Social media

Kleine onderneming? 6 stappen voor succes op social media [infographic]

0

Alle organisaties en merken hebben één ding gemeen: ze hebben klanten nodig om te blijven bestaan. Iedereen doet dus ook zijn of haar best om klanten te trekken en vast te houden. Als nieuwe of kleine onderneming kan het lastig zijn om tussen al deze bestaande, grotere bedrijven op te vallen. Zeker als je geen uitgebreid budget of een team hebt om grote acties te ondernemen en te realiseren. Maar toch kan ook jij succes behalen op social media.

Socialmedia-marketing is dé kans voor startende en kleine ondernemingen. Je hoeft namelijk geen groot budget te hebben om je doelen te behalen: je naamsbekendheid vergroten en daardoor (meer) klanten aantrekken. In dit artikel deel ik 6 praktische stappen die je kunt zetten om de gewenste resultaten te behalen.

Waarom is socialmedia-marketing belangrijk?

Zoals ik in de inleiding schreef, hoef je geen groot budget te hebben voor socialmedia-marketing. Doe je het goed, dan kan het een goedkope manier zijn om op een organische manier meer naamsbekendheid te creëren.

Het belang van naamsbekendheid

Naamsbekendheid is niet alleen belangrijk om vertrouwen op te bouwen bij potentiële klanten, maar je bouwt direct ook aan de herkenbaarheid. Het aanbod aan producten en diensten is groot, dus de kans is ook groot dat jij concurrenten hebt.

Om te zorgen dat de klanten voor jou kiezen, moeten ze eerst weten dat je 1) überhaupt bestaat en 2) dat ze aan jou denken bij een bepaald product of dienst.

En nog een pluspunt: doe je het heel goed binnen de markt, dan versterk je je concurrentiepositie. Hierdoor zou het kunnen dat je nieuwe kansen op je pad krijgt.

De 6 stappen voor meer succes

Hieronder vind je een handige infographic van SEMRush, wat een 6-stappenplan is om een socialmedia-strategie te ontwikkelen. De stappen bestaan uit:

  1. Concurrentie-analyse: onderzoek welke (werkende) strategieën concurrenten gebruiken en welke content, hashtags en advertenties zij inzetten.
  2. Ontwikkel een contentstrategie: stel doelen, haal inspiratie bij je concurrentie en creëer een contentkalender.
  3. Maak content voor social media: houd je boodschap scherp, overweeg out-of-the-box content en bekijk welke AI-tools je kunt inzetten.
  4. Verspreid je content: post regelmatig en consistent, kies de juiste tijden om te posten en gebruik relevante hashtags.
  5. Ga in gesprek met je doelgroep: ontwikkel je social listening-skills en reageer op positieve én negatieve comments
  6. Meet je inspanningen: vergelijk jezelf met concurrenten en blijf resultaten analyseren.

Voor meer uitgewerkte informatie per stap, heeft SEMRush een uitgebreid overzicht gemaakt.

Infographic 6-stappenplan socialmedia-strategie bron: Semrush

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreken we elke keer een relevante infographic.