How to

What’s up with Web 2.0?

0

[[image:matrix.jpg::left:0]]Sinds enige tijd raast Web 2.0 over het internet. Web 2.0 staat voor de grote verandering waarbij internet zich steeds meer ontwikkelt van een verzameling van losstaande websites tot een totaal platform met interactieve webtoepassingen waar consumenten in control zijn. Een hele mond vol. De theorieën en modellen over dat Web 2.0 verspreiden zich als een virus over internet. En dan is er nog die fascinerende Mashup Matrix.

Web 2.0 houdt de gemoederen aardig bezig. Volgens trend zoekmachine Blogpulse wordt er in de blogosfeer nu zelfs vaker over Web 2.0 dan over bijvoorbeeld podcasting geschreven (zie trend search -broken link-). Hype of niet, feit is dat op dit moment de ene na de andere toepasssing gebouwd wordt die aan dat idee van Web 2.0 handen en voeten geeft. Kijk naar Flickr, Backpack, del.icio.us, Technorati, Google Maps of naar talloze anderen.

Web 2.0 zorgt voor de volgende tastbare waarde:

  • Leveraging: Het geeft hefboomwerking aan The Long Tail. Amazon en eBay gebruikten dit idee om bedrijven van miljoenen euro’s op te bouwen. Web 2.0 biedt zowel het publiek hiervoor als de services.
  • Small Pieces, Loosely Joined. Het is een verzameling van kleine partjes die samen iets groots maken. Grote alomvattende oplossingen werken niet langer meer. Ontwikkelingen gaan razendsnel en bestaan soms maar kort.
  • Self-Service and Participation. Sta open voor selfservice en partipatie en er komt een continu proces op gang van nieuwe waarde voor je Web 2.0 applicatie. Bijvoorbeeld door tagging, ranking, trackbacks en het opbouwen van een reputatie.
  • Radical Decentralization. Kies voor een radicale decentralisatie. Een toepassing die op zichzelf blijft staan is niet langer acceptabel, nieuwe oplossingen moeten snel op kunnen schalen.
  • Emergent Behavior. Blijf acteren, zorg ervoor dat Web 2.0 functionaliteit hergebruikt, geaggregeerd en in combinatie gebruikt kan worden en dat het resultaat hiervan weer in een toepassing geïntegreerd kan worden.

Tim O’Reilly, CEO van O’Reilly Media Inc., kwam als uitkomst van een brainstormsessie met deze visualisatie van Web 2.0.

In hetzelfde (schitterende) verhaal ook onderstaande vergelijking, die verder bijdraagt aan het begrijpen van Web 2.0.

Web 1.0 –> Web 2.0

DoubleClick –> Google AdSense
Ofoto –> Flickr
Akamai –> BitTorrent
mp3.com –> Napster
Britannica Online –> Wikipedia
personal websites –> blogging
evite –> upcoming.org and EVDB
domain name speculation –> search engine optimization
page views –> cost per click
screen scraping –> web services
publishing –> participation
content management systems –> wikis
directories (taxonomy) –> tagging (“folksonomy”)
stickiness –> syndication

En sinds kort is er dan de Mashup Matrix van ProgrammableWeb (zie ook About the Web 2.0 Mashup Matrix). Met een groot aantal belangrijke webtoepassingen in the mix, in de vorm van een matrix waarin op de kruispunten de mengvormen van deze toepassingen weergegeven zijn. Op een uiterst handige manier aanklikbaar gemaakt, met daarachter nog meer verdieping en op die manier een eindeloze bron van weer nieuwe inspiratie.

[[image:mashup.jpg::center:0]]

Klik op de afbeelding om de interactieve versie te gebruiken

frEdSCAPEs schreef er eind september al over en toen ging het nog om een 12×12 matrix. Een maand later zitten we inmiddels op 26×26 en het einde is nog niet in zicht. Fascinerend gewoon!

Meer achtergronden:

Ik ben nog op zoek naar die portalpagina waar een aantal rubrieken met links naar relevante Web 2.0 artikelen te vinden is. Wie heeft de url voor me?

[Met dank aan Rutger van Waveren]