iTV case: UPC & Amsterdams Uitburo

0

UPC LogoEind augustus werd ik uitgenodigd voor een presentatie van UPC over de sponsoring van de Amsterdamse Uitburo (AUB) en de Uitmarkt. Sinds drie jaar is UPC hoofdsponsor van dit jaarlijkse cultuurevenement. Dit jaar werden alle registers opengetrokken. UPC nam zowel de live registratie van voorstellingen en sfeerimpressies (anders dan de main stage) voor haar rekening en zette deze streams gedurende drie dagen door via een live themakanaal op UPC Digital, UPC internet en op locatie via grote schermen. Na afloop van de uitmarkt werden de vier landelijke uitzendingen in een Video On Demand (VOD) portal aangeboden. Afgelopen week kwam daar nog de Uittips applicatie bij. “Zeer geslaagd”, zo noemde directeur Pim Luiten van het AUB de samenwerking.

UPC Billboard: Samen in cultuur (& VOD)Toen ik die vrijdagmiddag 24 augustus vanaf de achterkant van het centraal station richting onze ontmoetingsplek liep, viel me direct de grote outdoor banner op die te zien was voor alle bezoekers van de Uitmarkt. Onder het motto “Samen in cultuur” maakte deze banner al melding van de functionaliteiten van VOD binnen UPC digital: on demand bekijken, vooruit- en terugspoelen en pauzeren.

Al vanaf januari was projectleider Anne Oskam van UPC betrokken bij de planning en organisatie van het evenement. In mei werd het allemaal concreter en tijdens de zomer was het stevig doorwerken om alles op tijd geregeld te krijgen. Het project omvatte de volgende onderdelen:

  • Bundeling van alle TV-signalen via 1 centrale regie;
  • 9 op afstand bedienbare robot-camera’s en een reporter team;
  • Uitmarkt TV: verspreiding van de live signalen via UPC-infokanaal, via UPC-internet (Chellomedia) en op locatie via 3 grote schermen;
  • Op het terrein stonden 3 grote informatie-torens. Daar hingen deze schermen aan, maar daar stonden ook internetzuilen voor informatie en kaartverkoop. Deze ‘info-stages’ functioneerden als informatiepunt voor het publiek. Daar kon men terecht voor informatie en kon men bijvoorbeeld ook het programmaboekje krijgen.
  • VideoOnDemand omgeving: via UPC digitale TV konden tot 30 dagen nadien de vier grote publieke televisieshows teruggekeken worden. Bereikbaar via UPC On Demand > Muziek > Uitmarkt.

In onderstaande video geven Anne Oskam (projectleider) en Ronald van der Aart (PR manager) een verdere uitleg.

http://nl.youtube.com/watch?v=U4uUKw5sd9k

Directeur Pim Luiten van het AUB is ook te spreken over de samenwerking: “De afgelopen Uitmarkt was de 3e Uitmarkt in onze samenwerking met UPC. In deze 3 jaar hebben we de multimedia-aanpak samen ontwikkeld tot wat het dit jaar was. Wij vinden dit zeer geslaagd. Natuurlijk valt er altijd wat te verbeteren, maar als AUB gaan we volgend jaar graag op deze weg verder.”

De vier uitzendingen zijn nog tot maandag 1 oktober op aanvraag beschikbaar via UPC Digital. Een blijvertje is echter de Uittips applicatie die afgelopen week werd gelanceerd.

Hieronder een schermopname van de Uittips applicatie, op te vragen via de interactive portal van UPC Digital.

http://nl.youtube.com/watch?v=goN8CMLS5WM

Opnieuw Pim Luiten: “De Uittips via UPC digitale televisie zijn voor ons een toevoeging aan de mogelijkheden om het publiek te informeren. We hebben er voor gekozen om in dit kanaal de aandacht te vestigen op tentoonstellingen en voorstellingen waarvoor nog volop kaarten verkrijgbaar zijn. Het is een mythe dat de leuke dingen altijd lang vantevoren zijn uitverkocht. We zijn heel benieuwd naar de reacties van het publiek op deze nieuwe service.”

Ik ook. Bij deze een uitnodiging voor alle UPC-gebruikers om te reageren.

(Met dank aan: Pim Luiten, Ronald van der Aart, Anne Oskam en Walter de Rijk)