Wordt “Undesign” de heilige graal in usability?

0

We wisten al dat website gebruikers banners negeren. Maar moeten we die wetenschap nog verder doortrekken? Is het een idee om voortaan dan maar geen afbeeldingen op websites te gebruiken? Ik zeg: Ja! Met een goede portie “undesign” kan elke site het succes van undesignkoning Google benaderen…

In zijn recente column over eyetracking zegt Jakob Nielsen:

“Most of our eyetracking findings on Web advertising present no ethical dilemmas. For example, we know that there are 3 design elements that are most effective at attracting eyeballs:

  • Plain text
  • Faces
  • Cleavage and other “private” body parts”

Morgen mag ik bij Emerce’s Insight: Travel & Tourism” een presentatie houden. Dus de afgelopen en komende uren besteed ik aan het bekijken van tientallen travel websites. Van hotelboeren tot vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus. En nu viel mijn oog op een interessant artikel over undesign van Alex Bainbridge, die over travel e-Commerce blogt. Hij vraagt zich, in mijn ogen terecht, af of undesign misschien de toekomst zal zijn voor travel websites.

Wat is undesign?
Undesign is simpel gezegd: minder grafische elementen. Dus minder plaatjes, buttons, achtergronden en kaders. Het “design” is dus vooral tekst gebaseerd. Veel van de bevindingen uit eyetracking onderzoek wijzen erop dat mensen erg tekstgeorieënteerd zijn.

Cleartrip undesign voorbeeld

37signals homepageEen aardig voorbeeld in de travel industrie is Cleartrip (zie screenshot hierboven). De hele site is de-undesigned, zou je kunnen zeggen. Alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld voor hotelkamers, worden plaatjes gebruikt.

Ook 37signals (zie screenshot rechts), beroemd vanwege hun simpele webapplicaties, lijken undesign aan te hangen. Bij hen bestaat de interface altijd voornamelijk uit tekstlinks, wel met wat iconen erbij.

Undesign ook voor jou?
Ik ben vooral benieuwd welke voorbeelden jullie nog meer kennen van sites die undesign toepassen. Want dit is geen nieuw verschijnsel, heb ik het idee.

Ik denk dat undesign in elk geval zeer geschikt is voor sites die mensen vaker gebruiken. En voor sites waarvan de functie duidelijk is, zoals zoekmachines en vergelijkingswebsites. Vergelijk bijvoorbeeld eens twee reissites: Priceline en Kayak:

Priceline homepageKayak homepage

Ik denk trouwens niet dat undesign voor iedere website geschikt is. Een website die moet inspireren, zal daar toch vaak multimedia voor gebruiken. Hoewel: in zekere zin zou het voor elke website goed zijn minder te focussen op het gebruik van beeld. Maar makkelijk zal dat niet worden, zoals ook in de reacties door iemand van Cleartrip artikel wordt gezegd:

“You’re right about two things–undesign is much harder than taking the visual approach and it is very difficult for marketing teams to digest. The conversion rates for undesign, however, are more than enough to keep the marketing chaps happy, the challenge is convincing them to do it in the first place.”

Wat denken jullie ervan?
En vooral voor de visual designers onder jullie: gaan de usability nerds weer eens te ver? Dat verwijt krijg ik nogal eens…