How to

Van mobiele telefoon naar ‘My Mobile’

0

[[image:mymobile.jpg::right:1]]De mobiele telefoon groeit stap voor stap uit tot het meest onmisbare apparaat in ons leven. Het apparaat dat alles in huis lijkt te hebben (of krijgen) en dat je altijd en overal ook bij je hebt. Je staat er versteld van wat er op dit moment al allemaal mobiel kan. Maar er komt nog veel meer aan. Hoe het mobieltje uitgroeit tot ‘My Mobile’, je persoonlijke assistent die altijd bij je is.

De mobiele telefoon begon ooit als communicatieapparaat, maar daar kwamen al snel andere functies bij. De functies van een horloge zaten al vrij snel aan boord (datum, tijd, alarmklok), je kunt er mee rekenen (calculator) en door allerlei eenvoudige spelletjes kreeg de mobiel ook snel een rol als tijdverdrijf. Het telefoonboek op de mobiele telefoon is voor veel mensen al uitgegroeid tot het belangrijkste contactenlijstje. [[image:mobilefunctions.jpg::left:1]]Zonder deze sociale interface zouden velen de weg kwijtraken, dit is de manier waarop we snel, gemakkelijk en vaak andere mensen contacten. Sommigen gebruiken (alleen) de kalenderfunctie van hun mobiele telefoon om hun agenda bij te houden. Anderen hebben via hun mobiel altijd een radio bij de hand. SMS is – geheel onverwacht – uitgegroeid tot een gigantisch groot nieuw communicatiekanaal. En het apparaat zelf wordt via ringtones, themes en wallpapers nog meer een verlengstuk van onszelf.

Je staat er versteld van wat er op dit moment nog allemaal meer met een “mobiele telefoon” mogelijk is:

  • Digitale camera: Kijk en klik! Mobieltjes worden gebruikt als fototoestel, je kunt er foto’s mee opslaan, aan anderen toesturen of op je computer overzetten.
  • Audiorecorder: Mobiele telefoons kunnen worden gebruikt om gesprekken op te nemen of om korte boodschappen voor jezelf in te spreken.
  • Videorecorder: Mobiele telefoons worden ook videocamera’s, met de nieuwste apparaten kun je al meer dan een uur video opnemen.
  • Multimedia Messaging: Alles wat je opgenomen of gefotografeerd hebt kan via MMS weer met anderen gedeeld worden.
  • Email: Met de mobiele telefoon kan email verstuurd en ontvangen worden.
  • Web: Met je mobiele telefoon kun je, zowel via een WAP-browser als een gewone HTML-browser, het internet op en websites bezoeken.
  • Gaming platform: Mobiele games zijn in korte tijd big business geworden omdat mensen als ze ergens wachten ontspanning zoeken op het apparaat dat ze altijd bij zich hebben.
  • Document viewer & editor: Het wordt steeds gemakkelijker om documenten in de meest populaire MS Office formaten te bekijken en aan te passen.
  • E-book: Via de mobiele telefoon kun je de elektronische versie van je favoriete boek lezen.
  • Computer adjunct: Voor velen is de mobiele telefoon aantrekkelijker geworden dan een PDA (Pocket PC) als connectie met de computer. Met een remote desktop applicatie wordt de mobiele telefoon zelfs venster op je computer.
  • Musicplayer:
    Je kunt je mobiele telefoon gebruiken om muziek af te spelen. Naast het afspelen van gewone MP3-tjes is er nu via podcasting en zelfs streaming steeds meer mogelijk.
  • TV en videoplayer: Met mobiele telefoons kunnen videofilmpjes afgespeeld worden. Maar via mobiele telefoons kunnen ook TV-programma’s worden binnengehaald, er wordt zelfs al geexperimenteerd met streaming TV.
  • Credit cards:
    Mobiele telefoons kunnen bij aankopen als credit card worden gebruikt. Hierbij wordt dan gebruik gemaakt van de al bestaande financiële relatie tussen telecomprovider en abonnee.
  • Bar-code readers: Mobiele telefoons zijn in staat om barcodes te lezen waarmee bijvoorbeeld applicaties of transacties worden gestart.
  • Navigator: Mobiele telefoons kunnen als routeplanner fungeren en je naar allerlei reisbestemmingen leiden.

Natuurlijk heeft niet elke mobiele telefoon heeft al deze functies in huis, maar mijn mobieltje komt al wel een aardig eind in de buurt. Al mis ik die radio wel…

[[image:restaurant.jpg::left:1]]Als je even je gedachten laat gaan, dan is er binnenkort nog veel meer letterlijk en figuurlijk onder handbereik. Je gaat ‘s-ochtends naar kantoor en rekent je kopje koffie af met My Mobile. Je krijgt een bericht dat er een pakketje voor je onderweg is en je vraagt om dat op je kantooradres te laten bezorgen. Natuurlijk wel graag even een signaal als de bezorger in de buurt is. Tussen de middag ga je eten in het bedrijfsrestaurant en je doet gelijk een bestelling voor een snelle magnetronhap voor ‘s-avonds thuis. ‘s-Middags heb je een videoconference met een aantal collega’s via MyMobile natuurlijk. Je heb je werkdag er op zitten, loopt even via het restaurant om je maaltijd op te halen en stapt in de auto. Via My Mobile laat je de dagelijkse podcasts waarop je geabonneerd bent op je autospeakers afspelen. Een kwartiertje voordat je thuis komt zet je via My Mobile je verwarming al wat hoger. Je komt thuis, opent je deur via My Mobile en je schakelt meteen de benedenverlichting aan. Je maaltijd gaat in de magnetron die je via je persoonlijke voorkeurinstelling op My Mobile aanzet. Je kiest je favoriete muziek via My Mobile en meteen schalt Supertramp uit de luidsprekers in je woonkamer. Je zet je TV aan en vraagt om de laatste nieuwsuitzending.

[[image:babymobile.jpg::left:1]]Ja natuurlijk, sommige van deze functies zijn al gewoon mogelijk zijn, de
ontwikkelingen gaan op dit moment razendsnel. De bediening en de beeldschermen zullen nog verder verbeteren en de accu zal langer mee moeten gaan. Verbindingen zullen sneller en goedkoper worden en je mobiel zoekt het goedkoopste of handigste netwerk (mobile, wireless, home). Landen in Azië vervullen op het vlak van mobiel in toenemende mate de rol van gidsland, met Japan en Zuid-Korea voorop, maar China en India daar niet ver uit de buurt. My Mobile begint steeds meer realiteit te worden in ons leven van alledag. Je zou ze de kost moeten geven, de mensen die nu al letterlijk met hun mobiel naar bed gaan en er mee opstaan (door gewekt worden). My Mobile als de afstandsbediening van ons leven.

Gebruikte bronnen/meer achtergronden: