Online marketing

The Next Web (2): Facts & figures

0

[[image:thenextweb.jpg::right:1]]De conferentie The Next Web van afgelopen vrijdag gaf in een hoog tempo een beeld van de (eveneens) snelle veranderingen die op dit moment rondom internet plaatsvinden. Tim Roe, director of Data Analytics EMEA van Nielsen/NetRatings zette in zijn openingspresentatie de facts & figures op een rijtje. In dit artikel daarnaast in het bijzonder aandacht voor de snelstgroeiende Europese internetsites.

Roe startte zijn betoog met een overzicht van de groei van de online population. In Europa is woont het percentage grootste deel van de internetgebruikers in Duitsland (31%) en de UK (22%) erg groot. Er zijn nu 120 miljoen Europeanen online. Behalve toegang thuis en op het werk zie je nu ook toegang vanaf andere locaties (onderweg!) goed groeien.

[[image:roel1.jpg::center:1]]In Europa is het internetpubliek nog jonger dan in de VS en is de 50+ groep wat ondervertegenwoordigd. Breedband rukt verder op, driekwart van de Europese gebruikers heeft inmiddels toegang via breedband. Breedband heeft invloed op de manier waarop internet gebruikt wordt: de tijd per persoon per dag en het aantal sessies verdubbeld.

Zwitserland is het Europese land waar de verschillen tussen smalband en breedband tot de meest explosieve groei van het gebruik hebben geleid: ruim 350%. Breedband leidt daarnaast ook tot 50% meer online klanten en 30 tot 40% meer audiovisuele consumptie. Verder zijn er ook grote veranderingen in het gebruik van bepaalde toepassingen zoals bellen via internet (Skype) en foto's uploaden en delen.

Kijken we naar Europa's (EU) meest populaire online brands, dan zien we dat search (Google) inmiddels de leiding heeft overgenomen van de portals (Microsoft/MSN en Yahoo!). Dit is de actuele Top 10 (achtereenvolgens posiite, merk, unieke bezoekers in mei 2006 in miljoenen en groei unieke bezoekers in de periode mei 2005 – mei 2006).

Top 10 Populaire online brands Europese Unie

1. Google: 87,2 (+ 26%)
2. Microsoft: 76,1 (+15%)
3. MSN: 66,0 (+13%)
4. Yahoo!: 49,9 (+20%)
5. eBay: 47,8 (+ 22%)
6. AOL: 28,2 (+5 %)
7. Wikipedia: 26,7 (+ 262%)
8. Wanadoo: 24,0 (+11%)
9. Amazon: 23,4 (+ 29%)
10. Real Network: 21,7 (-)

Opvallend is dat Myspace nog niet in deze top 10 staat, maar die community zien we weer terug in de Top 10 van snelst groeiende online brands. In deze lijst achtereenvolgens de positie, de groei in de periode mei 2005 – mei 2006, het aantal unieke bezoekers en de core business.

Top 10 Snelst groeiende online brands Europese Unie

1. Shopzilla network: 1173 % (4.054.000), shopping directory
2. Neuf Telecom: 646% (1.425.000) telecom 
3. Ringo: 645 % (3.402.000) member community
4. Myspace: 640% (5.133.000) member community 
5. VideoLAN: 568 % (5.180.000) media player
6. Kijiji: 464 % (3.225.000) community classifieds
7. OGame: 440% (1.352.000) online games 
8. BuyCentral: 383 % (1.804.000) shopping directory 
9. impots.gouv.fr: 368 % (6.590.000) gouvernment (fiscal) 
10. wer-weiss-was: 301 % (3.049.000) member community

Het is duidelijk dat 'people interacting online' op dit moment op internet het grootste groeigebied is. Misschien interessant om nog even in te zoomen op enkele namen in dit lijstje.

De snelle groeiers nader bekeken

[[image:shopzilla.jpg::left:0]]Shopzilla is de internationale variant van wat we hier in Nederland als Kieskeurig.nl kennen. Een Amerikaanse product- en prijsvergelijkingssite (user review portal) waar producten en diensten vergeleken worden en gebruikers zelf reviews kunnen plaatsen. De site heeft maandelijks vier miljoen bezoekers. Ook BuyCentral is zo'n site.

[[image:ringo_copy1.jpg::left:0]]Ringo is een photo sharing service die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Flickr. De meningen over Ringo zijn verdeeld, zo is er kritiek op de pop-under vensters. Maar bovenal toch vooral positieve reacties, bijvoorbeeld omdat er geen upload limiet is (zoals bij Flickr) of omdat je de foto's van je vrienden gemakkelijker kunt bekijken.

