Inspiratie

Favicons, klein maar krachtig: 3 do’s & don’ts

0

De favicon: klein en pittoresk, altijd zichtbaar en onbewust bijzonder handig. Wat moeten wij zonder? Wat doen we er mee en wat is het eigenlijk? Het is een ‘ding’ dat er bij hoort en waar vanuit de gebruiker verder weinig aandacht naartoe gaat. Toch heeft de favicon een belangrijke functie en invloed. Des te frappant dat over dit krachtige visuele middel nog zo weinig is verteld. Tot nu.

Klein maar fijn

We kunnen er niet omheen, maar toch weten velen de naam niet van de kleine afbeelding met een formaat kleiner dan 100×100 pixels. Het feit is dat we hem nagenoeg altijd om ons heen hebben bij de alledaagse handelingen op het internet. De favicon heeft een belangrijke functie in ons digitale landschap en vervult een niet te onderschatten ruimte in een browser. Het is daarom ook noodzaak dat een bedrijf zeker de tijd neemt voor het ontwerp van dit iconische beeldmerk. Hoewel zijn formaat misschien wat misleidend kan overkomen, zijn de effecten van het ontbreken van een favicon hoog.

Favicon-Famous_goed

Noodzaak

Het gebruik van een favicon is noodzaak. Het werkt als een extensie van de branding die een bedrijf voor ogen heeft. De associatie die de favicon genereert is waardevol omdat de zichtbaarheid in de browser wordt verhoogd, en er een mogelijkheid is om de favicon een zelfde vormgeving mee te geven als een applicatielogo. Door het gebruik van herkenbare organisatie-elementen ontstaat er synergie op het gebied van merkbeleving.

Naast de voordelen op het gebied van branding, heeft de favicon ook een grote invloed op het gebruikersperspectief, de gebruiker gaat immers onbewust die kleine afbeelding associëren met jouw bedrijf.

Google

favicongoogleMoest u ook even knipperen met de ogen? Ik wel. Google is inmiddels enige tijd voorzien van een nieuw design en uiteraard moest ook de favicon het ontgelden. Het oude logo dat in 2012 haar opwachting maakte, is herkenbaar door de blauwe kleur en witte ‘G’ in klassieke stijl. Door ‘experts’ werd overigens gesuggereerd dat dit weg zou hebben van een ‘infinity sign’, symbolisch voor het oneindige aantal zoekresultaten.

ap_resizeInmiddels is het nieuwe logo er, voorzien van een kapitaal ‘G’ in de kenmerkende Google kleurenbrij en rond van vorm. Is dit bijzonder of noemenswaardig? Dat valt te betwisten. Wel is zeker dat ik niet de enige ben die even heeft moeten knipperen bij het kijken naar mijn tabbladen. Leuk detail is dat het 16 jaar heeft geduurd alvorens Google weer heeft gekozen voor een hoofdletter ‘G’ in de niet-klassieke stijl.

Weinig aandacht, veel effect

Op de website webdesignerdepot staat een leuk artikel over favicons, niet alleen waarom ze er zijn, maar ook de manier waar op ze te creëren zijn (eenvoudig via photoshop). Een leuke quote die ik op deze site ben tegengekomen is:

Favicons are one of those little things that we usually don’t pay too much attention to, but the truth is that far from being insignificant, they are a very important part of the web, both from a user interface perspective and a branding point-of-view.”

Do’s and Dont’s

Aan een favicon kan weinig fout gaan. Toch zijn er een paar dingen die wel erg van belang zijn:

Do’s

Dit zijn de do’s wat betreft favicons:

  • Zorg dat je er een hebt. Baat het niet, dan schaadt het niet! Er is geen enkele reden om géén favicon te nemen. Er zijn alleen redenen om je favicon op een gespecialiseerde manier neer te zetten.
  • Keep it simple. Zorg voor eenvoud en een hoge iconische waarde. Het is de bedoeling dat de bezoeker in een oogopslag weet met welke pagina hij of zij te maken heeft.
  • Maak het passend bij jouw bedrijf. Zijn je hoofdkleuren paars? Dan heeft een rode favicon niet de gewenste associatie.

Dont’s

En dit kun je beter niet doen wat betreft favicons:

  • Zorg dat je favicon niet te groot is. Dit is onder meer belangrijk voor je SEO. Pagina’s die te lang moeten laden, bijvoorbeeld door een te grote favicon, worden negatiever geïndexeerd door Google, met als gevolg dat dat kleine beetje afbeelding ten koste komt van je conversie.
  • Verklein je logo niet naar het formaat van een favicon. Veel logo’s zijn prachtig en uitgebreid. Dat is mooi, maar dit ziet er niet er jofel uit met een paar kleine pixels. Kies liever voor een uniek design dat echt kenmerkend is voor jouw bedrijf.
  • Een animated favicon. Helaas zijn er websites die denken dat dit een goede oplossing is om op te vallen. Het is helaas niets meer dan compenseren waar het ergens anders in tekort schiet. Een favicon met een goed design heeft geen animatie nodig. Het valt bij mij persoonlijk in dezelfde categorie als een video of geluid afspelen bij het openen van een website. Een favicon is een iconisch middel dat ondersteunend werkt, niet leidend.

Vormen

Wees creatief: daag jezelf of je designer uit om het meest kleine visuele krachtelement van je bedrijf te ontwerpen tot een representatief meesterwerk. Je kunt net als Google spelen met de vormen van je favicon. Het hoeft niet altijd vierkant te zijn. Onthoud ook dat de effecten van je favicon niet snel nadelig zullen zijn voor je bedrijf, de geanimeerde versie daargelaten. Mijn advies is dan ook om het gewoon eens te proberen. Het is nét dat beetje extra dat je een website kunt meegeven; het iconische herkenningspunt voor een bezoeker. Haal inspiratie van andere favicons, of nog beter, gebruik het gevoel dat je de consument wil meegeven.

Tot slot

Op internet zijn er veel favicon-generatoren te vinden. Hierbij bestaat er zowel de optie om een afbeelding te uploaden, als een standaard gecreëerde favicon te downloaden. Hou het origineel, probeer er zelf mee te puzzelen. Alleen jij weet de ware identiteit achter het bedrijf. Het nadeel bij het uploaden van een favicon, is dat er een kans bestaat dat de afbeelding er lelijk bijgesneden uit komt en belangrijker nog, dat het bestand te zwaar is. En dat kan nadelig uitpakken voor de SEO. Hoewel het effect daarvan niet desastreus is, blijft het een feit dat zwaardere websites wel een ‘ding’ zijn voor Google.

Ken jij nog mooi voorbeelden van favicons?