIn.en.Uit , als je dan op Budel klikt zie je wat ik bedoel. Ik zie op m’n eigen info pagina ook niet zo’n mooi kaartje en dat komt omdat facebook mijn adres niet kan vinden om een of andere reden. Nu heb ik zelf niet zo’n superdeluxe telefoon om een plaats aan te maken/inchecken en via de site lukte me niet.

  Hopelijk snap je wat ik probeer te doen 😉

  Groetjes,
  Hilde

 252. Frank: wat bedoel je met apart inloggen? Je benadert je fanpagina in principe vanuit je persoonlijke profiel toch?

  Hilde: ik snap wat je bedoelt hoor, even gekeken. Leuke pagina :-) Maar ik denk niet dat het kan op een andere manier dan met een smartphone & de facebook app… Als ik in de buurt woonde, kwam ik het even voor je doen! Ik heb het zelf al een tijdje niet meer uitgeprobeerd (aanmaken van een places page) maar volgens mij is de enige manier ter plekke inchecken. Ken je iemand die het voor je kan doen? Misschien een bezoeker? Medewerker?
  Wat misschien ook nog zou kunnen helpen is om een bedrijfsvermelding op Bing te regelen?? Kan sowieso nooit kwaad natuurlijk.

 253. Beste Elja,

  ik kwam door mijn vraag over Facebook te googlen terecht op deze pagina. Er zijn zoveel berichten gepost dat ik ze niet allemaal heb gelezen. Ik zit zelf met het volgende:

  Ik heb vanuit mijn eigen Facebook profiel een pagina aangemaakt voor mijn werkgever. Nu was er in facebook al een pagina aanwezig en mijn collega’s hebben naar deze pagina een link staan bij hun werkgever. Nu wil ik dat ze de link plaatsen naar de juiste pagina. Dit lukt alleen niet. Als ze bij werkgever Techxx invoeren, komt niet de juiste pagina in het uitklapmenu staan. Het is echter bij een paar wel gelukt. Heb jij enig idee hoe dit kan? Heb ik de verkeerde pagina aangemaakt? Kan ik beter een nieuwe pagina aanmaken en welke moet ik dan doen om als werkgever aangegeven te kunnen worden? Of kan ik dat al ergens bij instellingen doen, zonder als opnieuw te hoeven posten?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,

  Carlijn Hoogvliet

 254. Kan ik mijn bestaande ‘zakelijke’ Facebook pagina koppelen aan mijn bestaande privé Facebook pagina?

 255. Ha Marja,
  Laat ik Elja weer eens bijspringen met al die vragen 😉
  Ja, dat kan, als je al een zakelijke pagina hebt, dan kun je degene die die pagina beheert vragen om jou “beheerder” van die pagina te maken. Dat doet hij/zij door rechtsboven op de Beheer knop te drukken en vervolgens in de kolom links bij Beheerders jou toe te voegen.

  Nadat je beheerder bent geworden kun je ervoor kiezen om bij het posten op deze bedrijfspagina als “jezelf/prive” te posten of altijd namens de pagina.

  Dat doe je door bij de instellingen rechts in de eerste tab, jouw instellingen het vinkje bij de eerste optie aan of uit te zetten. Succes, groeten,

 256. Gelukt!
  Dank je wel voor de snelle reactie :-)

 257. Hoi Carlijn, zie comment op 14 september :-) Door jullie bedrijf ls werkgever in te vullen is een community page ontstaan. Ik heb het even opgezocht en het goede nieuws is dat de naam van de community page met XX is gespeld, en jullie fanpagina met xx. Dus ik denk (zie comment van 14 september 2011) dat het goed zou moeten komen als je collega’s de precieze spelling van jullie naam gebruiken (dus met xx ipv de XX). Je vindt bij die comment ook een link naar uitleg hoe je de community page die ontstaan is, weer weg kunt laten halen door je collega’s. Succes!

