How to

Top 10 blogosfeer monitortools

0

[[image:monitor.jpg::right:1]]Upstream, een nog jonge weblog van Marco Derksen van Marketingfacts.nl, biedt een handig overzicht van vijf gratis tools voor het monitoren van de blogosfeer. Ik heb er hier nog vijf aan toegevoegd.

Volgens het artikel bij Upstream bestaat de blogosfeer op dit moment uit ruim 35 miljoen weblogs en zullen dat er voor het eind van dit jaar 50-100 miljoen zijn. Reden genoeg dus om die blogosfeer heel goed in de gaten tehouden.

Het klinkt heel erg vanzelfsprekend, maar je zou ze de kost moeten geven, al die bedrijven waar dat nog niet gebeurd. Bedrijven waar wel dagelijks (soms zelfs nog heel ambachtelijk met schaar en lijmpot) een knipselkrant wordt samengesteld, maar waar de snelle ontwikkelingen op internet niet gevolgd worden. Misschien wat onhandig als je ziet hoe snel nieuws over brands en over producten en diensten van bedrijven zich op dit moment via blogs op internet verspreid. Venturo heeft daar eerder een interessant artikel over geschreven.

Interessante voorbeelden vind je natuurlijk bij Marketingfacts.nl (ontslag hoofdredacteur CNN, Tsunami, Kryptonite) en uiteraard ook bij BlogPulse (Political Influence of the Blogosphere, Tsunami, Ilovebees).

Handig lijstje dus die Top 5 van gratis tools van Upstream:

  1. BlogPulse (zoekservice, alerts via RSS-feed, conversation tracker en trendanalyse)
  2. Feedster (zoekservice, alerts via RSS-feed en zoeken op audio, video en afbeeldingen)
  3. Technorati (zoekservice, watchlists (= alerts via RSS-feed) en tags)
  4. IceRocket (zoekservice, alerts via RSS-feed, phonepics, images en multimedia)
  5. PubSub (zoekservice, alerts via RSS-feed en feedbeep (= SMS alerts)

Upstream geeft ook nog een korte omschrijving en screenshots van de tools.

Als bonus hier nog 5 extra tools die ik eveneens gebruik om de blogosfeer te volgen:

  1. Del.icio.us (tags met meest populaire termen, populairste artikelen)
  2. Furl (laatste headlines, populairste headlines)
  3. Flickr (tags van meest populaire foto-items laatste 24 uur en afgelopen week)
  4. Feedfire (maak een RSS-feed voor websites en weblogs zonder RSS-feed)
  5. IceRocket RSS Builder (maak een RSS-feed voor websites en weblogs zonder RSS-feed)

Zie ook: Top 10 RSS zoekmachines.