Facebook Timeline instellen: 10 last minute tips voor brand pages

Is jouw Facebookpagina al ‘Timeline ready?’ 30 maart is het zover: iedere fanpagina gaat over naar het nieuwe ontwerp. Als pagina-eigenaar heb je nog 2 dagen de tijd om je Facebookpagina voor te bereiden. Tijdens het instellen van de fanpagina van Frankwatching kwamen wij de nodige dingen tegen. Daarom in dit artikel 10 praktische tips voor als je aan de slag gaat met de Timeline van jouw pagina.

1. Je Timeline achter de schermen bewerken

Als beheerder van een Facebookpagina kun je je Timeline tot 30 maart 2012 achter de schermen bewerken. De fans van de pagina krijgen dus nog niets te zien (mits je goed oplet!). Zorg dat je ingelogd bent als jezelf (dus niet als de pagina) en klik bovenaan de pagina op preview of voorbeeld bekijken. Je kunt altijd weer terug naar de oude versie.

Als je de Timeline wilt bewerken door bijvoorbeeld een ‘milestone’ of ‘statusupdate’ in het verleden toe te voegen, moet je 1) ingelogd zijn als persoon (in ons geval bijv. als Saskia de Laat) én bovendien 2) bij plaatsingsvoorkeuren het vinkje aan hebben staan. (>pagina bewerken > jouw instellingen > plaatsingsvoorkeuren > ‘Altijd berichten plaatsen namens [naam pagina], ook als je Facebook als Saskia de Laat gebruikt’). Als je dat niet doet, lukt het niet om iets toe te voegen. Pas na het publiceren van de Timeline kun je als je ingelogd bent als pagina (in ons geval als ‘Frankwatching’) de Timeline bewerken.

2. Cover photo: zorg voor goede kwaliteit & afmetingen

Bovenaan de Timeline staat een grote ‘cover photo’. De afmeting hiervan is 851 pixels bij 315 pixels. Groter of kleiner kan natuurlijk ook, maar dan heb je geen controle over hoe het eindresultaat zal zijn. Facebook past de foto dan automatisch aan aan het formaat.

Er is veel te doen om het feit dat Facebook de kwaliteit van geüploade afbeeldingen (ook in de juiste afmetingen) vermindert. Daar is helaas voor zover wij weten niets aan te doen. Ga je zelf iets ontwerpen, dan lijkt een 300 dpi PNG afbeelding “the best of the worst” als het gaat om kwaliteit. Voor meer info over afmetingen van afbeeldingen in de nieuwe timeline, zie dit artikel van Bastiaan Neurink.

3. De cover photo is belangrijk, maar vergeet de profielfoto niet

De grote cover photo geeft een mooie kans om een prachtige pagina te maken. De profielfoto biedt daarbij een extra visuele kans. Een samenspel tussen die twee is natuurlijk prachtig. Er zijn fantatische voorbeelden te vinden van pagina’s die de twee afbeeldingen op een geweldige manier combineren. Zie bijvoorbeeld de pagina van Chocomel of van Old Spice.

profielfoto vs cover photo timeline

Wat je je daarbij moet realiseren, is dat je fans je fanpagina niet vaak zien nadat ze ‘like’ klikken. Als ze daarvoor al naar je fanpagina gaan! Het kan ook zijn dat ze via een widget op een website op ‘like’ klikken, bijvoorbeeld. Of via hun smart phone.

Wat zowel fans als hun vrienden wel veel zien, is je profielfoto. Die staat voor al je updates in hun stream, en ook voor de commentaren of likes die je als pagina achterlaat her en der op Facebook.

4. Voer eerst de datum van oprichting in

Facebook weet wel wanneer je je fanpagina hebt aangemaakt, maar niet wanneer je bedrijf is opgericht. Daarom is het belangrijk om de startdatum van je bedrijf als milestone toe te voegen. Als je die datum nog niet hebt ingevoegd, kun je geen updates of milestones toevoegen in het verleden (voor je Facebookpagina is gestart). Het is vervolgens logischerwijs ook niet mogelijk om milestones of statusupdates toe te voegen van voor de datum van oprichting.

