Afscheid in 2005

0

[[image:fredsmash.jpg::right:0]]Gisteren afscheid genomen van een heel fijne collega. Zo een die je maar eens in de zoveel jaar tegenkomt. En ook nog iemand die z’n tijd ver vooruit is en al sinds jaar en dag  volop aan de slag is met allerlei initiatieven op internet. Dat moest dus een afscheid in stijl worden: bij voorkeur multichannel, met veel mogelijkheden tot interactie en bovenal natuurlijk ook gewoon erg leuk. Dat is ons geloof ik wel gelukt…

Ik heb bijna 8 jaar heel nauw samengewerkt met Fred Zelders van onder meer Fr@’s Blog This’s, Fr@’s Wiki Stuff en Fred’s Weblog. Een fantastische collega, innovatief en inspirerend, maar ook een heel fijn iemand om nauw mee samen te werken. Fred gaat voor zichzelf beginnen en nam gisteren na bijna 28 jaar afscheid van ons bedrijf. Voor z’n directe collega’s aanleiding om hem een heel eigentijds mulitchannel afscheid te bezorgen.

Ter lering en vermaak of misschien ook wel ter inspiratie (als er binnenkort ook een collega in het zonnetje moet worden gezet) hier een overzicht wat je met een paar mensen en een portie (vrije) tijd zoal in een paar weken tot stand kunt brengen.

  • Vlak voor de kerstvakantie hebben we met het team een uurtje bij elkaar gezeten. Lekker brainstormen en ideeën uitwisselen over wat je zoal zou kunnen doen. Besloten werd om een (beperkt) aantal acties meteen in gang te zetten, een aantal acties zeker niet te doen en er een aantal twijfelgevallen op een soort “als er nog tijd voor is” lijstje te zetten. Dat werkte prima. Het was ook een goeie beslissing om meteen een lijst van namen, adressen en ook e-mailadressen aan te leggen. Dat gebeurde in Excel, maar achteraf gezien was onze wiki daarvoor misschien geschikter geweest. Next time better.
  • Ook in dit digitale tijdperk begint een afscheid natuurlijk met een uitnodigingskaartje via de post. Die eerste uitnodiging per post lieten we we enkele dagen later volgen door een uitnodiging per e-mail om op een speciaal adres op ons intranet een afscheidswens te schrijven. Het voorbereiden hiervan vroeg vrijwel geen extra inspanning omdat we deze selfservice ook al gebruiken om met bijvoorbeeld kerst, oud & nieuw en valentijn via het intranet wensen aan collega’s over te brengen (een erg populaire toepassing op intranet). In no time was er een groot aantal reacties binnen. Na twee herhaaloproepen per e-mail (zeer effectief als opvolging van het fysieke kaartje!) liep dat aantal nog verder op.
  • Inmiddels hadden we besloten om Fred bij z’n afscheid een eigen website met een eigen internetadres aan te bieden. Dat kost tegenwoordig nog maar een paar euro per maand aan hosting
    en een hieraan gekoppelde domeinregistratie is tegenwoordig binnen een dag te regelen. Omdat toch min of meer de uitvinder van ons intranet was besloten we om de site in de huisstijl van ons intranet te gieten. Een goed alternatief hiervoor zou natuurlijk ook gewoon een weblogvariant kunnen zijn (bijvoorbeeld van Blogger, hier vind je veel verschillende templates om uit te kiezen).
  • We besloten ook met video aan de slag te gaan en soort afscheidsfilm samen te stellen. Met een digitale camera en twee dagdelen filmen kun je heel wat mooi materiaal verzamelen. Collega’s vol verhalen, anekdote’s, wensen en afscheidsgroeten, circa 15 minuten filmen per persoon. De nodige shots ook van het kantoorgebouw en omgeving, Fred’s werkplek en een aantal karakteristieke plekjes en accessoires. De montage was eigenlijk de grootste uitdaging en vroeg behalve enig vakmanschap ook de nodige tijd. Maar het eindresultaat mocht er zijn, een schitterende  afscheidsfilm van uiteindelijk een kleine 20 minuten. Niet alleen leuk voor betrokkene, absoluut ook leuk als tijdsbeeld voor alle direct betrokkenen. En is een videofilm een maatje te groot, dan kun je natuurlijk ook nog altijd gewoon een videoblog maken.
  • Fred zelf deelde de avond voor z’n afscheidsdag op een van z’n weblogs z’n gevoel over het naderende afscheid. Dankzij de RSS-feeds werd dat natuurlijk meteen opgemerkt en toen we de volgende ochtend elkaar op kantoor weer troffen hadden er al 10 mensen via het commentaarveld onder het bericht gereageerd. Dat was ook het moment waarop we Fred in een korte, spontaan geplande meeting, verrasten met de lancering van z’n afscheidssite. Een site met afscheidswensen, stories, cartoons, een game, heel veel foto’s (hiervoor maakten we gebruik van de gratis service van Coppermine), een memoryspel (de fysieke versie hiervan werd als cadeau aangeboden), een wiki (hiervoor maakten we gebruik van de open source oplossing MediaWiki) en een podcast!
  • Die podcast is een verhaal op zich. Fred is een fervent podcast-aanhanger en als afscheidscadeau  hadden we een iPod mini bedacht. Overigens mede geinspireerd door een weblog posting van twee weken eerder. Maar hoe maak je nou een podcast. Nou daar bleek niet veel voor nodig. Met een mobiele telefoon met opnamemogelijkheden, een razende reporter, een aantal spontaan reagerende collega’s en tussendoor wat oude jingles kun je in enkele uren al een heel mooi resultaat neerzetten. Het idee voor de podcast ontstond tijdens de lunch op woensdag, de eerste show was er op donderdag. Vrijdag, vlak voor het afscheid, werd er nog een korte tweede podcast toegevoegd. Natuurlijk op de site en met RSS-feed.
  • De wiki heeft inmiddels, we leven een dag later, een eigen rol gekregen. Die leent zich namelijk ook voor reacties, dus de eerste posting is daar vanmorgen al verschenen. Uiteraard gaan we in de komende dagen ook alle foto’s van het afscheid en misschien ook wel wat screenshots van de video publiceren. Kleine moeite en veel plezier…waar heb ik dat eerder gehoord 😉

We hebben gisteren een prachtige dag gehad. Na alle voorpret en alle opgeofferde tijd (veel vrije tijd!) hebben we als team in een heel wilde actie iets heel moois neergezet. En we hebben Fred en z’n vrouw een onvergetelijke dag bezorgd. Fred: veel geluk, gezondheid en goede zaken. We blijven online!