How to

Is Microsoft dood?

0

Microsoft 1975 - 2007Ik ben al een paar jaar van mening dat het einde van Microsoft is aangebroken. Het kan nog een paar jaartjes duren maar volgens mij is het voorbij. Ik mijn lezingen en presentaties leg ik altijd uit dat ik Google als het belangrijkste softwarebedrijf van de wereld beschouw. Zij voegen de laatste jaren daadwerkelijk iets nieuws toe aan ‘computeren’. Microsoft borduurt voort op oude successen in een nieuw jasje.

Natuurlijk er zitten best leuke dingen in Vista en Office 2007 ziet er in de commercials gelikt uit maar vernieuwend: nee absoluut niet. Langzaam aan begint Microsoft het Philips van de automatisering te worden. De Zune is als tegenspeler van de iPod een lachertje. En het is natuurlijk absurd dat we allemaal honderden euro’s betalen voor Microsoft Office terwijl er al jaren een uitstekend alternatief is. Open Office is voor de gemiddelde huis, tuin en keuken gebruiker uitermate geschikt en kost nauwelijks iets.

Bill GatesHet hele internet was voor Bill Gates toch iets van voorbijgaande aard. Het duurde jaren voordat hij het serieus nam. Het internet is groot geworden ondanks Microsoft. Ik durf te stellen dat het aanvankelijke anarchistische karakter van het web en de hierin ontstane open standaarden en open source operating systemen (Linux) webservers (Apache) en programmatuur (PHP) etc. de daadwerkelijke basis vormen van het succes van het internet. Nog altijd wordt het overgrote deel van het web geregeerd door deze tools.

Microsoft vlagMaar Microsoft is wel een absoluut financieel succesverhaal. Nog altijd houden ze van elke dollar omzet bijna 30 cent netto over. Een werkelijk fenomenaal resultaat. En er is geen krachtigere marketing machine dan die van Microsoft. Zij bewijzen keer op keer dat je als organisatie goed moet worden in marketing om succes te krijgen. De intrinsieke kwaliteit van het product is van ondergeschikt belang. Alleen de Nederlandse softwarebedrijven Exact en TomTom hebben dat goed begrepen.

Afgelopen week werd ik attent gemaakt op de analyse van Paul Graham. Graham schrift essays en is programmeur. Hij geeft 4 redenen aan waarom het over is met Microsoft.

  1. Google crimes against MicrosoftDe opkomst van Google. Google verandert daadwerkelijk de automatiseringsbeleving van de gebruiker. De zoekmachine is onovertroffen. Ontwikkelingen als Google Earth en de mogelijkheden voor ons allemaal om de wereld in kaart te brengen zijn revolutionair. En met de aankoop van het eerder genoemde Open Office zal daadwerkelijk een vuist gemaakt kunnen worden tegen Microsoft.
  2. OpenOffice.org-SunZo komen we bij de tweede reden. Computermaker Sun riep zo’n 10 jaar geleden al: The Network is the computer. Binnen enkele jaren is het voorbij met ingewikkelde Operating Systemen op pc’s. We gaan werken met ‘domme’ terminals en de intelligentie halen we van het net. Mede dankzij Google. Mede als gevolg van ontwikkelingen als AJAX technologie (en de opvolger Comet) is het onvermijdbaar. We zullen in de toekomst applicaties oproepen op het web en niet meer op onze desktop PC. Niet alleen mail maar ook programma’s als Word of Photoshop. Zelfs Microsoft erkent deze ontwikkeling. Het is daarbij pikant om vast te stellen dat AJAX eigenlijk door Microsoft is ontwikkeld om Outlook af te maken. Het bleek een handige tool voor iedereen die webapplicaties maakt. Alhoewel Microsoft nog lang heeft geprobeerd Javascript (als onderdeel van AJAX) tegen te werken heeft Broadband & Microsoftze deze strijd tegen de Open Source wereld ook verloren.
  3. Volgens Paul Graham is de derde reden de opkomst van breedband internet. Hoe groter de bandbreedte hoe minder intelligentie nodig is op de desktop PC.
  4. Choose your PoisonAls laatste nagel aan de doodkist geldt: Apple. Opgestaan uit het graf is Apple helemaal terug. Zelfs de meeste die-hard nerds gaan voor de Apple laptop. De echte computeraars gebruiken of Linux of Apple en het liefst alletwee. De ontwikkelingen met TV en mobieltjes wordt inmiddels ook in het voordeel beslecht van Apple.

Graham voorpelt ook al de reacties op zijn analyse. De helft van de mensen zal zeggen dat Microsoft toch zo ongelooflijk winstgevend is en dat de internetbubble 2.0 ook wel weer voorbij zal gaan. De andere (veelal jongere) helft zal zeggen : “Duh, lekker belangrijk, dit oude nieuws”…