Frankwatching opgericht

5. Milestones & status updates in het verleden toevoegen

Frankwatching verhuisdJe kunt zoals gezegd zowel status updates als milestones toevoegen in het verleden. Een milestone herken je aan het vlaggetje. Als je een milestone of statusupdate wil toevoegen en je wil dat deze nog niet zichtbaar is voor je fans, zorg dan dat het vinkje bij “verbergen van nieuwsoverzicht” aan staat. Dan komt je bericht niet in het nieuwsoverzicht van de fans terecht en is hij niet zichtbaar in het ‘oude design’ van de pagina, zoals de fans en niet-fans hem momenteel nog zien.

Let op: bij het toevoegen van een afbeelding in het verleden (als status update, dus niet als milestone), verschijnt deze vreemd genoeg wel op de pagina in het oude design! We hebben nog niet ontdekt hoe je dit kunt voorkomen.

6. Over de breedte – of in een kolom?

Je kunt status updates en milestones zowel over de breedte van de pagina, als over de breedte van 1 van de 2 kolommen tonen. Wij vinden een beetje afwisseling wel mooi, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Milestones staan standaard over de hele breedte van de pagina.

aanpassen breedte updates

Als je wilt dat een milestone of een statusupdate niet meer over de volledige breedte staat, dan klik je rechtsboven op het sterretje op “verwijderen uit hoogtepunten”. Vervolgens komt de milestone links of rechts van de lijn in het midden te staan. En omgekeerd kun je updates op die manier over de breedte van de pagina tonen. De enige milestones die je niet kunt aanpassen zijn de ‘oprichting’ en ‘joined facebook’, die staan altijd over de hele breedte.

7. Milestones aanpassen

Aanpassen update op timeline

De milestones kun je heel makkelijk bewerken (zowel de datum, tekst als de afbeelding), door op het potloodje rechtsboven in de milestone te klikken. Als je de milestone opnieuw opslaat, hoef je niet bang te zijn dat hij in het nieuwsoverzicht van de fans komt. Statusupdates kun je niet bewerken.

Je kunt een milestone of hoogtepunt (statusupdate met sterretje) ook vastpinnen bovenaan de pagina door op het potloodje te klikken en vervolgens te kiezen voor “vastmaken aan bovenkant” (‘pin to top’ voor wie de Engelse versie van Facebook gebruikt). Daarmee zorg je dat die update of milestone als eerste zichtbaar is in je timeline, helemaal bovenaan je pagina.

8. Niet iedereen ziet hetzelfde (of wel)

De Timeline voor merken is voor je fans gepersonaliseerd. Je ziet als gebruiker op de Timeline naast updates van de pagina zelf, ook updates staan van mensen die interacteren met de pagina. Dat zijn alleen mensen waar jij als ‘persoon’ bevriend mee bent. Als je als paginabeheerder niet wilt dat je Timeline gepersonaliseerd wordt voor je fans, kun je dit aanpassen via de instellingen (> pagina beheren > toestemmingen beheren). Je kunt kiezen voor toestaan of verbergen.

9. Sturen van privéberichten tussen fan en pagina

bericht sturen door fansVia de knop Berichten kunnen fans privéberichten naar sturen naar de beheerders van de pagina. Op elk privébericht kun je vervolgens 1 bericht terugsturen. De knop komt boven aan de pagina, net onder de cover photo te staan. Een mooie optie vinden wij, onze ervaring met bijv. Twitter is dat heel veel mensen het fijn vinden om op deze manier even contact te hebben of iets te vragen.

Je kunt de knop ook verwijderen van de pagina, via de instellingen: > beheren > pagina bewerken > Berichten: de knop ‘Bericht’ weergeven op [naam pagina].

10. Je Timeline: een canvas dat nooit af is?

aanpassen updates tijdstip verleden

Als de Timeline eenmaal gepubliceerd is, kun je er nog gewoon aan werken. Je kunt op de (gepubliceerde) Timeline alle updates, ook nieuwe, een (andere) datum in het verleden geven. Dit doe je door op het klokje te klikken, zie screenshot.

Dat klokje verschijnt overigens pas als je begint met typen in je status update, of nadat je aangegeven hebt welke file je wilt uploaden bij het maken van een foto-update. Vergeet bij gewone status updates (zie opmerking over foto’s onder punt 5) niet het vinkje aan te klikken zodat de update niet verschijnt in de stream van je fans! Tenzij je dat wilt, natuurlijk.

