Onderzoek, Trends

Forrester: Verdubbeling online marketing bestedingen

0

Forrester ResearchForrester Research heeft een nieuw rapport gepubliceerd over de ontwikkeling van de online marketing bestedingen in de komende vijf jaar. De verwachting is dat het huidige bedrag van € 7,5 miljard zal verdubbelen en in 2012 opgelopen zal zijn tot meer dan € 16 miljard. Over vijf jaar zal online marketing – onder meer e-mail, search en display advertising – een aandeel hebben van 18% van het totale media budget. Exclusief op Frankwatching enkele hoogtepunten uit dit vanmiddag gepresenteerde onderzoek.

De forecast is gebaseerd op gegevens van Forrester’s Consumer Technographics® onderzoek onder meer dan 25.000 consumenten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden en de UK alsmede gesprekken met 24 belangrijke Europese marketeers.

Publiek en aandacht gaat naar online

Het is evident waarom deze verschuiving in bestedingen plaatsvindt: het publiek en de aandacht beweegt richting online. Ongeveer 52% van de Europeanen is regelmatig online. Volgens Forrester zegt al 36 % van deze ‘online Europeanen’ dat zij minder TV kijken omdat ze online zijn. Sterker nog : deze (meerderheid) van de Europeanen is 14,3 uur online per week, dat is al aanzienlijk meer dan de 11,3 uur die ze besteden aan TV kijken en de 4,4 uur die naar het lezen van kranten en tijdschriften gaat. Reden genoeg dus voor marketeers om hun mediamix bij te gaan stellen.

Vertrouwen in veel advertentievormen is laag

Een andere belangrijke conclusie is dat het vertrouwen in vele soorten reclame erodeert: 67 % van de online consumenten gelooft dat adverteerders in hun advertenties niet de waarheid vertellen. Tegelijkertijd zeggen online consumenten geen bezwaar te hebben tegen gerichte online reclame, advertenties die dus in hun interessegebied liggen.

Online display advertising blijft bij marketeers erg populair, zo blijkt ook uit onderstaande figuur.

banners remain popular

Vrijwel alle geïnterviewden zetten banner ads in, maar ook buttons en online sponsorships scoren erg hoog. Rich media advertenties zijn sterk in opkomst.

Vertrouwen in online services groeit

Het vertrouwen van consumenten in online services neemt nog steeds toe. 40 % Van de online consumenten heeft vertrouwen in prijvergelijkingssites en 36 % vertrouwt online productreviews van andere consumenten. Dit opent de deuren voor nieuwe online marketingvormen zoals word-of-mouth (WoM), e-mailcampagnes en reclame op blogs.

Bij de geïnterviewden zegt de meerderheid van plan te zijn de investeringen in social media verder te verhogen.

Investments in social media

Tweederde van de ondervraagden zegt al aan word-of-mouth campagnes te doen, 10 van de 24 marketeers zegt dat men al iets doet met gebruikers van sociale netwerken als MySpace, Hyves en Second Life.

Verschuiving van marketingbudgetten

forrester-rebecca-jennings-200p.jpg

“Een groeiend aandeel van interactieve marketing betekent niet zomaar meer budget,” aldus senior analist Rebecca Jennings van Forrester Research. “In de loop van de komende jaren, zal de verschuiving van online marketing van experimenteel naar mainstream marketing organisaties en processen dwingen om te veranderen. Omdat de verschillende types van sociale media zoals MySpace en peer reviews hun greep op gebruikers versterken, denken marketeers mee te kunnen liften door advertentiebestedingen over te hevelen naar sociale mediavormen zoals RSS, blogs en sociale netwerken.”

“De recente uitbarsting van acquisities binnen het online marketing domein – zoals Microsoft’s overname van aQuantive en de aankoop door Google van DoubleClick – biedt marketeers online gemakkelijkere routes door een geïntegreerde media inzet en dat zal de bestedingen en het innovatieniveau doen toenemen.”

Hoogtepunten uit het onderzoek

  • Na enkele jaren van beperkte groei laat het marketingbudget in 2007 weer een echte groei zien. Van de bedrijven heeft 54% een marketingbegroting voor 2007 die hoger ligt dan wat men daadwerkelijk in 2006 besteed heeft.
  • De online display advertising blijft over de volle breedte populair, vrijwel alle geïnterviewden gebruiken banneradvertenties.
  • De meeste geïnterviewden gebruiken zoekmachine marketing, 17 van de 24 werken hiervoor samen met gespecialiseerde bureaus. Dit is toe te schrijven aan een goede return on investment (ROI), een drang om de algemene tendens te volgen en een wens om meer gerichte (targeted) marketing te doen.
  • De bestedingen aan display advertising – bijvoorbeeld banners, buttons en pop-ups – zullen groeien van € 2.5 miljard in 2006 naar € 5.6 miljard in 2012. Omdat tussen nu en vijf jaar het aantal Europese consumenten met breedbandtoegang thuis stijgt van 47 miljoen naar 83 miljoen, zullen bestaande online adverteerders hun bestedingen verder verhogen, onder meer door meer gebruik te maken van nieuew formats als rich media.

Het rapport de “European Online Marketing Tops €16 Billion In 2012” is nu beschikbaar voor Forrester RoleView klanten en kan ook direct aangeschaft worden op de Forrester site.

Bron: Forrester Research