 258. Super, dank je wel!!

 259. Hoi Elja,

  Op jouw advies heb ik een facebook pagina aangemaakt – Website – Amusement. Vervolgens bleek ik niet vindbaar te zijn?? Na een hele dag zoeken, bleek Amusement de verkeerde keus (= voor groepen) en daarom instelling veranderd van Amusement naar Persoonlijke Blogs.
  Ik was direct vindbaar! En dat na 8 uur zoeken…Enfin, wat ik nu mis is dat ik geen ‘wall’ heb, geen zoekvak, geen vriendenverzoeken krijg, niemand mijn facebook pagina in zijn favorieten kan plaatsen. Kortom, ik baal ontzettend en vraag me af of ik hier wel juist aan heb gedaan? Had ik misschien toch niet beter een persoonlijke pagina aan moeten maken? Of een fanpage o.i.d. Ik zie op dit moment de bomen door het bos niet meer.
  Mijn facebook pagina heet: http://www.facebook.com/pages/Favorieten-Syl/230709083676935 Enne….ja, ik heb Frankwatching aan mijn favorieten toegevoegd…

 260. Hoi Toska, wat vervelend dat het niet gaat zoals je wilt.

  Ik heb gemerkt dat je als pagina lastig (niet?) vindbaar bent zolang je nog geen 25 fans hebt en die eigen URL (facebook.com/naam). Dus misschien is dat een goede eerste stap? Gewoon vrienden vragen om je pagina leuk te vinden, vinden ze meestal niet erg.

  Ik zie gewoon je prikbord als ik zo kijk dus ik denk dat je het ondertussen hebt opgelost? En dank voor het toevoegen van Frankwatching aan de favorieten!

 261. Hoi Elja,

  Wat fijn dat je zo snel reageert. Zoals gezegd, door Amusement om te zetten naar Persoonlijke Blogs, kon ik mezelf wel terugvinden. Volgens mij kan niemand fan van me worden??? Wel kunnen er likes gegeven worden. Ik mis echter heel veel, zo kan ik ook mijn blog niet importeren. Heb gelezen dat dit via notities moet, maar ook daar is nergens blog importeren te vinden…Het is inderdaad heel vervelend en tijdrovend. Een persoonlijke pagina zie ik niet zitten.

 262. Als anderen op mijn fanpage komen, kunnen ze mijn data aanpassen. Ik kan echter niet vinden waar ik dit kan uitzetten. Heeft iemand een idee wat ik daaraan kan doen. Ik kan uiteraard een nieuwe fanpage maken, maar dan moet ik een andere naam nemen en dat is niet mijn voorkeur.
  Mijn hoop is op 1 van jullie gevestigd.

 263. Hoi Ron, wat bedoel je met data? Gegevens? Het klinkt alsof je misschien een community page hebt, kan dat? Je kunt dit zien door naar ‘edit page’ te gaan als je op je pagina bent, en dan links naar ‘basic information’. Als je een community page hebt, staat daar ‘other’ ‘community’, denk ik. Als ik het goed heb, hebben anderen bij Community pages de mogelijkheid om dingen aan te passen. Weet het niet zeker, maar daar zou het aan kunnen liggen. Laat even weten!

 264. Hoi Elja, Bedankt voor je suggestie. Dat was het niet. Ik heb het nog even gecheckt, maar het staat als bedrijf. Op zich geen probleem aangezien ik de pagina onzichtbaar gemaakt heb en deze over ca 2 weken verwijderd wordt. Mijn nieuwe pagina is niet aan te passen. Dat heb ik laten checken door een vriend die de pagina vanaf zijn account heeft bekeken.
  Dit is mijn nieuwe pagina.
  http://www.facebook.com/GeheelVitaal

 265. Hallo Eljaa,

  Hoe kan ik accounts toevoegen om te beheren. Er staat bij mij bij “Gebruik facebook als” alleen mijn bedrijf bij tussen. Ik beheer echter meerdere accounts. Kan ik die makkelijk koppelen zonder iedere keer opnieuw in te loggen?

