Online marketing

Geen misleidende prijsstunts meer door de nieuwe korting-wet

0

Kinderspeelgoed is in november en december altijd in de aanbieding. Niet heel toevallig natuurlijk. Maar meestal is het ook niet echt een aanbieding. Een paar weken eerder was de gewone prijs van het product vaak lager dan de aanbiedingsprijs in november. Nou mochten prijzen en kortingen al nooit misleidend zijn, maar tot nu toe was het de ACM die bepaalde wat dan misleidend was. Dat is binnenkort verleden tijd, als er een wettelijke regeling komt.

Nieuwe regels over korting

Sinds 28 mei 2022 is de Prijzenwet gewijzigd, naar aanleiding van Europese regelgeving. Daarin staat nu het volgende:

[Er] kunnen voorschriften worden vastgesteld betreffende het bekendmaken van prijsverminderingen.

Dat stond in de nieuwe versie van de prijzenwet die op 28 mei 2022 is ingegaan. Dit voorschrift (een Algemene maatregel van bestuur) komt er, maar is er nog niet.

De nieuwe regeling is wel al aangekondigd. Daarin staat dat de ‘vanaf-prijs’ de laagste prijs moet zijn van de afgelopen 30 dagen. Dat klinkt misschien wel simpeler dan het in werkelijkheid is. Er zijn nogal wat uitzonderingen.

Niet eerst prijs verhogen en dan weer verlagen

Je mag op zich steeds de prijzen vragen die je wil. Wat alleen niet mag, is refereren aan de hoogste prijs die je ooit gevraagd hebt.

Wil je een vanafprijs noemen of een kortingspercentage vermelden? Dan moet je dat rekenen vanaf de laagste prijs die je in alle 30 dagen daarvoor gevraagd hebt.

Stel dat op 1 oktober de prijs €100 was, op 5 oktober verlaagde je het naar €90,- en op 31 oktober verlaag je de prijs naar €89,-. Dan mag je dus niet zeggen dat je €11,- korting geeft. De laagste prijs binnen 30 dagen was immers €90,-. De korting is daarom maar €1,-.

Als het product lange tijd €90,- was, mag het dus ook niet eerst een korte tijd worden verhoogd naar €100,- om het vervolgens weer te verlagen naar €90,- en zo te kunnen zeggen dat er sprake is van 10% korting. De laagste prijs in die 30 dagen was immers al €90,-, dus er is geen sprake van een korting.

Uitzondering als de prijs steeds lager wordt

Houd je een uitverkoop, waarbij de korting steeds lager wordt? Dan mag je nog steeds de oorspronkelijke prijs blijven noemen. Op die manier kun je dus ook zeggen dat er eerst maar 20% korting was en later 70% korting.

Adviesprijs mag je blijven benoemen

Wat waarschijnlijk wel mogelijk blijft is om de vergelijking te maken met de adviesprijs. Dat staat los van de prijzen die je zelf gevraagd hebt. Hierbij is het wel belangrijk dat er geen vanafprijs genoemd wordt, maar dat het voor iedereen duidelijk is dat het om een adviesprijs gaat.

Nieuwe producten mogen wel in de aanbieding

Ook komt er een uitzondering voor voor nieuwe producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn. Daar gaat deze regeling niet voor gelden.

Het idee is dat je nieuwe producten makkelijk met korting moeten kunnen verkopen, omdat dit voor iedereen beter is. Natuurlijk mag de prijs nog steeds niet misleidend zijn.

Uitzondering voor bederfelijke waar

Beperkt houdbare producten zijn ook uitgezonderd van de regel. De vanafprijs mag dan gewoon de prijs zijn die direct voor de korting gehanteerd werd. Het idee hierachter is dat het belangrijker is dat we voedselverspilling tegengaan en je het dus aantrekkelijk mag maken om de producten te kopen.

Wanneer gaan deze regels in?

De Europese regels moesten al vanaf 28 mei 2022 in werking zijn getreden. Wat ik hierboven beschrijf is in mei 2022 al goedgekeurd door de ministerraad en is vervolgens naar de Raad van State gestuurd voor advies, maar de nieuwe regels zijn nog steeds niet in werking getreden. Het is onduidelijk wanneer dit wel gaat gebeuren. De regels kunnen dus ook nog wat worden aangepast.

PS Er zijn ook nieuwe regels voor online marktplaatsen.