[[image:myspace_copy1.jpg::left:0]]Myspace is natuurlijk wereldwijd de grootste hit. De grootste community met inmiddels maar liefst 75 miljoen leden. En dat in minder dan een jaar tijd. vandaag ook het nieuws dat Myspace in de VS nu Yahoo! gepasseerd is als de grootste internetsite als het gaat om het aantal bezoeken. Afgelopen week nam Myspace 4,46 % van alle internetbezoeken in de VS voor haar rekening. In het rijtje van social networking sites heeft Myspace inmiddels een aandeel van 79,9 % als het gaat om het aantal bezoeken.

[[image:videolan.jpg::left:0]]VideoLAN is "een mulimedia speler voor verschillende audio en video formaten (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg,…), DVDs, VCDs en streaming protocols" (download via VNUnet). Een interessante toepassing isdat je via VideoLAN ook video's van YouTube nadat je ze zelf gekopieerd hebt vanaf je eigen pc kunt afspelen (zie Tooltip: video's downloaden en dit artikel).

[[image:kijiji.jpg::left:0]]Kijiji is een portaalsite van eBay waarop de grote advertentiesites van een twintigtal landen verzameld is. In vrijwel alle landen zie je dat dit soort sites rond de grote steden is opgebouwd. Voor Nederland wordt (uiteraard) gelinkt naar eBay-dochter Marktplaats.nl. Kijiji bestaat iets meer dan een jaar, hetgeen voor een deel ook de snelle groei verklaard.

[[image:ogame.jpg::left:0]]OGame is een online game ("strategische ruimte simulatie spel) waar duizenden spelers tegelijkertijd met elkaar spelen. Er is ook een Nederlandstalige site. Margreet van den Berg (ICT en onderwijs) schreef recent een interessant artikel op haar weblog over de invloed van gamen op het leerproces en gebruikte daarbij Ogame als voorbeeld.

[[image:werweisswas.jpg::left:0]]wer-weiss-was tot slot is een soort expertplatform waar je aan allerlei deskundigen vragen kunt stellen. Deze Duitstalige site is inmiddels al tien jaar oud en ooit begonnen als initiatief van drie studenten. In die tien jaar tijd hebben ruim 220.000 vakmensen er hun kennis gegeven over meer dan 600.000 thema's. De site werkt met zo'n 120 moderatoren. Meer kentallen vind je op deze pagina.

Samenvattend

Dan nog even weer terug naar het verhaal van Tim Roe op The Next Web.

[[image:roel2.jpg::center:1]]Hij besloot zijn presentatie met een samenvatting van de belangrijkste feiten en ontwikkelingen:

  • De West-Europese internetpopulatie (121 miljoen mensen) groeit met 10%, in de VS is de groei 4%. Als deze ontwikkeling zich doorzet dan zal Europa de VS qua internetgebruik over twee jaar gaan inhalen.
  • In de VS gebruiken meer vrouwen dan mannen internet, in Europa is dat juist andersom. In Europa zijn de gebruikers wat jonger dan de VS, de groep 50+-ers groeit echter sterk.
  • Er ontstaat een nieuwe dynamiek als het gaat om het gebruik van het web: het feit dat 1/4 van de gebruikers inmiddels internet bezoekt vanaf een andere locatie dan thuis, werk of school betekent dat "the web is on the move" en daagt designers en marketeers uit om hierop in te spelen.
  • De VS leidt op het vlak van breedbandpenetratie, maar in Europa was in het afgelopen jaar sprake van een verdubbeling. Inmiddels heeft 3/4 van de West-Europeanen breedband.
  • Breedbandgebruikers consumeren vier maal meer content dan gewone gebruikers, de impact hiervan is in West-Europa groter dan in de VS. Breedband zorgt ook voor een forse toename van online audio en video consumptie.
  • Search is Europa’s meest populaire activiteit, Google heeft de koppositie overgenomen van de portals.
  • Communicatie en interactie zijn de hot zones op internet, spring op deze rijdende trein als het gaat om het attractiever maken van (de marketing van) je eigen producten en diensten.

Dit is deel 2 van een serie artikel over The Next Web. Eerder verscheen Reportage: The Next Web.

Tags: [[tt:trends]], [[tt:statistieken]], [[tt:The Next Web]], [[tt:Web 2.0]], [[tt:social software]]