  Gr Gerard

 266. Ik wil een aantal extra tabs toevoegen. Waaronder een welkomspagina, die ik ook als landingspagina wil instellen, maar ik krijg het niet eens voor elkaar om een extra tab toe te voegen! Ik zie nergens ‘meer toepassingen’

 267. Kun je een pagina die je geliked hebt weer on-liken?

 268. Ik heb een pagina gemaakt voor mijn bedrijfje Lieselusje(kinder-en babyspullen). Bij mijn profiel staat bij werk: owner Lieselusje. Maar als je daar dan op Lieselusje klikt kom je bij een lege pagina (lieselusje bedrijf staat er..). Ik wil graag dat je vanuit mijn profiel direct, door op lieselusje te klikken, op de juiste pagina komt…hoe krijg ik dat voor elkaar?

 269. In de website voor opticien Van der Gaag Optiek komt niet het volledige telefoonnummer bij Info te staan. Is dit een bug? Of moet ik op een of andere manier het nummer aanpassen?

  Dank voor de reactie.

 270. Ik bedoel natuurlijk de fan-pagina op facebook ipv website.

 271. Nathalie, klopt volgens mij, ik zie die optie ook niet meer. Ik denk dat je buiten de edit-page naar apps moet zoeken. Als je een app hebt toegevoegd, kun je dan weer via het edit-menu in de settings dingen instellen.

  Petshop: jazeker. Als een pagina, bedoel je toch? Om een pagina toe te voegen aan de paginafavorieten, moet je ‘als pagina’ op Facebook bezig zijn. Dat is die optie onder de edit knop, “Facebook gebruiken a;s [naam pagina]”. Vanuit die positie kun je nu naar de pagina gaan die je geliked had, zie in de linkerbalk van die pagina, helemaal onderaan, ‘unlike’.

  Hoi A. Oonk ;-), Zie comments hierboven van 17 januari dit jaar en 14 september vorig jaar. Ik verwijs altijd naar dit artikel van Erno Hannink, stap 11: http://www.ernohannink.nl/16-tips-perfect-vernieuwd-persoonlijk-facebook-profiel/. Heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de tekst die je gebruikt hebt (de naam van je bedrijf vs de naam van je pagina) net een klein beetje verschillen.

  Ruud, ik heb even meegekeken, bij mij is het hele telefoonnummer zichtbaar? Dus het is gelukt denk ik?

 272. Grappig dat ik ineens een stukje van mijn eigen blog: Pixie – YouTube en PIXIE bodywear / Pixie.nl van pixie.nl hier terug zie.

  Ik heb inmiddels meerdere tabs toegevoegd aan mijn facebookpagina pixiebodywear door te zoeken naar tabs in het zoekveld en kwam zo bij
  Static Iframe Tab uit en dat werkt echt super makkelijk, zelfs ik snapte het meteen:). Heb nu een welkom/like&win/over ons/catwalk video en contact pagina toegevoegd. Nu nog even tijd vinden om ze goed te vullen, maar het werkt iig!!

 273. Ik heb een ‘community’page aangemaakt. Maar als ik op mijn eigen facebook pagina een update post komt die automatisch ook op de community page.. dat wil ik helemaal niet! Wie weet hoe ik dit kan oplossen??

  bedankt!

 274. Hai, Hoe kan het dat de Facebookpagina niet in de zoekbalk verschijnt?

 275. Hoi, Ik heb een fanpage aangemaakt en de naam van het bedrijf gekoppeld als http://www.facebook.com/250pictures Alleen is dit toegangkelijk als je ingelogd bent. Zo raar, want heb het ook voor 2 andere bedrijven gedaan, en die zijn wel gelijk zichtbaar zonder ingelogd te zijn. Heb uren zitten zoeken in de instellingen, maar heb vast iets over het hoofd gezien.

 276. Hoi Pixie, goede tip! ‘Static iframe’, heb het ook even opgezocht, link: https://apps.facebook.com/static_html_plus/?ref=ts Goed om te horen dat het werkt!

  Hoi Tamara, soms gebeurt dit niet omdat je nog te weinig fans hebt. Ik weet niet of het ook iets te maken heeft met het wel of niet claimen van de URL (facebook.com/naampagina), zou ook kunnen. Zou dat het kunnen zijn? Hoeveel fans heeft je pagina?

