Gespot

Stuvia.com: De marktplaats voor studiemateriaal

0

Op de vandaag gelanceerde online marktplaats Stuvia wissel je studiemateriaal uit, zoals samenvattingen, scripties en collegedictaten. In gesprek met Martijn Scheen, een van de initiatiefnemers.

Wat is het?

“Tentamen voorbij, papers ingeleverd, scriptie afgeschreven. Tijd om alles in de (digitale) kast te smijten. Dat kan, maar Stuvia biedt studenten een beter en lucratiever alternatief.

Stuvia is een online marktplaats voor studenten waar studiemateriaal kan worden uitgewisseld, zoals samenvattingen, scripties en collegedictaten. Het aanbieden van studiemateriaal kan gratis, dan wel tegen zelf vastgestelde bedragen. Door je materiaal te delen haal je het uiterste uit je werk en kun je er (mogelijk) ook nog aan verdienen.

 

Daarnaast biedt Stuvia een uitkomst voor studenten die op zoek zijn naar studiemateriaal, om zich nog beter voor te bereiden op het aankomende tentamen of de scriptie die al snel moet worden afgerond.”

Waarom dit initiatief?

“Tijdens onze studie merkten we dat studiemateriaal slechts in gesloten kringen wordt gedeeld. Vriendjes en vriendinnetjes delen alles, maar verder dan die groep reikt het materiaal niet. De reden waarom dit niet gebeurt, zo denken wij, is dat er geen directe beloning is voor het delen van je kennis met studenten die je niet kent.

Stuvia biedt een marktplaats waar studenten direct worden beloond voor het delen van hun kennis. Je verdient per keer dat je document gedownload wordt en je kunt je daarnaast onderscheiden van andere studenten door online een reputatie op te bouwen.

Zo verdien je punten (Stuvi’s) voor al je activiteiten en verzamel je badges voor uitzonderlijke prestaties (jouw documenten hebben allen een hoge beoordeling: ‘cum laude’). Ook doorloop je een algemeen reputatiesysteem, waarin je opklimt van Assistent naar Junior, Senior, Director, tot uiteindelijk Partner.”

Hoe werkt het?

“Studenten die uitsluitend studiemateriaal willen downloaden hebben geen profiel nodig. De kwaliteit van de documenten kan worden afgeleid uit de waardering, het aantal downloads, views en een selectie voorbeeldpagina’s. Daarbij kun je dus ook zien wie de verkoper is en wat hij of zij tot dusverre op Stuvia heeft bereikt. Bij betaalde documenten kan de betaling worden verricht door middel van PayPal, iDeal, Wallie, of Minitix.

 

Wanneer je besluit studiemateriaal te verkopen, moet er een profiel aangemaakt worden. Na het aanmaken van het profiel, bezit je een online ruimte waarbinnen de persoonlijke gegevens, downloads, uploads en verdiensten kunnen worden beheerd.”

Wat zijn de facts?

“Stuvia is vandaag gelanceerd. De komende maanden richten we ons op het enthousiasmeren van verkopende studenten om het platform van meer content te voorzien. Het business model is gebaseerd op een commissie aan Stuvia per betaalde transactie.”

Wie is betrokken?

Stuvia is bedacht en ontwikkeld door Jaap van Nes en ik (Martijn Scheen), beide ex-student aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Tijdens de ontwikkeling hebben verschillende internet ondernemers, zoals Sander Koppelaar (oprichter Next2News) en Michiel Frackers (mede-oprichter Planet Internet), een adviserende rol gespeeld.”