Marketingfacts in nieuw jasje

0

[[image:mf1.jpg::right:0]]Vanavond laat was het zover: de collega’s van Marketingfacts hebben voor de eerste maal sinds de start (17 november 2002) een nieuw jasje aangetrokken. Dat betekent dat het, na wat omschakelproblemen, nu eindelijk zover is: Marketingfacts 2.0 staat live en Marco Derksen & team geven met het nieuwe ontwerp een mooi visitekaartje af! Mijn complimenten dus voor Erik van Roekel, Anders Floor, Remi van Beekum en de mensen van Onstuimig. En een goeie reden om even terug te blikken op hoe Marketingfacts in de afgelopen jaren zoal teweeg heeft gebracht.

Marketingfacts heeft zich in de afgelopen drie jaar ontwikkeld tot een belangrijke concurrent/collega van Emerce, Adformatie en Tijdschrift voor Marketing, Marco heeft zijn woorden waargemaakt. Marketingfacts voert al geruime tijd de troepen aan als we kijken naar het gezelschap van businessblogs. Marketingfacts ging de competitie aan met de websites van de (uitgevers van) vakbladen en zag kans om deze in korte tijd inderdaad naar de kroon te steken. Ooit gestart als de persoonlijke blog van Marco, is Marketingfacts inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke nieuwsbron voor Nederlandse marketeers waar inmiddels dagelijks een continue stroom van nieuwsberichten te vinden is. Hoewel Marco zelf nog steeds erg gezichtsbepalend is voor Marketingfacts, is er inmiddels een heel team van bloggers betrokken en is de blog uitgegroeid tot een echte teamblog.

[[image:mf2.jpg::center:1]]

Uiteraard hebben de uitgevers in de tussentijd niet stil gezeten. Internetpionier Emerce van VNU Business Publications is inmiddels volledig vernieuwd en weer helemaal terug op het vertrouwde niveau. Op initiatief van hoofdredacteur Anton van Elburg is men in de afgelopen periode eveneens met een aantal weblogs gestart en heeft men een succesvol samenwerkingsverband met een aantal onafhankelijke weblogs (waaronder Frankwatching) opgebouwd. Vanaf het komende nummer van Emerce (printeditie), dat later deze week uitkomt, zal er ook een sterkere redactionele koppeling tussen blad en blogs komen. In deze hoek is er sinds kort trouwens ook een nieuwe kaper op de kust: eind 2005 zag Twinkle, een vakblad en weblog voor webwinkeliers, het licht. Twinkle is een uitgave van BBP, een mediaonafhankelijke business-to-business uitgeverij.

Kluwer’s Tijdschrijft voor Marketing kwam als reactie op het succes van Marketingfacts met Molblog en zag kans om – samen met DutchCowboys – in korte tijd een succesvolle eigen weblog neer te zetten. En MarketingTribune van Reed Business Information begon haar eigen blog Marketingpulse. Adformatie kwam dan wel met een eigen podcast-initiatief, maar het kan niet anders dan dat zij ervaren hebben dat stilstand ook in deze virtuele wereld al snel achteruitgang is. Je vraagt je af wanneer ze daar (en bij Adforresult) eens een voorbeeld nemen aan het hetgeen dat Kluwer-colllega Theo van Vugt van het Tijdschrift voor Marketing heeft neergezet. Maar de grootste uitdaging ligt er natuurlijk nog steeds voor Reclameweek, erg zonde dat zo’n goed vakblad zelfs nog steeds geen eigen website heeft.

Ondertussen heeft Marketingfacts zich dus opgemaakt voor de volgende ronde in deze strijd der titanen. En eindelijk wordt er nu volledig gebruik gemaakt van de “nieuwe” url www.marketingfacts.nl. Marketingfacts blijft wat mij betreft de belangrijkste bron voor nieuws uit de online marketingwereld en is – last but not least – de plek waar de boeiendste discussies worden gevoerd. Dat mag nog wel eens benadrukt worden. Marketingfacts blijft – samen met Emerce – voor Frankwatching een belangrijke partnersite. Hoewel de formules van beide blogs elkaar in het verleden soms wat overlapten, hebben ze inmiddels toch een heel eigen eigen (en verschillend) profiel gekregen. Dat maakt het volgens mij voor de bezoekers ook interessanter. Marketingfacts zal met ingang van vandaag ook een overzicht van de laatste berichten van Frankwatching plaatsen, net zoals Frankwatching dat al van Marketingfacts (en Emerce) doet. Uiteraard zullen we dit jaar – samen met de andere partner Frank-ly – eveneens volop blijven samenwerken bij de verslaglegging van events via het samenwerkingsverband Eventblogs.nl.

Ik wens Marco en zijn team veel succes toe met de vernieuwde blog en zie uit naar een nieuwe periode van samenwerking! En ik ben wel benieuwd hoe die Marcom Top 100 is samengesteld: dat lijkt me eerder een chronologisch overzicht dan een ranking op populariteit 🙂