  Soedesh: ik heb nog nooit zoiets gehoord. Wat je zou kunnen doen is de vraag stellen in de Facebook groep ‘Dutch Facebook’, daar zitten heel veel experts die samen echt overal een antwoord op hebben. Ik hoop dat zij het weten! Het enige dat ik kan bedenken is dat ‘250 pictures’ een te generieke term is, en die zijn niet toegestaan (zegt de eigenaar van .com/marketingadvies ;-)). Voor Engelse termen denk ik dat ze daar wat meer op letten. Je kunt je voorstellen dat een nummer + generieke term een soort speciaal geval is… Link naar facebookgroep voor Nederlandse gebruikers: https://www.facebook.com/groups/DutchFBgroep/

 277. Hoi Elja,

  Ik heb voor een studievereniging een facebookpagina aangemaakt. Nu wil ik ook uit naam van de vereniging evenementen op deze facebookpagina zetten. Helaas kan ik dit niet vinden op mijn pagina. Weet u waar ik dit kan vinden? Is het ook mogelijk om mensen die mijn pagina niet ‘geliked’ hebben, uit te nodigen voor deze evenementen?

  Groet Dino
  W.S.V. Simon Stevin

 278. Het on-liken is gelukt:-)
  Nog een vraagje: kun je vanaf je mobiel foto’s ook meteen op je (bedrijf)pagina plaatsen?

 279. Ik heb al een bestaande bedrijfspagina op Facebook, maar nu is sinds kort onze bedrijfsnaam veranderd en ik wil graag weten hoe ik deze op Facebook ook kan veranderen. We hebben wel meer dan 100 volgers, ik begreep dat het dan een lastig verhaal is om je bedrijfsnaam te veranderen?
  Alvast bedankt!
  Mvg, Eric

 280. Hoi Dino, dat moet kunnen inderdaad, als je de admin bent van een pagina. Je moet daarvoor wel de ‘events’ app toegevoegd hebben aan de pagina: > edit page > apps > events > edit settings > add. Je krijgt dan als je via je pagina naar de tab ‘events’ gaat de mogelijkheid (rechtsboven) om een new event aan te maken.

  Petshop: fijn!! Je moet het even weten, he? Vanaf je mobiel foto’s plaatsen kan, ik doe dat via mijn iPhone met de Facebook app. Er zijn wel wat risico’s aan verbonden merk ik, je hebt gewoon minder overzicht en let minder op onderweg dus goed oppassen geblazen. De app kan ook niet alles, dus als je na plaatsing bedenkt dat je de update toch wil verwijderen of bewerken kan dat niet.

  Eric, je kunt de URL niet veranderen (facebook.com/jouwbedrijfsnaam). Als je minder dan 100 fans hebt, kun je fanpaginanaam op Facebook wel nog aanpassen, maar voor jullie is dat dus lastig. Toch maar overnieuw beginnen???

 281. Hallo Elja,

  Het is inderdaad gelukt. Ik zit nu met een ander probleem. Bij mijn bestaande fotoalbums kan ik geen bewerkingen uitvoeren. Hoe is dat mogelijk?

  Groet Ruud

 282. Wie kan mij helpen?
  Ik heb per ongeluk op mijn bedrijfs-pagina aan de linkerkant het kopje foto’s verwijderd. Hoe krijg ik deze weer terug?

  Gr Mariska

 283. Bedankt voor deze bruikbare info. Weet iemand of het mogelijk is om een verwijzing naar je fan pagina te maken vanaf je eigen facebook profiel?

  Groeten chiel

 284. Sigrun Spaans |

  Help!

  Ik ben bezig een fanpagina te maken voor mijn NGO en ik heb een probleem met de profielfoto. Ik wil als profielfoto ons logo plaatsen en welke resolutie ik ook kies, het logo wordt altijd gedeeltelijk afgebeeld. De avatar kan ik laten aanpassen aan het kader, maar dat kan dus niet voor de profielfoto zelf. Hoe los ik dit op? Ter verduidelijking van mijn probleem kunt u kijken op de pagina van Stichting Háparako.

  Ik hoop dat iemand hier de oplossing heeft, want dit is een storend probleem.

