In 4 stappen van start met écht goede content

Hand Drawing Content Flow Chart

Wanneer je een community aan je wilt binden, heb je niets aan het containerbegrip 'content' als je wilt sturen op inhoudelijke kwaliteit. Daar komt meer bij kijken. In dit artikel de 4 stappen die je kunt zetten om van start te gaan met écht goede content.


Gebruik jij ook het woord ‘content’ als containerbegrip? ‘Contentstrategie‘, ‘contentplanning‘, ‘contentmarketing‘? Als je een community aan je wilt binden, heb je daar niets aan. Sterker nog: het versimpelt het online gesprek tot ‘contentplanning’ en maakt het tegelijkertijd onvoorstelbaar ingewikkeld om op echt goede artikelen te sturen. Je legt daarmee de basis voor mislukking én frustratie in je team. En je doet je community (of ook wel: je publiek) tekort.

Het begrip ‘content’ is te simpel…

Door het in het algemeen over ‘content’ te hebben, kunnen we er in plannenmakerij over doen alsof het een van de overzichtelijke stappen is die je doorloopt bij het bouwen van een website (of ander communicatiemiddel; bij magazines werkt het net zo goed niet). Het begrip ‘content’ versimpelt te veel. Bij de wekelijkse bijeenkomst doe jij je rondje en dat gaat als volgt: Logo? “Check!” Koppeling met Twitter? “Check!” Contactformulier? “Check!” Content? “Dat doen ze zelf, komt volgende week, dan gaan we ‘vullen’!”

Dat is bij lange na niet voldoende wanneer je een gemeenschap, een community, langdurig wilt uitnodigen en verbinden. Het gaat dan niet om ‘content’. Het gaat om heel (heel!) veel berichten, de hele tijd door. Artikelen, reacties, tweets, filmpjes wellicht, met graag (!) ook een beetje goed beeldmateriaal erbij. Berichten met inhoud en relevantie voor je de mensen met wie je in gesprek wilt of bent. Immers: alleen als je interessante dingen te melden hebt, is delen relevant. Content als containerbegrip versimpelt dus te veel.

… én het is te ingewikkeld

En het begrip ‘content’ maakt het tegelijkertijd te ingewikkeld. Want door nooit te benoemen welke artikelen en berichten, met welke titels, door wie, wanneer geschreven moeten worden, heb je al die tijd eigenlijk geen flauw benul waar je over praat. En sturen kun je al helemaal niet. Laat staan ‘contentmarketing bedrijven’.

KoeHet gaat immers niet om ‘de content’ die ‘erop gezet moet worden’ door ‘de contentverantwoordelijke’. Maar over ‘het blogbericht van 400 woorden met daarin de drie tips voor collega’s over ‘grondbeleid in crisistijd’, geschreven door Hans, met als deadline 31 mei en met een leuke foto van Hans in de polder die binnenkort toch geen woonwijk is’. Dat laatste bericht gaat er vast wel komen, als Hans een beetje een betrouwbare collega is. En als niet, dan kun je Hans bellen.

De content, die is er vaak na een half jaar nog steeds niet. En dat zorgt uiteindelijk voor frustratie in je team. Want jullie waren vast van plan om een actieve, betrokken community te gaan bedienen. In plaats daarvan hebben jullie een dode, lege website gemaakt, waar niets gebeurt en waar geen leven in zit.

De open deur toch maar open

Het gaat dus om de inhoud. Een open deur? Natuurlijk. Maar als het zo makkelijk was om het bij de inhoud te houden, dan zou je geen probleem hebben. Zo gemakkelijk is het dus niet. Daarom geef ik je een paar trucs om jezelf te behoeden voor een ‘contentstrategie’ die vergeet dat content een misleidend containerbegrip is. Pas de trucs toe en je merkt dat je je bezig gaat houden met het (laten) maken van relevante berichten.

Ook zul je merken dat delen en gedeeld worden gemakkelijker wordt, vanzelfsprekender wordt, omdat mensen zullen aanhaken op jullie interessante artikelen en berichten. Jullie hebben iets te melden, immers.

1. Start met vuurwerk

vuurwerk verkleindBen je bezig met het formuleren van je plannen, start dat dan altijd met een geweldige inhoudelijke brainstorm; het liefst met mensen uit de community erbij. En stel je doel hoog. Uit die brainstorm komt een lijst met minimaal 99 steengoede ideeën voor blogs, evenementen, gastcolumnisten en inhoudelijke thema’s waar je aandacht aan gaat besteden het komende jaar. De tools en kanalen volgen dan echt vanzelf wel. Herhaal deze brainstorm zeker ieder kwartaal. Houd je team bij de les.

2. Ga meteen van start met de inhoud

Denk je na over een nieuw online communicatietraject, begin dan eens met het belangrijkste: de inhoud. Start letterlijk met schrijven of laten schrijven van blogs en artikelen over het onderwerp, voor de community. Verzamel in twintig werkdagen twintig blogs of artikelen of fotoreportages. Dat levert je drie dingen op – naast twintig blogteksten.