Ervaringen? Ideeën? Tips?

Onze Facebook Timeline staat inmiddels live. En de jouwe? Wat vond je lastig? Wat vind je leuk? Ervaringen?

Heb jij nog suggesties voor onze pagina of de invulling van onze Timeline, dan zijn we daarin erg geïnteresseerd! Je kunt ze in een reactie zetten hier of op Facebook of direct aan ons sturen (redactie@frankwatching.com). Ook inzendingen voor onze cover photo (die we vanaf nu regelmatig willen gaan vernieuwen) zijn welkom. Of heb je een idee over de content – wat zie jij graag terug op onze fanpagina? Ook dat vinden we leuk om te horen, dan gaan we er mee aan de slag!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Aanvullende suggestie. De oude landingspagina is komen te vervallen. Hij kan nog wel als app fungeren. Wat je in de nieuwe situatie ook kan doen is een (welkoms)bericht bovenaan de timeline plakken. Deze blijft dan gedurende 7 dagen als eerste op de timeline staan. Na 7 dagen zou je dat eventueel opnieuw moeten doen.

 2. Tip voor de timeline cover.. ik had hem eerst precies op het goede formaat gemaakt en vreselijk resultaat. Toen de foto in verhouding gelaten, maar vergroot van 100% naar 120% en mooi resultaat!

  Dus conclusie: behoudt de verhouding maar zorg dat je foto groter is dan nodig..

 3. @Michiel & Dylan: wat een goede tips! Waardevolle aanvullingen!

 4. Goed en duidelijk artikel. Hier enkele tips van mijn kant om de pagina van Frankwatching nog beter te maken:

  – Je kan de apps een custom image geven. Dat hebben jullie voor ‘events’ wel gedaan maar voor de Youtube app niet.
  – De beschrijving in jullie about box is langer dan 160 tekens en wordt afgebroken. Ik zou de tekst korter maken zodat die geheel zichtbaar is.
  – Stop a.u.b. direct met het koppelen van jullie RSS feed aan het prikbord. Op een aparte tab is OK maar op deze wijze bereik je er vrij weinig mee want RSS berichten genereren weinig interactie wat resulteert in een lage EdgeRank. Die lage EdgeRank zorgt er voor dat je slechts een klein deel van jullie fans bereiken waardoor het verwijzende verkeer van die berichten ook nihil zal zijn.

 5. @Peter dankjewel voor alle waardevolle feedback. Allemaal zaken die we inderdaad nog willen oppakken! Thanks!

 6. Bedankt voor dit heldere stuk,

  Waar ik alleen vastloop, is wanneer ik de plaatsingsvoorkeuren wil vaststellen.

  Ik ga naar pagina bewerken > jouw instellingen > vink het juiste vakje aan en klik op “instellingen opslaan”

  … en dan gebeurt er niets. Een wit scherm. Ligt dit aan Facebook of doe ik iets fout?

 7. Hoi Annemiek, dat is gek. Bij mij werkt het gewoon. Ik denk een kleine bug? Heb je al een keer uitgelogd en weer ingelogd? Beetje ouderwets middel maar het helpt soms. Helpt overigens ook als je nadat je op ‘Publish’ klikt de nieuwe Timeline niet op je pagina ziet (hadden wij gisteren).

 8. Haha, het werkte inderdaad. Net als computers. Soms gewoon afsluiten en weer opstarten en ondertussen hard duimen!

 9. Fijn dat het werkte Annemiek! ‘Ouderwets aan/uit’ kan dus soms toch nog effectief zijn in deze tijd van technologische hoogstandjes :)

 10. Helder en duidelijk verhaal. Gefeliciteerd met deze mooie pagina.

  Ook ik heb een aantal suggesties:
  – Ga nu echt de interactie aan met de likers.
  – Zorg voor andere content dan op het blog. Bovenstaande blog had prima eerst via Facebook kunnen verschijnen en daarna pas al blog op FW. Daarmee geef je “likers” een exclusief gevoel.
  – Geef eens een live interview via Facebook
  – Stel vragen op Facebook ( meer interactie)
  – Waar zijn de foto’s?
  – Geef mensen de kans op een “gratis” (ja ik weet het) e-book over Facebook via deze pagina.
  – Zet iemand achter Facebook voor 30 minuten en ga een discussie aan (net als #blogpraat op twitter)
  – Geef elke maand een training naar keuze weg in een leuke actie.