  Groetjes, Sigrun

 285. hallo,

  ik heb een bedrijvenpagina aangemaakt maar deze is onvindbaar. Als ik met mijn persoonlijke profiel inlog kan ik het bedrijf niet vinden? hoe kan dit. tevens heb ik nergens op de pagina een vind ik leuk buttton.
  dank voor info.
  gr

 286. Hoi Sigrun, ik heb even zitten kijken – wat ik zou doe is een vierkant plaatje maken van je logo en dat uploaden als profielfoto. Dat is natuurlijk lastig omdat het langwerpig is (had ik ook bij het logo van mijn fanpagina voor #blogpraat). Maar dan is het probleem wel in 1 keer opgelost.

  Hoi Piet – ik zit even te denken hoor. Als je die pagina hebt aangemaakt vanuit je eigen persoonlijk profiel, moet je hem kunnen vinden door naar ‘home’ te gaan rechtsboven (dus binnen je eigen profiel), en dan moet je de pagina’s die jij beheert kunnen zien in de balk links. Je ziet als het goed is links eerst je eigen foto met je naam, dan ‘favorites’ met wat applicaties eronder, en dan ‘pages’ met daar je pagina? Heb je de pagina aangemaakt vanuit je persoonlijk profiel?

 287. Chiel, dat kan, je kunt je pagina noemen als werkgever. Zie in deze comments her en der vragen over het vermelden van de juiste pagina als werkgever (je moet zorgen dat je als naam van je werkgever EXACT de zelfde formulier gebruikt als de naam van je pagina). Of (wat ik doe) is de link gewoon opnemen in mijn profielinformatie. Dat kan met een verkorte link bijvoorbeeld.

 288. hallo,
  nee, heb gewoon een nieuwe bedrijfspagina aangemaakt. zonder zelf ingelogd te zijn. Dus gewoon naar facebook.com en dan naar bedrijven, pagina aanmaken etc etc.

 289. Hoi Piet, aha…vandaar. Dat is inderdaad niet aan te raden (beetje zinloos achteraf natuurlijk, maar als je door de 311 comments hierboven zou lezen zou je heel wat mensen tegenkomen die hetzelfde hebben gedaan en daarmee in de problemen kwam). Als je nog weet wat je als wachtwoord en emailadres hebt gebruikt zou ik die gebruiken om opnieuw in te loggen op facebook.com. Anders wordt het vrees ik heel lastig (dan beter overnieuw beginnen?). Dus eerst uitloggen zodat je niet meer in je persoonlijke profiel zit, en dan opnieuw inloggen met de gegevens die je gebruikt hebt voor het aanmaken van de pagina.

  Het is belangrijk om de pagina vanuit een persoonlijk profiel te maken, anders zijn er allerlei beperkingen aan wat je kunt met de pagina en hoe zichtbaar de pagina is.

 290. Hallo ,

  Ik wil graag een zakelijk facebook maken voor de club waar ik als vrijwilliger ( oa webmaster) actief ben. De club zit niet echt te wachten op ” fans” waarvan je al het lief en leed op hun facebook kunt bewonderen als de “fans” hun facebook niet afgeschermd hebben. Het is een medische lotgenotenpagina. Hoe voorkom ik dat?
  Ik wil er eigenlijk alleen mededelingen, activiteiten van de afdeling, artikelen op plaatsen. Het moet ook geen discussieforum worden.

  Stel ik te hoge eisen en is dit mogelijk?

 291. Hoi Margot, op zich denk ik dat mensen op Facebook zich wel realiseren dat informatie op een fanpagina openbaar is. En informatie over jullie mededelingen en activiteiten en artikelen zijn natuurlijk ook gewoon openbaar. Dat is ook belangrijk voor jullie vindbaarheid, denk ik?

  Het voordeel van een fanpagina is dat de informatie die jullie plaatsen in de ‘stream’ van fans komt (in principe, hangt van veel factoren af, maar laten we er even vanuit gaan :-)). Dat is ook de bedoeling, dus? Wat ‘fans’ plaatsen op jullie pagina komt niet in de streams van andere fans. Het is inderdaad wel zichtbaar voor de rest van de wereld. Je kunt volgens mij de zichtbaarheid van je updates op een fanpagina niet beperken. Dus wat daar staat, kan iedereen zien.

