Onderzoek, Trends

Social networking ook zakelijk steeds populairder

0

social networksUlysses Consulting en Titans hebben vandaag hun wereldwijde onderzoek naar het gebruik van sociale netwerken afgerond. De enquête was opgezet als research voor het boek “Social Networks Around The World: how is Web 2.0 changing your daily life?” van An De Jonghe, een headhunter & social network expert. De enquête geeft een mooi beeld van de populariteit van vooral zakelijke social networks. Linkedin steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Over de deelnemers aan het onderzoek

Meer dan 850 respondenten uit 54 landen namen deel aan de enquête die van 7 januari tot 7 juli 07 werd gehouden op de site van Titans consulting. De deelnemers kwamen uit Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Rusland, Azië en Australië. De Top 10 van deelnemers zag er als volgt uit: België (27%), het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (15%), Frankrijk (6%), Duitsland en Nederland (4%), India (3%) en Canada, Australië en Tunesië (2%). Deelnemers konden kiezen uit 335 verschillende sociale netwerken en aangeven van welke ze lid waren.

nationaliteit deelnemers

Dertig tot veertigers maakten het grootste aantal uit met 35%, gevolgd door mensen van 20 tot 30 jaar en 40 tot 50 jaar met elk 24%. De meerderheid (75%) is aan het werk en heeft een partner (66%); 44% heeft kinderen. Slechts 27% van de respondenten waren vrouwen, hoewel andere onderzoeken aantonen dat vrouwen meestal een kleine meerderheid uitmaken van de sociale netwerkgebruikers.

Al met al lijken er dus vooral mensen met een business achtergrond aan het onderzoek te hebben deelgenomen, een belangrijk aspect om bij de interpretatie van de resultaten rekening mee te houden.

Linkedin meest populaire netwerk

De Top 10 van social networks is als volgt samengesteld:

  1. Linkedin
  2. Xing
  3. Ecademy
  4. Facebook
  5. MySpace
  6. Viadeo
  7. Ryze
  8. Orkut
  9. Hi5
  10. 360° Yahoo

Uit de grafiek is af te lezen hoe groot de afstand tussen Linkedin en de andere networks is.

Populairste social networks

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de eerste drie sociale netwerken vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt worden, maar zoals gezegd heeft dit dus vooral met de samenstelling van de groep respondenten te maken. Hoe dan ook, duidelijk is dat Linkedin zowel Xing als Ecademy inmiddels flink op afstand heeft gezet. Dat is overigens ook mijn persoonlijke waarneming.

Redenen voor social networking

Wanneer gevraagd wordt naar de belangrijkste reden om zich op een sociaal netwerk in te schrijven, geeft 89% van de ondervraagden ‘professionele doeleinden’ op, tegen slechts 53% ‘contact onderhouden met vrienden’. Een groep van 16% is geïnteresseerd in een sociaal netwerk met het oog op de eigen hobby. De term ‘sociaal netwerk’ is voor de meeste gebruikers duidelijk meer dan een aangenaam tijdverdrijf.

Veel mensen (40%) vinden het gebruik van de eigen taal belangrijk als ze online interactief zijn, een andere groep (31%) vind het wel gemakkelijk maar niet persé noodzakelijk. Voor 28% is taal geen issue. Hier liggen dus duidelijk kansen voor nationale of meertalige services.

De overgrote meerderheid (80%) wil niet betalen voor een advertentievrije service, slechts 20% is daartoe wel bereid. Anders gezegd: hier liggen mogelijkheden om bijvoorbeeld met Google Adwords te gaan werken.

Voor een groep van 20% zou het interessant zijn als ook celebrities (bijvoorbeeld Paris Hilton, Tom Cruise) deel zouden uitmaken van de community. Communities als A Small World en ook een Koreaanse community hebben hiermee positieve ervaringen opgedaan. Ook bij Hyves zijn vergelijkbare effecten te zien geweest, onder meer met politici.

Het gebruik van social networks

Een meerderheid van de ondervraagden bezoekt de eigen favoriete site(s) meerdere keren per dag (37%) of een keer per dag (18%). Een groep van 22% bezoekt de site(s) meerdere keren per week. Al met al dus een groep van maar liefst 77% die heel intensief gebruik maakt van social networking.

Top 3 activiteiten op PC

Terwijl e-mail en surfen op internet nog steeds de lijst aanvoeren van meest uitgevoerde pc-activiteiten, staat het checken van je social network inmiddels al op een derde plaats. Dat wil zeggen dat dit nu populairder is dan internetbankieren, online shoppen of gaming. Social networking is dus voor een sterk groeiende groep mensen een essentieel onderdeel geworden van hun online identiteit en gewoonten. Video is binnen deze zakelijke context nog niet zo spannend.

Bron: Social Networks Around The World. Zie verder ook de Social Networks Around The World (SNATW) community.