Inspiratie

Ross Dawson: crowds are the future of almost everything

0

Ross Dawson is een futurist. Tijdens zijn sessie op The Next Web vertelde hij dat we aan de start staan van een nieuw tijdperk: het tijdperk van de crowds, oftewel het grote publiek. Dit gaat volgens Ross invloed hebben op bijna alles in de wereld.

Het internet brengt mensen van over de hele wereld met elkaar in contact. Dit zorgt volgens Ross voor the economy of individuals, wat inhoudt dat individuen het belangrijkste gedeelte van de economie zijn. Iedereen kan tegenwoordig met zijn of haar kennis, mening, geld, talent of welke inbreng dan ook bijdragen aan extraordinary things. Deze trend is momenteel gaande en zal zich in de toekomst alleen maar blijven voortzetten.

Tijdens zijn sessie behandelde Ross tien domeinen waar het grote publiek invloed op heeft. Hij liet zien hoe deze domeinen beïnvloed worden door de contactmogelijkheden die mensen tegenwoordig onderling, maar ook met bedrijven hebben. Hieronder beschrijf ik de 5 domeinen die mij het meest opvielen.

Bedrijfsmodellen gebaseerd op wens publiek

Bedrijfsmodellen die vandaag de dag worden opgesteld, moeten gebaseerd zijn op de wens van het publiek. Er moet contact met het publiek plaatsvinden om te weten te komen wat men echt wil. Hun mening is het meest belangrijk voor een organisatie, hier moet alles om draaien. Daarnaast moeten consumenten uitstekend worden geholpen als ze een vraag, suggestie of klacht hebben.

De reputatie economie

Ross vertelt dat de reputatie economie één van de grootste trends van nu én de toekomst is. Als we met een persoon of een bedrijf te maken hebben, willen we hier graag meer van weten. Op internet delen steeds meer mensen, steeds vaker hun mening over een bedrijf. Deze beoordelingen worden vervolgens door steeds meer mensen bekeken en zijn dus van grote invloed zijn op de reputatie van een bedrijf.

Het veranderende medialandschap

Het medialandschap verandert enorm. Doordat iedereen via internet content kan delen, zijn er veel verschillende media-aanbieders ontstaan. Tegenwoordig kan iedereen journalist zijn, want het is gemakkelijk om informatie met de wereld te delen. Consumenten weten ook steeds beter hun weg te vinden naar interessante content.

Veranderende marketingstrategieën

Ook de wereld van marketing verandert. Televisiecommercials worden steeds vaker gecreëerd door het publiek. Bedrijven nodigen mensen uit en geven hen invloed op de reclame-uitingen. De top 8 van meest succesvolle bedrijven ter wereld gebruikt tegenwoordig crowdsourcing in hun marketingstrategie. Dit is pas het begin, in de toekomst zullen veel bedrijven volgen.

De opkomst van de prediction markets

Als je innovatief wilt zijn, kan dit niet door alleen op je eigen producten te focussen. Kijk wat er buiten gebeurt en zoek naar de best beschikbare mogelijkheden. Prediction markets worden steeds belangrijker: hierbij worden medewerkers en consumenten niet naar hun ervaring, maar naar hun verwachting gevraagd. Hierdoor wordt collectief bekeken waar men verwacht dat de ontwikkelingen naar toe gaan.

Ross gelooft dat we in de toekomst een collectieve intelligentie kunnen ontwikkelen, waardoor de meest fantastische dingen kunnen worden opgebouwd. Wat vinden jullie van zijn visie? Ben je het er mee eens dat we aan de start staan van een nieuw tijdperk?

Lees ook de andere artikelen uit de serie The Next Web 2012. De getekende TNW2012-illustraties in deze serie zijn gemaakt door Esther Gons (@wilg).