  Wat je ook niet kunt voorkomen, is dat er discussie gaat plaatsvinden op je pagina. Maar daar kiezen mensen dan dus zelf voor. Je zou kunnen stellen dat als dat gebeurt, daar dus behoefte aan is en je het als organisatie juist faciliteert?

  Als je informatie besloten wilt houden, zou ik een besloten groep aanmaken. Er zijn heel veel mensen die dat gebruiken om meer prive te kunnen communiceren met een groep. Dat zou voor jullie heel geschikt kunnen zijn, denk ik.

  Het enige nadeel is dat nieuwe updates niet in de stream van groepsleden verschijnen. Mensen moeten dus actief naar de groep toegaan om te zien wat er gaande is. Het is daarom niet een goede manier om nieuws te delen. Wel om discussies aan te gaan. Je krijgt in de linkerbalk van je persoonlijke profiel wel te zien of er nieuwe berichten zijn in groepen waar je lid van bent, trouwens.

  Dus ja, je stelt (terecht) hoge eisen, en ja, veel is mogelijk, alleen niet binnen 1 oplossing :-)

 292. ben uitgelogd en opnieuw ingelogd.;
  heb nogmaals een bedrijven pagina aangemaakt en opnieuw onvkindbaar….
  lekker waardeloos

 293. Hoi Piet, ik weet niet wat er misgaat. In de balk links op je persoonlijke profiel staat niets dus?

 294. @Elja … wel leuk dat dit artikel nou al sinds 13 september 2010 online staat en dus al verouderd is en nog steeds gebruikt om vragen te stellen die totaal off-topic zijn! … ik ben dan geen marketing expert maar ik zie een gat voor een facebook vragen forum ;-p

 295. Hoi Maurice, ja, als je op zoek bent naar informatie over Facebook (of met name probeert problemen op te lossen) dan kom je al snel hier uit, he?
  Toen ik dit schreef was Facebook nog niet zo populair in Nederland, dat begon toen echt net te komen. Vandaar de hoge ranking in Google, denk ik.
  Maar verouderd…ik doe wel mijn best om het een beetje up to date te houden. En in de basis gelden de stappen gelukkig nog steeds. De stappen zijn nog steeds een manier om bepaalde problemen te voorkomen (zonder persoonlijk profiel een pagina maken, pagina’s met maar 1 beheerder, etc.).
  Dankzij je opmerking net onder punt 7 wel even wat nieuwe informatie over de timeline cover photo toegevoegd, thanks! :-)

 296. Ik vraag mij af hoe veilig een geheime, besloten groep op facebook is. Heeft een van jullie daar mogelijk een antwoord op?

 297. Hoi Ron, ik weet niet hoe veilig het is. Ik weet wel dat er heel veel mensen zijn die dat soort groepen gebruiken voor het uitwisselen van hele persoonlijke en vertrouwelijke informatie. Maar daarbij vraag ik me, net als jij, altijd af hoe verstandig dat nou is… Ik neem aan dat de veiligheid vooral te maken heeft met de vraag hoe goed groepsleden hun account hebben beveiligd, dus instellingen, wachtwoorden, gebruik secure server facebook, etc.

 298. Hoi Elja,
  Ik had bij het veranderen van mijn url gekozen bij ‘naam van pagina’ mijn zakelijke pagina, niet mijn persoonlijke, nu had facebook toch mijn persoonlijke pagina genomen. Deze heb ik gelukkig nog 1 laatste keer kunnen veranderen. Maar ik snap niet waar ik de url van mijn zakelijke pagina kan veranderen. Hopelijk kun je mij hier bij helpen!

 299. Hoi Max, o jee o jee…volgens mij kan dat niet, je bedrijfsURL nog aanpassen. Je hebt hem al geclaimd toch, voor je zakelijke pagina? Of moet je dat nog doen nu hij weer vrij is gekomen omdat je je persoonlijke URL hebt aangepast? Want in dat laatste geval is het volgens mij een kwestie van nog even wachten (paar uur? dag? paar dagen?). Ergens in die paar honderd comments op deze pagina staat volgens mij een voorbeeld van iemand die dat ook had.

