Social media nieuws: Google Plus One en opvallen op Twitter

0

Woensdag 30 maart lanceerde Google de nieuwe functionaliteit ‘Plus One’, waarmee gebruikers zoekresultaten kunnen ‘raten’. 2 dagen later is er al een browserextensie ontwikkeld, die hetzelfde doet met Facebook-‘likes’. Daarnaast deze week in social media nieuws: je Facebook-profiel omzetten in een pagina en Timing op Twitter; hoe val je op in de timeline van je followers?

Google +1

Google heeft een nieuw sociaal element aan de zoekmachine toegevoegd. Gebruikers kunnen binnenkort zoekresultaten ‘+1-en’. Het principe is vergelijkbaar met het ‘liken’ via Facebook en is afgeleid van de manier waarop forum- en blogbezoekers +1 (of -1) gebruiken, om aan te tonen of een bericht in de smaak valt. In eerste instantie komt de functie alleen beschikbaar op Google.com, in een later stadium zullen er ook social buttons komen voor websites (net zoals de like- en tweet-button). De functie is vorige week uitgerold in een deel van de Verenigde Staten en zal de komende maanden worden uitgebreid naar meer landen en talen.

Gebruikers die ingelogd zijn met een Google-account kunnen dankzij Plus One binnenkort een zoekresultaat op Google direct ‘raten’. Ook is zichtbaar welke Gmail- en Twitter-contacten een resultaat hebben aangeraden. Facebook gegevens worden uiteraard weer niet gebruikt, omdat Facebook de gegevens niet openbaar maakt. In de zoekresultaten worden zowel de ‘+1-en’ van vrienden als van niet-vrienden meegenomen, maar het er wordt wel duidelijk onderscheid tussen gemaakt. Naast zoekresultaten kunnen ook advertenties gerate worden. In eerste instantie hebben de hoeveelheid en type ‘+1-en’ geen invloed op de relevantie en de positie in de zoekresultaten, maar volgens Matt Cutts, topman bij Google Search, zal het naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst wel een rol gaan spelen. Lees meer op de Google Blog.

Google plus Like: het antwoord op +1

Twee dagen na de presentatie van Google’s Plus One, presenteert een ontwikkelaar een concurrerende functionaliteit. De nieuwe browserextensie, die volgens de ontwikkelaar in 1 dag gebouwd is, maakt inzichtelijk hoeveel likes een Google-zoekresultaat heeft op Facebook en geeft gebruikers de mogelijkheid een zoekresultaat meteen te ‘liken’.

De browserextensie is beschikbaar voor Firefox, Chrome en Internet Explorer. De extensie werkt nog vrij traag en bevat nog enkele bugs (de plaatjes van je Facebook-vrienden die een zoekresultaat ‘geliked’ hebben, vallen af en toe weg in Chrome), maar deze zullen ongetwijfeld binnen afzienbare tijd worden opgelost. De browserextensie is hier te downloaden.

Timing op Twitter: opvallen in de timeline

Hoe val je op in de timeline van je followers? Wat is het beste moment om een tweet te versturen? Naar die vragen heeft Dan Zarella van Hubspot uitgebreid onderzoek gedaan. Zarrella hield dinsdag een interessant webinar over deze kwestie. Volgens hem gaat het meer om ‘wanneer niet’ dan om ‘wanneer wel’. De truc is om mensen te bereiken wanneer het lawaai van de massa op Twitter een beetje is verstomd, aldus Zarrella. Tweets die zijn verstuurd aan het eind van de middag en aan het eind van de week maken de meeste kans op een retweet, zo blijkt uit zijn onderzoek.

De ‘retweet-activiteit’ blijkt het hoogst tussen 2 en 5 uur ‘s middags. De piek ligt om 4 uur. In de ochtend op zaterdag en zondag, wanneer veel nieuwssites minder bezoek hebben, is het aantal ‘clickthroughs’ op Twitter ook relatief hoog, zegt Zarrella. Meer twitteren helpt volgens hem ook om meer aandacht te krijgen. Zarrella raadt aan om tweets met interessante links in een licht gewijzigde vorm 2 à 3 keer per dag te herhalen. Als je meer verkeer naar je site wilt leiden met tweets, moet je wel terughoudend zijn. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om meer dan 2 links per uur de twitteren, zegt Zarrella. Lees meer over dit onderzoek op Twittermania.

Facebook maakt switchen van profiel naar pagina mogelijk

Facebook heeft het onlangs mogelijk gemaakt om te switchen van een profiel naar een pagina. Het grootste verschil tussen een profiel en een pagina is het feit dat een pagina slechts ‘geliked’  hoeft te worden. Met een profiel moet de gebruiker vrienden worden.

Een ander verschil is dat een profiel maximaal 5.000 vrienden kan hebben en een pagina een onbeperkt aantal likes. Als je switcht, worden je profielfoto’s meegenomen en al je vrienden worden automatisch mensen die je pagina ‘liken’. Alle andere content wordt niet overgenomen.

Lees alle artikelen in de serie social media nieuws.