How to, Verdieping

SEA op mobiel & tablet: direct aan de slag!

0

Met de groei van mobiel internet neemt ook het mobiele zoekgedrag toe. Bij het zoekwoord ‘pizzeria’ is mobiel al goed voor 25% van het zoekvolume. Bij ‘kleding online’ is dit ongeveer 4%. Gemiddeld lijkt mobiel ongeveer 6 – 10% van het zoekvolume op zich te nemen. Daarmee wordt zoekmachine-adverteren voor de mobiel steeds interessanter. Zowel Google als Bing (alleen in VS) bieden drie opties om de mobiele zoeker te pakken te krijgen: ‘klik en ga naar site’,  ‘klik en download app’ en tot slot ‘klik en bel’.

De opkomst van mobiel

Een paar kengetallen:

  • Momenteel gebruikt 36% van de Nederlanders mobiel internet (CBS: ICT, Kennis en Economie 2011). Onder jongeren van 12 tot 25 is dit percentage al 50%.
  • De gebruiksmomenten voor mobiel internet zijn vooral ’s ochtends en ’s avonds. De toplocaties zijn ‘thuis op de bank’ (70% van de mobiele internetters doet dit wel eens), ‘openbaar vervoer’ (70% wel eens) en ‘thuis in bed’ (60% wel eens).
  • Het mobiele zoekvolume verschilt nogal per categorie en per zoekterm. Hieronder een analyse voor de categorieën Eten, Kleding en Beleggen. Dit op basis van Google’s ‘suggestie voor zoekwoorden’.

Zoekvolume desktop versus mobiel voor 3 categorieën: Eten, Kleding, Beleggen. Dit op basis van Google suggesties voor zoekwoorden.

1. Klik en Bezoek site: Thuisbezorgd.nl

De meest logische variant is de ‘klik-en-bezoek-website’ optie. Het werkt als volgt. Een bezoeker typt in z’n mobiele zoekfunctie ‘pizzeria Amsterdam’ en ziet een herkenbare advertentie. Een titel, 1 á 2 regels tekst en een link. In dit geval Thuisbezorgd.nl. Bij klikken komt de bezoeker direct op de voor mobiel geoptimaliseerde bestelsite terecht. Thuisbezorgd betaalt, net als in het ‘reguliere’ zoekspel, op basis van CPC (Cost Per Click).

Thuisbezorgd.nl biedt bij zoeken op ‘pizzeria amsterdam’ een ‘klik-en-bezoek-mobiele-website’ advertentie

2. Klik en Download: Charles Schwab

Elke trotse eigenaar van een app zoekt naar zoveel mogelijk downloads en gebruikers. Zo ook Charles Schwab, een financiële dienstverlener. Schwab biedt verschillende aandelenapps. De mobiele zoeker die zoekt op ‘best android stock app’ wordt door Schwab op z’n wenken bediend. Schwab toont een klik-en-download advertentie. De bezoeker schiet direct door naar de Android Appstore en kan daar de app downloaden.

Schwab speelt slim in op mobiel zoekgedrag voor ‘stock app android’. Vanuit de advertentie kan een mobiele surfer met een klik direct de App downloaden.

3. Klik en Bel: New York Pizza

Bij het zoeken op ‘pizzeria Amsterdam’ staat New York Pizza onder de Thuisbezorgdadvertentie. Het grote verschil zit in de klik. Bij de pizzakoerier leidt een klik namelijk direct naar een belletje met de telefonische besteldienst.

New York Pizza biedt bij zoeken op ‘pizzeria amsterdam’ een ‘klik-en-bel’ advertentie

Ondernemer Geert-Jan Smits, eigenaar van Flinders, een webwinkel voor designinterieur, experimenteert met mobiel adverteren. Smits vertelt: “Het mobiele zoekvolume op designmeubels en gerelateerde zoekwoorden is boven verwachting hoog.” Ook is de doorklikratio van een ‘klik-en-bel’ advertentie ruim 2%. Dat is hoger dan verwacht. Smits vertelt dat hij de komende tijd verder gaat experimenteren met mobiele advertenties. Onder andere voor het promoten van de opruimingsuitverkoop en het direct boeken van een designstyliste.

Morgen aan de slag

Het instellen van een mobiele advertentie kan in je Adwords account. Kies bij het aanmaken van een nieuwe campagne voor het campagnetype ‘alleen mobiel en tablets’. Google biedt verschillende targetingopties: mobiele telefoons en/of tablets. Targeten op besturingssystemen kan ook: Android, Apple iOS of beide.

  • Analyseer het mobiele zoekvolume voor de voor jouw belangrijkste keywords. Gebruik Google’s ‘suggesties voor zoekwoorden’ om inzicht te krijgen in de meest gezochte mobiele zoektermen.
  • Denk goed na over mobiele klikdoelen. Wil je het bezoek aan je mobiele (campagne) website verhogen? Downloads van een app? Of een prospect aan de telefoon? En, bepaal je maximale CPC bod.
  • Houd bij de klik-en-bel variant rekening met je telefonische helpdesk. Kan de helpdesk extra telefoontjes aan? Zorg sowieso dat je helpdesk op de hoogte is van de mobiele campagnebeloften.
  • Stel campagneregels goed in. Houd rekening met verschillende telefoontypes en tijdstippen. Het is erg zonde als je betaalt, terwijl het call-center dicht is.
Dit artikel is tevens verschenen in Twinkle.