 300. PS voor alle paginaeigenaren, mijn collega Saskia en ik hebben net vandaag een artikel gepubliceerd met wat last-minute tips voor iedereen die met zijn fanpagina aan de slag gaat. Want per 30 maart 2012 moet je verplicht over naar de beruchte/befaamde Timeline. Zie hier: http://www.frankwatching.com/archive/2012/03/28/facebook-timeline-instellen-10-last-minute-tips-voor-brand-pages/#comment-175736.

 301. Max: ik vond nog dit artikel: http://facebookpro.nl/2012/03/de-naam-van-je-facebook-pagina-veranderen-dat-kan. Ik weet niet of het klopt, maar misschien het proberen waard?

 302. Danielle Stam |

  We hebben een bedrijfspagina. Nu is onze bedrijfsnaam is gewijzigd. Vanzelfsprekend wil ik mijn likers niet kwijt en de facebook naam omzetten naar de nieuwe naam. Hoe zorg ik dat de url die zichtbaar is gewijzigd wordt?

 303. Hoi Elja, Ik heb een vraag. Hebben net een fb pagina aangemaakt voor ons bedrijf. Mijn vraag is nu of mensen die geen fb account hebben ook op onze pagina kunnen? Ik lees overal dat het een openbare pagina is en zo. Maar als ik wil zoeken naar de pagina zonder dat ik op enkele manier ingelogd ben lukt het me niet om onze pagina te vinden. Hoe kan dit? En wat moet ik doen om niet-leden van fb ook op mijn pagina te kunnen laten kijken?

 304. Hallo,
  op mijn persoonlijke facebook pagina heb ik een omslagfoto toegevoegd, deze zie ik dan ook op mijn pc en op de iphoneapp voor facebook, echter heb ik ook voor mijn fan/bedrijfspagina (star drive autoscooter) een omslagfoto toegevoegd deze zie ik wel als ik in de bewerk/beheermodus op mijn pc zit maar niet als ik op mijn iphone kijk .
  heeft u hier een verklaring voor of oplossing

 305. Ik vind facebook een draak van een applicatie. Ik snap niet dat mensen er mee kunnen werken. Ik snap ook niet dat Facebook de interface zou onoverzichtelijk heeft gemaakt. En overal zit wel een addertje onder het gras. Er zitten zoveel opties in dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

  Qua interface:
  – Veel knoppen staan niet op een vaste plaats
  – Enorm veel tekst bij de opties
  – Regelmatig popups met veel tekst
  – Elke actie wordt bijgehouden en veel van de history kan niet worden gewist.

  Ik heb ook gemerkt dat sommige dingen niet werken. Bijvoorbeeld het aanpassen van pages, het verschuiven van een foto. Soms staat er bewerken en kan het niet worden bewerkt…… zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Waarom accepteren veel mensen dit? Ik begrijp het niet.

 306. Sorry voor late reactie…alsnog!
  @danielle: het schijnt dat je tegenwoord 1 keer je naam kunt veranderen (dank voor de info in de Dutch Facebookgroep, Erwin Meester!): https://www.facebook.com/help/?faq=271607792873806. De URL kun je (nog) niet aanpassen, helaas. Er gaan ook geluiden op dat bovenstaande procedure nog niet werkt voor Nederlandstalige pagina’s…dus helemaal zeker weet ik het niet.
  @linda Jazeker, fanpagina’s zijn altijd openbaar. Het handigst is om de ‘nette’ URL te claimen, dat verwijst makkelijker, zie het artikel.
  @martin ik heb het ook even geprobeerd, ik zie noch via de app, noch via de mobiele pagina vanaf de iphone de omslagfoto’s. Dus ik denk dat het gewoon zo ingesteld is (om sneller te kunnen laden misschien?)
  @erwinus Ben het wel met je eens. Waarom het zo’n succes is? Who knows? Op een gegeven moment hebben zowel particulieren als bedrijven gewoon te veel geinvesteerd om eruit te stappen bij iedere wijziging die ze niet zint, denk ik…