  Dat zijn er een paar, zo uit de losse pols.

  Heb je nog een “admin” extra nodig dan weet Elja mij wel te vinden 😉

 11. Goede input Gert Jan!! Dank voor alle ideeën! Het blog eerst op Facebook…..ha…. zo had ik er nog helemaal niet naar gekeken! Dat is ook de crux natuurlijk. (…)

  We willen absoluut meer & anders. Het is echt een kwestie van focus en goed organiseren he? Ik kom nog terug op je aanbod….wordt vervolgd :)

 12. Bedankt voor de tips in dit artikel! Echter is de 300dpi niet noodzakelijk. Een foto die digitaal wordt weergegeven staat los van de dpi.

 13. Yskan – dank voor de aanvulling, en misschien heb je nog tips? Wat is het belangrijkst qua afbeeldingsgrootte en format e.d. om te zorgen voor een mooi resulaat?

 14. De volgende link bevat veel inspiratie en daarnaast een template voor Facebook covers: http://www.hongkiat.com/blog/creative-facebook-timeline-covers/

  De afmetingen in pixels in het artikel kloppen wel en zorgen in de meeste gevallen voor het beste resultaat.

 15. @Elja en @Saskia

  Als eerste mijn complimenten voor de opsomming. Altijd goed om dit soort wijzigingen op te sommen en marketeers te helpen ;). In jullie verhaal mis ik nog wel de app aanpassingen, maar wellicht is dat expres buitenwegen gelaten? Als aanvulling op jullie artikel wil ik bedrijven met klem adviseren om goed te focussen op content. De tijd van gratis iPhones en iPad’s is echt voorbij. Het gaat nu om relevantie!

  Mijn tips voor jullie zijn:
  – Probeer de overdaad aan ‘Frankwatching’ en ‘Fw’ bovenaan te beperken. Een eerste oogopslag levert mij 4x deze termen op zodra ik de pagina bekijken;
  – Maak een visueel aantrekkelijke cover foto met leuke digitale visuals die betrekking hebben op Frankwatching of de digitale wereld. De woorden die nu gebruikt worden vind ik persoonlijk erg druk en niet heel erg professioneel (no offence);
  – Aansluitend op Peter z’n tip over About: een About tekst wordt geïndexeerd in Google, zorg dat er een korte en bondige boodschap staat;
  – Reageer ook op de berichten van anderen die over Frankwatching praten. Zie: “Recente berichten van anderen over Frankwatching”;
  – Probeer met kwalitatief goede visuals te werken, niet alleen de video’s in het groot. Maar ook kwalitatief goede foto’s vastpinnen en op laten vallen;
  – Probeer na te denken over apps met toegevoegde waarde. De Events tab (http://www.facebook.com/frankwatching/events) is qua idee goed, maar kan in de executie wellicht wel verbeterd worden. Als ik echt meer info over een event wil, word ik weggeleid;
  – Wellicht een speciale bloggers tab?;
  – Jullie doen steeds meer met video. Ontwikkel zelf een TAB waar fans meer kunnen doen, dan nu op de standaard ‘Youtube’ TAB;
  – Interessantere content (geen RSS!): houdt op vaste dagen een poll (stel vragen) over bijvoorbeeld start-ups of digitale trends/ontwikkelingen (bijv. Pinterest, Facebook Offers, de vragen die je normaal in blogposts stelt ook op Facebook, etc.), foto’s met goede en leuke bijschriften, eerst op Facebook een vraag stellen waarvan je quotes in een blogpost verwerkt, de community op Facebook vragen waar ze meer over willen weten en daar een artikel over schrijven, etc.
  – Zorg op korte termijn voor interactie met je fans. Om zichtbaar te blijven bij nieuwe fans moet je zorgen dat je bij een nieuwe fan binnen 7 dagen interactie hebt. Niet veel mensen weten dit. Maar als je binnen 7 dagen, met een nieuwe fan, geen interactie hebt, is de kans op interactie daarna een stuk kleiner. Probeer dit altijd in je achterhoofd te houden en daarom is regelmatige plaatsing erg belangrijk!

  Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden. Probeer interessant te blijven en voeg waarde toe voor je fans. Respecteer je fans, beloon ze (hoeft niet met materie, kan heel simpel) en blijf in het zicht (newsfeed). Jullie hebben in ieder geval genoeg materie (lees content) om te plaatsen.

  Succes! Mocht je meer info willen, just let me know!

 16. Een heel duidelijk en goed artikel. Bedankt voor alle tips!

 17. Hoi Marvin – ook superveel goede tips, dank! Leuke dingen. Een bloggerstab bijvoorbeeld, had ik niet aan gedacht. Eens even bedenken wat leuk is op dat vlak…

  We gaan er mee aan de slag (kan nog heel even duren voordat jullie de implementatie van de tips zien).

  Marijn, dank! Hoop dat het allemaal gelukt is met de timeline!

 18. He Elja,

  Sinds van de week heb ik mijn persoonlijke facebook account omgezet naar een fanpage IVM de maximale vrienden grens van 5000.
  Nu is het zo dat ik geen zoekbalk in mijn Facebook fanpage heb, is dit normaal?
  Ik denk van niet, weet jij hoe een zoekbalk op mijn facebook pagina kan krijgen?
  MVG,
  Frank

 19. Ik wil timeline aanmaken alleen kan ik het absoluut nergens vinden. kan iemand mij helpen

 20. net een nieuw fb account ik kan nergens een link vinden om mijn tijdlijn in te stellen

 21. Hoe kan ik uit naam van mijn pagina een bericht op het prikbord plaatsen van mensen die mijn pagina hebben geliked?

 22. Zodra jij een bericht plaatst op je fanpage zullen de mensen die je ‘liken’ automatisch dit bericht ook ontvangen mits ze dit niet uitgezet hebben.

 23. Hoi Yskan,
  Allereerst bedankt voor je reactie,
  Maar ik bedoel meer het volgende,
  Als iemand onze bedrijfspagina liked dan wil ik hem welkom welkom heten op onze pagina ,dmv een welkoms foto met logo van ons bedrijf…
  Deze foto wil ik dan vanuit onze pagina bij die persoon op zijn tijdlijn/ prikbord neerzetten.

  Dus niet de algemene dingen ,maar echt iets voor die persoon

  Hoop dat je me begrijpt..

  Groetjes

 24. Hallo,

  Allereerst handige tips, bedankt. Ik heb echter een vraag over foto’s en weet niet of die hier behoort. Als ik een foto upload via mn telefoon, zie ik m niet terug op het nieuwsoverzicht. Soms wel op mijn eigen pagina maar ook niet altijd. Anderen zien de foto wel, want ik krijg wel reacties. Kan ik dit ergens aanpassen zodat ik ze wel kan zien in mijn eigen nieuwsoverzicht?
  groetjes

 25. Ik heb hetzelfde probleem als jij Miriam, het lijkt soms wel willekeur bij Facebook hoe mijn foto’s en berichten worden weergegeven…

 26. Hallo allemaal,

  Ik heb een bedrijfspagina aangemaakt op facebook en probeer mensen te zoeken c.q. wil ook graag nieuwe vind ik leuks plaatsen. Op Facebook lees ik dat je het via de zoekbalk moet doen, maar helaas heb ik deze niet. Ook via Publik opbouwen geeft hij mij niet de mogelijkheid om te zoeken. Kan iemand mij helpen ? Alvast bedankt !

 27. Hoi Remco, volgens mij is het ofwel een bug, dus kwestie van uitloggen en weer inloggen en het de tijd geven; ofwel je bent ingelogd zonder persoonlijk profiel.

  Het is mogelijk om een bedrijfspagina te maken zonder dat je een persoonlijk profiel hebt, maar als je dat doet mis je allerlei functionaliteiten. Volgens mij is de zoekbalk er een van.

  Als het zo gegaan is – dus zonder persoonlijk profiel – dan zou ik een persoonlijk profiel aanmaken, en vervolgens uitloggen, inloggen op je bedrijfspagina en jezelf toevoegen als beheerder, uitloggen en inloggen via je persoonlijke profiel.

  Als je wel vanuit je persoonlijke profiel werkt, weet ik het niet… dan zou ik de vraag even stellen in de Dutch Facebook groep op Facebook. Daar zitten heel veel experts!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!