Banensites: lootzy veelbelovende zoekmachine

0

lootzyEind maart is lootzy gestart. Lootzy is een verticale zoekmachine voor vacatures en gratis voor werkzoekenden en werkgevers. De site streeft ernaar om alle online vacatures simpel en snel vindbaar te maken. Lootzy kan uitgroeien tot een belangrijke speler op de vacaturemarkt, zeker als je kijkt naar wat er bijvoorbeeld al in andere sectoren speelt. En de online vacaturemarkt zelf is trouwens ook lekker in beweging.

Lonneke VinkLootzy is met dit concept de eerste in zijn soort en uniek in Nederland. Op dit moment heeft lootzy ruim 110.000 vacatures in haar zoekindex. Mede-oprichter Lonneke Vink (foto rechts): “We zijn goed op weg. Zo hebben we bijvoorbeeld de vacatures van de top-500 bedrijven in onze zoekindex. In totaal doorzoeken we nu de sites van ruim 5.500 organisaties. En dat aantal zal blijven stijgen. We stuiten echter ook op sites waarvan de vacatures niet gevonden kunnen worden via lootzy of zoekmachines als Google. Dat is zonde want via sites als lootzy kun je gratis je vacatures bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Daarom zullen we ook tips gaan geven over hoe vacatures gevonden kunnen worden.”
 
Lootzy is opgericht door Loopbaan.nl BV, het bedrijf achter de carrièresite Loopbaan.nl. Voor Loopbaan.nl was een site als lootzy een logische stap. “Het doel van Loopbaan.nl is om mensen te informeren en inspireren over hun loopbaanontwikkeling. Het vinden van een nieuwe of andere baan hoort daar ook bij. En zo’n zoektocht hoort snel en simpel te zijn. Vandaar lootzy, een simpele en snelle manier om vacatures te vinden.”

lootzy

Ik denk dat lootzy de potentie heeft om de vacaturemarkt verder overhoop te halen. Eenzelfde beweging die al wat eerder werd ingezet op het vlak van de woningmarkt, waarbij de gespecialiseerde (verticale) zoekmachine van Makelaarsland het aanbod van alle makelaars (niet alleen de NVM-makelaars) vindbaar maakt. Zoals Makelaarsland dus knabbelt aan het marktaandeel van Funda, zo kan lootzy aan het aandeel van Monsterboard.nl en Intermediair.nl gaan knagen. Daar komt bij dat het aanbod van banensites (zie de HRlog Top 40 van banensites) nog veel diverser is dan het aanbod van huizensites.

Ik heb het idee dat de banensites het sowieso moeilijker krijgen omdat er allemaal gespecialiseerde initiatieven ontstaan, zoals banensites die zich richten op specifieke regio’s (Werken.inLimburg.nl), banensites die zich richten op specifieke functies, branches of combinaties hiervan (MediVacature, Finance.nl), social networkingsites (social business networks als LinkedIn, XING, maar ook meer persoonlijke social networks als Hyves en MySpace.com).

TalentLab

Ook op het niveau van leveranciers en partners zie je al gespecialiseerde initiatieven ontstaan, zoals het onlangs gelanceerde TalentLab waarin Microsoft samen met haar business partners optrekt op zoek naar mensen voor T-functies in de wereld van .NET, SharePoint en Dynamics.

Een andere ontwikkeling is dat gespecialiseerde sites (vakbladen, business blogs) belangrijker worden om groepen professionals te bereiken. Dat zie je onder meer terug bij sites en blogs als Bright, Marketingfacts, Accountancynieuws en Marketingtribune. Bureau’s als Adjobs timmeren hier goed aan de weg.

lootzyTerug naar lootzy, dat wordt nu in eerste instantie als beta-versie gelanceerd. Quo Vide is verantwoordelijk voor de zoektechnologie van lootzy. Twee maanden geleden lanceerde overigens ook het Britse jobrapido een vergelijkbare Nederlandse meta-banenzoekmachine. De startpagina’s van beide sites ontlopen elkaar niet veel. De resultatenpagina’s wel, waarbij die vanjobrapido jobrapido wat rustiger is, maar die van lootzy veel meer mogelijkheden heeft om gericht verder te zoeken. Bovendien biedt lootzy niet alleen e-mail alerts van zoekacties aan, maar ook RSS-feeds. Wat me ook aanspreekt is de tagging functionaliteit die lootzy biedt. Verder heb je overigens ook nog AskJIM, dat al wat langer bezig is.

SimplyHiredTwee vergelijkbare succesvolle buitenlandse verticale banenzoekmachines zijn SimplyHired en indeed. Deze sites hebben hebben, zo begreep ik, ook als voorbeeld gediend bij de ontwikkeling van lootzy. Ik verwacht niet dat jobrapido en lootzy ineens de Monsterboards van deze wereld meteen van hun troon gaan afstoten. Toch zijn het speldenprikken die uitgedeeld gaan worden en wordt het aanbod door dit soort sites nog dichter op de banenzoeker gebracht.

Zie ook CLOU: Virtuele kruiwagens zorgen voor je carrière.