Waar het internet voor is

0

Waar het internet voor isVisionair en blogger David Weinberger, een de co-auteurs van The Cluetrain Manifesto, schreef in 2002 Small Pieces Loosely Joined. Een boek over hoe het web het begrip van de mensheid rond zaken als ruimte, tijd, zingeving, kwaliteit, kennis en ethiek heeft veranderd. Het lijkt misschien een vreemd idee, maar al snel besloot hij om ook een editie voor kinderen online te zetten. Er is nu ook een Nederlandse versie van ‘Waar het internet voor is’. Een juweeltje.

Marcel de Ruiter (van Shaping Thoughts) en vader Bas de Ruiter publiceerden gisteren de speciale kinderuitgave van David Weinbergs Small Pieces Loosely Joined. Weinberger maakte gisteren op zijn blog bekend dat er nu, na de Franse, Noorse, Italiaanse (link werkt tijdelijk niet) en Portugese versie, ook een Nederlandse versie beschikbaar is gekomen (zie ook het bericht op Shaping Thoughts).

Small Pieces Loosely Joined

Ik heb even zitten bladeren en ik kan je zeggen dat ik geraakt was. Enkele willekeurige citaten:

  • Het internet is een plaats voor mensen die samen om dingen geven. Het woord “samen” is heel belangrijk. Het internet is in feite een nieuwe plaats waar alle mensen “samen” kunnen zijn. Op het internet kunnen we op nieuwe manieren bij elkaar zijn.
  • Het internet maakt het juist heel gemakkelijk om met elkaar in contact te komen. Wij kunnen iemand van de andere kant van de wereld net zo gemakkelijk ontmoeten, als de buren in onze straat. Natuurlijk kunnen wij onze internetvrienden niet zo goed leren kennen als onze vrienden in de echte wereld, maar de contacten die wij maken op het internet, zijn op een andere manier waardevol voor ons.Oude manieren om dingen te verbinden
  • Dus, er zijn twee werelden. In de echte wereld worden mensen van elkaar gescheiden door afstand. En door de grootte van onze aarde, zijn er in de loop van de tijd verschillende groepen mensen met verschillende gewoonten ontstaan. Die mensen leven in aparte landen, gescheiden door grenzen en soms door muren met soldaten en geweren. Op het internet komen mensen samen – zij maken contact – omdat zij om dezelfde dingen geven.

De uitgave is ook in Word en als pdf te downloaden en er is een openbaar (Engelstalig) forum waar over de uitgave kan worden gediscussieerd. Hier staat de online versie.

Een genot om het verhaal op deze manier te lezen. Marcel en Bas, een briljant idee. Ik hoop dat het verhaal op erg veel scholen onder de aandacht wordt gebracht. Laten we eens kijken of de blogosfeer hier ook een bijdrage aan kan leveren.