Verdieping

Geweten

0

Mag ik deze bonus vragen? Even twitteren. Ja, het mag. Er zijn er meer die het vragen. Mag ik deze huurvergoeding aannemen? Even kijken in het reglement. Ja, er staat nergens dat het niet mag, dus het mag. Het is zaterdag en de kwaliteitskrant is dik. Een paar alinea’s.

Minister Opstelten klaagt over korpschefs van de politie die onterechte beloningen hebben ontvangen. Eerder al was D66 kamerlid en korpschef Magda Berndsen opgevallen wegens ontvangen toelagen op haar salaris. Van de enkele tienduizenden euro’s die niet gegeven hadden mogen worden zal ze er twintig teruggeven. Zij had volgens de regels gehandeld, haar werkgever had zich vergist.

Oud directeur Drent van het kinderdagverblijf ‘het Hofnarretje’ wil dat advocaat Korver, die de ouders van de overblijvende peuters helpt, ophoudt met zijn verdachtmakingen. Korver verwijt Drent dat hij beter had moeten reageren op signalen van bezorgde ouders of mede- leraren. Drent zegt alleen dat hem geen blaam treft: hij had volgens de protocollen gehandeld. Even later zal de commissie Gunning onder andere aanbevelen om altijd minstens twee paar ogen bij de kinderen te laten zijn.

De sjocheet, de joodse slachter, werkt zorgvuldig en met een mes waarvan het lemmet zo scherp is dat je je ermee kan scheren. Hij slacht meer dan honderd dieren per dag, feilloos en pijnloos. De sjocheet handelt volgens alle regels van de sjechita, de joodse slacht. De westerse slager in het slachthuis schiet een pin in de voorste hersenen van het dier. Daarna zou het dier niets meer voelen. De slager handelt volgens alle voorschriften van kwaliteitsdiensten en keuringsartsen. De sjocheet en de slager, ze vinden allebei een rechtvaardiging voor hun methode op basis van ‘hetgeen geschreven staat’. Ieder heeft de beste methode. De discussie gaat alleen nog over het dierenleed en niet over de vleesconsumptie of de rechtvaardiging van het kosjer eten. “Sahar moet weg”, zei minister Leers. “Kijk maar naar onze regels”. De minister veranderde de regels. “Sahar mag blijven”, zei minister Leers. “Kijk maar naar onze regels”.

De beloning past binnen de afgesproken kaders en is conform het internationaal gangbare, vond ING-commissaris Lodewijk de Waal en dus kreeg Hommen het aanbod wat even later door Hommen werd geweigerd. Herman Tjeenk Willink ziet vergroving in het politieke handelen. Tijdens de kabinetsformatie werden gedragsregels met groot gemak geschonden. Het motief van de overtreders: ‘het ligt nergens vast, dus ik mag er van afwijken’. Letterlijk zegt de Belgische neefjesvriend Bisschop Vangheluwe halverwege spraakmakende interview: “het was wat in die tijd eigenlijk, uh, wel niet zo abnormaal was..”. Het is niet abnormaal, dus het mag.

Oud GeenStijl blogger Dominique Weesie moest zich vroeger regelmatig bij Meldpunt Discriminatie verantwoorden voor uitspraken van impertinente ‘reaguurders’ op GeenStijl. Zijn reactie: “Kijk ook maar eens op YouTube”. Het staat op You Tube, dus het mag.

Het was één krant, op één zaterdag.

De korpschef, de directeur, de sjocheet en de slachter, de minister, de commissaris, de bisschop en de blogger, ze zijn allen schoon. Iedereen twittert zijn gelijk, het netwerk is het geweten en nadenken hoeft niet meer.

Die commissie Gunning had niet twee paar ogen per peuterklas moeten vragen, maar een mud containers met ‘ik-vraag-me-af-of-het-goed-is-om-dit-te-doen’-implantaatjes. Aan miljoenen parachuutjes worden ze op het internet losgelaten.”.

Deze column is eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.