 • Je ondervindt hoe veel of weinig werk het is om jouw community te blijven voeden met artikelen, week in week uit – daar kun je je werklast of inhuur op baseren. Of je verwachtingen.
 • Je kunt je leveranciers – webbouwer, seo-specialist, bedrijfsjournalist – briefen met échte teksten. Er wordt dan pas echt iets gemaakt dat aansluit bij jouw wensen.
 • Je stakeholders (intern en extern) weten al dat er iets gaande is, en worden nieuwsgierig, wat de start van je project een “Hollywood Launch” geeft.

3. Geen social communicatie zonder scherpe inhoud

hand pressing LIKE buttonPas als er een relevant, leuk, inhoudelijk bericht is, duikt je team de sociale netwerken in. Eerder mogen ze niet! Op deze manier lok je mensen niet met “meedenken” of andere vage uitnodigingen, maar betrek je ze op de inhoud. En als ze op je projectpagina of website komen, is er ook echt iets relevants te lezen. Dat is pas uitnodigend!

4. Wees een communitymanager, of wijs er eentje aan

Ben je eenmaal van start, zorg dan dat er minimaal eens per week, maar veel liever nog vaker, goede artikelen of korte blogs verschijnen. Laat ze intern maken, brief collega’s, of vraag iemand uit het netwerk om te schrijven. Verleid mensen om te schrijven, maar reken je teamleden er ook op af dat de berichten blijven verschijnen. Carrots and sticks.

Wees zelf inhoudelijk betrokken, denk mee over inhoud, invalshoeken en doelgroepen. Adviseer over manieren om te reageren op discussies. Lok mensen naar de website. Gedraag je, kortom, als communitymanager. En kun je dat niet waarmaken, geef iemand anders dan die taak. Maar beleg het. Veel succes!

Meer weten over content en contentstrategie? Bekijk het Frankwatching Dossier Content.

Uitgelicht: Zelf aan de slag met je social mediastrategie?

training-social-media-strategie-183x133

Wil jouw organisatie binnenkort een plan voor de aanpak van social media maken? Of ben je er al mee bezig en wil je weten of je op het goede spoor zit? Dan is de Training Social mediastrategie geschikt voor jou! Je krijgt de nodige theoretische bagage mee, maar gaat vooral praktisch aan de slag met de strategie voor je eigen organisatie.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Paul Baeten |

  Sorry, maar dit artikel is net zo leeg als de inhoud van menig website en magazine.
  Het vertrekpunt van het betoog is terecht: communicatiemiddelen als websites, blogs etc kunnen niet zonder goede inhoud.

  De verpletterende eenvoud van de oplossing van Marije van den Berg?
  1. Bedénk goede inhoud! 2. Doe dat van meet af aan. 3. Ga pas twitteren als je inhoud hebt en 4. Wijs iemand aan die voor de inhoud verantwoordelijk is.

  In voetbaltermen vertaald: Hoe win je een wedstrijd? 1. Maak meer doelpunten dan de tegenstander 2. Doe dat zo snel mogelijk 3. Ga pas juichen als je gescoord hebt en 4. Wijs iemand aan die de doelpunten moet maken.

  Als dit contentstrategie is…..

  Paul Baeten, contentproducent (oftewel: schrijver)

  1. Marije van den Berg Marije van den Berg | |

   Hai Paul,

   Op zich heb je gelijk hoor, ik schrijf ook dat het open deuren zijn – dat schrijf ik ook. Maar gek genoeg is het toch nodig om ze open te zetten. Ik zie nog steeds veel te vaak dat er energie, tijd en ontzettend veel geld uitgegeven wordt aan een omgeving, een platform, een website die er op het moment van lanceren prachtig uitziet, maar er daarna niets of weinig gebeurt.

   Om je voetbalanalogie te gebruiken: er is een shirt, een sponsor, een opstelling maar we zijn vergeten dat we ook nog dagelijks moeten trainen om te top te bereiken en soms hebben we niet eens een elftal maar alleen twee mensen op de bank. En kijken we naar een leeg speelveld.

   En volgens mij weet jij ook dat er best wat meer aandacht kan komen voor het schrijven en de tijd die dat kost. Of niet? Hoor graag jouw ideeën!

 2. Dit artikel bevat ruim 1000 woorden. Veel bla bla, de kern van het verhaal wil ik weten door middel van snel scannen. De belangrijkste doelgroep voor content (is king) blijft nog steeds Goolge. Social media voor sterke merken met het juiste beeldmateriaal dat werkt. Namelijk een foto zegt meer dan 1000 woorden en het levert mogelijk 1000000 likes op. Bla bla bla…

 3. Prima artikel. verteld op heldere wijze de dingen die we misschien wel weten, maar in de praktijk verzuimen toe te passen.

 4. Als zzp’er vraag ik me af of het ook zo werkt, een community rond mijn site of product, moet ik dat niet anders aanpakken?

 5. Marije van den Berg Marije van den Berg | |

  Ha Marc,

  Op zich kun je het als zzp’er toch ook op deze manier aanpakken: begin met het achterhalen van de dingen die jouw klanten nodig hebben (vraag het ze, in bijvoorbeeld een interview, kun je ook meteen publiceren), en ga artikelen maken. Of bedoel je dat niet?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!